Děti v kuchyni. Já chci taky, jako maminka.

zobrazeno 6329×

Vložil(a): dáša, 1. 8. 2016 2.10

Uplynula doba, kdy jste si přála, aby už vaše miminko chodilo a najednou to malé miminko už není tak malé a dokonce běhá skoro rychleji než vy? Většina maminek má denně na starosti mnoho věcí od úklidu domácnosti, přes vaření oběda a večeře až po nákup potravin do domácnosti. U těchto činností děti velice rády asistují a proč také ne? Pro jejich vývoj je to velice důležité a prospěšné, rozvíjejí tak své motorické dovednosti a logické chápání. Ale mamince z toho jde někdy hlava kolem. Znáte to?

Jako maminka

Děti kolem jednoho roku bývají velmi neposedné a proto je na místě důkladně zabezpečit kuchyň a nejen tu. Tématu bezpečné domácnosti jsme se věnovaly v samostatném článku Bezpečnostní prvky. Máte doma bezpečno?.

Co je také ale velmi důležité si uvědomit? Jak vaše dítě vnímá svět ze svého pohledu. Zkuste si prolézt místa, kde se dítě pohybuje, po čtyřech a připravit mu prostředí tak, aby mělo dost podnětů ke zkoumání. V kuchyni dejte do spodních přihrádek třeba plastové misky, kovové pokličky, vařečky apod. a uvidíte, jakého budete mít malého pomocníka. Trocha těstovin na míchání dítě zabaví mnohy mnohem víc, než kdejaká interaktivní hračka. A to právě proto, že dítě chce dělat všechno jako maminka. :)

Já chci taky

Pokud máte doma batole, určitě to znáte dobře samy. Děti jsou zvědavé a když je přestane bavit jejich "práce",neustále nám visí na nohách, snaží se po nich šplhat za doprovodu různých ječivých zvuků a slabik. Když je vezmeme do náruče, natahují se po věcech, které jsou položené na lince a my se snažíme jednou rukou dodělat, co máme zrovna rozdělané. Pokud dětem chcete dopřát vaší přítomnost a zároveň v klidu uvařit, můžete zkusit některý z tipů, které jsme pro vás objevily, nebo samy jako maminky vyzkoušely.

Batolata a menší děti chtějí často se vším pomáhat. Aby dostaly zdravou sebedůvěru, svěřte jim úkoly, které zvládnou. Můžete jim otevřít myčku, z které odstraníte nože a ostré předměty. Děti pak mohou vyndavat nádobí a podávat k úklidu. Mohou také vyndavat prádlo z pračky a odnášet ho na věšák. Někdy chce dítě vidět, co se děje přímo nahoře na lince. Přistavte proto dítěti židli ke kuchyňské lince a zaměstnejte ho nějakou činností. Pokud máte z obyčejné židle obavy, můžete zkusit tzv. učící věž, která se nepřevrátí a dítě z ní nespadne. Je to stolička s ohrádkou, na kterou si dítě může vlézt a jeho ruce jsou tak v úrovni dospělého člověka a pracovní linky. Místo toho, aby vám dítě za zády brečelo, přistavte k lince učící věž a rázem bude šťastné. Hned může například loupat uvařená vajíčka, strouhat jablíčko, posypat sýrem těstoviny, zdobit perníčky nebo houbičkou otírat linku. Při přípravě koláče mu můžete dát jeho mističku a nechat ho řádit. Z jeho těsta pak upečte koláč. Uvidíte jakou bude mít radost. Veškeré tyto činnosti dítě ocení, jelikož si bude připadat stejně důležité jako maminka.

Je dobré srozumitelně komentovat vše, co zrovna děláte, aby se děti naučily správně vyjadřovat. Jaké používáte suroviny, jaký je rozdíl mezi sladkým a slaným. Nezapomeňte své děti vždy i náležitě pochválit. :)

Když není moc času a dítě chce vidět, nosit

Někdy se ale časově úplně nehodí dítě zapojovat aktivně do činnosti a ono chce přesto nutně dělat přesně to stejné jako vy, nebo vás alespoň sledovat. Můžete zkusit vychytávku v podobě poponášítka, které vám umožní mít dítě u sebe a přesto budete mít volné ruce na míchání oběda. Je to takové sedátko, které si zapnete kolem pasu a dítě na něj posadíte. Dítě pak nosíte na boku a jeho váha se rozloží na vaše bedra. Na dlouhé nošení to není (proto také název poponášítko), ale pro takové "rychlovky", jako je dovaření oběda, vyluxování, nebo například na procházku, když už dítě nemůže a chce poponést, se taková vychytávka určitě hodí. Během chvilky si poponášítko nasadíte a dítě na něj posadíte. Nemusíte dítě nést v jedné ruce, posazené na bok. Váha se rovnoměrněji rozloží a záda a páteř se tolik neohýbá do strany. Určitě je dobré při delší době vyměnit strany, nebo využít odepínatelné popruhy na ramena a dítě si posadit do středu (stejně jako menší děti do nosítka).

Tento způsob nošení velmi oceníte v případě, že nemáte čas na dlouhé navazování šátku, protože dítě chce za malou chvíli opět ven. Hodí se na krátké nošení, kdy si vaše ruce i záda odpočinou. V případě, že se vydáváte na delší tůry je vhodnější vzít s sebou šátek nebo nosítko, kde může dítě i spát a celá jeho váha se optimálně rozloží. Na to, jak poponášítko vlastně funguje, se můžete podívat na videu pod článkem.

Jsme velmi zvědavé na vaše názory.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Poponášítko Beatitudo ONN

Diskuze k této stránce (37 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Olla, 23. 12. 2021, 23.42

Mně osobně to nevadí, když mi chce dcera pomáhat, na to jsme jí koupili učící věž.

IvčaSemi, 26. 12. 2021, 20.47

Je mezi těma učícíma věžičkama nějaký zásadní rozdíl a je jedno odkud ji objednám ?

Olla, 28. 12. 2021, 7.58

Jedno to podle mě úplně není. Je potřeba koukat na kvalitu a bezpečnost. My máme tu od MonBaby od výrobce Craffox. Líbila se mi hlavně kvůli tomu, že neslouží jen jako učící věž, ale když se rozloží, tak má dítě stoleček se židličkou a ještě je na zadní straně tabule na malování křídou, takže za mě to byl super kup a využíváme ji maximálně.

Olla, 28. 12. 2021, 7.59

Jedno to podle mě úplně není. Je potřeba koukat na kvalitu a bezpečnost. My máme tu od MonBaby od výrobce Craffox. Líbila se mi hlavně kvůli tomu, že neslouží jen jako učící věž, ale když se rozloží, tak má dítě stoleček se židličkou a ještě je na zadní straně tabule na malování křídou, takže za mě to byl super kup a využíváme ji maximálně.

Lucie84, 19. 6. 2021, 9.24

Ahoj mám téměř 2,5 Honzíka a 16 měsíční Terku.Honzík mi pomáhá už od dvou let(umý vání brambor,vykrajování a míchání) .Nedávno začala chtít i dcerka😮😪 donedávna se jen dívala a nebo si hrála s těstem(i když spíš papala) Honzík začal s obalováním ve strouhance už mu to fakt jde tak jsem zapojila i Terku na obalení sýru v mouce sice to po nich(hlavně po Terce) opravuji ale tak rychle uvařeno jsem dlouho neměla mezitím jsem dělala i něco jiného.Za to kuchyň jak po výbuchu😁😀😅 ale děti spokojený šli se hned koupat a já uklízet

kluci mi u vaření pomáhají

Minnie, 3. 1. 2021, 19.06

Naše děti moc rády pomáhají, s vařením, pečením, mícháním...

naseivanka, 28. 10. 2020, 18.59

Někdy když vařím třeba koláč nebo nějakou buchtu na nedělní ráno, jsem ráda, že mám ratolesti u sebe. Pak jsou ale také dny, kdy nemohu v kuchyni vystát ani sama sebe. Natož abych se zabývala tím, jestli mi tam budou děti k něčemu. Naposledy jsem musela kvůli Anežce objednat novou skříňku z https://www.hmnabytek.cz/kuchyne/ Potřela ji totiž lepidlem.

vivianr, 4. 12. 2019, 18.11

O víkendu jsme dělali perníčky a našeho čtyřletého to kupodivu bavilo a i hezky vykrajoval

editak, 4. 12. 2019, 17.50

my akorát pečeme - vykrajujeme, válíme a tak..jinak nic moc zatím

Teryk92, 4. 12. 2019, 16.33

Jo děti v kuchyni jsou zatím peklo

Romanka40, 4. 12. 2019, 15.42

Ted mame obdobi: ja taky, skusit... a ja z toho silim 😂

kamila.336, 25. 2. 2019, 13.53

My hledame zrovna na realikzaci kuchyne nejakou firmu nemate nekdo nejake doporuceni diky?

michaelanavrc, 26. 2. 2019, 9.17

Ano mam, mrkni na interiery4u jsou teda z Prahy, tak snad se trefim do destinace, udelaji navrh a i pak naslednou celou realizaci te kuchyne. Jsme moc spokojeni

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů