Perme chytře a ekologicky

sledováno 1× zobrazeno 7387×

Vložil(a): NikolaJ, 8. 5. 2017 13.52  (aktualizováno 7. 11. 2018 17.32)

Stále více lidí se zajímá o ekologické praní. Přemnožené sinice, znečištěné vody, alergie na prací prášek, poškozené prádlo, zbytečně vysoká spotřeba vody a energie. Pojďme se podívat na složení klasických pracích prášků, čím jsou škodlivé, jak předcházet alergii a uspořit energii. Zkusme to jinak, perme ekoLogicky.

Klasické prací prostředky

Prací prostředek je chemická látka s detergentními (čistícími) účinky, která se přidává do vody, aby pomohla lépe vyprat prádlo. Prací prostředek může mít formu prášku nebo granulí, ale stále častěji se používá také tekutá forma, nebo tablety či rozpustné balíčky, což odstraňuje potřebu pokaždé odměřovat potřebnou dávku prostředku.

Moderní prací prostředky jsou vyráběny chemicky, především z ropy. Obsahují uměle vyrobené tenzidy, tedy saponáty, což jsou látky, které snižují povrchové napětí (tenzi), a napomáhají tak uvolňování nečistot. Ty jsou však známé škodlivým působením na životní prostředí. Dále jsou součástí pracích prášků tzv. aktivační přísady, které snižují tvrdost vody. Jejich účinnou složkou bývají pro životní prostředí také škodlivé fosfáty. Prášky na bílé prádlo obsahují i bělicí látky - aktivní kyslík nebo chlor. Oba se během praní teplem uvolňují. Jako zvláštní přísady se do prášků přidávají enzymy, pafémy a někdy také dezinfekční látky či antistatické přísady aj.

Vliv klasických pracích prášků na životní prostředí

Vlivem častého praní a vysokých dávek klasických pracích prostředků se detergentní sloučeniny rychle objevily ve vodách - potocích, řekách, jezerech, a dokonce i pod Niagarskými vodopády, kde pěna z tenzidů dosahovala 2,5 metru vysoko. Se stoupajícím množstvím fosfátů se v důsledku vysokého množství fosforu ve vodě podstatně zvyšuje růst sinic (tzv.vodního květu), které spotřebovávají většinu kyslíku ve vodách, což škodí rybám a rostlinám.

Zkuste to ekologicky

Prací prášky mohou kvůli svému složení u dětí i dospělých vyvolat alergii. Většina prostředků obsahuje vonné látky (parfémy) a chemické látky, které mohou vyvolat nežádoucí účinky. Příznaky mohou být mírné, ale v některých případech i těžké. Tomu se dá předejít tím, že se vyhnete prostředku, který alergii vyvolává. Je možné užívat antihistaminika, ale mnohem lepší je přejít z klasického prášku na hypoalergenní prací prostředek, který obsahuje přírodní oleje bez škodlivých chemikálií. Pomáhá také častější máchání, které zbaví prádlo zbytků prášku.

Ekologicky zcela nezávadné prostředky jsou pouze ty, jejichž všechny složky se po použití rozloží na látky, které jsou pro přírodu běžné a neškodné. Říká se o nich, že jsou odbouratelné biologickou cestou.

Ekologické prací prostředky

Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., dermatoložka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Karlovy Univerzity říká: „Ze své praxe vím, jak je dětská pokožka citlivá. Je velice důležité pečlivě vybírat zdravotně šetrné prostředky, které maminky používají doma, při péči o své děti. Výrazně specifický je věk kojenecký. V tomto věku je kůže méně odolná vůči nepříznivým vlivům. Na povrchu pokožky ještě není dostatečně vyvinut ochranný kožní film a také imunitní obranyschopnost se teprve vyvíjí. Výběrem vhodných prostředků, které přicházejí s dětskou pokožkou do kontaktu, dokážeme funkci kůže zachovat, obnovit a někdy i zvýšit.“

Pokud chcete kvůli svému zdraví i z ohledu na životní prostředí používat ekologické prací prášky, vybírejte ty, na nichž je výslovně uvedeno, že obsahují rozpustné biologické nebo přírodní látky, které se vyrábějí biologickou cestou z obnovitelných zdrojů. Bývají sice dražší, ale většinou koncentrovanější a účinnější, takže se vyšší investice nakonec vyplatí. České ekologické výrobky nesou naši jedinou zaručenou ekologickou značku, udílenou od roku 1994 Ministerstvem životního prostředí a uznávanou i ve světě s ostatními evropskými ekoznačkami, jako je německý Modrý anděl, skandinávská Bílá labuť či Květina Evropské komise.

Stejně jako u potravin nebo kosmetických produktů, i pro prací prostředky platí, že vám leccos napoví složení – a vůbec ochota výrobce dopodrobna vysvětlit zákazníkovi, co v tom či onom balení najde a proč. Čtěte etikety, webové stránky, ptejte se výrobců. Nebojte se být nároční a ostražití. Vyhledávejte produkty s hypoalergenním složením – i když třeba v rodině žádného alergika či atopika nemáte, opatrným přístupem rozhodně nic nezkazíte. Zároveň počítejte s tím, že do pracích prostředků, které jsou šetrné k přírodě a k lidskému zdraví, nepatří ani žádná výrazná parfemace. Právě tyto látky totiž mohou dráždit pokožku i nosní sliznici, zvláště pak u malých dětí.

{{:pr:}}

Klasické mýdlo

Tradičním ekologickým prostředkem na praní je klasické mýdlo. Mýdlo se ve vodním prostředí rychle a zcela biologicky rozkládá na látky v přírodě běžné. Používejte mýdlo přírodní, nebarvené a neparfémované. Mýdlo se hodí hlavně k ručnímu praní nebo pro výrobu domácího prášku na praní.

Mýdlové ořechy

Mýdlové ořechy jsou plody stromu mýdelníku, pro praní se využívají skořápky ořechů s obsahem saponinu. Prádlo krásně vyperou a změkčí. Ořechy navíc lze po použití kompostovat, protože jsou 100% rozložitelné. Je však diskutabilní, zda lze vůbec ořechy zařadit mezi ekologické, protože se dovážejí až z indického subkontinentu.

Výběr pračky a parní praní

Pokud si zrovna vybíráte novou pračku, nezapomeňte na energetický štítek, který každá pračka musí mít. Energetická třída pračky označuje zařazení do skupiny podle energetické náročnosti provozu spotřebiče. Roční spotřeba vody a energie se odvozuje od 220 standardních pracích cyklů za rok s poloviční náplní bubnu při teplotě 60°C a 40°C. Od července 2012 musí být na trhu EU vyráběny pračky s minimální energetickou třídou A+. Pokud ale myslíte opravdu ekologicky, vyberte si pračku A+++, která má spotřebu energie 0,69 kWh (což představuje úspora energie oproti třídě A++  až 30 %!). Spotřeba vody u parní pračky je také nížší - asi 40,9 litrů na jeden prací cyklus. Běžná pračka s předním plněním oproti tomu spotřebuje 47 litrů vody na jeden prací cyklus.

Nás nadchlo praní s využitím horké páry. To má jednoznačeně pozitivní výsledky také v případě likvidace alergenů.  O tom jsme už psaly v článku Jaro je ve vzduchu aneb jak na alergeny? Pára totiž proniká snadněji a hlouběji mezi vlákna než voda a dostane se tak důsledně ke každému kousku textilu. Lépe rozpouští prací prostředky a dokáže je rovnoměrně využít. Navíc díky vysoké teplotě účinně zbavuje oblečení nežádoucích mikroskopických organismů a nečistot, už po 20 minutách redukuje pára zápach a pomačkání prádla. Společně s rovnoměrně rozloženou teplotou v pračce a správným navlhčením látek zajistí i snadnější žehlení. Skvělou funkcí je u některých praček i parní aviváž, která prádlo změkčuje bez použití chemických prostředků pouze párou.

Ekologické praní v šesti bodech

  1. Vyberte si vhodnou pračku – pokud nemáte parní pračku, čistěte svou pračku (nejlépe octem) pravidelně od vodího kamene, který snižuje účinnost praní.
  2. Nahraďte klasický prací prášek za ekologický, nebo používejte na praní klasické mýdlo (vyrobit si z mýdla prací prášek můžete i sama doma).
  3. Pokud používáte klasický prášek, dávkujte jej s rozmyslem. Většinou stačí použít prášku mnohem méně, než udává výrobce.
  4. Zjistěte si tvrdost vody – tvrdá voda vyžaduje na vyprání více pracího prášku a změkčovače, než měkká voda. Vhodná je na praní voda dešťová.
  5. Perte jen skutečně znečištěné prádlo a pračku zapněte, až když je buben plný.
  6. Nepoužívejte bělidla a aviváž, která je obtížně biologicky odbouratelná. Prádlo bude bělejší a měkčí i pouhým sušením na sluníčku či čerstvém vzduchu. Změkčujícího účinku aviváže dosáhnete přidáním malého množství octa do přihrádky na aviváž. Pokud chcete provoněné prádlo, přidejte k pracímu prostředku pár kapek éterického oleje.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (44 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 25. 6. 2022, 20.28

Praní je někdy alchymie, a to hlavně proto, že mám oblečení z různých druhů materiálů. Takže musím dbát na pravidla praní každého kusu prádla, ale to mi nebrání chovat se ekologicky. Kamarádka mi poradila úžasné kousky na https://www.moda-pradlo.cz/zeny_k159/damske-zupany_k54/ , které mají srozumitelně označené značky, jak správně prát, žehlit a ošetřovat všechny druhy.

mikjana, 21. 6. 2021, 20.33

Děkuji za rady, občas si člověk neví rady jak na to.

WeruskaSK

WeruskaSK, 12. 3. 2021, 10.18

v mydlovych orechoch som prala ked som mala babatko, latkove plienky aj oblecenie, oblecenie ostalo zazltnute, uz nikdy nebude biele, a mam pocit ze vobec tie orechy neprali, takze za mna orechy neodporucam

Barča2020, 20. 2. 2021, 17.33

Holky mrkněte tady https://www.alpik.cz/akce-eko-prani-s-tierra-verde-10/ , mají teď akci

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.06

děkuji za typy,určitě něco z toho vyzkouším

Lucy1995, 27. 11. 2020, 11.54

Také po užíváme doma eko prášek i aviváž

Witchie, 31. 8. 2019, 21.08

Chystám se na domácí prášek, takže článek se akorát hodil

Anezzka, 2. 4. 2019, 21.35

Pereme v domácím slizu a rekla bych ze dobrý vypere i látkové pleny nebo monterky.

Monuli, 22. 1. 2019, 21.43

Parní praní vůbec neznám

jitka46

jitka46, 19. 1. 2019, 22.33

Zatím máme pouze ekologický prášek na praní.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů