Halloween je tady! Jak si ho užít s dětmi co nejvíce?

zobrazeno 5426×

Vložil(a): Adrianita, 31. 10. 2015 9.55  (aktualizováno 25. 10. 2019 10.03)

Podzimní čas je vždy spojený s dýněmi, které jednoznačně patří k Halloweenu. Někteří tento svátek považují za ryze americký, jiní jsou za něj rádi, protože krásně vyplní období mezi létem a Vánocemi. A jak už to tak bývá, nejvíce si jej užijí tradičně naši nejmenší. Dlabání dýní, výroba strašidýlek a strašidelných kostýmů, halloweenské karnevaly. To vše k tomuto předdušičkovému období zkrátka patří.

Co je to Halloween?

Oslavy Halloweenu spadají již do období před naším letopočtem, kdy se tento svátek nazýval Samhain. Staří Keltové tento svátek slavili velmi bouřlivě, loučili se tak s létem a těšili se na nový rok. Zapalovali ohně a převlékali se do kostýmů, čímž odháněli od sebe i svých obydlí zlé duchy. Po čase křesťanská církev zrušila či nahradila všechny pohanské tradice, i Samhain nahradila křesťanským svátkem Všech svatých, který připadá na 1. listopadu. Halloweenskou tradici přinesli do Ameriky irští přistěhovalci, kteří vyřezávali strašidelné obličeje do řepy, kterou postavili za okno a zapálili do ní svíčku. Američané řepu nahradili dýní. V předvečer svátku Všech svatých, tedy poslední říjnový den, se děti převlékly do kostýmů a šly koledovat. Za odměnu dostaly sladkosti a ovoce. V této podobě se slaví Halloween dodnes v anglicky mluvících zemích. U nás sice nemá takovou tradici ani formu, ale získává stále více příznivců, ale i odpůrců.

V naší zemi je stále populární Památka zesnulých, den kdy spousta lidí zavzpomíná na ty, co už nejsou mezi námi. Tento den připadá na 2. listopadu, lidé však vyrážejí na hřbitovy v průběhu celého října. Zapálí svíčku, nakoupí věnce, květiny, někteří naopak zapálí svíčku doma. I tento pochmurný čas si lze však zpříjemnit, ať už tvořením, vykreslováním relaxačních omalovánek či jiným způsobem.

Halloween pro děti

Ačkoliv v ČR tento svátek nemá tak hluboce zakořeněnou tradici, jako například „Dušičky“, byla by škoda jej neslavit alespoň s dětmi. Prakticky po celý říjen si můžete alespoň lehce tento svátek připomenout. Mezi nejoblíbenější činnosti patří dlabání dýní, které si děti mohou vydlabat podle sebe ať už doma nebo ve školce, stříhání netopýrů a různých masek a také halloweenské slavnosti. Tvořit se dá z papíru, přírodních zdrojů či jiných materiálů. V tomto období je také spoustu strašidelných akcí pro děti. Pokud ve vašem okolí nic podobného není, můžete si vytvořit vlastní program pro děti. Oblečte děti do jednoduchých kostýmů, připravte tématické dobroty a dekoraci a vymyslete nějaké zajímavé úkoly. Nebo vyražte na lampionový průvod, který je pro toto období také typický. My se chystáme s dcerkou na průvod v našem měste již druhý rok. Děti s lampióny se sejdou po setmění a společně s rodiči pak vyráží do nedalekého parku, kde je čeká spoustu úkolů a taky odměn.

Vykrajování dýní – jak na to?

Výroba dýňového strašidla patří mezi nejoblíbenější halloweenské činnosti, ke kterým se obvykle uchýlí i ti největší odpůrci tohoto podzimního svátku. Jde o skvělou zábavu na dlouhé podzimní večery. Dny se zkracují, na konci října se již stmívá velmi brzy a někdy je po celý den stále šero. Vydlabávání dýně baví nejen děti, ale i dospělé.

Jenže jak dýni vyřezat? Nejprve ostrou a velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu, otvor na to musí být dostatečně velký, nejlépe 2/3 dýně. Řez veďte kolem stonku dýně. Můžete zvolit prakticky jakoukoliv dýni, od těch nejmenších až po ty největší. Vnitřek dýně zbavte semen a uchovejte například na výbornou dýňovou polévku.

Pro vlastní vyřezávání můžete zakoupit speciální vyřezávací nůž na dýně, nebo zvolit ostrý a nabroušený vykosťovací nůž. Než přejdete k samotnému vyřezávání, nakreslete si na dýni nejlépe lihovou fixou strašidelný obličej, který budete posléze vyřezávat. Jako šablonu můžete použít také čistý papír. Hotovou dýni jemně očistěte ubrouskem, vložte zapálenou svíčku a přiklopte. Zhasněte světlo a můžete si užívat dokonalé halloweenské atmosféry.

Náš tip: Dýně velmi rychle vysychá a začne se kazit. Aby vám déle vydržela, namočte ji nejprve na několik hodin do vody, poté vám vydrží i několik dní.

Halloweenské dekorace

Tvoření se meze nekladou. K tomuto svátku patří vše strašidelné, tedy netopýři, upíři, strašidýlka, pavouci či čarodějnice. 

Netopýra si jednoduše nakreslíte na černý či šedý papír a vystřihnete. Malého netopýrka můžete použít jako dekoraci v bytě, ale nabízí se ještě jedna možnost. Vezměte si průhlednou lahev například od marmelády nebo okurek, dokonale ji umyjte a usušte. Poté temperami nebo nějakou dobře držící hustou barvou (nejlépe oranžovou) láhev potřete a nehte uschnout. Poté lepidlem nalepte malé netopýrky, mohou být i strašidýlka nebo čarodějnice (vždy na černém papíru). Vložte dovnitř svíčku a zhasněte. Vzniknou krásné strašidelné stíny. Další tipy na výtvory najdete zde v naší Kreativní dílně.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (43 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 24. 10. 2023, 8.21

My to teda taky fakt teď pravidelně slavíme. I když je to asi tím, že prostě je to všude kolem nás. A je teda dobré pak znát i to, proč a jak se to slaví ve světě. Na to je článek zde na webu https://www.tiptydne.cz/magazin/halloween-historie-a-vyznam/ A jako docela mě překvapilo, že jsou to vlastně modifikované dušičky. I když se to vlastně dalo čekat, že?

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.03

dlabeme a děláme lampičky

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.36

dýně doma milujeme

Fuga

Fuga, 5. 11. 2019, 13.39

Dnes jsem viděla úžasně vyzdobenou zastávku autobusu

Zdeňka S., 4. 11. 2019, 15.15

všude mají dýně, tak děti chtějí dlabat taky, ale jinak nijak neřešíme, neslavíme...

ROMA-Z, 3. 11. 2019, 18.44

Dlabání dýně jsme letos zvládly a to stačí

Ketris

Ketris, 29. 10. 2019, 21.16

U nas doma ho neslavime..

snany, 29. 10. 2019, 20.32

Já znám pověst o vzniku Halloweenu i trochu jinak Ve škole jsme měli hezký projektový den na téma Halloween. Já osobně proti slavení nic nemám, ale v soukromém životě nedlabu dýně ani se neoblékám do kostýmů

dasza, 27. 10. 2019, 7.49

Nesnáším haloeeen ani nedlavime..dýně dlabemé v MŠ neb na nás tlačí..a musíme...

Teryk92, 26. 10. 2019, 20.11

Dlabání dýně mám ráda

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů