5 nejčastějších mýtů o látkování

sledováno 1× zobrazeno 11417×

Vložil(a): NikolaJ, 7. 10. 2017 10.39

Doba, kdy se látkové pleny musely složitě vyvařovat a žehlit je už minulostí. Dnešní materiály, způsob zpracování i moderní střihy umožňují zredukovat veškerou práci na vyprání v pračce a sušení na šňůře či v sušičce. Přesto se okolo látkování stále objevuje spousta mýtů a omylů.

Každé dítě, přebalované do jednorázových plen, po sobě za své přebalovací období zanechá asi 1 tunu těžko rozložitelného odpadu. Výroba jednorázových plen navíc stojí spoustu surovin a energie, což má obrovský dopad na životní prostředí (ostatně o tom jsme už psaly v článku Běžné jednorázové vs. Ekologické jednorázové plenky). Proto se stále více maminek obrací k látkovým plenám. S mýty okolo látkování se však setkáváme stále. Tak tady jsou ty nejčastější z nich.

MÝTUS č. 1: Pořídit si celou výbavu látkových plen je finančně náročné. Navíc při péči o ně pak spotřebuju více pracího prášku, vody a energie. Jednorázovky vyjdou levněji.

V celkovém součtu zcela jistě nevyjdou! I když započítáme péči o pleny zahrnující prací prášek, vodu, energii na praní po dobu dvou let, což je průměrné plenkové období dítěte, můžeme s látkovou výbavou ušetřit i 15.000 Kč na jednom dítěti. Kvalitní látkovací výbava se dá pořídit i za 7.000 Kč. Sedm jednorázových plen po pětikoruně stojí třicet pět korun na den, téměř 13.000 Kč na rok, a necelých 26.000 Kč za dva roky. A když pak přivedete na svět další dítě, novou výbavu látkových plen už pořizovat nemusíte. Jednorázové plenky však ano! A to ještě nejsou započítané pohonné hmoty, které se spotřebují při cestách za výhodnými plenami v akci. Počty jsou tedy jednoduché.

MÝTUS č.2: Druhů a systémů látkových plen je hodně, je složité se v tom vyznat.

Pojem AIO - „all in one“ (vše v jednom) napovídá, že existuje i plena, která v sobě obsahuje již vše potřebné – kapsové kalhotky i vkládácí plenečky. Její použití je tedy stejně jednoduché jako u pleny jednorázové. Plenečky jsou vyrobeny z mikrovlákna, kapsové kalhotky z nepropustného PUL materiálu. Kalhotky navíc můžete vybírat ze široké škály atraktivních designů. A když vás látkování nadchne, můžete pak zkoušet i jiné druhy a systémy látkových plen, které opět přináší řadu výhod.

{{:pr:}}

MÝTUS č. 3: V látkových plenách není miminko v suchu tak jako v jednorázových

I v látkových plenách může být miminko v suchu. To je opět výhoda moderních materiálů a jejich úprav. Chytré AIO pleny jsou opatřené kapsou, jejíž vnitřní Stay Dry vrstva odvede moč od pokožky dítěte a zabrání jejímu pronikání zpět. Dítě tak zůstává v suchu, přestože je savé jádro mokré. Vnější nepromokavá vrstva opatřena PUL zátěrem pak chrání oblečení od promočení. U jiných systémů můžeme pro pocit sucha vložit látkovou separační plenu, která k tomuto účelu velmi dobře poslouží. Prodyšnost při zachování savosti a nepromokavosti je u kvalitních materiálů (na rozdíl od neprodyšných jednorázovek) samozřejmostí – dětská pokožka pod plenou může „dýchat“.

MÝTUS č.4: Když se mi narodí hubené nebo příliš velké miminko, pleny nebudou sedět.

U některých AIO můžete najít i vychytávku v podobě nastavitelné gumičky, která eliminuje častý problém s protékáním kolem nožiček. Taková plena AIO má většinou gumičku kolem nožičky, kterou maminka sama reguluje podle aktuálních proporcí miminka. Nezáleží tedy na tom, zde máte hubeňoura či tlouštíka, jednoduše utáhnete gumičku a později zase povolíte. Pleny lze dále regulovat v pase i na délku pomocí patentek či suchého zipu a není tedy třeba kupovat jednotlivé velikosti a utrácet tak další peníze. Stačí si jen vybrat správnou plenku.

MÝTUS č. 5: Péče o látkové pleny je náročná – někde ty špinavé pleny skladovat, vyprat a sušit, navíc strašně dlouho schnou.

Tady se již jedná opravdu o názor přetrvávající z časů našich maminek či babiček. Tehdy byla péče o pleny opravdu náročná – pleny bylo potřeba někdy nejprve vymáchat, pak vyvařit, usušit (v létě nejlépe na sluníčku, aby nešedly), vyžehlit a pak naskládat do komody. Jinak to nešlo. Nebylo možné si vybrat, zda budou maminky své děti přebalovat do jednorázovek nebo látkovek. Dříve tedy péče o pleny byla náročná.

Dnešní materiály, způsob zpracování i moderní střihy umožňují zredukovat veškerou práci na vyprání v pračce a sušení na šňůře či v sušičce. Někdy mají maminky strach z pevného obsahu plenky – do látkových se však dá jednoduše vložit tzv. separační plenka, kterou v případě pevného obsahu jednoduše vyhodíte. Vyvářka, žehlení či složité skládání u moderních látkových plen jednoznačně odpadá. Na rozdíl od jednorázových plen navíc odpadá také vyhledávání jednorázovek v akci a objíždění supermarketů, kterému se člověk časem, ve snaze ušetřit, prostě nevyhne.

Jaké máte vy své osobní zkušenosti s používáním látkových plenek? S jakými dalšími mýty jste se setkaly? Vyvrátíte je? :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (65 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

pěkný článek,ale ani u jednoho dítka,jsem nelátkovala

koliaska105, 8. 3. 2020, 19.41

Super článek. My u našeho prcka taky od malička používali látkové pleny. Myslím si, že je to tak mnohem lepší. Oproti těm jednorázovým jsou podle mě mnohem praktičtější. Jen tak mimochodem, kdyby o nich někdo třeba hledal víc informací, tak docela dobrá stránka, která je právě látkovým plenám věnovaná je třeba tato: https://latkovepleny.cz/

všelka, 13. 9. 2019, 23.18

Já latkovala jak u prvního dítěte tak u druhého v kombinaci s jednorázovými plenlami. Akorát teď syn začal lézt tak je to občas boj.

DB, 21. 12. 2018, 20.20

Já jsem první nelatkovala, ale teď parkují druhé a jsem ráda že jsem se odhodlala.

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 8.11

Já se k tomu nikdy naplno neodhodlala, tak snad teď u druhého

vendy.z, 10. 12. 2017, 19.42

látkovala jsem a bylo to bezva - dnešní látkovky jsou úžasné...

jitkamety

jitkamety, 10. 12. 2017, 16.20

Já nikdy nelátkovala,ale pouzivala jsem ekologicke jednorazove plenky

baru86

baru86, 14. 11. 2017, 10.42

Kombinuji podle potřeby, ale látkové vedou

elis130, 7. 11. 2017, 21.44

Látkové pleny jsou moc dobrý.

Mygara

Mygara, 30. 10. 2017, 12.31

já jela na látkovkách a vůbec mi to nevadilo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů