Jak dopřát dětem čtení pohádek, když zrovna číst nemůžete?

zobrazeno 4036×

Vložil(a): Martina Richterová, 1. 10. 2015 11.27

O tom, že čtení pohádek je pro děti velmi důležité, není pochyb. Bohužel dnešní doba tomu příliš nepřeje, klasické pohádky často nahrazujeme televizí nebo tabletem. Rodiče často nemají čas nebo jsou příliš unavení. Naštěstí existuje ještě způsob, jak děti nepřipravit o mluvené pohádky. Jde o takzvané audioknihy pro malé posluchače. Namluvené pohádky jsou pro děti stejně přínosné, jako ty, které jim čtete vy.

Jak šel čas s „mluvenými pohádkami“

Audiokniha není žádnou novinkou, za dobu své existence však prodělala řadu změn a měla různé podoby. Od klasického předčítání, přes zvukové knihy v rádiu, audioknihy na CD nosičích a audioknihy na internetu. Audioknihy jsou stále velmi žádané, protože rodiče tím ušetří čas, ale zároveň děti obohatí o klasické čtení.

Audioknihy známe již od dětství, ale po čase jsme na ně možná zapomněli. S vlastními dětmi se však opět vracíme do úžasného světa pohádek. Audioknih existuje celá řada, nejoblíbenější jsou klasické pohádkové příběhy vyprávěné velmi autenticky. Tyto knihy vás i vaše děti zkrátka vtáhnou do děje.

Audioknihy nejsou jen pro malé posluchače

Chystáte se na dovolenou a čeká vás minimálně desetihodinová jízda v autě? Pro malé dítě je to opravdu dlouhá doba a zabavit jej bude velmi náročné. Většina z nás to řeší tabletem, na kterém dětem pouštíme pohádky nebo hry. Ale co takový poslech pohádek nebo dětských písniček? Cesta vám bude rychleji utíkat a navíc je to pro dítě mnohem přínosnější. Víte, že existují takzvané audioknihy, které jsou určeny pro všechny uši? Tedy pro malé i velké posluchače?

Audioknihy jsou vlastně mluvící knihy. Jednoduše řečeno jde o namluvené verze tištěných knih různých žánrů. Dnes tyto audioknihy najdete nejčastěji ve formátu MP3, takže jich můžete mít hned několik a dítěti je střídat podle nálady. 

Výhody audioknih

Audioknihy se mohou stát velkými pomocníky pro rodiče a naučnou zábavou pro naše malé ratolesti. Můžeme jich využít prakticky kdekoliv a kdykoliv: doma, v autě, před spaním nebo ráno místo pohádky. Často je dnes využívají také ve školkách jako praktické čtení pohádek před spaním. Audioknihy můžete dětem pustit místo obědového odpočinku i jako pohádku před večerním spaním. Patrně největší předností mluvených příběhů je, že u nich můžeme dělat další společnou činnost. Malování, navlékání korálků nebo lepení z papíru. Proč si u toho nepustit pěknou pohádku nebo veselé písničky?

Typický příklad, kdy budou audioknihy doslova k nezaplacení, představuje dlouhá cesta autem. Pokud dítě nespí, brzy se začne nudit. Ideální možnost, jak jej zabavit představují právě čtené pohádky nebo příběhy.. Jakmile jim pustíte mluvenou pohádku, zapojí svoji představivost a vězte, že tak snadněji udrží pozornost, než u pohádky hrané.Nechte jim vyprávět trable Macha a Šebestové nebo oblíbené Krtečkovy příběhy. Pohádky a vyprávění si navíc rádi vyslechnete i vy. Cesta vám tak bude rychleji a hlavně příjemněji utíkat. Zaposlouchejte se do oblíbených příběhů, které jsme sledovali i my jako malí.

Tip na vánoční dárek

Pokud už nyní přemýšlíte o dárcích k Vánocům, pak můžete zvolit audioknihy jako skvělý vánoční dárek pro vaši ratolest nebo děti vašich příbuzných či kamarádek. Nemusíme zahlcovat děti přemírou hraček, se kterými si stejně nebudou hrát. Alespoň pár dárků zkuste vybírat tak, aby dítě potěšily, a zároveň pro něho byly přínosné. A přesně takové jsou audioknihy.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 8. 9. 2022, 9.58

Já teda dětem hlavně čtu. Protože si myslím, že to nic nenahradí. Sama procházím knižní databáze jako https://www.cbdb.cz/knihy a hledám pohádkové knížky, které jsou vhodné pro děti a mají nějaké morální poselství. Jako chápu, že někdo má audioknihy rád, já sama proti nim nic nemám, ale čtení dětem každý večer je super chvíle, kterou si nenechám vzít.

novaklen, 19. 2. 2022, 23.11

Máme to stejně. Taky různé pohádky ve formě audioknih dětem pouštím hlavně na dlouhých cestách. A funguje to. Já sama jsem si taky právě na cestách poslední dobou zvykla poslouchat audioknihy, jen žánr je trochu odlišný. Ráda mám spíš takové ty vzdělávací, kde se člověk dozví něco nového. Pár takových mám třeba odtud: https://progresguru.cz/

Stáňa7, 9. 6. 2021, 23.11

U nás se osvědčily pohádky v audiopodobě při dlouhých cestách autem, před spaním je lepší osobní čtení.

babca216, 1. 2. 2021, 19.42

Nemyslím si , že by audioknihy nahradily čtení pohádek rodiči . Chybí přitom ten kontakt dítě x rodič . Ten ničím nenahradite.

u nás toto prošlo,klukům se to líbilo.

Minnie, 15. 9. 2020, 18.53

Když nemám čas já, čte manžel audiokniha u mě není kniha...

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 20.46

U nás to neprošlo

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.36

audioknihy u nás úspěch neměly

Fuga

Fuga, 11. 2. 2017, 7.53

jednou jsme to zkusili večer před spaním, ale synovi chyběly obrázky a také naše přítomnost

slunicko, 19. 11. 2016, 17.20

Myslím si ze je určité lepší aby dítě melo osobní kontakt s vypravěčem pohádky,ne poslouchat elektroniku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů