Nerušený spánek pro sílu a správný růst dětí

zobrazeno 2309×

Vložil(a): NikolaJ, 8. 2. 2021 20.17

​Kdyby někdo vynalezl osvědčený způsob, jak zaručeně uspat každé miminko a dopřát jemu i sobě klidnou noc, dostal by metál. Ne každý novorozenec přirozeně usne v ideální večerní dobu a usíná opět po nočním krmení. Existují však způsoby, jak miminko před spaním dostat do potřebné pohody a jak ho podpořit v co nejklidnějším spánku.

Proč je pro děti spánek tak důležitý

Spánek je pro děti v první řadě odpočinkem potřebným pro regeneraci fyzickou i mentální. Díky dostatečnému spánku má miminko ideální předpoklady k adekvátnímu rozvíjení svých schopností, jako je například ovládání motoriky, rozpoznávání známých tváří a předmětů a k snazšímu učení se nových věcí. V noci se v tělíčku dítěte zároveň produkuje růstový hormon. Tento proces může být zbrzděn právě nedostatečným či nekvalitním spánkem.

Důraz na dostatečný spánek dětí se klade především u předčasně narozených miminek. Předčasňátka potřebují mnohem více klidu i z toho důvodu, aby se jejich křehké tělíčko dokázalo na vnější svět lépe adaptovat a nezatěžovaly je stresující podněty vedoucí k neklidné povaze.

Jak dlouho by mělo miminko spát

Doba spánku se u novorozenců měsíc po měsíci zkracuje. Zatímco v prvním měsíci miminko prospí 16 – 20 hodin denně, od 2. do 4. měsíce se tato doba zkracuje průměrně na 15 - 18 hodin. Dále do půl roku, potažmo do 12. měsíce dítě spinká 12 – 14 hodin, přičemž v noci dokáže spát až 10 hodin a zbylý čas patří většinou poobědovému odpočinku.

Zdá se vám to nemožné? Zkuste se zamyslet nad následujícími radami, které mohou spánek vašeho miminka prohloubit a pomohou jemu i vám regenerovat duševní i fyzické síly. Dodržujete je?

1. Aktivní přístup maminky = spokojené miminko

Se stářím miminka přirozeně dochází k aktivnějšímu zájmu o okolní svět, čehož se dá využít ve prospěch klidného nočního spánku.

  • Má-li zvídavý novorozenec dostatek podnětů pro upoutání pozornosti během dne, zvýší se potřeba tyto dojmy vstřebat a poté odpočívat v noci.
  • Aktivní zájem o dítě však neznamená přehlcení podněty, jehož důsledkem by bylo přetížení organismu a následná roztržitost. Volte způsoby pro zaujetí pozornosti vždy adekvátní k věku dítěte.

Všeho s mírou. Rodič sledující potřeby svého miminka zavčas vytuší, kdy dochází k únavě. Pak přichází na řadu odpočinek i během dne. Dopřejte mu ho, ale snažte se dodržet následující body.

2. Utvořte si režim a choďte ven

Už od narození dítě vychováváte, učíte a vytváříte mu návyky. Důležitým návykem je právě denní režim. Dopoledne můžete trávit cvičením a hraním. Po obědě se vydejte na procházku. Čerstvý vzduch zkvalitňuje spánek dítěte a prohlubuje kvalitní odpočinek během dne. Večer přichází na řadu koupel a ukládání k spánku. Pokud zrovna nekoupete, dodržujte alespoň masáž tělíčka. Prokrvujete tím svaly a podporujete jejich lepší činnost. Snažte se plus minus dodržovat pro tyto aktivity stejnou denní dobu.

3. Zkraťte odpolední šlofíky

Zkracování doby spánku v odpoledních hodinách podpoří snazší usínání večer. Aby miminko mělo co nejmenší potřebu vyspávat v podvečer, pomůže tomu právě procházka na čerstvém vzduchu, během níž se miminko uspí a nabere dost sil, aby zůstalo bdělé do večera, nebo alespoň s minimálním odpočinkem. Někdy se může stát, že je miminko více unavené. Samozřejmě se nesnažte ho za každou cenu udržet bdělé. Nechcete určitě dojít do fáze, kdy miminko přetažené únavou pláče tak, že nemůže naopak usnout vůbec. Rozrušené miminko pak hůře tráví a může dojít i ke kolikám. Opět se držte pravidla adekvátního rozptýlení dítěte. Při nejhorším se může stát, že si večerku protáhne o hodinu déle.

4. Dbejte na stravu

Právě novorozenecké koliky často stojí za problémy se spánkem. Faktorů pro vznik obtíží může být spousta, a ne vaší vinou. Přesto je řada potravin, které působí v případě kojení dráždivě, aniž byste o nich věděli. Nejvíce dráždivé jsou potraviny z droždí a kypřicího prášku, cibule, pórek, česnek, luštěniny (s výjimkou loupané červené čočky), papriky, zelí, kedlubny, květák a další nadýmavé druhy zeleniny, houby, hrozny, hrušky, ostré koření, kofein, čokoláda, sycené nápoje, někdy i vejce nebo ořechy. Některá miminka špatně snáší také mléčné výrobky. Tyto potraviny se snažte do prvního měsíce dítěte vynechat a poté je postupně v menším množství zařazujte. Také se snažte málo solit. Naopak do své potravy zahrňte kmín, fenykl, anýz, kurkumu a pískavici. Pro někoho může být chuť fenyklu a anýzu nepříjemná, přesto najdete i velice chutné kojící čaje s obsahem tohoto koření a dalších bylinek, které velice pozitivně ovlivňují trávení miminek a povzbuzují laktaci.

5. Večerní rituály

K večeru v těle přibývá melatoninu, který navozuje pocit únavy a podporuje klidný spánek. Asi hodinu před usínáním miminku ztlumte světlo, chovejte se tišeji a navozujte patřičnou pohodu. Proveďte spací rituály, kterými může být již zmiňovaná koupel, masáž, mazlení nebo čtení pohádky. Miminku můžete také zazpívat ukolébavku – zkuste třeba tu nejnovější od zpěváka Michaela Foreta. Cílem je dostat miminko do postýlky, kde samo usne, protože návyk usínání přímo při chování může způsobit, že bez patřičné dávky pohupování neusne v noci po krmení.

Snažte se mu proto v postýlce vytvořit příjemné podmínky. Některé děti se rády tulí k jemným usínáčkům nebo dalším hračkám vhodným pro novorozence. Hlaďte ho, mluvte šeptem, ale co nejméně. Je-li miminko rozrušené, uklidněte ho nejdřív pohupováním v náruči nebo v šátku, dudlíkem či hlazením.

Určitě nezvyšujte hlas, snažte se vydržet co nejvíce v klidu. Úsměvy a hlasité zvuky dítě vnímá jako výzvu k akci. Naopak klid, ticho, šeptání a letmé hlazení dítě samo rozpozná jako signál k odpočinku.

6. Držte miminko v suchu

Během večera a noci se může stát nehoda, jako je ublinknutí nebo protečení plen. V žádném případě miminko nedržte v těchto podmínkách z důvodu, abyste ho ještě více nevzbudili. Po ruce mějte vždy čisté pyžámko a pleny. Není čas na dlouhé a zbrklé manipulace. Buďte efektivní, neštrachejte po pokoji, ale v klidu co nejrychleji miminko přebalte a převlékněte do suchého a čistého. Stále udržujte klidný tón hlasu i pohyby. Pro větší maléry chraňte matraci postýlky chrániči anebo látkovými plenami urovnanými na prostěradle.

Neslevujte z kvality plen, které rozhodují o klidné noci bez rušivých elementů způsobených jejich špatnou savostí nebo přiléháním. Miminku by měly být pleny pohodlné a měly by tak zajistit nerušený odpočinek nejen v noci, ale i během dne.

Obzvlášť u předčasně narozených miminek je potřeba dbát na eliminaci rušivých podnětů. Porodnice jsou naštěstí kvalitně vybaveny a vyškoleny k tomu, aby předčasně narozená miminka prospívala a mohla se co nejdříve dostat do pohodlí svého domova. K tomu jim pomáhá značka Pampers z portfolia společnosti Procter & Gamble, která dodává plenky Preemies speciálně vytvořené pro předčasně narozená miminka, pro jejich maximální pocit pohodlí a bezpečí.

Navíc teď může klidné spaní předčasňátkům symbolicky dopřát kdokoliv - každým zakoupeným balením produktů Pampers na www.alza.cz období 1. – 28. 2. 2021 zároveň darujete prostřednictvím organizace Nedoklubko i jednu plenku Pampers Preemie Protection předčasně narozenému miminku v českých porodnicích, a podpoříte tak klidný spánek miminek, pro které spánek znamená nejen nabrání potřebných sil, ale také rychlejší propuštění do láskyplného domova.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • melatonin

    hormon, který je produkován především v noci a reguluje chronobiologické rytmy

  • růstový hormon

    somatotropin, jedna z látek kolujících v lidském těle, jejímž úkolem je stimulovat tělo k růstu

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Radkamracek588, 29. 2. 2024, 18.09

Spánek je opravdu důležitý pro zdravý vývoj našich dětí. Proto jsem nedávno celé rodině pořídila bavlněné povlečení, které jsem objednala na internetových stránkách https://www.povleceni-nelly.cz/bavlnene-povleceni/. V tomhle povlečení se nám všem krásně spí, a děti každé ráno vstávají odpočaté a plné elánu. Je to znát na jejich výkonech i ve škole.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.40

spánek a hlavně pravidelný je důležitý a ještě nejlépe v noci za tmy kvůli hormonu melatoninu

Ivulín, 31. 8. 2022, 16.25

Ahoj, chtěla bych se na něco zeptat. Nemáte náhodou nějaké tipy ohledně výběru nové matrace pro miminko? Například jaký druh vybrat a tak? Ráda bych našemu prckovi koupila do postýlky novou mataci. Dívala jsem se, že pár jich mají třeba na https://www.matracky.cz/ ale těch typů atd je tolik, že vůbec nevím kterou vybrat.

ivetkaprochazkova, 25. 4. 2022, 21.50

Narušený spánek způsobuje potíže nejenom malému dítěti, ale i dospělému člověku. Já o tom vím bohužel své. Od té doby co doma nemáme postel 180x200 z https://www.luceda.cz/postele-rozmeru-180x200-cm/ protože se nám rozbil rošt, tak se skoro nemohu ani vyspat. Prostě usnout nejde jak není prostor. Byla jsem tak moc zvyklá, až se to celé podělalo.

magdah, 28. 10. 2021, 23.33

Já té mojí lásce vybavila postýlku na https://www.ceskeluzkoviny.cz/147-vse-z-mikroplyse . Pořídila jsem jí tyhle plyšové povlečení a deky, protože je na ní vidět vždy ten spokojený úsměv, když se do toho materiálu zabalí. Spinká teď úplně jako andílek Mám ohromnou radost, že už se nebudí tolik, co dříve. Možná si jednu takovou dečku taky koupím, člověk je jako v bavlnce.

u 3 kluků jsme měli klidné noci,ale u třetího syna ty noci byly fakt strašné,teď jsem zvědavá jaké noci budou u Anitky,když se narodí ♥

Pavla T., 14. 3. 2021, 21.09

Měla jsem to štěstí, že všechny mé děti už od návratu z porodnice krásně spaly jak přes den tak i v noci.

jitka46

jitka46, 12. 3. 2021, 23.48

Obě děti měly naštěstí velmi klidné noci. Zato kamarádka by mohla vyprávět.

babca216, 28. 2. 2021, 9.15

Vnučka od 2 měsíců spí celou noc . Je aktivnější přes den , ale v noci spinká ..teď se jí prořezávají zoubky , tak samozřejmě je to horší . Je jí půl roku. Myslím , že pomáhá i klidně monotonější mluvení na děti ..ono je to hodně zklidní . Děti ten klid vycítí .

Evka2, 18. 2. 2021, 19.57

No, mám pocit že jsme tohle všechno dělali ale že by to pomohlo tak to ne. Synovi jsou dva roky a a ještě ani dnes pořádně nespí.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů