Ekologické a zdravotně nezávadné produkty pro děti

zobrazeno 5997×

Vložil(a): NikolaJ, 21. 12. 2017 13.48

Ekologické a zdravotně nezávadné produkty mohou být považovány za trend, ale ve skutečnosti za nimi žádné módní výstřelky nestojí. Jde spíše o změnu přemýšlení nad tím, jaký vliv mohou mít některé látky na lidský organismus a životní prostředí. Často se nad tímto tématem zamýšlíme, hlavně pokud se jedná o děti. Všichni pro ně totiž chceme to nejlepší. Proto se chceme vyvarovat tomu, co by mohlo naše ratolesti ohrožovat. A sáhnout raději po ekologicky a zdravotně nezávadné alternativě je zcela na místě.

Kde ale začít? Je důležité věnovat pozornost jednotlivým složkám produktů a materiálům, které přijdou s dětmi do styku. Kupovat pouze to, co opravdu budeme potřebovat. Nevytvářet zbytečný odpad, který se může rozložit až za několik stovek let. Vybírat kvalitní produkty, které jsou vyrobené za férových podmínek nebo třeba produkty z místních zdrojů, které se nemusí dovážet přes půlku planety. Více jsme o tom psaly v článku Domácnost bez zbytečných obalů.

Pokud nehodláte studovat původ a složení jednotlivých produktů, pak vám při výběru mohou pomoci tzv. ekoznačky, které garantují splňování řady podmínek během výroby. Bohužel, nejsou v praxi až tak často využívané a proto není snadné se jimi orientovat. Ekoznaček existuje celá řada, v ČR je nejznámější Ekologicky šetrný výrobek, která je garantována Ministerstvem životního prostředí, nebo tzv. Eurokvětinka, za kterou stojí Evropská Unie. 

Začněte s ekologií už od plenek

Všichni bychom chtěli zdravou planetu pro další generace. A kde jinde to začíná, než u plenek. Používání látkových plen je stále ještě opředeno mnoha mýty (ty nejčastějších z nich jsme shrnuly do článku 5 nejčastějších mýtu o látkování). Vězte ale, že se jedná o mýty. Péče o látkové pleny je jednoduchá a ekologická, zejména pokud při jejich praní použijete ekologický prací prášek. Aviváž se při péči o látkové pleny nepoužívá. Ekologicky zcela nezávadné prostředky jsou pouze ty, jejichž všechny složky se po použití rozloží na látky, které jsou pro přírodu běžné a neškodné. Říká se o nich, že jsou odbouratelné biologickou cestou. Jedná se o klasické mýdlo nebo mýdlové ořechy. Důležité je také v čem perete - pokud si zrovna vybíráte novou pračku, nezapomeňte na energetický štítek. Více v článku Perme chytře a ekologicky.

Ekologické plenky, to ale neznamená nutně používání plenek látkových. I jednorázové plenky mohou být totiž z velké části vyrobené z přírodních a rozložitelných materiálů, bez obsahu škodlivých látek. Jsou tak bezpečné pro děti i životní prostředí. Na rozdíl od běžných jednorázových plenek nejsou běleny chlorem, neobsahují alergizující a potenciálně škodlivé látky ani kombinace plastů, což umožňuje lepší rozklad.

Věděli jste, že během růstu jednoho miminka je vyprodukována až 1 tuna odpadu z použitých plen? Jednorázové ekologické plenky jsou díky použitým přírodním materiálům z 50 % rozložitelné. A na rozdíl od těch běžných se během 2- 4 let rozloží úplně, což je oproti 400 rokům (ano, tak dlouho se rozkládají jednorázové plenky) opravdový pokrok.

{{:pr:}}

Jak je to s ekologickou kosmetikou?

Tomu, co nanášíme na pokožku je třeba věnovat pozornost a to nejen u dětí, ale i u dospělých. Kůže je náš největší orgán a co mu dáme, samozřejmě absorbuje. Bohužel to platí i v případě škodlivých látek z konvenční kosmetiky.

Jemná dětská pokožka si zaslouží tu nejjemnější péči. I pokud ale kupujete přírodní kosmetiku, buďte obezřetní. Ne každý obal, na kterém je rostlina, bylinka nebo nějaká bobule, je přírodní. Dokonce nám ve výběru nepomohou ani názvy jako přírodní, šetrný, jemný. Legislativa bohužel nenařizuje, co musí splňovat výrobek prodávaný jako přírodní nebo bio, tak jako je to u potravin. Můžete se ale orientovat ekoznačkami jako EcoCert, NaTrue, CPK nebo BDIH. Každá z těchto značek má trochu jiné specifikace, mezi které spadá např. zákaz používání syntetických a geneticky modifikovaných surovin či látek živočišného původu. Některé udávají také minimální podíl složek přírodních. A jiné se zaměřují i na způsob zpracování surovin v zemědělství. Ostatně o tom jsem psaly v článku Přírodní kosmetika, nebo samá chemie?

Zdravotně nezávadné hračky

Hračky hrají významnou roli v životě každého dítěte. Mají za cíl rozvíjet jeho psychické a motorické dovednosti a v neposlední řadě ho také zaujmout a zabavit. Dříve byly hračky vyráběny z přírodních materiálů jako je například dřevo, bavlna, sláma či hlína. Ve dvacátém století však nastoupila masová výroba a dnešní trh poskytuje hračky mnoha tvarů, barev a materiálů. Při kopu hraček proto buďte obezřetní - miminka a batolata často používají pro zkoumání a objevování svou pusinku a proto je dobré s tím také počítat.

Dávejte přednost přírodním materiálům jako je dřevo nebo textil a pokud možno se vyhýbejte hračkám z plastu (PVC), které mohou obsahovat škodlivé látky. Není ovšem plast jako plast, na našem trhu najdete I hračky z bioplastu. Nejste si jisti, jaké hračky pro vaše ratolesti vybírat? Nejdůležitější informace jsme shrnuly do článku Jak nenaletět při výběru hraček.

Do školy zdravě a šetrně?

Když přijde čas školy, je tomu obdobně jako u hraček. V regálech číhá nepřeberné množství školních pomůcek s nejrůznějšími vychytávkami i z nejrůznějších materiálů. Opět je tu ale otázka, které jsou ekologické a šetrné k dětskému zdraví? Jak takové výrobky poznat? Při výběru toho pravého vám opět může pomoci označení ekoznačkou “Ekologicky šetrný výrobek” nebo “Eurokvětina”, které se také říká “EU flower”.

Nezapomínejte při výbavě do školy ani na opakovaně použitelnou zdravou lahev na pití (třeba vyrobenou z PLA, pokud vám není jedno z čeho pijí vaše děti a krabičku nebo voskovaný pytlík na svačinku. Byla by totiž škoda chystat zdravou svačinku plnou vitamínů do krabičky, která může uvolňovat škodliviny.

 

Učit děti už od malička k ekologii a šetrnosti vůči životnímu prostředí může být nejen zábavou, ale také dobrou věcí pro jejich budoucnost. A kde jinde by se takovým návykům měly učit, nežli ve svém nejpřirozenějším prostředí - doma. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • BDIH

    BDIH certifikát - kontrolovaná přírodní kosmetika (Kontrollierte Naturkosmetik)

  • CPK

    český certifikát, CERTIFIKOVANÁ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA

  • EcoCert

    Ochranná známka produktů, které obsahují suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství

  • NaTrue

    Známka označující kvalitu přírodní kosmetiky

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 26. 10. 2023, 9.04

Pro mě osobně je ekologie důležitá, ale na druhou stranu se nic nemá přehánět. Pořád je pro mě důležitější komfort a pohodlí mojí vlastní rodiny, než abych řešila to, jestli je v tom taková nebo maková látka. Teď jsem četla zajímavý text o třídění odpadů na https://www.samosebou.cz/trideni-a-recyklace/ tak vám ho doporučuji. Myslím, že to spoustě lidí otevře oči.

mikjana, 21. 6. 2021, 20.29

Ekologie je v dnešní době dost důležitá, snažím se i já, ale né vždy to vyjde podle představ.

WeruskaSK

WeruskaSK, 12. 3. 2021, 10.16

pouzivala som latkove plienky, aj som ich prala v orechoch, ale orechy nevyprali nic, a oblecenie bolo zazltnute a je take doteraz, takze orechy za mna neodporucam

super článek,zas jsem o něco chytřejší.

Evka2, 9. 12. 2020, 17.58

Také se snažíme žít ekologicky ale určitě jsou ještě místa pro zlepšení.

ivanka386, 21. 8. 2020, 6.05

Moc pěkně napsané. My se doma celkově snažíme o to, aby naše domácnost byla co nejekologičtější to jde, takže i naše děti používají hlavně eko produkty. Co se týče třeba té dětské kosmetiky atd, tak tu hodně kupuji tady https://www.greenmat.cz/Pro-deti-c153_0_1.htm Tam mají opravdu velký výběr.

Teryk92, 14. 12. 2019, 19.20

Hezky napsáno

WeruskaSK

WeruskaSK, 5. 12. 2019, 16.17

uz mam trochu chaos zo vsetkych tych oznaceni

annicka

annicka, 1. 12. 2018, 23.20

diky za super clanek, zas je clovek o neco chytrejsi

ollynka, 1. 12. 2018, 20.12

niektoré plastové hračky pre deti až zapáchajú

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů