Jak docílit klidného spánku miminka? Pusťte mu bílý šum.

zobrazeno 24170×

Vložil(a): NikolaJ, 22. 7. 2016 21.51  (aktualizováno 16. 12. 2018 18.10)

Když se miminko narodí, je pro něj tolik věcí zcela nových.. Už jej neobklopuje voda, tma, najednou má spoustu prostoru, a zvuky, které devět měsíců slýchalo, najednou neslyší. Není divu, že se některým dětem špatně spinká. Jak dítěti znovu přiblížit vjemy, které mělo u maminky v bříšku? Zapomeňte za zapnutý vysavač, nebo fén. Jde to i jinak.

Miminko v bříšku je neustále obklopeno nějakými zvuky, jako jsou proudění krve, tlukot srdce maminky, zvuky ze zažívacího traktu. Takové zvuky  mohou dosahovat síly až 80 decibel. O tom, co miminko v bříšku slyší, se podrobněji dočtete v článku Miminko vás slyší, povídejte si spolu!

Není divu, že když se pak miminko narodí a my je (v dobré víře, abychom je nerušily) obklopíme tichem, je z toho miminko rozčarované, špatně spí a pláče. A my začneme zoufale řešit, proč pláče, když je přece v suché plence, nakojené a tolik unavené! Řešení je přitom jednoduché.

Pusťte miminku zvuky, které zná. Pusťte mu bílý šum

Stačí miminku dopřát opět zvuky, které jsou pro něj příjemné a přirozené. Říká se jim bílý šum. Jsou to většinou hlubší, monotónní, opakující se zvuky na pozadí. Mohou být buď přirozené (šumění potoka, kapky deště, šumění větví ve větru,..) nebo umělé (fén, zvuk motoru auta, zapnutá digestoř, pračka,..). Takové zvuky uklidňují nejen miminka, ale i dospělé. Používají se často při relaxacích, nebo například také k léčbě tinitu. V některých kancelářích si lidé takévé zvuky dokonce pouští, když se nemohou kvůli množství různých jiných hluků soustředit na práci.

Jde o novinku?

V naší rubrice Hodnocení produktů najdete knihu Nejštastnější miminko v okolí od autora Harveyho Karpa, uznávaného pediatra a odborníka na vývoj dětí. V knize popisuje 5 utišujících zásad, pomocí kterých můžete miminku maximálně napodobit prostředí dělohy. Jednou z těchto zásad je právě bílý šum. Nejedná se tedy o žádný výdobytek moderní doby, ale mnoha rodiči s nespavými miminky vyzkoušená a odborníky potvrzená věc. No jo, ale co když venku neprší? To máme mít celou noc zapnutý fén?! Naštěstí to není nutné. 

Bílý šum vždy a všude po ruce

Moderní technika nám ale k bílému šumu může pomoci. Máte-li po ruce notebook, a jste připojeni k internetu, můžete takové zvuky najít na Youtube. Stačí zadat hesla jako white noise (z angličtiny, v překladu bílý šum), nature nebo natural sound (z angličtiny, v překladu přírodní zvuky).

Další možností je stáhnout do vašeho chytrého telefonu nějakou aplikaci, která obsahuje právě bílý šum, jako je Sleep baby sleep pro iPhone a Windows, nebo Baby Sleep Instant pro Android. Bílý šum můžete také zakoupit na CD.

Můžete také vyzkoušet speciální přístroje, které disponují výběrem z několika tipů zvuků: šum mořských vln, dělohy, tlukot srdce a podobně. Přehrávače mohou mít různou podobu a některé si vás získají svým provedením a mohou i s vašimi dětmi růst. Přístroje pro bílý šum mohou mít  ale také podobu roztomilých a hebkých, plyšových medvídků. :)

{{:pr:}}

Vybírejte takové přehrávače, které nabízejí výběr z několika zvuků, protože každém miminku se může líbit jiný zvuk. Také přemýšlejte, zda vám přístroj bude jen stát v pokojíčku, nebo jestli si ho s sebou budete brát na cesty. Inspirovat se můžete také v jedné z našich Diskuzí, kde maminky bílý šum řeší.

 

Jakou máte vy zkušenost s uspáváním vašeho miminka? Znáte a používáte bílý šum? Podělte se s námi i ostatními maminkami o své dojmy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • tinitus

    šelest v uších, které může v různých intervalech zesilovat či zeslabovat

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.29

Naštěstí nebylo třeba.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 15.55

bílý šum ani u jednoho kluka neprošel

Romanka40, 30. 10. 2019, 19.49

Nastesti jsme nikdy nepouzili

Teryk92, 16. 3. 2019, 17.14

Bílý šum používáme. Malej má svůj vlastní mobil ( můj starý vyřazený) kde je stažená aplikace se šumem.

jitka46

jitka46, 12. 2. 2019, 22.12

Moc se mi líbí ti medvídci. Super nápad.

Monuli, 28. 1. 2019, 23.27

To je šikovné

jitka46

jitka46, 14. 1. 2019, 22.34

Je to zajímavé, že i tak malý člověk je citlivý na okolní zvuky

Ketris

Ketris, 1. 1. 2019, 10.36

Tak na malou to bohuzel nefungovalo

Gustawka, 27. 12. 2018, 17.41

užitečné rady

lucis, 18. 12. 2018, 22.41

Knihu od pediatra Harveyho Karpa máme doma a jak v knize popisuje, tak jsem i lecos podle rad zkoušela. Když syn plakal, tak jsem zkusila pustit vysavač a je to zajímavé, přestal vždy plakat. I jakmile se nastartoval motor u auta, tak to fungovalo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů