Péče o předčasně narozené dítě

zobrazeno 20915×

Vložil(a): Adrianita, 14. 12. 2016 21.32

Nedonošené děti potřebují zvláštní péči. A to nejen lékařskou, ale také tu vaši. Klokánkování, výživa, masáže, to vše může pomoci vašemu dítěti po jeho dřívějším příchodu na svět. A kdo nabídne podporu vám a vaší rodině?

Narodilo se nám miminko, předčasně

Za předčasně narozené děti se považují ta miminka, která na svět přišla mezi 24. – 37. týdnem. Podle týdne těhotenství, kdy došlo k porodu, a předpokládané zralosti orgánů dítěte, se tyto děti dělí na 4 stupně: lehce, středně, těžce a extrémně nedonošené děti. Hlavním ukazatelem je však porodní hmotnost novorozence. Nízkou porodní hmotnost mají děti s hmotností 1500–2499 g, za velmi nízkou hmotnost je považována hodnota 1000-1499 g a extrémně nízkou hmotností je váha 999 g a méně.

Takových dětí se u nás rodí každý rok víc, protože roste počet těhotenství z umělého oplodnění (při kterých je větší šance vícerčat) a více žen rodí v pozdějším věku, kdy stoupá riziko předčasného porodu. Více se o příčinách předčasného porodu dočtete v článku Předčasný porod. Předčasný porod přináší zvýšené riziko různých zdravotních komplikací dítěte, které se mohou projevit v průběhu pobytu v porodnici či kdykoliv později v průběhu vývoje. Nějaké komplikace jsou krátkodobé jiné dlouhodobé. Čím dříve se miminko narodí, tím je větší riziko možných komplikací. Nejčastější potíže, které u předčasně narozených dětí mohou nastat, jsou:

  • Potíže dýchacího systému, např. syndrom dechové tísně, který může ale postihnout i děti donošené. Novorozenec je v tomto případě odkázán na přístroj, který zlepší způsob dýchání. Někdy je tento způsob nahrazen intubací a v závažnějších případech je nutná léčba surfaktantem. Přístroj je používán i v případě apnoických pauz. Spousta potíží dýchacího rázu vede k rozvoji bronchopulmonální dysplazie, nedonošené děti mohou mít dlouhodobé zdravotní problémy či mohou mít větší dispozice k rozvoji astmatu.
  • Snížená funkce srdce vedoucí k nízkému krevnímu tlaku
  • Střevní potíže – např. střevní zánět či proděravění střeva
  • Řídnutí kostí
  • Kolísání hodnot krevního cukru
  • Infekce – k infekci může dojít v průběhu těhotenství, porodu či v době hospitalizace. Může se jednat o infekci jednoho orgánu, např. zápal plic, nebo infekci celého organismu, tedy tzv. sepsi.
  • Krevní potíže chudokrevnost, trombocytopenie, koagulopatie, častěji také dochází k rozvoji ikteru (žloutenky)
  • Neurologické potíže – podle závažnosti poškození centrálního nervového systému rozlišujeme čtyři stupně komplikací, přičemž nejnižší formy nemusí zanechat žádné dlouhodobé následky. K nejčastějším neurologickým obtížím patří dětská mozková obrna a epilepsie. Neurologické zdravotní obtíže mohou být jak tělesného, tak intelektového rázu.
  • Smyslové obtíže – zejména zrakového smyslu
  • Poruchy imunitního systému

Péče o nedonošené dítě

Péče v porodnici

Předčasně narozené miminko je následně po porodu uloženo do inkubátoru, kde zůstane do doby, než budou zcela vyvinuty všechny orgány, především plíce. Jakmile je dítě schopno samo dýchat apod., je převezeno na novorozenecké oddělení. I nedonošené dítě nemusí být ve vývoji opožděné a může časem spadat do průměrných tabulek. Hodně záleží, v kterém týdnu se narodilo. Někdy není možné si dítě vzít k sobě, ale i tak vnímá vaši vůni a hlas. Proto k němu choďte co nejčastěji a mluvte s ním. Pokud můžete, často si miminko berte do náruče, hlaďte ho, velmi prospěšné jsou také masáže a v neposlední řadě klokánkování.

Klokánkování

Klokánkování, neboli metoda „skin to skin“ (kůže na kůži), je velmi prospěšná nejen pro nedonošené miminko, ale i pro matku či oba rodiče. Metoda do Evropy přišla z Bogoty na konci 70. letech 20. století, kde dítě bylo až 24 hodin u maminky z důvodu nedostatku inkubátorů. Dobrou zprávou je, že v našich nemocnicích je tato metoda většinou podporována. Pod dohledem nemocničního personálu je miminko přiloženo na holou kůži maminky nebo tatínka, a přikryto dekou nebo pružným šátkem. Prospěšné je přiložení i na několik minut, platí ale čím déle, tím lépe. Můžete klokánkovat i několik hodin denně.

Klokánkování má pozitivní vliv na psychický i fyzický vývoj dítěte, zlepšuje se i psychická pohoda rodiče. Miminka, která jsou často u svých rodičů na těle, lépe prospívají, přibírají na váze, jsou více v klidu, mají klidnější dech, nedochází tolik ke kolísání jejich tělesné teploty, děti i lépe spí a méně pláčou. Klokánkování také podporuje laktaci a rozvoj imunitního systému. Dětem, kterým je dopřáno klokánkování, se lépe vyvíjí mozek a jsou méně ohrožené infekcí – jejich kůže se totiž přirozeně osidluje mateřskými bakteriemi, proti kterým jsou přímo chráněni protilátkami mateřského mléka své maminky.

Klokánkování je nesmírně důležité pro vytvoření přirozeného a pevného pouta mezi dítětem a matkou. Prokazatelně probouzí instinktivní chování, a podporuje mateřské kompetence. V případě, že maminka prodělala císařský řez či porodila vícerčata, ale i ve spoustě jiných případů, je velmi žádoucí, aby se na klokánkování podílel tatínek. Klokánkovat lze i intubované dětí a děti a dýchající s podporou ventilátoru.

Výživa dětí

V prvních dnech po porodu dostává miminko stravu nitrožilně a sondičkou přímo do žaludku. Jakmile je schopno polykat, dostává pohárek mléka do úst a časem je přiloženo k prsu, nebo dostane mléko z lahvičky. Nejpřirozenější stravou i pro nedonošené děti zůstává mateřské mléko. Je tedy dobré, aby maminka odstříkávala mléko z prsu ručně či odsávačkou, ale nejlépe přímo blízko děťátka. I pár kapek kolostra je opravdu velmi cenných pro nedonošené miminko.

Jak bylo zmíněno výše, laktaci značně podporuje i klokánkování. Miminko je dobré zkoušet často přikládat. V momentě, kdy zvládá dýchání a objeví se u něj sací reflex, může být kojeno přímo od maminky.

Mateřské mléko maminky, která rodila předčasně, je přizpůsobeno potřebám nedonošeného miminka. Má velký vliv na jeho prospívání, imunitu, chrání ho např. před otravou krve, průjmy, a také snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence.

Péče o miminko v domácím prostředí

Pokud je miminko po přesunu domů častěji plačtivé či mrzuté, dejte mu čas, aby se aklimatizovalo. Po přesunu domů není příliš velký rozdíl v péči o nedonošené nebo donošené dítě. Hodně jej hlaďte a noste, pokud možno kojte co nejčastěji. Miminko se samo přihlásí, až bude mít hlad. Není třeba ho na krmení budit, interval mezi jídlem by ale neměl být delší než 4 hodiny, v tomto případě miminko lehce vzbuďte.

Také masáže jsou prospěšné nejen pro nedonošené děti. Jak na masáže miminek se dočtete v článku Dopřejte vašemu miminku babymasáž.

Miminko často při spánku polohujte na záda, snížíte riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Více v článku Ochraňte své miminko před syndromem náhlého úmrtí kojence.

Doma by měla být optimální teplota kolem 22 ° stupňů, na spaní méně, a často větrejte. Oblékejte dítě dostatečně, ale zároveň přiměřeně, aby se nepřehřálo. Rozhodně se nevyhýbejte pobytu venku. Je dobré dítě pomalu otužovat, nejprve ho nechte ve větrané místnosti, pak několik minut na balkóně či zahradě, až poté se vydejte ven na delší dobu. Procházku však oželte, když je dítě nachlazené, či venku hodně mrzne.

Abyste miminku i při spánku navodila pocit, jako by bylo bříšku, můžete mu před spaním pouštět bílý šum. A pokud jej navíc zavinete do zavinovačky, nebo uložíte do hnízdečka, které kopíruje tvar mámina těla, děťátko se bude cítit spokojeně a v bezpečí. Adaptace na okolní svět bude mnohem přirozenější.

Nedonošené miminko přebalujte tak často, jak je potřeba. Pokožka je mnohem citlivější, přesto nevyžaduje většinou speciální péči. Děťátko není třeba koupat denně, voda pokožku vysušuje. Ostatně, o tom jak často koupat, čím umývat, a co všechno budete při koupání ptřebovat se dočtete v článku Jak na koupání miminka.

Podpora pro rodinu předčasně narozeného dítěte

Podporu pro celé rodiny předčasně narozených dětí zajišťuje rodičovská organizace nesoucí název NEDOKLUBKO. Jeho úkolem je informovat veřejnost o předčasně narozených dětech formou článků, výstav a projektů, zveřejňuje příběhy rodičů nedonošenců, čímž podporuje ostatní rodiče s podobným osudem. Rodičům poskytuje nejen poradenskou, ale i psychologickou pomoc, která je u předčasných porodů velmi důležitá. Rodiče nedonošených dětí se často nejprve obávají, zda jejich dítě vůbec přežije, později se obávají následků předčasného příchodu miminka na svět. Některé své zkšenosti s předčasným porodem popsala v Můj příběh také jedna z vás - přečtěte si příběh Elišky Předčasný porod.

Veškeré informace o podpoře rodiny předčasně narozených dětí se dozvíte na stránkách organizace NEDOKLUBKO.

Pomoc rodinám nedonošených dětí nabízí také Nadační Fond pro přečasně narozené děti a jejcih rodiny.

Zdroje:

http://nedoklubko.cz

http://www.sancedetem.cz

http://www.predcasnenarozenedeti.cz

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • apnoe

    vynechání dechu trvající déle než 20 vteřin s poklesem saturace O2 (sycení krve kyslíkem) nebo i bradykardií (tepová frekvence < 100/min.)

  • astma

    běžné chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest charakterizované různými opakujícími se symptomy, dočasným omezením průtoku vzduchu průduškami a křečemi svalstva průdušek (celým názvem astma bronchiale)

  • bronchopulmonální dysplazie

    novorozenecká forma chronického postižení plic

  • dětská mozková obrna

    (zkráceně DMO) je nenakažlivé, nedědičné onemocnění, které vzniká na podkladě poškození mozkové tkáně (nejčastěji hypoxií)

  • epilepsie

    také padoucnice - záchvatovité onemocnění mozku, tedy onemocnění neurologické; v populaci se udává její výskyt 1%, ale bude pravděpodobně vyšší; epilepsie může být primární - vrozená - za její příčinu se pak považují nejrůznější nepříznivé vlivy prostředí; příčinami sekundární - získané epilepsie - jsou nejčastěji úrazy, dále blokády páteře - krčních obratlů (uskřinutí plotének), nádory a cévní malformace

  • chudokrevnost

    neboli anémie; stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou podle věku a pohlaví

  • inkubátor

    zařízení pro regulaci teploty a dalších parametrů v uzavřeném prostoru, čímž se v něm vytváří „ideální“ podmínky; pro děťátko je zajištěna stálá teplota a vlhkost; pokud je to potřeba, pomáhají mu přístroje také dýchat

  • Intubace

    zavedení rourky do průdušnice

  • koagulopatie

    nemoc charakterizovaná zvýšenou krvácivostí způsobenou nedostatkem nebo poruchou koagulačních faktorů, popř. přítomností jejich inhibitorů

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

  • laktace

    Tvorba a vylučování mléka z mléčné žlázy, kojení.

  • sepse

    celková reakce organismu na infekci

  • surfaktant

    povrchově aktivní látka, která vzniká v plicích zralého novorozence; snižuje povrchové napětí a zabraňuje tomu, aby plicní sklípky v plicích nezkolabovaly na konci výdechu

  • syndrom dechové tísně

    závažný stav s nedostatečnou funkcí plic novorozence podmíněný jejich nedokončeným vývojem

  • syndromu náhlého úmrtí kojence

    náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence

  • trombocytopenie

    snížené množství trombocytů v krvi jao důsledek nerovnováhy mezi tvorbou a zánikem trombocytů

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 19. 1. 2021, 20.40

Musí to být hrozné na psychiku rodiny. Ale klobouk dolů před lékaři a sestřičkami, kteří se o takové drobečky starají. Všem předčasňátkům držím palce.

obdivují sílu maminek,co se jim narodí hodně předčasně miminko já bych takovou sílu určitě neměla

Teryk92, 10. 11. 2019, 9.33

Takový drobečkové

Žofinka

Žofinka, 19. 6. 2018, 11.10

Je to zázrak mít zdravé dítě

Robinka, 11. 2. 2018, 21.02

Lékaři dokáží opravdu zázraky.

Furciferka

Furciferka, 9. 12. 2017, 0.02

Zajímavé příběhy nedonošených dětí najdete na www.nedoklubko.cz.

mckvak, 5. 7. 2017, 9.16

Uzasne, obdivuju doktory jak to v dnesni dobe zvladaji a maminky ktere se z toho nesesypou ale bojuji s miminky

Kikinka30, 9. 4. 2017, 17.36

Fakt neuveritelne,co dnesni medicina dokaze...

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 19.00

je to zázrak medicíny, jak malé děti dokážou zachránit

Martaaa

Martaaa, 5. 3. 2017, 12.27

Velký obdiv lékařům a zdravotníkům!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů