Jste-li těhotná, vždy se v autě správně připoutejte

zobrazeno 16125×

Vložil(a): Adrianita, 20. 11. 2016 1.12

Nejen ve zprávách vidíme, že se na silnicích bourá a ne málo. Spousta lidí řeší, jestli by vůbec těhotné ženy měly řídit auto. Zda budete řídit, záleží jen na vás. Pojďme se ale zaměřit především na to, JAK se SPRÁVNĚ v autě připoutat, aby to bylo pro vás a vaše miminko pohodlné a bezpečné.

O správném způsobu poutání je u nás stále malé povědomí a spousta žen jezdících autem se tímto tématem vůbec nezabývá. Je důležité informovat veřejnost a hlavně budoucí maminky o závažnosti a důležitosti této problematiky, tedy o správném připoutání.

Pokud vás zajímají názory a zkušenosti jiných maminek, nebo se k tomuto tématu chcete sama vyjádřit, zapojte se do diskuze Bezpečnostní pásy v autě v těhotenství.

Jak se správně poutat

Význam poutání je třeba nepodcenit hned od raného těhotenství, ať se jedná o řidičku či spolujezdkyni. Použití tříbodového pásu automobilu je samozřejmostí. Těhotnou ženu však ochrání pouze v případě, je-li upnut správně. K tomu spolehlivě přispívá pomůcka, díky které si můžete na cestách dopřát bezpečné a zároveň pohodlné připoutání v průběhu celého těhotenství, tedy i s velkým bříškem.

Spodní díl tříbodového bezpečnostního pásu musí vést nízko přes pánev, nikoli přes vrchol těhotné dělohy. Ramenní popruh, který by nikdy neměl sklouznout z ramene, směřuje mezi prsy nad vrcholem těhotné dělohy. Upnutí je pohodlné, ani těsné, ani příliš volné. Pouze tak můžeme eliminovat tzv. SEAT BELT SYNDROM, kdy při dopravní nehodě dochází ke zvýšenému tlaku na břicho těhotné ženy a možnému poranění dělohy i plodu.

Ke spolehlivé fixaci spodní části pásu slouží speciální pomůcka pro těhotné BeSafe Pregnant, ta jednoduchým způsobem účinně zamezí vysunutí automobilového pásu vzhůru do oblasti těhotné dělohy, dojde-li k nečekané dopravní kolizi. Instaluje se jednoduše pomocí popruhu kolem sedadla, či pomocí systému ISOfix, který je dnes běžnou součástí předních i zadních sedaček v automobilu. Následně se žena posadí, připoutá a nakonec připne spodní díl automobilového pásu do úchytu na pomůcce. Prostřednictvím BeSafe Pregnant se spodní díl tříbodového pásu uchytí co nejníže mimo měkkou tkáň břicha a plod, což ženě zajišťuje pohodlnější cestování bez pocitu tlaku na břicho, zejména v pozdním stádiu těhotenství. Za pomůckou BeSafe Pregnant stojí norská firma HTS BeSafe, která se bezpečným cestováním zabývá již více než 50 let. Více než 50 hodnocení samotnými maminkami můžete pročíst i u nás na webu v kategorii Hodnocení produktů.

Tento doplněk k automobilovému bezpečnostnímu pásu se doporučuje používat od doby, kdy žena zjistí, že je těhotná.

Nejen bezpečnostní pásy, ale také airbagy jsou pro těhotné ženy považovány za bezpečné. Při těžkých automobilových haváriích patří airbagy k život zachraňujícím zádržným prostředkům, avšak výhradně u správně připoutaných osob! Síla airbagu je mohutná, exploduje silou větší než 400 kg a rychlostí, která může přesáhnout 300 km/h. Airbagové systémy byly vyvinuty pro muže průměrné výšky 175 cm a váhy 80 kg a byly testovány tak, aby vyhověly jejich potřebám. Pro ženy řidičky vytváří airbag ochranný efekt pouze tehdy, pokud rychlost vozidla v okamžiku kolize překročí 55 - 60 km/hod. U nepřipoutaných těhotných řidiček tak může být airbag při nižších rychlostech spíše až nebezpečný, proto je nezbytné se vždy připoutat hned v okamžiku, kdy nasednete do auta!

Podle doporučení dopravních expertů mají být hrudní kost a klenoucí se břicho těhotné vzdáleny nejméně 25 cm od palubní desky nebo dolního okraje volantu. Se zvětšujícím břichem je vhodné sedadlo úměrně posouvat dozadu.

"Chraňte sebe a své dítě, vždy se připoutejte“

Na informovanost populace o tom, jak se správně poutat v autě, dbá MUDr. Jiří Kepák, CSc. z Úrazové nemocnice v Brně, který stojí za celorepublikovým projektem s názvem „Chraňte sebe a své dítě, vždy se připoutejte“. Stále více žen řídí i ve vysokém stádiu těhotenství, a domněnka, že není vhodné se poutat kvůli bezpečnosti dítěte, je zcela mylná informace. Bezpečnostní pás je důležité správně použít v průběhu celého těhotenství, tedy i v třetím trimestru.

Bezpečnostní pásy samozřejmě nemohou garantovat úplnou ochranu před zraněním, ale významně toto riziko redukují. I zdánlivě malý náraz totiž může způsobit odloučení placenty, při kterém plod odumře a ženě hrozí vykrvácení. Takovéto nehody jsou dle slov MUDr. Kepáka nejčastější příčinou ztráty plodu při dopravních nehodách.

Proto byla v rámci tohoto projektu realizována jednoduchá instrukce, jak se mají těhotné ženy chránit při jízdě v silničním provozu. Jedná se o tištěnou součást Průkazu pro těhotné, s krátkým doprovodným textem. Pomocí instruktážního dvojobrázku (těhotná - řidička a těhotná - spolucestující) těhotenský průkaz jednoduchým, nepřehlédnutelným a srozumitelným způsobem vysvětluje a připomíná, jak v těhotenství bezpečně cestovat autem.

Pověry o poutání

Existuje spousta pověr ohledně poutání osob v autě. Například, že připoutáním těhotná žena zraní své dítě. Pravdou je, že příčinou smrti plodu při autokolizi je především smrt nepřipoutané matky. Nebo pověra, že se netřeba připoutávat na krátkou vzdálenost. Většina kolizí se odehraje do vzdálenosti 40 km od domova, např. na cestě do zaměstnání, odvozu dětí do školy, při jízdě za nákupy. Má-li být pás efektivní, musí být správně použit při jakékoliv jízdě automobilem, ať už sedíte vzadu nebo vpředu.

Použití bezpečnostních pásů v autě nařizuje zákon

Poutání všech osob, tedy i těhotných žen, nařizuje zákon číslo 361/2000 Sb. Poutat se musí řidiči i spolujezdci, kteří sedí vpředu i vzadu. Tento zákon však umožňuje výjimku pro osoby, které se nemusí poutat ze zdravotních důvodů. V tomto případě je třeba mít stále u sebe při cestě autem lékařskou zprávu.

Více nejen o bezpečnostních pásech, ale i o bezpečnosti nejen na silnicích se dočtete na stránkách BESIP.

 

Maminky, zaujala vás pomůcka BeSaef Pregnant? Buďte aktivní, sbírejte pampelišky a ty pak ve Věrnostním programu můžete vyměnit právě za pomůcku BeSafe pregnant IZIfix.

 

Zdroj:

Podklady společnosti Babypoint, zpracované ve spolupráci s MUDr. Jiřím Kepákem, CSc., gynekologem Úrazové nemocnice v Brně

sbírka zákona, zákon 361/2000

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (43 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 23.33

Neměla jsem žádný speciální pás

v žádném těhotenství jsem se nepoutala,ani i když jsem řídila.

Ivana.78, 16. 3. 2019, 22.24

Já se poutala jen normálním pásem,řekla bych,že ten pás pro těhotné je zbytečně předražený.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.27

Měla jsem avyuzivala jsem

V007A, 26. 2. 2018, 16.31

Těhotenský pás jsem neměla. Vždy jen normálním pásem.

Marusk

Marusk, 20. 9. 2017, 13.49

Těhu pás jsem dávala, přijde mi praktický, doporučila bych každé nastávající mamince.

mckvak, 6. 7. 2017, 14.13

Super clanek, poutam se tak jak to ma byt ale tehu pas jsem nevyuzila

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 19.51

když jsem byla těhotná ani jsem o tom nevěděla, že je tento zlepšovák, ale je pravda, že jsem autem jezdila sporadicky

Pavla T., 17. 3. 2017, 9.59

Pás mi v autě při těhotenství nevadil...teda ano ale až při cestě do porodnice, kdy jsem se už dost vlnila 😀 ale stejně jsem byla připoutaná! Pomůcka Besafe mě zaujala už dříve zvažuji koupi když jsem po 2 těhotná

jitka46

jitka46, 19. 12. 2016, 22.00

také nevím, proč někdo riskuje a nepřipoutá se

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů