Vícečetné těhotenství

zobrazeno 5822×

Vložil(a): Katka K., 23. 11. 2014 21.55

Chystáte se otěhotnět? Měla byste vědět, že se vám může narodit i více než jedno miminko. Těhotenství s dvojčátky a vícerčaty každou maminku mnohem vice zmáhá, ale zato končí minimálně dvojnásobnou radostí. Co je vícečetné těhotenství, jak vzniká a jak jej zvládnout co nejlépe se dozvíte v následujícím článku.

Jak už z názvu vyplývá, za vícečetné těhotenství se označuje těhotenství, kdy žena nosí více než jedno dítě. Tento stav může nastat fyziologicky, kdy je buď oplodněno jedno vajíčko jednou spermií, které se ale během svého dalšího dělení rozdělí, nebo je více vajíček oplodněno více spermiemi.

Jak vznikají jednovaječná dvojčata

V prvním případě vzniknou dvě samostatné buňky a v každé z nich se vyvíjí plod. Takovým dětem se pak říká jednovaječná dvojčata. Mají identickou genetickou informaci a jsou si velice podobná.

Jak vznikají dvouvaječná dvojčata a vícerčata

V druhém případě dochází k uvolnění dvou a více vajíček, kdy každé může být oplodněno spermií. Po oplodnění se všechny mohou usadit v děloze a dát tak vzniknout novým jedincům. Takto narozené děti jsou označovány jako dvouvaječná dvojčata nebo vícerčata.

Často se ale také stává, že má žena vícečetné těhotenství po umělém oplodnění, kdy je jí do dělohy implantováno více oplodněných vajíček, aby se zvýšila pravděpodobnost uhnízdění vajíčka. Tím může vzniknout i více dětí. Dříve se zavádělo vajíček více, dnes se již zavádí nejvíce dvě.

Vícečetné těhotenství je sice méně obvyklé, ale není už tolik výjimečné vzhledem k narůstající frekvenci využívání metod umělého oplodnění a jiných procedur vedoucích k léčbě neplodnosti a podobných poruch reprodukce.

Rizika vícečetného těhotenství

Vícečetné těhotenství u nás bývá většinou automaticky považováno za rizikové, vzhledem k možným komplikacím, které se mohou vyskytnout i u zdravé matky.

Pro ženu může vícečetné těhotenství znamenat znásobení běžných těhotenských potíží, zvýšenou únavu, bolesti zad, častější a silnější nevolnosti a samozřejmě větší přírůstek na váze. Problémem bývá příliš vysoký tlak, u ještě nenarozených dětí se může vyskytnout syndrom typický u dvojčat, kdy jeden plod ubírá nutnou výživu druhému, a tak se zpomaluje jeho růst a zdravý vývoj. Velmi častý pak bývá předčasný porod, většinou před dokončeným 37. týdnem těhotenství.

Organismus ženy je zatěžován dvojnásobně nebo ještě vícenásobně, podle počtu plodů. Zejména děloha, srdce s celým oběhovým systémem, plíce, játra, ledviny a hormony tvořící orgány jsou vystaveny ve druhém a třetím trimestru obrovským nárokům na zdárný vývoj plodů. Bývá běžné, že žena čekající dvojčata přibere kolem 20 kilogramů, někdy i víc. Dvojčátka před porodem váží dohromady asi 5 až 6 kilogramů, více než 1 kilogram připadne na placentu, asi 1 kilogram činí plodová voda a maminka sama přibere 8 až 10 kilogramů.

Trojčata, čtyřčata, paterčata…

Vzácně se může stát, že žena porodí trojčata nebo čtyřčata, případně i vícerčata. V roce 2013 se např. v České republice zcela vzácně narodila zdravá paterčata, v historii naší země první vůbec. Pravděpodobnost vzniku paterčat je 1 ku 40 milionům.

Trojčata mohou vzniknout z jednoho vajíčka a potom se rozdělí do tří. Pokud jsou jednovaječná, mají tedy stejné pohlaví. Pokud jsou tři vajíčka oplodněna třemi spermiemi, mají odlišnou genetickou výbavu. Trojčata mohou být i namíchána, a to tak, že dvě mohou být jednovaječná a to třetí vznikne oplozením druhého vajíčka. Je tedy naprosto odlišné od těch dvou.

Vícečetné těhotenství se zjistí už během první kontroly. Ovšem může se stát, že gynekolog uvidí jen dva zárodky. Ty ostatní se mohou schovávat za těmi, co jsou vidět, a mohou se objevit až ve vyššímstupni těhotenství.

Jak zvládnout těhotenství s dvěma a více miminky co nejlépe

Prvním krokem ke zdárnému dokončení jiného stavu s dvojčátky je preventivní péče. Do té patří nastolení klidového režimu, četnější prohlídky a ultrazvuková vyšetření, která jsou zaměřená na sledování vývoje plodů. Těhotná s dvojčátky bývá zařazena do péče rizikových poraden a velmi často bývá v závěru těhotenství hospitalizovaná na rizikovém oddělení příslušné porodnice. U vícečetných těhotenství je vyšší riziko porodu císařským řezem, než tomu bývá u těhotenství jednočetných, a to kvůli poloze jednoho, vzácněji obou miminek.

I já mohu potvrdit, že těhotenství s dvojčaty je opravdu velmi náročné. Přestože hodně sportuji a jsem zcela zdravá, i u mě bylo těhotenství rizikové. Bylo mi doporučeno co nejvíce odpočívat, zdravě jíst a maximálně chodit na procházky. Dvojčata se narodila ve 37. týdnu přirozeně a naštěstí jsou zcela zdravá. Jsem přesvědčená, že všechno se dá zvládnout, a o to větší štěstí nás pak s vícerčaty čeká.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 12. 2022, 9.27

Manžel je z dvojčat, a tak bylo docela možné, že by se nám také mohly narodit dvojčata. Jakmile jsem otěhotněla, čekali jsme, co nám oznámí lékař, ale narodila se nám zdravá dcera. Moje těhotenství probíhalo úplně hladce bez komplikací, ale to je možná stravou, jelikož jsem si objednávala zdravé potraviny pro těhotné z internetových stránek https://www.potravinyarax.cz/.

dvojčátka jsem čekala u třetího těhotenství,ale bohužel se jedno miminko přestalo vyvíjet.

Minnie, 10. 5. 2020, 16.15

Já si jako dítě i puberťačka přála trojčátka - tři stejné holčičky U prvního těhotenství 1 dítě, u druhého taky 1 dítě a u 3.těhotenství jsem se modlila, ať je zas jen jedno mít ze 2 dětí najednou třeba pět by byl mazec. Samozřejmě na redukci by jsme nikdy nešli, muselo by se to zvládnout ale byl by to asi záhul

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.52

Tak doufám, že statistiky zvedat nebud:-)

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 13.09

je to roztomilé mít dvoj a vícerčata, alejá si to nedokážu představit se o ně postarat

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 13.40

když si vzpomenu, jak jsem toužila mít dvojčata, tak mě jímá hrůza, jak jsem byla naivní

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.35

Já bych si dvojčátka někdy v budoucnu docela i přála

lazna, 7. 6. 2016, 15.15

stačí mě po jednom:-)

jitka46

jitka46, 5. 9. 2015, 21.20

ať je jich kolik chce, hlavně, že jsou zdravé

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.36

Přesně, nic není víc než to zdraví!

mckvak, 6. 6. 2015, 5.46

Staci mi ta nase jedna dracice )

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů