Sport i pro děti, které sportovat nechtějí: mermaiding

zobrazeno 1955×

Vložil(a): Adrianita, 20. 6. 2022 9.35

Pohyb musí děti především bavit, a protože většina dětí miluje aktivity ve vodě, vodní sporty patří k těm nejvhodnějším. Pokud tedy potřebujete, aby se vaše děti aktivně hýbaly a získaly kladný vztah ke sportu, zkuste to právě v bazénu.

Plavat se dá různými způsoby a jedním z nich je mermaiding, plavání s monoploutví v obleku mořské víly nebo mořského prince. Je to sport, který spojuje obzvlášť efektivní pohybovou aktivitu se spoustou zábavy a který děti opravdu baví, dívky i chlapce.   

Jaké přednosti má mermaiding v porovnání s klasickým plaváním?

Mermainding není jen sport, ale i zábava, a to je jeho největší výhoda. Je hravý a vtáhne děti do pohádkového vodního světa, proto u nich budí zájem, radost i touhu znovu a znovu skočit do bazénu. Takové řádění ve vodě zároveň představuje účinný kondiční i posilovací trénink, protože plavání s monoploutví zvětšuje nároky na svalovou práci.

Co všechno je k mermaidingu potřeba a na co si dát pozor při výběru tohoto vybavení?

Kromě plavek a kostýmku mořské víly nebo mořského prince se neobejdete bez monoploutve. Právě jejímu výběru věnujte největší pozornost. Speciálně vyvinutá monoploutev zajistí lepší soužití plavce s ploutví a současně nepřetíží jeho pohybový aparát. Pokud není vyrobená z dostatečně pružného materiálu, ale z příliš tvrdého a křehkého, může prasknout a ohrozit plavce. V případě nevhodného uchycení monoploutve na dolní končetiny zase hrozí poškození oblasti hlezenních kloubů, Achillovy šlachy a nártů. Velmi vhodné uchycení představují botičky tvořené dvěma popruhy, které dokonale fixují chodidlo a zároveň chrání oblast Achillovy šlachy, aby nedocházelo k jejímu dráždění.

Jak moc je důležité, aby se mermaiding prováděl dobře, a co když tomu tak nebude?

Při plavání s monoploutví se provádí tzv. delfínový kop. Do pohybu se nezapojují jen nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly. Správnému provedení delfínového kopu výrazně napomáhá (anebo nenapomáhá) způsob uchycení monoploutve na dolní končetiny a s ním související soužití plavce s ploutví. V případě nesprávné plavecké techniky dojde dříve či později k přetížení pohybového aparátu. Následně mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích, např. v oblasti bederní páteře.  

Kdo to děti naučí a kde se pak mohou mermaidingu věnovat?

Nejpřínosnější je začít pod vedením vyškoleného a certifikovaného lektora, který disponuje biomechanickými, anatomickými a pedagogickými znalostmi, a vykonává tak výuku efektivně. Mermaiding si mohou děti nejprve vyzkoušet na jednorázové lekci a pak se přihlásit na celý kurz, třeba i celoroční. Zkušené mořské víly a mořští princové mohou mermaiding provozovat individuálně v podstatě v jakémkoli bazénu.

Pro koho je a pro koho není mermaiding vhodný?

Při správném technickém provádění je mermaiding vhodný pro všechny. I začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti, umožňující v případě nouze sebezáchrannou akci. K těmto dovednostem patří dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů, plavecký kop (kraulové a znakové nohy).

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 19. 2. 2024, 10.38

Asi bych byla klidnější, kdyby dcera chtěla dělat tohle, než aby si řekla o oktagon bandáže od https://www.store.oktagonmma.com/cs-cz/collections/gloves-and-bandages s tím, že jí baví bojové sporty. Na druhou stranu na ní slyšíme chválu ze všech stran, protože jí to snad podle všeho jde. Já se ale na její zápasy fakt dívat nemůžu. Na to jako máma nemám srdce.

naseivanka, 21. 9. 2023, 9.24

Kdyby mně tak zbyly o Vánocích nějaké peníze tak bych hned pořídila třeba nové https://www.cyklosvec.cz/horska-kola horské kolo a začala si užívat toho že si mohu nějak samovolně projíždět třeba Prahu a nebo nějaká horská střediska. To je třeba věc která mě opravdu ale hodně láká jen procházky jsou nudné.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 12.05

vypadá to zajímavě, dcerce by se hlavně líbila ta barevnost ,ale to dojíždění bych asi nedala, u nás nic takového není

Witchie, 3. 8. 2022, 12.09

Vypadá to zajímavě, nikdy dřív jsem o tom neslyšela

novaklen, 31. 7. 2022, 12.10

Tak o tomto teda slyším poprvé. Věřím ale tomu, že některé holky by to opravdu mohlo bavit. Hádám, že pro kluky to ale asi moc není. Třeba syn obecně na vodní sporty, plavání atd moc není. Ten se radši vyřádí na ledě. Hlavně od té doby, co jsem mu koupila nové brusle z https://www.bauerhockey.cz/hrac-brusle

dasza, 7. 7. 2022, 8.23

Máme ploutev doma.holka s ní plave občas na koupáku nebo v bazéně..nikdy bych ji neplatila lekce, neboť to je tak strašné drahy že prostě ne

patricia077

patricia077, 29. 6. 2022, 19.18

jj už jsem o tom slyšela .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů