Dopřejte vašemu miminku baby masáž

zobrazeno 18701×

Vložil(a): Adrianita, 24. 10. 2016 23.52

Masírování miminek, neboli baby masáže, jsou poslední roky stále více oblíbené. S masážemi vašeho miminka můžete začít od narození. Oceníte je vy i vaše miminko, a ne jen pokud ho zrovna bolí bříško. Baby masáže jsou prostředníkem vzájemného poznávání a porozumění. Pomocí masáží dochází mezi dětmi a rodiči k vytvoření hlubokého citového prožitku. Ještě jste ji nezkoušela, nebo si nejste jistá, jak na to? Poradíme Vám v článku.

S masážemi vašeho miminka můžete začít hned od narození. Důležité je masáž provádět jemně a vyhradit si na ni určitý čas, aby se uvolnilo nejen miminko, ale i vy. Na masáž byste tedy měli mít nejen čas, ale i klid. Dejte miminku čas, teprve se učí, a tak ze začátku může být netrpělivé. Provádějte masáž jen po dobu, kdy je to miminku příjemné. Celou dobu sledujte reakce dítěte a naslouchejte mu. Pokud si netroufnete na masáž sama, můžete si zaplatit některý z kurzů, kde vás naučí vše o baby masáži. Kurz má zpravidla 2- 3 lekce a cena se pohybuje od 200 do 400 Kč za lekci.

Jak na masáž miminek

Je dobré baby masáž provádět jako rituál, tedy třeba každý den ve stejný čas, např. po koupeli. Večer je na tuto činnost nejvhodnější. Miminko by nemělo být čerstvě najezené ani těsně před jídlem. Pusťte si nějakou příjemnou uklidňující hudbu, zajistěte dostatečnou teplotu, aby miminko neprochladlo, přichystejte si masážní olejíček a pusťte se do masírování. Pro nejmenší je vhodný například mandlový olej lisovaný za studena, který je vhodný také na suchou pokožku a na podrážděnou plenkovou oblast. Lehce se vstřebává a krásně voní. Využít můžete také jiné oleje, např. měsíčkový.

Můžete pouze poslouchat hudbu nebo na miminko promlouvejte, záleží na vás a na miminku, jak si masírování nejlépe vychutnáte. Masáž provádějte dlaněmi i prsty, tahy by měly být pomalé a lehké. Začněte na bříšku, pokračujte přes ručičky a nožičky, namasírujte a pohlaďte zádíčka a nakonec hlavičku i obličej. Pokud je to miminku příjemné, masírujte ho 15-20 minut. Každou oblast promasírujte 2 – 3 krát.

Jak už jsem se zmínila výše, s masáží můžete začít od narození, ale pozdě není nikdy. Masírujte klidně i školní dítě, pokud se nechá. Baby masáž je krásný rituál, který vás oba nejen zklidní, ale i sblíží. I když jste zrovna neměli hezký den, tento rituál vás oba usvědčí, že i přes některé špatné dny se máte moc rádi.

Tipy na bolavé bříško

Kroutí se vaše miminko, mění polohy, a hodně pláče? Je pravděpodobné, že jej trápí bolení bříška. Pomoci mu můžete častým polohováním, účinná je hlavně poloha na tygříka, kdy miminko leží bříškem na vašem předloktí a ručičky má volně dolů. Kromě polohování, probiotik, ježdění ,,na kole" a nahřívání bříška, miminku od kojenecké koliky ulevíte i vhodnými masážemi. Bříško promasírujte klidně při každém přebalování. Masírovat bříško můžete samozřejmě i dětem, které bříško nebolí. V obou případech se takovou masáží zlepší peristaltika střev, účinek navíc zvýšíte použitím oleje určeného přímo na masáž bříška kojence, jako je například olej od Weledy. Obsahuje přírodní éterické oleje z majoránky, heřmánku římského a kardamomu, které se tradičně používají k podpoře zažívání a při nadýmání.

Bříško masírujeme dlaněmi vždy ve směru hodinových ručiček, děláme jemné tahy kolem pupíčku. Můžeme zkusit i druhý cvik, kdy děláme jakoby mlýnek – vedeme dlaň přes hranu ruky dolů k pupíku, ruce střídáme.

Hlavní výhody baby masáží

Mezi hlavní výhody masáže miminek bezesporu patří:

  • uklidnění, uvolnění - a to nejen dítěte, ale i maminky
  • klidný spánek dítěte
  • prohloubení vztahu mezi matkou a dítětem
  • stimulace krevního oběhu dítěte
  • zlepšení dýchání dítěte
  • zlepšení stavu astmatiků, alergiků
  • předčasně narozeným dětem napomůže masáž zpevnění svalstva a zlepší se koordinace pohybu

Masáž si můžete užít s miminkem položeným na vašich nohou či na podložce, inspirující vám může být video pod tímto článkem. :)

A jaké máte zkušenosti s masáží miminka vy? Provádíte, nebo prováděly jste je? Jak probíhal váš rituál a co jste k masáži používaly (hudba, olej atd.)? Chodily jste na nějaký kurz, nebo jste se řídily vaší intuicí? Budeme rády za vaše zkušenosti a tipy k tomuto tématu pro ostatní maminky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Masáž je perfektním způsobem, jak si s vaším děťátkem užít společně strávené chvíle. Inspirujte se v našem videu, kde vám poradíme, jak masáže miminka provádět.

Diskuze k této stránce (54 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

babca216, 28. 2. 2021, 9.17

Děti měly vždy řady masáž bříška , nebo celá , to je hodně zklidňovalo.

Minnie, 15. 1. 2021, 21.57

Po koupání jsem natírala děti miminkovským olejíčkem nebo mlékem, že bych cíleně masírovala to asi ne, ale ono i tím natíráním jsem je hladila a bylo jim to přijemné.

maximálně jsem klukům masírovala bříško,kvůli prdíkům,hodně na ně trpěli

Teryk92, 7. 5. 2019, 17.54

Masírujeme celé tělo- švédské kojenecké masáže. Na vaničkování nám ukázali jak na to.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 6.19

Masirovala jsem bříško kvůli prdikum

Petra Önder (petrao)

petrao, 23. 10. 2017, 8.59

Dcerka už mi po koupání hned utíká a mam dost prace i navlect pyžamko, v prvním pul roce to ale bylo fajn i pro mě

Alexis01, 30. 9. 2017, 16.03

Ani starší a ani mladší syn nemají masáže vůbec v lásce

mckvak, 7. 7. 2017, 18.31

Zkousime taky doma

baru86

baru86, 24. 5. 2017, 13.05

Jo, masáže u nás mají své místo =)

Kikinka30, 21. 3. 2017, 5.58

Jejda to musi byt prima

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů