Jaká rizika s sebou nese vyšší věk maminky?

zobrazeno 5436×

Vložil(a): Martina Richterová, 27. 8. 2015 12.07

Mateřství po 35. roce dnes není nic výjimečného, dalo by se dokonce říci, že jde o zcela standardní situaci. V době, kdy asistovaná reprodukce umí dělat doslova zázraky, není vůbec ojedinělé mít dítě i daleko po 40. roce. Je to však takto dobře, když ženy ve věku, kdy by mohly mít vnoučata, rodí děti? Jaká rizika s sebou pozdní mateřství přináší?

Doba je zkrátka taková, že mladí lidé často mají jiné priority než je rodičovství. Nejprve vystudovat vysokou školu, poté si udělat nějakou praxi, vycestovat a užívat si života. Čas však neúprosně letí a na prahu třicítky si uvědomí, že by byl už pomalu čas na to, pořídit si dítě. Jenže často není s kým, nebo to zkrátka nejde. Není tedy nic zvláštního, když žena čeká první dítě jen pár let před čtyřicítkou, někdy i později.

Statistiky versus realita

Jistě se všude dočtete o tom, že nejvhodnější věk pro početí je přibližně v 25 letech. Poté plodnost pomalu, ale jistě klesá a po 35. roce klesá tato pomyslná křivka velmi strmě dolů. Přesto lze říci, že statistiky jsou věc jedna, ale realita druhá. Mít dítě za každou cenu co nejdříve také není úplně ideální. V současné době jde především o materiální zajištění rodiny. Mladí lidé obtížně shánějí práci, nemají vyřešené bydlení a mladé ženy potřebují praxi, aby se měly po mateřské kam vrátit.

Překážek však může být mnohem více. Nicméně pravda je taková, že mnoho žen mateřství stále odkládá a k plození potomků se dostává až téměř na konci svého plodného období, které trvá v průměru 20 – 25 let.

Rizika pro ženu

Nejprve si pojďme připomenout, jaká rizika přináší pozdní těhotenství pro samotnou rodičku. Ženský organismus je naprogramován tak, že je nejlépe připravený na početí a těhotenství v rozmezí mezi 20. – 30. rokem života. Každý rok navíc s sebou už nese určitá rizika, která se samozřejmě stupňují. To ovšem neznamená, že se týkají každé starší rodičky. Některé ženy mohou mít méně komplikací v 38 letech, než by měly před deseti lety. Je to zkrátka čistě individuální.

Lékaři se však častěji setkávají s vysokým krevním tlakem a také cukrovkou u starších rodiček. V těchto případech je velmi důležité pacientku pečlivě sledovat, žena je odkázána na speciální rizikové pracoviště, kam pravidelně dochází. Ve více případech také dochází k rozvoji preeklampsie.

Rizika pro matku i dítě

Statistiky jsou v tomto ohledu neúprosné. S věkem se zvyšuje riziko potratu, předčasného porodu nebo mimoděložního těhotenství. Častěji se také vyskytují vývojové vady plodu, zejména pak obávaný Downům syndrom. Rodičce, které už bylo 35 let, je doporučeno podstoupit odběr plodové vody pro vyloučení těchto vývojových vad. V tomto období také klesá plodnost žen. Zásoba vajíček ve vaječnících se pomalu vyčerpává a kolem 40. roku téměř vyhasíná. Proto může trvat mnohem déle, než žena vůbec přijde do jiného stavu a často je potřeba se obrátit na centrum asistované reprodukce. Průměrná doba početí se u starších žen tedy zvyšuje v řádu měsíců.

Těžší a náročnější porody

Zejména ženy, které rodí poprvé po 35. roce mívají nejen komplikovanější těhotenství, ale také porod. Často lékaři přistupují k císařskému řezu z důvodu nepostupujícího porodu. K vážným problémům patří například špatně uložená placenta či obrácená poloha plodu. Ovšem nejvážnější komplikací u porodu je úmrtí dítěte či matky. Naštěstí k tomu dochází skutečně spíše vzácně a většinu komplikaci dokáží lékaři podchytit včas.

Ačkoliv těhotenství a porod v pozdějším věku s sebou nese řadu komplikací, nikde není psáno, že se musí týkat právě vás. Proto se snažte být především v klidu a užívat si těhotenství naplno. Vždyť i ve 40 letech můžete mít krásné a zdravé dítě a zcela hladký porod.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • Downův syndrom

    trisomie 21, je genetické onemocnění zapříčiněné genomovou mutací, jejíž výsledkem je trisomie 21. chromozonu; dotyčný nemá 23 párů čili 46 chromozonů, ale 47, neboli jeden navíc; lidé s Downovým syndromem trpí tělesnými malformacemi, jejich duševní vývoj je zpomalený

  • preeklampsie

    stav, který může představovat závažné nebezpečí pro matku i dítě; příznakem je vysoký tlak, výskyt bílkovin v moči a výrazné otoky těla včetně obličeje (např. oční víčka)

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

moje maminka neplánovaně otěhotněla ve 41 letech,a to prý už mít miminko podle doktora nemohla

Minnie, 15. 9. 2020, 17.58

Každý to má jinak. Moje teta má 4 děti, první ve 20, poslední ve 39 a říkala že poslední těhotenství si užila nejvíc

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 13.27

Každý to má a cítí jinak, ale já jsem na dnešní dobu mladá matka

Aliisha

Aliisha, 5. 1. 2018, 12.40

Ideál je dle mého tak kolem 25. Samozřejmě hodně žen v tomto věku nemá stálého partnera, bydlení či pořádnou práci. V tomto případě se věk posouvá. Já rodila ve 30 a bylo tak akorát. Klidně bych to dala o dva tři roky dřív, ale nešlo to.

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 14.06

těhotenství dá zabrat i mladici pokud počne přirozeně, tak v tom nevidím problém, ale v 65 už mi to přijde zvrácené

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 14.15

nejsem proti mít dítě i později, když to tak žena cítí, ale měla by počítat s riziky a také s tím, že třeba neotěhotní

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.19

Naštěstí se mě to ještě netýká..

Katka

Katka, 20. 11. 2015, 19.43

Dcera je narozená v mých 26 letech, syn ve 30. Teď ve 34 letech už se na další dítě cítím stará a nedovedu si představit, že bych třeba ještě žádné ani neměla, jako spousta mých vrstevnic.

Katka

Katka, 20. 11. 2015, 19.43

Dcera je narozená v mých 26 letech, syn ve 30. Teď ve 34 letech už se na další dítě cítím stará a nedovedu si představit, že bych třeba ještě žádné ani neměla, jako spousta mých vrstevnic.

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 9.50

První syn se mi narodil před 23. narozeninami, druhé dítko čekám na své 26. narozeniny. Jsem ráda, že jsem otěhotněla brzy.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů