Jednat včas! Vyšetřit včas! Preeklampsie přichází bez varování

zobrazeno 3687×

Vložil(a): Adrianita, 23. 11. 2021 10.50  (aktualizováno 28. 11. 2021 10.47)

Preeklampsie je nemoc, která se projevuje po 20. týdnu těhotenství a ohrožuje nejen život plodu, ale i těhotné ženy. Je celosvětově hlavní příčinou mateřských a novorozeneckých úmrtí. V Čechách fatální následky nemívá, ale je příčinou 20 % předčasných porodů. Na riziko preeklampsie upozorňuje nezisková organizace Nedoklubko, která podporuje rodiny předčasně narozených dětí.

Jednat včas! Vyšetřit včas!

Světový den preeklampsie připadá na 22. května a jeho cílem je zvýšení povědomí o preeklampsii, zejména o možnosti včasného screeningu a testů. Preeklampsie hrozí až 10 % těhotných žen. „V Nedoklubku se často setkáváme s maminkami, které předčasně porodily z důvodu preeklampsie. Známe jejich příběhy, které mají podobný průběh a jedno vždy společné. Předčasný porod. Kolegyně Markéta Řehořová porodila kvůli preeklampsii předčasně obě své děti, “ říká Lucie Žáčková, výkonná ředitelka Nedoklubka. 

Preeklampsie je zákeřná

Zdravá žena s dosud bezproblémovým těhotenstvím se může během pár hodin ocitnout v ohrožení života. Ženě selhávají orgány, placenta nefunguje. Miminku se nedostává kyslík a živiny, i ono bojuje o život.

Preeklampsie se dále může rozvinout v eklampsii a ve velmi nebezpečný stav HELLP syndrom, kdy jsou životy ženy i plodu  vážně ohroženy.

Komplikací je někdy také odloučení placenty, kdy může být pro miminko už pozdě a lékaři se snaží zachránit ženu.

Příznaky preeklampsie

Těhotné ženy často při preeklampsii v prvních 20 týdnech těhotenství subjektivně nepociťují žádné příznaky a onemocnění je tak obvykle rozpoznáno při preventivní prohlídce v těhotenské poradně, která by měla vždy zahrnovat měření tlaku a testování moči na bílkoviny.

Mezi 3 nejdůležitější příznaky preeklampsie patří vysoký krevní tlak (v klidu při opakovaném měření vyšší než 140/90), zvýšené množství bílkovin v moči, otoky (zejména obličeje a rukou). Dalšími příznakem pak může být nepřiměřeně velký přírůstek na váze, silná bolest hlavy, poruchy zraku jako rozostřené vidění, chvilková ztráta zraku, citlivost na světlo. Dále také ​mdloby, nevolnost, zvracení. 

Pokud není preeklampsie včas podchycena a léčena, může dojít kromě otoků, snížené funkce ledvina a vysokého krevního tlaku až ke křečovým stavům, které ohrožují budoucí maminku i miminko na životě. Takové onemocnění se pak nazývá eklampsie.

Prevence a léčba

Těhotné ženy mohou v I. trimestru absolvovat vyšetření, které nazýváme screeningem preeklampsie. Napoví, zda ženě hrozí riziko rozvinutí preeklampsie. V případě pozitivního výsledku screeningu lze přijmout preventivní opatření a zabránit komplikacím a fatálním následkům. Je důležité, aby žena i lékař o zvýšeném riziku preeklampsie věděli včas a mohl být proveden speciální test. Kromě screeningu preeklampsie v I. trimestru je možné ještě těhotným dále nabízet test na odhalení rizika preeklampsie. „Test je určen těhotným ženám s rizikem preeklampsie. Tedy těm, kterým vyšel pozitivně screening na riziko preeklampsie, mají preeklampsii, eklampsii nebo HELLP syndrom v osobní anamnéze, nebo jim byl při vyšetření naměřen opakovaně vysoký krevní tlak, “ vysvětluje MUDr. Michal Koucký, PhD., vedoucí lékař oddělení rizikového těhotenství Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze a vedoucí výzkumu příčin a prevence předčasného porodu.

Jedinou léčbou preeklampsie je ukončení těhotenství. Přistupuje se k němu při zhoršení zdravotního stavu ženy nebo plodu. Často se tak děje dlouho před termínem porodu.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • eklampsie

    život ohrožující komplikace v těhotenství, pro kterou jsou charakteristické tonicko-klonické křeče

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 11.30

já ležela s paní v porodnici, které museli vyvolávat kvůli tomu porod, ale dopadlo to ok

patricia077

patricia077, 30. 11. 2021, 17.17

Tohle jsem naštěstí u nikoho z okolí nezažila.

Katka

Katka, 4. 12. 2021, 10.57

Moje sestřenice skončila po preeklamsii na ARO. Její doktorka to těžce zanedbala. Chodila celé týdny otekla od hlavy k patě a doktorka měla pořád dovolenou nebo neměla zrovna čas 🤷‍♀️Musela se sama vnutit do porodnice na vyšetření a pak už to jelo. Moc nechybělo a nepřežila ani ona ani dítě ☹️

patricia077

patricia077, 4. 12. 2021, 11.31

To mne mrzí

Katka

Katka, 4. 12. 2021, 13.16

Nástesti to obě daly, už je u jiné doktorky a druhé těhotenství bylo v pořádku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů