Jak řešit běžná nachlazení v těhotenství?

zobrazeno 55074×

Vložil(a): NikolaJ, 21. 12. 2016 23.34  (aktualizováno 22. 11. 2018 21.08)

Na podzim a v zimě je chřipka a nachlazení velmi častým onemocněním. Nachlazení není nebezpečné, ale dokáže znepříjemnit život. O to víc, pokud jste právě těhotná. Některé léky, které jste dřív při nachlazení používala, mohou být v těhotenství zakázané. Jak tedy nachlazení a jiná běžná onemocnění v těhotenství vyléčit?

Jste-li těhotná, spoustu léků, které jste dřívě běžně užívala, je teď v těhotenství pro vás zakázaných. Přesto existuje mnoho způsobů jak si od běžných onemocnění ulevit. Vždy ale platí, že pokud potíže neustoupí do tří dnů nebo se prudce zhorší, je třeba kontaktovat lékaře!

Nachlazení

Nemoc v těhotenství určitě nepřecházejte! Jste-li nachlazená, hodně pijte, např. čaj s medem a citrónem. Velmi dobrý je také silný kuřecí vývar. Vzhledem k tomu, že je činnost imunitního systému v těhotenství pomalejší, počítejte s tím, že se může nemoc protáhnout. 

Homeopatie je účinná a zároveň velmi šetrná léčebná metoda. Homeopatické léky mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních obranných sil, nejsou toxické, a tudíž nepředstavují pro organismus riziko nežádoucích účinků. Jsou proto vhodné i pro těhotné ženy, kojící ženy, kojence, batolata, atd.

Rýma

Pokud můžete a neběhá vám doma malé dítko, zůstaňte doma v klidu, nejlépe v posteli. Na rýmu můžete použít mořskou vodu, tu můžete aplikovat několikrát denně. Mořská voda zvlhčuje sliznici a nedráždí ji. Doporučuji například Vincentku, kterou si můžete koupit také v lahvi a popíjet. Až vám dojde ta ve spreji do nosu, vodu jen dolejete. 

Pokud mořská voda nezabírá a musíte použít jiné kapky/spreje, poraďte se s lékařem, které jsou vhodné pro těhotné. Dejte pozor, tyto spreje jsou většinou nevhodné pro těhotné ženy se zvýšeným krevním tlakem, protože jej mohou ještě zhoršit. Mohou se užívat nejdéle sedm dnů. Můžete také zkusit inhalaci nad horkou vodou, která uvolní nosní dutiny. Hodně pijte. Zvlhčujte vzduch v místnosti, hodně větrejte. Pomáhá dát si hodně pod hlavu, aby vám hleny nestékaly do krku. Sáhnout můžete také po homeopatickém spreji do nosu Euphorbium compositum, nebo po přírodních kapkách Sinupret (vhodné i pro malé děti). Homeopatika vhodná při začínající rýmě jsou CORYZALIA. Ohledně konstituční léčby pomocí homeopatik se můžete obrátit na naše odborníky z Homeopatické poradny.

Kašel

Kašlete? Kloktejte slanou vodu nebo pijte Vincentku. V té je navíc hodně dalších minerálních a stopových prvků, které jsou v těhotenství prospěšné. Z homeopatik je základním lékem na suchý i vlhký kašel sirup STODAL, nebo můžete vyzkoušet HOMÉOGENE 9. Udělejte si čaj s medem, ten usnadňuje vykašlávání. Samozřejmě hodně pijte. Z bylinek je pro podporu odkašlávání a v těhotenství nejbezpečnější jitrocel ve formě sirupu. Pomáhá i recept našich babiček - šťáva ze syrové cibule smíchaná s medem nebo cukrem. Usnadňuje vykašlávání a posiluje imunitu. Když ani to nepomáhá, vyzkoušejte Hedelix, což jsou přírodní kapky, výtažek z listů břečťanu nebo opět přírodní kapky Kaloba. 

Bolest v krku

Při prvních příznacích můžete cucat pastilky, poraďte se ovšem s lékárnicí, které budou pro vás, jakožto těhotnou ženu, vhodné. 

{{:pr:}}

Bolesti v krku a počínající zánět nosohltanu lze zvládnout pomocí HOMÉOGENE 9. Pokud příznaky přetrvávají, z běžně používaných pastilek proti bolení v krku můžete použít Septisan nebo Septofort. Jako kloktadlo je vhodný heřmánek. Pozor! Šalvěj, která se běžně používá na bolení v krku, je v těhotenství zakázaná! Velmi dobrý je Priessnitzův obklad (studený mokrý zábal přeložený suchým šátkem). Bolestí krku se může ohlašovat angína, takže pokud se stav nelepší, určitě se vydejte k lékaři.

Bolest hlavy

Pokud vás bolí hlava, nebo máte horečku, můžete si vzít Paralen. Acylpirin negativně ovlivňuje srážlivost krve, a tak by jej těhotná žena neměla užívat v posledních třech měsících před porodem. V třetím trimestru se nedoporučuje ani Ibuprofen. Mezi úlevové metody patří při bolestech hlavy jemná masáž krční páteře, spánků a kořene nosu. Pomůže také spánek.

Pokud vás hlava bolí dlouho a často a máte několik dnů horečku nad 38 stupňů Celsia, rozhodně byste měla jít k lékaři.

Chřipka

Častou starostí všech nastávajících maminek je, zda nachlazení a chřipka nemůže nějak ublížit miminku. Pokud chřipku a nachlazení nepodceníte a nepřechodíte, miminku žádné nebezpečí nehrozí. U chřipky je pro těhotnou ženu nebezpečná teplota. Pokud je vyšší než 38 stupňů Celsia, může dojít k poškození plodu. Teplotu začněte ihned snižovat například Paralenem, který se v těhotenství bez problémů může užívat. Dělejte si zábaly, dodržujte přísně klidový režim až do úplného vyléčení.

Nejrizikovější je onemocnění v prvním trimestru, kdy se miminku vyvíjejí všechny orgány. V tomto případě je vhodné navštívit lékaře, říct mu o svých potížích a poradit se s ním o správné léčbě.

Jako prevenci proti chřipce můžete užívat OSCILLOCOCCINUM. Pokud i přesto dojde k pocitům únavy, bolesti kloubů a hlavy, zvyšte dávku OSCILLOCOCCINUM a potíže mírněte lékem PARAGRIPPE, který je směsí několika homeopatických účinných látek na chřipkové stavy.

Střevní chřipka

Když budete dodržovat dietní režim a pít dostatek tekutin, průjem za pár dní odezní a neohrozí ani vás, ani dítě v děloze. Když máte průjem více než 72 hodin a přidávají se další obtíže (horečka, zvracení..), obraťte se na lékaře.

Zánět průdušek a zápal plic

Se zánětem průdušek a zápalem plic určitě raději zajděte k lékaři, to už doma vyléčit samy nezkoušejte. Při zápalu plic je nutná léčba antibiotiky.

Léčba nachlazení v těhotenství pomocí bylinek

Rozhodnete-li se využít sílu bylinek, raději se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. V těhotenství je spousta bylinek zakázaná. I když máme pocit, že bylinkami nic nezkazíme a zdraví jen prospívají, u některých bylin tomu v těhotenství tak není. Například oblíbená máta může zhoršovat krevní obraz. A heřmánek zase v některých případech vyvolat vznik budoucí alergie u dítěte. Bylinky v těhotenství tedy ano, ale s mírou. Více se dozvíte v článku Jakých potravin se vyvarovat? Co jíst a co nejíst v těhotenství?

Prevence

Nejúčinnější prevencí chřipky v těhotenství je vyhýbat se přeplněným místům. Je vhodné omezit jízdu veřejnou dopravou. Samozřejmě, že můžete jet do práce, ale návštěvu kamarádky si raději odpusťte. Kamarádka může přijet za vámi. Když řádí chřipková epidemie, raději nechoďte ani do kina nebo do kavárny. Důležité je dostatečně odpočívat, protože oslabené tělo se nedokáže tak účinně bránit virům. Správná strava a dostatek ovoce a zeleniny je základ. Když se rozhodnete užívat vitaminové prostředky, kupte si vždy ty s označením pro těhotné.

 

 

A jak léčíte běžná nachlazení vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.03

naštěstí jsem ani v jednom těhu,nebyla nachlazená či nemocná.

tersmet, 3. 12. 2020, 15.14

Už se ze mě také stala zastánkyně bylinek. Dříve jsem na to moc nevěřila, ale něco to do sebe mít bude, že tělo potřebuje dostatek vitamínů a bylinek, aby mohlo správně fungovat. Určitě bych zvolila tyto bylinky https://www.novirus.cz/nachlazeni/ a z vitamínů vitamín C a vitamín D3.

Kamil Štrof, 30. 11. 2020, 22.19

Manželka taky v těhotenství chytola nějakou chřipku, chvilku jsem se bál, aby to nebyl covid, ale naštěstí to pomocí zábalů o kterých jsem se dočetl na https://mamakteravi.cz/ dokázala vyléčit.

Nina Červenková, 3. 7. 2020, 2.53

Parádní článek. Já jsem toho názoru, že pokud člověka potká nachlazení nebo chřipka, tak je asi nejlepší sáhnout po bylinkách. Mně se takto už několikrát například velmi osvědčily bylinné čaje, které mám z https://www.milota.com/ U těch už mám jistotu, že zafungují vždycky.

Marta1982, 1. 10. 2019, 21.19

já používala Nasivin a jako jediny mně pomohl. Každému vyhovuje něco jiného

Simonaa, 10. 7. 2019, 14.25

Na rýmu v těhotenství je nejlepší mořská voda. Já používala Stérimar.

Pina, 7. 6. 2019, 13.20

Co používáte na rýmu v těhotenství?

Monuli, 23. 1. 2019, 22.51

Na bolest v krku i v těhu se může,tak je Septilen,opravdu mi zabírá.

michaelanavrc, 15. 1. 2019, 14.56

Ja sama jsem pouzivala kdyz byl pak male 1 rok nasivin. Mela rymu nebo se o ni spis pokousela a ten nasivin ji opravdu pomohl.

kamila.336, 21. 1. 2019, 15.15

To je i rpo tak male deti ano?

michaelanavrc, 22. 1. 2019, 14.34

Ano podle toho pro jak male detatko by jste to chtela koupit.

kamila.336, 28. 1. 2019, 13.55

Ma 2 roky prave, tak neco pro ni hledam, ten nasivin by byl vhodny myslite?

michaelanavrc, 29. 1. 2019, 10.06

Jasne mrknete kdyztak na jejich stranky myslim ze pro deti se to jmenuje nasivin sensitive. Vhodne to urcite je maji to rozdelene prave dle veku ditete, nebo se preptejte v lekarne.

Gustawka, 4. 12. 2018, 21.29

M dobré zkušenosti s rakytníkem

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů