Chci, abychom byli se synem oba spokojení

zobrazeno 2597×

Vložil(a): caroline, 15. 3. 2016 22.43

Můj téměř čtyřletý syn mívá poslední dobou nutkavou potřebu něco dělat, něco dostat nebo něčeho dosáhnout hned teď. Dřívější laskavé domlouvání postupně přecházející v uplácení a zastrašování nemělo žádný efekt. Ani snaha o dohodu neměla výsledek. A aby také měla! Až teď jsem si uvědomila, že se vlastně o žádnou dohodu nejednalo. Já jsem vždy něco navrhla a syn nakonec pod tlakem souhlasil, ale nakonec to stejně nedodržel.

Nechci se se synem dohadovat, nechci z pozice síly vyvíjet tlak, násilím ho nutit k tomu, aby udělal, co já potřebuju a chci. Takové situace pro mě jsou velmi nepříjemné. Chtěla bych se s ním rozumně domluvit, abychom byli oba spokojení. Možná to znáte také.

Hledala jsem informace v knížkách i na internetu a před nějakou dobou jsem se poprvé setkala s "Nevýchovou" prostřednictvím internetových hodinových Workshopů. Vždy jsem si připomněla, co jsem vlastně znala, ale často na to zapomínala. Měla jsem pocit, že mi to nepřináší žádné extra průlomové poznatky, ale cítila jsem jako přínosné jednotlivá témata občas otevřít a urovnat si myšlenky. Zajímalo mě, co „navíc“ je v kurzu Nevýchovy, ale že bych si kurz koupila, o tom jsem kvůli poměrně vysoké ceně nikdy reálně neuvažovala.

Teď si díky webu ProMaminky.cz procházím kompletním kurzem Výchova Nevýchovou a ráda se s vámi podělím o své první dojmy. Možná jste si pokládaly stejné otázky jako já a můj pohled na kurz uvítáte.

Co je to vlastně ta “Nevýchova”?

Ve zkratce bych řekla, že základem Nevýchovy je vytvářet partnerský vztah s dítětem, hledání způsobů, jak řešit problémy a hlavně, jak si výchovu užívat. Nevýchova nabízí kurz Výchova Nevýchovou, který je rozložen do pěti týdnů. Každý týden je zaměřen vždy na nějaké téma (témata uvádím v přiložených obrázcích u článku).

V kurzu najdeme hlavní videa, kde nám Katka Králová vysvětluje, z čeho problémy pravděpodobně vznikají, jak „nevýchovní“ rodiče často reagují, také reakce dětí, a co se vyplatí a nebo nevyplatí dělat atp. Problémové situace jsou rozebrány na příbězích rodičů a jejich dětí a jsou nám ukázána možná řešení.

Pro mě jedna z nejpřínosnějších je druhá část nazvaná zážitkové video. Vžíváme se tam do pocitů dítěte, projdeme si nějakou nepříjemnou situací a zároveň třemi různými reakcemi rodičů. Mě se dotkla například situace ranního vstávání, oblékání, snídaně a odchodu do školky, kdy mi bylo na třech různých přístupech odkryto přemýšlení dětí. Uvědomila jsem si, že pro mého syna není vůbec důležité být včas ve školce, dokonce ani být včas oblečený a nasnídaný, ale přemýšlí nad svou oblíbenou hračkou a já ho neustále ruším. Když jsem se na situaci podívala jeho dětskýma očima, najednou mi bylo jasnější, co je důležité.. například, že oblíbený pejsek může snídat s námi. A vše je najednou v klidu a dokonce včas.

Jako další následuje úkol, jehož první část se vždy vztahuje k zážitkovému videu a ve druhé části se již zaměřujeme na nás, naše dítě a naše výsledky.

Na konci týdne máme k dispozici další videa s principy, které nám pomáhají vytvářet řešení a tzv. Edici 0-3 roky, což je uplatnění daných principů i u těch nejmenších.

Co se v kurzu Výchova Nevýchovou dozvíte navíc oproti hodinovým workshopům zdarma?

Tuto otázku jsem si pokládala celkem často před vstupem do kurzu. Už vím, že oproti bezplatným hodinovým on-line workshopům, kde jsem se dozvěděla základní informace k daným tématům, je kurz Výchova Nevýchovou mnohem intenzivnější, jsou předkládána konkrétní možná řešení problémů, uvádí se více příběhů, ve kterých se můžete najít.

Mezi jednotlivými videi jsou pauzy, kdy vstřebáváte získané informace, můžete si to s dětmi vyzkoušet a případně se k videím vracet. Tím, že se kurzu intenzivně věnujete delší dobu, mění se postupně vaše přemýšlení o situaci a jejím řešení. A to je pro mě veliké plus.

Je absolvování on-line kurzu náročné?

Kurz je poměrně časově náročný. Jednotlivá videa mají okolo 35ti minut a z vlastní zkušenosti potvrdím, že je dobré si na to vyhradit čas bez dětí a opravdu se na kurz soustředit, takže se pravděpodobně „nevejdu“ do celkového času pěti týdnů, ale to ničemu nevadí. Chci si kurz projít uceleně najednou, ale pokud to bude týdnů šest nebo třeba sedm, není to žádný problém.

Opakování jako ztráta času, nebo matka moudrosti?

Už u workshopů zdarma mi připadalo, že se stále opakuje totéž dokola a vnímala jsem to občas jako ztrátu času. Měla jsem dojem, že by se vše dalo říct v mnohem kratším čase. Což je asi pravda, ale na druhou stranu u kurzu to má svá PRO. Opakování je matka moudrosti, čas mám na kurz vyhrazený a opakování mě dostává do stavu, kdy se pak opravdu uklidním, přestanu přemýšlet o jiných věcech a žádná z myšlenek mi neuteče, můžu je vstřebat opravdu intenzivně.

Spousta myšlenek, které jsem prozatím v kurzu slyšela, mi není neznámá, ale také se dozvídám spoustu nového. Občas se také vidím v těch “nefunkčních“ reakcích rodičů a začínám si uvědomovat, jaké to je z pohledu dítěte.

Jak tedy vnímám já kurz Výchova Nevýchovou po prvních dvou týdnech?

Myslím si, že jsem z rodičů, které mají zdravý pohled na věc. Vždy jsem se zajímala o své děti a věnovala se jim, ale ruku na srdce, ne vždy jsem se zajímala doopravdy. Často v presu jsem pokládala spíše řečnické otázky, než abych na ně čekala odpověď. Také jsem nevědomky své potřeby stavěla před potřeby mých dětí a nedocházelo mi, že i ony jsou svobodné bytosti. Musím uznat, že už po prvních dvou týdnech jsem více než obohacená, výsledky se začínají projevovat a na každou situaci se dívám jinak.

Upřímně jsem si myslela, když jsem šla do kurzu Výchova Nevýchovou, že bude fajn si věci připomenout, ale že se asi nic moc nového nedozvím. A hle! Už teď vidím v komunikaci se synem velké pokroky a výsledky. Již několikrát se nám podařilo pěkně se domluvit a vyřešit problém. Mám pocit, že to i syna baví a že vnímá, že je něco najednou jinak. Někdy je to tedy trochu běh na dlouhou trať, ale myslím, že to stojí za to.

Čekají mě ještě  tři týdny kurzu, tak doufám, že mé prozatímní nadšení neopadne ☺

Brzy vám přinesu mé další postřehy a vám prozatím doporučuji shlédnout nejbližší on-line workshop zdarma.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 10. 2022, 18.28

Zatím jsem nepotřebovala žádný kurz, a to mám tří letou dceru, se kterou máme skvělí vztah a vždy se na všem shodneme. Naposledy jsem jí oznámila, že musíme pořídit něco na hračky a ona s tím hned souhlasila. Na internetových stránkách https://www.dreamboutique.cz/ulozne-boxy-a-kose-na-hracky/ jsme společně vybraly úložné boxy a koše na hračky.

no vypadá to super kurzy mám ráda.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.27

Shlédla jsem kurzy zadarmo, s něčím tam souhlasím, s něčím ne a ve finále se řídím sama sebou...

Žofinka

Žofinka, 26. 6. 2018, 12.23

Koukám zatím na kurzy zdarma a něco jsem si z toho určitě vzala

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.16

Super článek. , s nejstarší dcerou mívám často problémy, nemůžeme se na ničem shodnout a dohodnout ... Tak jsem zvědavá, jak to zabere

mckvak, 14. 9. 2017, 12.31

Moc pekne

petym, 15. 8. 2017, 15.39

právě jsem shlédla první díl a moc se mi líbil. jsem zvědavá zda to bude mit nějaký dopad

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.24

nevýchova má některé přístupy dobré, akorát je to divný název

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.49

porozumět vlastnímu dítěti je težké, já kombinuji od všeho trochu

Aliisha

Aliisha, 26. 12. 2016, 15.34

Tak o Nevýchově jsem doteď neslyšela. Zajímavá a nová informace

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů