Přírodní kosmetika nebo samá chemie?

sledováno 2× zobrazeno 11397×

Vložil(a): Adrianita, 11. 12. 2016 9.07

Pokud dbáte na své zdraví i zdraví svých dětí a kupujete přírodní kosmetiku, buďte obezřetní. Ne každý obal, na kterém je rostlina, bylinka nebo nějaká bobule, je přírodní. Dokonce nám ve výběru nepomohou ani názvy jako přírodní, šetrný, jemný. Legislativa bohužel nenařizuje, co musí splňovat výrobek prodávaný jako přírodní nebo bio, tak jako je to u potravin. Výrobci si tak na své produkty mohou nafotit i napsat, co se jim zachce. My vám ale poradíme, jak přírodní kosmetiku poznat.

Není tajemstvím, že je v posledních letech přírodní kosmetika velmi oblíbená. Toho jsou si velmi dobře vědomy i velké kosmetické firmy, které na trendy reagují a označují výrobky tak, aby jevily dojem přírodního produktu. Někdy může být vodítkem cena, přírodní šampón za 30,- Kč je podezřelý. Platí to ale i opačně: když si koupíte výrobek za několik stovek, nemusí být zaručeno, že je kvalitní. Věřte, že hodnota obsahu je možná pár korun, ale většinou zaplatíte za značku a její propagaci.

Jak tedy rozeznat kvalitní přírodní kosmetiku od té běžné, konvenční?

I když některé obaly uvádějí, že v jejich výrobku jsou rostlinné výtažky, ve skutečnosti jich tam může být minimální množství. Spousta kosmetických výrobků je plná chemikálií, výtažků z ropy, syntetických barviv a parfémů.

Chemikálie obsažené v běžné kosmetice

Víte, jaké chemikálie se přidávají do běžné kosmetiky? Jsou to deriváty ropy, parabeny, PEGy, silikony a sulfáty. Dekorativní kosmetika dále obsahuje často jedy ve formě těžkých kovů jako olovo, kadmium, rtuť a hliník.

Šampóny, sprchové gely, mýdla a pěny do koupele, ale také zubní pasty obsahují (mimo jiné) sulfáty. Sulfáty neboli průmyslová pěnidla jsou látky, které vytváří s vodou bohatou pěnu.

Parfémy a toaletní vody často obsahují až 500 různých chemických látek. Tyto chemikálie pronikají do našeho těla a krevního oběhu skrze kůži a nosní sliznice. Obzvlášť nebezpečné jsou pro těhotné ženy, protože přecházejí do krevního oběhu plodu, a malé děti. Parfémy, toaletní vody obsahují umělé pižmo (pižmo tetralin, AETT), u kterého bylo prokázáno, že ničí mozkové buňky a způsobuje degeneraci míchy. Obsahují také toluen (ten je nejrozšířenější používanou látkou do uměle vyrobených parfémů), jehož používání může vést k poškození plic, jater, ledvin, srdce a centrálního nervového systému.

Antiperspiranty (podobně jako třeba opalovací krémy) obsahují mimo jiné hliník. Co hliník v antiperspirantech způsobuje se dozvíte z článku Regulujte projevy pocení přírodním deodorantem.

Krémy a přípravky k odlíčení obsahují silikony a tzv. PEGy, neboli Polyethylen Glycol, což jsou látky, které zvyšují propustnost pokožky. A do kůže dokáží dopravit nejen ty dobré aktivní látky, ale také ty špatné a dokonce i ty, které tam nemají co dělat. Do kůže tak pronikají i nečistoty a můžou tak způsobovat akné a ucpávat póry. Silikony je souhrnný název pro polymery, které mají jedinečné chemické a fyzické vlastnosti, díky kterým mají vyhlazující účinky, zjednodušují aplikaci a zlepšují roztíratelnost produktů.

Přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika neobsahuje žádné výše zmíněné umělé chemické látky. Neobsahuje umělé parfemace, konzervanty a další chemické složky. Místo toho je přírodní kosmetika složena z rostlinných olejů, přírodních másel, květin a bylin, účinných extraktů a macerátů.

Při výběru přírodní kosmetiky se ale nenechte zmást obalem nebo nápisem. Výrazy jako „jemný“, „přírodní“ nebo „s rostlinnými výtažky“ výrobce k ničemu nezavazují. Často obsahují jen miminální množství přírodních složek. Zatímco biopotraviny jsou přísně kontrolovány ze strany státu a jejich kvalitu hlídá zákon, u přírodní a bio kosmetiky žádná takto přísná legislativní ochrana neexistuje. Spotřebiteli se tak snadno může stát, že si v dobré víře koupí kosmetický produkt s označením bio, a ve skutečnosti za své peníze získá chemický výrobek.

Přírodní produkt je právě takový, který je vhodný i pro citlivou pokožku a nedráždí ji, navíc je šetrný k životnímu prostředí. To znamená, že neobsahuje výtažky z ropy, syntetická barviva a parfémy, a není testovaný na zvířatech.

Orientovat se v tom, co je přírodní kosmetika a co už ne, vám pomohou certifikáty, které zaručují, že kosmetické výrobky obsahují garantovaný podíl přírodní složky, a jejich kvalitu i nezávadnost potvrdily nezávislé testy. Někdy si firmy vytvoří svůj vlastní certifikát, který má budit důvěryhodnost, ale ve skutečnosti není ověřený. Pro lepší přehled zde uvádíme seznam uznávaných certifikátů:

Certifikovaná přírodní kosmetika (CPK) a CPK bio CPK a CPK BIO jsou ryze české certifikáty. Jejich zkratka je jednoduše tvořena ze slov „certifikovaná přírodní kosmetika“. Nejdůležitější podmínkou pro získání tohoto certifikátu je používání přírodních surovin, které byly získány šetrným způsobem. V takto certifikovaných výrobcích nenajdete žádné syntetické sloučeniny, geneticky modifikované složky, deriváty z ropy, umělé parfemace, barviva, ale ani látky živočišného původu, kvůli jejichž získání muselo být zabito zvíře. Produkty samozřejmě nesmí být ani na zvířatech testovány. Přídavek „bio“ u certifikátu CPK BIO pak kromě zmíněných kritérií přidává podmínku, že minimálně 20 % obsažených surovin v produktu musí být v bio kvalitě.

EcoCert – francouzský certifikát, produkt musí obsahovat minimálně 95% přírodních složek, a mimo jiné odbouratelný či recyklovatelný obal. A podle toho, kolik produkt obsahuje složek v BIO kvalitě, se pak rozlišuje ještě EcoCert Organic Cosmetic a EcoCert Natural Cosmetic. Vydává také certifikáty COSMETIQUE BIO a CHARTE COSMEBIO.

NaTrue – belgický certifikát, Natrue je zkratkou pro název neziskové organizace True Friends of Natural and Organic Cosmetics. Tato certifikace má tři stupně. Certifikát je udělován na 2 roky, pak musí výrobek opět projít kontrolou.

BDIH – německý certifikát, jedním z nestarších certifikátů vůbec. Podmínkou pro získání tohoto certifikátu je použití výhradně přírodních surovin tak, aby navíc co největší množství z nich pocházelo z ekologického zemědělství nebo z ekologického sběru ve volné přírodě. Produkty označené BDIH certifikátem naopak nesmí obsahovat ropné produkty, syntetické parfémy, barviva, ani chemické konzervanty. A zakázáno je taktéž testování na zvířatech.

USDA organic – Název certifikátu USDA organic je zkratkou pro The United States Department of Agriculture, česky tedy Americké ministerstvo zemědělství. Aby produkt mohl USDA organic certifikát získat, musí být minimálně 95 % obsažených složek z ekologického zemědělství. Dále nesmí výrobek obsahovat geneticky modifikované suroviny, umělá hnojiva a pesticidy nebo jakékoliv další zdraví škodlivé látky.americký certifikát, min. 95% ingrediencí produktu musí pocházet z ekologického zemědělství

BIO - Pokud jsou kosmetické výrobky označeny jako BIO, záleží na množství ingrediencí v BIO kvalitě. V BIO kvalitě jsou totiž suroviny rostlinného původu, které byly pěstovány bez zásahu chemických pesticidů nebo umělých hnojiv, přidávané do kosmetického produktu, nikoliv celý produkt. Certifikační znak BIO certifikátu poznáte velmi snadno. Pro Českou republiku je ve tvaru tzv. BIO zebry, nebo také nově od roku 2010 mohou tyto produkty nést logo Evropské unie ve tvaru „BIO listu“.

Vyhněte se chemikáliím

Přírodní kosmetiku si můžete klidně i vyrobit doma. Pokud nevíte jak na to, existují kurzy, kde vás to naučí. Základem je dodržení správných postupů, hygiena a správné skladování. Nějaké návody například na masti, domácí zubní pasty, šampony, pleťové vody, krémy, balzámy na rty atd. máme od maminek i v naší Kreativní dílně.

Pokud se do výroby nehrnete, přírodní kosmetiku si kupte, nebo si můžete za své nasbírané pampelišky vybrat také nějakou přírodní kosmetiku v našem Věrnostním programu. Orientovat se při nákupu vám pomohou právě výše zmíněné certifikáty. Dávejte přednost výrobcům, kterým důvěřujete a vybírejte kosmetiku s co nejmenším počtem přísad.

Chcete-li přejít na přírodní kosmetiku, zkuste si nejdříve pořídit přírodní verze právě toho druhu kosmetiky, který používáte nejčastěji a v největším množství (pleťový krém, rtěnka, balzám na rty, šampon a deodorant). Lidé s citlivou pokožkou většinou poznají změnu kosmetiky ihned.

A celkově svou péči o pleť zjednodušte. Opravdu musíte používat odličovač očí a odličovač make-upu zvlášť? Není lepší najít jeden produkt, který zvládne odlíčit pleť i oči? Stejně tak opravdu potřebujete pro péči o vlasy šampon, kondicionér, masku, pečující olejíček a bezoplachovou péči? Není lepší to vše nahradit šamponem a kvalitním kondicionérem nebo přírodním olejem pro finální výživu konečků?

Maminky, jak jste na tom s přírodní kosmetikou vy? Dáváte jí přednost před klasickou kosmetikou nebo nakupujete kosmetiku „půl na půl“? A co domácí výroba kosmetiky, vyrábíte nebo troufly byste si na to? Budeme rády za osvědčené tipy, nebo návody. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • deriváty ropy

    výrobky z ropy, např. vazelína, minerální oleje, parafín, propylenglykol, které bývají hojně využívání v běžné kosmetice

  • ekologické zemědělství

    BIO zemědělství, zemědělství bez chemických postupů, bere ohled na životní prostředí

  • ftaláty

    také estery kyseliny ftalové, jsou skupinou asi čtyřiceti chemických látek, mají různé vlastnosti, některé z nich zřejmě nepoškozují zdraví ani životní prostředí, patří mezi ně ale i skupina ftalátů, které jsou pro zdraví lidí nebezpečné; ftaláty se nejčastěji používají jako změkčovadla PVC a také v barvách

  • chemické pesticidy

    chemické přípravky určené k hubení rostlinných i živočišných škůdců

  • parabeny

    látky toxické pro nervový a imunitní systém, spojovány s rakovinou prsu; dráždí pokožku

  • PolyEthylenGlykol

    neboli PEG, je chemická látka, která má zajistit příjemnou konzistenci výrobků; v kontaktu s vodou emulgují, díky PEGům je možné například olej napěnit a smýt z pokožky bez jakéhokoliv zanechaného filmu na kůži.

  • silikony

    souhrnný název pro polymery, které mají jedinečné chemické a fyzické vlastnosti, díky kterým mají vyhlazující účinky, zjednodušují aplikaci a zlepšují roztíratelnost produktů

  • sulfáty

    neboli průmyslová pěnidla jsou látky, které vytváří s vodou bohatou pěnu

Diskuze k této stránce (139 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 9. 3. 2023, 9.28

Hodně záleží na tom, na co si to kupuji. Pokud je to kosmetika na problematickou pleť, tak se snažím o maximální bio kvalitu a kupuji od https://petrasouckova.cz/kategorie/pece-o-plet/make-up-na-problematickou-plet/ To je podle mě prodejce a paní, která skutečně ví, co prodává. Ostatně proč by jinak šla s kůží na trh do té míry, že si dá do domény internetového obchodu vlastní jméno?

novaklen, 6. 10. 2022, 22.16

No, za mě teda už jedině přírodní kosmetika. Nic jiného už prakticky nekupuji. Nic se zbytečnou chemií už prostě nechci. Pokud se jedná o bio kosmetiku, tak je to podle mě ještě lepší. Já osobně mám třeba hrozně ráda českou značku Biooo - https://www.biooo.cz/bio-kosmetika/ Znáte je? Jestli ne, tak doporučuji na jejich produkty mrknout, dělají skvělé věci.

Kateřina897, 8. 9. 2022, 11.24

No, tak já si myslím, že na přírodní kosmetice není nic špatného. Je o mnoho šetrnější k přírodě i tělu. Teď už doma nepoužívám jinou a snažím se přejít i na přírodní prostředky na čištění domácnosti. Všechno přírodní sháním levněji s kupónem na téhle stránce: http://kuponozdroj.cz/ . Tak to přidávám jako tip.

Ivulín, 1. 10. 2021, 0.51

Ahojte, já jsem si třeba nedávno na těchto stránkách zde - https://www.vivaco.cz/damske-2067-list pořizovala tu svou kosmetiku a ta byla dle mého moc fajn. Hodně super je také to, že je to prostě bio a to je to, co teď zaprvé letí a za druhé je to něco, co opravdu vyhledávám, takže tak Jsem možná jednoduchá, ale mně to vyhovuje.

Kamcca, 30. 3. 2021, 17.23

Já to teď teda řeším, vlastně už kupuju jenom přírodní kosmetiku a eko čistící prostředky. Z té přírodní pleťové kosmetiky je skvělá česká kosmetika Nobilis tilia.

Minnie, 19. 1. 2021, 20.37

Tohle neřeším, kupuju na co jsem zvyklá. Přírodní produkty doma mám jen co dostanu dárkem.

ivanka386, 12. 1. 2021, 23.44

Ahojte maminy, já mám třeba docela dost dobrou zkušenost s touto značkou zde - https://www.hackni-svuj-zivot.cz/zdravi/bioadaptivni-kosmetika/ ... Je to bioadaptivní kosmetika, která by se měla prý umět adaptovat na veškeré typy pleti, nehledě na jejich barvu či stav, co jsem tak nějak vyčetla určitě to stojí za zkoušku! Tedy alespoň dle mne

neřeším zda máme přírodní kosmetiku nebo ne,na to nejsem.

ivanka386, 9. 11. 2020, 23.26

Určitě je třeba koukat na to, zda se opravdu jedná o přírodní nebo chemickou výrobu. Třeba já jsem si při kupování produktů z https://www.senzamedical.cz/znacka/senza-medical/ na stoprocent jistá, že se jedná o přírodní prostředky a doplňky stravy, takže jsem v pořádku

Gustawka, 22. 10. 2020, 23.17

Mě se osvědčil arganový olej

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů