Ovulační kalendář a ovulační testy

zobrazeno 6952×

Vložil(a): Martina Richterová, 15. 9. 2015 19.07

Snažíte se o miminko a nedaří se vám to? Možná je ideální čas zjistit si své plodné dny. Není to tak složité a v lékárně nebo v drogerii můžete zakoupit ovulační testy, které na první pohled vypadají velmi podobně jako ty těhotenské. I jejich použití je velmi podobné. Můžete si vést ovulační kalendář a kontrolovat ovulaci za pomoci testů a navíc tak můžete zjistit více informací o svém menstruačním cyklu.

Kdy zvolit tyto metody?

Pokud se snažíte o dítě teprve krátce, pak doporučuji nestresovat se ovulačními testy a kalendáři. Nejlepší rada, kterou vám můžeme dát, je pravidelný sex ideálně 3 krát týdně, aby se spermie stačily dostatečně obnovovat. Jenže ne každá z nás má to štěstí, že se miminko povede po pár cyklech, někdy dokonce hned na „první“ pokus.

Zpočátku opravdu není třeba tyto metody zkoušet, protože se tím budete zbytečně stresovat. Jestliže však máte nepravidelný cyklus nebo se vám nedaří počít po dobu delší než šest měsíců, je nejvyšší čas začít sledovat ovulační neboli plodné dny. Je dobré vědět, že žena je plodná pouze tři dny v měsíci! 24 hodin trvá samotná ovulace a spermie jsou schopné přežívat ve vejcovodu až 48 hodin, kdy „čekají“ na vajíčko a poté odumírají. Jestliže máte cykly dlouhé (více než 35 dní), vysledovat plodné dny je složitější.

Kdy dochází k ovulaci?

K ovulaci dochází přibližně v polovině cyklu. Jestliže je délka vašeho cyklu 28 dní, budete mít pravděpodobně ovulaci přibližně 13. den. Ovšem to nemusí platit na 100 %. Každá jsme jiná, a na menstruační cyklus má vliv mnoho podnětů. Kolikátý den by měla nastat ovulace při dané délce cyklu, najdete na balení ovulačních testů, o kterých se dočtete dále.

Jestliže se zaměříte na své tělo, ovulaci můžete poznat spolehlivě sama na sobě. Často se při plodných dnech objevuje táhlý čirý výtok. Jde o hlen, který usnadňuje spermiím vniknutí do dělohy. Tento hlen se začíná v menší míře tvořit už po menstruaci, ale teprve kolem ovulace je velmi nápadný.

Co jsou to ovulační testy a jak je používat?

Ovulační testy představují poměrně spolehlivou metodu, která vám pomůže zjistit ovulaci. Koupíte je v lékárně nebo v některých drogeriích. Ovulace se detekuje z moče. Dle návodu na testu ponoříte test do moče. Na rozdíl od těhotenských je vhodnější testovat z pozdější moče, ideálně po obědě. Testovat začněte podle délky vašeho cyklu, jak je uvedeno v návodu testu. Počítejte s tím, že můžete testovat třeba týden. V jednom balení je obvykle 3 až 6 testů, proto si jich raději nakupte více. Testujte vždy testem od stejné značky. Slabá testovací čárka značí negativní test. Čárky musí být stejně silné, nebo testovací může být ještě silnější.

Ovulační testy představují velmi spolehlivou metodu, ovšem nelze se na ni plně spolehnout. Někdy ovulační test ukáže silnou čárku pouze v některou denní dobu. To znamená, že bysta musela testovat i dvakrát denně, a to nemá smysl. Většina žen si tak ale ověří, kdy u ní dochází k ovulaci, pokud tedy vůbec. Neukázal vám ovulační test pozitivní výsledek po třech cyklech? Pak raději zajděte ke svému lékaři. Můžete mít anovulační cykly, kdy chybí ovulace.

Jak funguje ovulační kalendář?

Ovulační kalendář vám pomůže určit plodné dny podle délky vašeho cyklu. Najděte si jej na internetu a zadejte tři základní informace: datum, kdy jste dostala poslední menstruaci, obvyklou délku menstruačního cyklu a délku menstruačního krvácení. Tato metoda však zdaleka není tak spolehlivá, jako ovulační testy. Funguje pouze tehdy, jestliže u vás ovulace opravdu probíhá. Kalkulátor bude nepřesný zejména tehdy, jestliže máte cyklus kratší než 21 dní nebo naopak delší než 35 dní.

Můžete zkusit obě metody dohromady po několik cyklů. Když neotěhotníte po roce nechráněného styku, raději se nechte vyšetřit. Nezapomínejte, že ani ovulace vám nezaručí, že otěhotníte hned. Někdy to chce zkrátka jen více času. A hlavně se snažte uvolnit psychiku, protože se často stává, že jakmile na otěhotnění přestane žena myslet, podaří se to. 

Dá se ovlivnit pohlaví miminka správným načasováním oplodnění?

Samozřejmě za to nedáme ruku do ohně, ale podle selského rozumu by to jít mělo. Při ovulaci se zvyšuje teplota v těle a spermie, plodící holčičky, tuto teplotu nevydrží. Naopak jsou "pomalejší" než ty klučičí a vydrží si na dozrání vajíčka počkat. Klučičí spermie naopak nevydrží čekat a ve vyšší teplotě jim je lépe.

Takže: Pokud chcete holčičku, mohou spermie na vajíčko "čekat", než dozraje, proto by se na místo měly dostat ještě před ovulací. Pokud se spermie k vajíčku dostanou až ve chvíli ovulace, pak většinou vyhrávají ty rychlejší klučičí. :) Neberte nás úplně za slovo, ale některé z nás tento princip vyzkoušely samy a vyšlo to. Nejdůležitější je ale stejně zdravé miminko, pohodové po rodičích ;)

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ovulační testy jsem používala,když jsme se snažili o třetí a čtvrté miminko.

Minnie, 15. 9. 2020, 18.22

Tohle jsme nezkoušeli, ale bylo nám jedno, co budeme mít, hlavně ať ,,něco" máme a ať je ti zdravé

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 20.32

Četla jsem o nich, ale nebyly potřeba

Mygara

Mygara, 22. 3. 2017, 16.44

zkoušeli jsme sledovat, ale vyšlo to tak jak vyšlo, důležité je, že zdravotně jsou v pohodě

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 16.05

zkoušela jsem ovlivnit, ale máme 2 ďáblíky

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.17

Já si ji sledovala a počítala sama a vyšlo to

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 9.46

Zkoušela jsem sledovat, ale nevycházelo mi to

Kristy Sim

Kristy Sim, 29. 10. 2015, 16.31

Moc uzitecny a vecny clanek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů