30. týden těhotenství

zobrazeno 30989×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.55  (aktualizováno 3. 4. 2020 17.44)

Vstupujete do 30. týdne těhotenství, do porodu vám zbývá pouhých deset týdnů. Dítě zaplňuje velkou část dělohy. Tento týden je zlomový v tom, že začnete chodit do prenatální poradny již každé dva týdny. Bříško je hodně velké a pohyb vám bude činit stále větší potíže. Na některé běžné činnosti, na které jste byla zvyklá, už nebudete stačit. Například zavazování tkaniček může být hodně náročná činnost. Pokud ještě chodíte do práce, za dva až čtyři týdny nastoupíte na mateřskou dovolenou.

Co se děje s matkou?

Hmotnost bříška a změna zatížení páteře často způsobuje bolest zad, které obvykle budoucí maminky v tomto období trápí. Zkuste více odpočívat, ale zároveň denně aspoň chvilku cvičit. Těhotenské cvičení je ideální prevencí proti bolestem zad, pokud na něho nechcete chodit, stačí alespoň krátké procházky. Pokud jsou bolesti velké, raději zajděte k lékaři. Neberte si sama žádné utišující léky. Některé maminky mohou také trápit bolesti v tříslech a podbřišku, je to tím, jak dítě roste a děloha se zvětšuje. Ve třetím trimestru se opět vrací časté nucení na močení.

Kůže nad zvětšeným bříškem je velice napjatá a mnohdy nepříjemně svědí. Vyzkoušejte hypoalergenní tělové mléko, nejlépe z lékárny. Nebo si můžete vybrat přípravky Weleda proti striím v našem Věrnostním programu. Pokud je však svědění úporné, raději si nechte udělat jaterní testy. Přírůstek na váze v tomto období je přibližně 9 až 10 kilogramů.

Co se děje s miminkem?

Vaše dítě měří od temene k zadečku přibližně 27 centimetrů a váží kolem 1400 gramů. Je stále velice aktivní, zkouší různé pohyby (zejména uchopovací a sací reflex). Miminko také hodně kope a šermuje ručičkama, což pro vás může být někdy bolestivé.

Pohyby celého tělíčka jsou však již omezeny, neboť dítě už nemá v děloze příliš místa. U většiny plodů je hlavička trvale umístěna nad hrdlem děložním, zadeček a nožičky se nachází v horní třetině dělohy.

Pokud by došlo k předčasnému porodu, miminko už by mělo velmi dobrou šanci na přežití bez větších následků. Samozřejmě by hodně záleželo na porodní váze a mnoha dalších faktorech. Nemusíte se však obávat, vězte, že u vás miminko ještě alespoň 8 týdnů vydrží a poroste do krásy.

Červené krvinky se již netvoří v játrech, ale v kostní dřeni. Kosti zesilují a kostnatí, dozrávají svaly, plíce i mozek.

Dítě přibývá na váze velice rychle a toto tempo si udrží až do narození. Množství plodové vody nyní dosahuje maxima (kolem 800 mililitrů). Poté bude postupně ubývat. Jen pro zajímavost - v době porodu je v děloze přibližně 600 mililitrů plodové vody.

Co dělat v tomto období?

Měla byste pravidelně navštěvovat lekce určené maminkám ve třetím trimestru, pokud vám to váš zdravotní stav dovolí. Dále je vhodné chodit na předporodní kurzy a pořádně si prohlédnout porodnici, ve které budete rodit.

Mezi 30. a 32. týdnem byste měla také absolvovat třetí velké ultrazvukové vyšetření. Lékař zkontroluje vitalitu plodu, umístění placenty a množství plodové vody. Součástí vyšetření je také měření hlavičky a stehenní kosti. Miminko už by mělo zaujmout polohu hlavičkou dolů. Pokud ne, tak vám lékař poradí pár cviků, které mohou pomoci děťátku se otočit.

Nezapomínáme na tatínky

V tomto týdnu čeká vaši partnerku třetí velké ultrazvukové vyšetření. Je to jedinečná možnost, jak vidět své dítě v celé své kráse. Určitě si to nenechte ujít! Navíc vaše partnerka jistě ocení doprovod. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.29

na kurz jsem chodila,jen u prvního těhotenství,ale byl super

Katka

Katka, 4. 4. 2020, 13.56

Na kurz jsem chodila, ale těžko říct, jestli to něčemu bylo ;o))

patricia077

patricia077, 4. 4. 2020, 11.29

Na kurzy jsem nechodila a rodila pokaždé v jiné porodnici

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.55

Jo, krasne obdobi

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.24

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.24

to jsem nevěděla, že plodové vody ubude

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.50

tkaničky dávaly zabrat, ale jinak to šlo

mckvak, 26. 6. 2015, 6.56

Tehu kurzy jsem nenavstivila a ted me to docela mrzi.

hellova, 18. 6. 2015, 16.11

V tomto týdnu mě začala pálit žáha, ale příšerně!

hellova, 18. 6. 2015, 16.11

V tomto týdnu mě začala pálit žáha, ale příšerně!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů