Domácí dětské příkrmy do jednoho roku věku

sledováno 1× zobrazeno 90136×

Vložil(a): k.o.r.i.n.e.k, 14. 8. 2016 21.10

Na našem trhu je k dostání nepřeberné množství dětských příkrmů. Liší se složením, velikostí, ale také cenou. Lámete si hlavu nad tím, kdy s příkrmy začít a čím konkrétně? Spousta maminek neví, po kterých sáhnout a proto volí raději přípravu doma a jistotu, z čeho je příkrm vyroben a jaká je kvalita surovin. Jak na to? Kdy s příkrmy začít a s kterou potravinou? Nechte se inspirovat jednou z nás, maminek, které pro vás připravujeme tento web ProMaminky.cz.

Pediatři většinou doporučují začít s příkrmy u nekojených dětí od čtvrtého měsíce, a u kojených dětí přibližně od půl roku. Ovšem názory na začátek zavádění příkrmů se liší. Někteří odborníci doporučují příkrmy od půl roku i nekojeným dětem. Jiní tvrdí, že je do půl roku potřeba "ochutnat" všechny alergeny, včetně lepku. Některé děti se začnou mlsně dívat po jídle dospělých velmi brzy a jiným naše lžíce nic neříká.. většinou dokud neochutnají.

Zpočátku by mělo každé dítě jen pomalu, po pár lžičkách, ochutnávat a zkoušet různé druhy zeleniny, masa a ovoce. Pokud dítě ze začátku příkrm odmítá, je dobré udělat přestávku a zkusit to za pár dní. Není vhodné dítěti první příkrmy nějak nutit. Dejte na jeho chutě. Za pár dní se to třeba změní.

My jsme začínali s příkrmy až po půl roce věku. Dva měsíce syn jen ochutnával postupně zeleninu, rýži, následně maso a nakonec ovoce a lepek. Za další dva měsíce začal krásně jíst vše možné.

Začínáme s příkrmem. Jak na to?

Ze začátku se musí příkrm dítěti rozmixovat na kaši. K tomu dobře slouží buď tyčový mixér, ale ještě lépe se mi osvědčil malý mixér, který jsem měla jako příslušenství k tyčovému mixéru. Díky jeho velikosti jsem krásně rozmixovala i malé porce jídla. Později může dítě dostávat větší kousky, takže mixujete kratší dobu, nebo stačí pokrm rozmačkat. Záleží i na počtu zoubků, ale to předbíháme.

První příkrmy se podávají po lžičkách. Jídlo by nemělo být moc teplé. Ze začátku sní dítě třeba jen jednu lžičku, dvě, tři... Syn do roka jen uždiboval po troškách a v roce se to zlomilo a snědl i velkou misku příkrmu. Každé dítě je jiné, reagujte na jeho potřeby.

Když začínáte s příkrmy, tak máte dvě možnosti. Buď si dělat příkrmy doma, nebo kupovat hotové skleničky. Já skleničky používám pouze na cesty a to ve výjimečných případech, jinak vařím vše domácí. Není to nijak složité a mám přehled, co všechno daný pokrm obsahuje. Ostatně, pokud stále váháte, zda kupovat nebo vařit příkrmy, třeba vám při rozhodování pomůže náš článek Vařit nebo kupovat první příkrmy?

Potraviny vhodné v jednotlivých měsících života dítěte

Jak už víme, s příkrmy se začíná mezi 4. a 6. měsícem věku dítěte. U příkrmů se doporučuje dávat nejdřív jeden druh zeleniny a za dva dny přidat další a potom libovolně kombinovat, můžete tak snadno vysledovat, jestli nemá vaše dítě na některou potravinu alergii. Proto tento postup neuspěchejte. První příkrm, který můj syn ochutnal, byla mrkev. Uvařená a namixovaná na velmi jemnou kaši a zakápnutá kapkou olivového oleje. Standardně se mimo mrkve začíná ještě s brambory, batáty (sladké brambory), rýží, cuketou, špenátem, dýní a brokolicí. 

Z ovoce můžete nejprve dítěti připravit banán (ten je fajn na cesty, kdy se dá snadno naškrábat lžičkou), jablko, hrušku a meruňku.

Mezi sedmým a osmým měsícem můžete přidat maso a žloutky (bílky se doporučují až od 1 roku věku dítěte). Každý lékař i každý zdroj informací doporučuje začít s masem jindy, ale jasné je, že maso trávíme delší dobu než zeleninu, tak je vhodnější nejprve vyzkoušet více druhů zeleniny a jejích kombinací a až pak přidat maso. Maso by mělo být libové – kachní, kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí, hovězí a určitě doporučuji sehnat nějaké z ověřeného zdroje, kvalitně vykrmené, bez hormonů apod. Z ovoce můžete přidat borůvky, třešně, švestky, mirabelky, hrozny, meloun, avokádo. Ze zeleniny a bylinek bych zmínila fenykl, červenou řepu, petržel a květák.

Mezi osmým a devátým měsícem můžete přidat zelený hrášek, kedluben, zelené saláty, čínské zelí a pórek.

Od devátého měsíce je možné zaměnit olej za kousek kvalitního másla (ne margarínu). Maso je možné jakékoliv, mimo dary moře a jater. Je možné zařadit i ryby. Ovoce je také možné zařazovat dle libosti mimo citrusových plodů a exotického ovoce. To by se mělo zařazovat až po prvním roce života. Pozor dejte na jahody, dítě se po nich může osypat. Můj syn dokáže sníst čtvrt kila jahod a nic mu to neudělá, takže záleží na každém dítěti, jak bude danou potravinu snášet. Co se týče zeleniny, je vhodné zařadit veškerou zeleninu mimo paprik, rajčat, ředkviček, celeru, kyselého zelí, cibule a česneku. Tuto vyjmenovanou zeleninu je vhodné zařadit až po prvním roce věku dítěte.

Nechte se inspirovat

Skvělou pomůckou, která se mi vyplatila, je parní hrnec. Díky němu je vaření zdravé, jelikož vaří za pomoci páry a zachovává vitamíny. Postačí ale i jen obyčejný pařáček, který dáte do hrnce s vodou.

Do parního hrnce dáte na jedno plato kousek zeleniny, později i masa a na další můžete klidně položit suroviny na svůj oběd. Máte poté hotový oběd pro celou rodinu. Potraviny ochucuji až po uvaření v páře, takže je možné ochucovat dospělým a dětem zvlášť, přímo na talíři.

Dítěti ochucujte příkrmy pouze bylinkami (pažitka, petrželka, kopr nebo v malém množství tymián). Pozor si dejte na majoránku, rozmarýn a oregano. Tyto druhy koření by měly děti konzumovat až přibližně od tří let. Jídlo nesolte a nepoužívejte papriku či pepř.

Uchovávání příkrmů, šetříme čas

Pokud jsem si uvařila více zeleniny najednou, tak jsem jí rozmixovala a nalila do silikonových tvořítek na led. Vložila jsem je zakryté mikroténovým sáčkem do mrazáku a po zmrznutí vložila do sáčku a zpět zamrazila. Takhle jsem si udělala několik druhů zeleniny v kostičkách. Když byl čas oběda, vyndala jsem do misky pár kostiček zeleniny a masa, misku jsem vložila do teplé vody a nechala rozmrznout (mikrovlnku pro dětské jídlo zásadně nepoužívám), ohřála a oběd pro dítě byl hotový. Na cestách jsem používala termoobaly pro delší uchování teplého pokrmu.

Při přípravě vlastních příkrmů záleží jen na vás, které suroviny a v jaké kvalitě použijte. Vařit můžete i z biopotravin. O jejich výhodách se více dozvíte v článku Zkušenosti maminek s biopotravinami pro nejmenší.

Na závěr ještě tip na nápoj

Pokud vám dítě nechce pít pouze vodu nebo čaj, tak zkuste rozvařit v trošce vody pár kousků ovoce (např. jablka) a po vychladnutí přeceďte. Získáte tak levnější a pravděpodobně i zdravější alternativu kupovaných šťáviček. Doporučuji přečst také články Slazené nápoje nebo obyčejná voda a Pitný režim miminka, aneb stačí kojenecké mléko?

 

Maminky, jakými příkrmy a kdy jste se svými dětmi začínaly vy? Inspirujte maminky, které teprve tyto informace hledají. Jak vaše děti snášely různé typy potravin? Co jim nejvíce chutnalo a co naopak odmítaly?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Diskuze k této stránce (80 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

3x toto už mám za sebou,po 4 mě to čeká

Minnie, 18. 8. 2020, 13.20

Tohle už máme za sebou.. kdo ví, zda ještě někdy???

Pavlina35, 20. 7. 2019, 19.45

Také jsem zvědavá jak nám to s malou půjde. Ještě jsem se nerozhodla, zda budu příkrmy kupovat, nebo vařit. Jak jste to dělali vy, zkušené maminky?

Klarka6, 23. 7. 2019, 17.03

Já teď malé začínám vařit příkrmy a vařím je pouze v parním vařiči. Takže přípravené jídlo je vždy zdravé.

Teryk92, 23. 4. 2019, 21.40

My budeme teď začínat. Jsem na syna zvědavá.

Monuli, 24. 1. 2019, 21.15

To se hodí

WeruskaSK

WeruskaSK, 21. 1. 2019, 19.27

toto vyuzijem, vdaka za spisanie do jedneho celku

Petrášovka, 15. 10. 2018, 13.52

výborný mixér na příkrmy je tenhle https://www.odstavnovace-mixery.cz/mixer-vitamix-a2300-cerveny-darek-a-doprava-zdarma-P5af9299ee798f/. A já ho používám fakt denně nejen na příkrmy.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 8.18

Na začátku jsem měla velké oči a vařila, pak to začalo pokulhavat

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.12

Dcera do 6 měsíců nevzala do pusy nic jiného než prso a pak najednou začala ládovat ve velkém kaše, příkrmy i přesnídávky , snědla úplně všechno a to jí vydrželo doteď

Alexis01, 7. 12. 2017, 13.55

Zrovna už dva týdny dávám příkrmy malému člověk si aspon vše zopakuje tolik věcí jsem zapoměla od prvního dítka a to je dělí jen 20 měsíců

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů