Jakých relaxačních metod se v těhotenství raději vyvarovat

zobrazeno 7668×

Vložil(a): Martina Richterová, 12. 2. 2015 20.37

Těhotenství je krásné období, které však přináší mnoho změn. Některé činnosti, které jste si dřív dopřávala plnými doušky, mohou být v těhotenství nevhodné. Je tedy lepší vědět, které relaxační metody si raději odpustit, abyste neohrozila své miminko.

Nejvíce opatrnosti je třeba v prvním trimestru

První tři měsíce těhotenství jsou velice rizikové, protože plod prochází složitým vývojem. Tvoří se jednotlivé orgány a jeho vývoj je v tomto období nejrychlejší. Zároveň je však velice citlivý na různé vnější vlivy. Patří mezi ně například léky, alkohol, kouření, ale také běžné činnosti, které bychom normálně ani nemohli považovat za škodlivé. Většina žen si ráda dopřává horkou vanu. Pravdou je, že není nic příjemnějšího, než se po dlouhém dni naložit do vany a relaxovat. To ovšem neplatí v těhotenství, zejména tedy v prvním a druhém trimestru.

Na počátku těhotenství byste se měla vyvarovat všem činnostem, které nadměrně zvyšují tělesnou teplotu. Odborníci upozorňují na to, že jakmile teplota těhotné ženy přesáhne 38,8 stupňů, může dojít ke komplikacím. Pokud onemocníte v tomto období a trpíte na vysoké horečky, je třeba ihned navštívit lékaře. Ovšem tolik oblíbená horká koupel nebo sauna teplotu zvýší také. Lékaři však saunu ani nadměrně horké koupele nedoporučují po celou dobu těhotenství, nejvíce však v prvních dvou trimestrech, neboť by mohlo dojít v krajním případě k potratu.

Sauna je riziko

Je třeba si uvědomit, že v sauně je vysoká teplota, která zvyšuje vaši tělesnou teplotu. Ta je pro těhotnou ženu velice riziková, neboť může vážně ohrozit vývoj dítěte. Sauna je přitom velmi atraktivní a oblíbený způsob relaxace, za běžných okolností je také velmi zdravá. V důsledku pocení dochází k uvolňování toxinů a nečistot z těla pryč. Zvýšená teplota napomáhá otevřít cévy a póry.

U těhotných žen však intenzivní pocení může způsobit dehydrataci a hypotenzi. Hypotenze může vést k omezení krevního zásobení plodu, což je samozřejmě velice nebezpečné. Hodně také záleží na každé ženě individuálně, některé těhotné snáší saunu dobře, pro jiné to může být větší riziko. Proč ale riskovat, každé těhotenství je příliš cenné a vzácné, je tedy vždy lepší odpustit si činnosti, které by mohly, byť jen teoreticky, dítě ohrozit.

Horká vana

V případě horké vany platí totéž, co u sauny. I zde je velké riziko přehřátí organismu a tedy nebezpečí pro plod. Samozřejmě můžete zvolit vlažnější vanu, ale v té se vám zase nebude tak příjemně relaxovat. Obecně platí, že čím více vody a teplejší, tím je riziko přehřátí vyšší. Navíc už pouhých deset až dvacet minut v horké vaně může zvednout tělesnou teplotu až na 38 stupňů. Pokud se navíc ponoříte do vany celá, tělo se nemůže ochlazovat pocením.

Zvolte jinou metodu relaxace

To ovšem neznamená, že se v těhotenství musíte vzdát relaxace. Naopak, existuje mnoho možností, které jsou určené přímo pro těhotné. Například relaxační masáže pro těhotné, jóga nebo teplá sprcha jako alternativa horké vany.

Masáže ano, ale jen pro těhotné

Masáže patří mezi další oblíbené a velice příjemné procedury, kterými si můžeme zpříjemnit také těhotenství. Masáže v těhotenství jsou povoleny, ale vždy na svůj stav masérku upozorněte. Nemůžete si dopřát každou masáž, jako mimo graviditu. Zejména je třeba vyhnout se prohřívacím masážím a celkově razantním postupům. Mnohem lepší je zvolit relaxační masáže, ideálně zaměřené na nohy, krk a šíji. Vyhledejte vždy zkušeného maséra, který se zaměřuje také na těhotné ženy.

Pokud můžete, zajděte si v těhotenství na kosmetiku, ke kadeřnici a dělejte to, co je vám hodně příjemné. Zároveň také odpočívejte a hodně spěte. Relaxace a odpočinek může mít mnoho podob. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 7. 12. 2022, 8.42

Ta sauna mi v těhotenství hodně chyběla, to je pravda. Chodila jsem alespoň do vyhřáté koupelny, ale je pravda, že hodně opatrně. Nedá se nic dělat. Ale jakmile jsem odrodila a dostala se do pohody, tak jsme na https://www.svetrelaxu.cz/kategorie/saunova-kamna-32/ koupili saunová kamna a udělali si saunu hezky pěkně doma. A řeknu vám, že je to fakt parádička!

v těhotenství jsem nerelaxovala

Minnie, 18. 8. 2020, 13.31

Celá moje relaxace byla maximálně vana plná pěny

ivanka386, 6. 12. 2019, 21.34

Jojo, s tou saunou souhlasím. S tou je potřeba si dávat pozor. Je ale pravda, že já si třeba saunování neodpustila ani v těhotenství. Může za to hlavně to, že mám saunování hrozně ráda. Dřív jsem do sauny chodila do jednoho hotelu tady u nás, ale teď už konečně máme doma vlastní saunu, tak nemusím. Nechali jsme si ji udělat od https://www.dyntar.cz/ Ti nám ji postavili přímo na míru.

koliaska105, 2. 5. 2020, 0.38

A můžu se zeptat jakou saunu máte? My právě přemýšlíme nad tím, že bychom si domů pořídili finskou saunu. Už jsem se tak předběžně dívala po nějakých firmách, které sauny vyrábí a špatně nevypadají například ty, které dělá https://www.saunaproject.cz/

lucie25987, 5. 10. 2018, 21.20

V těhotenství jsem si ráda dopřávala masáž nohou. Měla jsem nohy dost nateklé, tak mi masáž na chvíli pomohla. Udělali jsme si s manželem krásný víkend v Mariánských lázních v hotelu Cristal palace (https://cristalpalace.cz/spawellness/) a byli jsme moc spokojeni.

WeruskaSK

WeruskaSK, 2. 9. 2018, 15.42

nevedela som o tom ze tehotna nemoze welnes, tak uz som pozerala pobyty ze kde pojdeme a nastastie som medzitym mala poradnu a spytala sa doktorky

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.19

Tak něco bylo docela škoda, že jsem si to musela odpustit

danajokl, 30. 6. 2018, 12.09

Když jsem byla těhotná tak mi manžel dal dárkový poukaz na tantru...nejdřív jsem si myslela že to není moc správné ale nakonec jsem se odvážila. Musím přiznat že to bylo to nejlepší co jsem kdy zažila a od té doby chodím na tantru furt, např tahle http://www.sweet-massage.com/ je jedna z nejlepších tak rozhodně doporučuji

Zuzule, 12. 12. 2017, 21.26

horkou vanu nemusim, takze nechybela:-)

Petra Önder (petrao)

petrao, 10. 10. 2017, 8.07

Dopřála jsem si masáž pro těhotné jinak nic. U rodičů Máme saunu ale v těhotenství jsem se ji vyhla

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů