Výhody a nevýhody střídavé péče

zobrazeno 7061×

Vložil(a): Adrianita, 17. 2. 2016 20.28  (aktualizováno 16. 8. 2017 8.20)

V posledních letech, kdy narůstá počet rozvodů, narůstá i počet dětí odkázaných buď na péči jednoho z rodičů, nebo na tzv. střídavou péči. Co je pro dítě to nejlepší? Ne každé dítě zvládne střídavou péči, stejně tak, jako nemusí být vhodná pro každého rodiče. Pojďme si společně projít, co to vůbec je střídavá péče a jaké jsou její výhody i nevýhody.

Dříve byly děti po rozvodu rodičů obvykle přiděleny matce. Dnes je skutečnost jiná. Výjimkou nejsou ani muži, kteří sami pečují o své děti i domácnost. Pokud se rodiče dětí nedohodnou sami mezi sebou, rozhoduje soud. Buď děti přidělí jen jednomu z rodičů, nebo nařídí tzv. střídavou péči. Záměrně používám slovo rodič, nikoliv manžel, protože o střídavou péči se mohou dělit i nesezdaní partneři. Co to vůbec znamená střídavá péče?

Co je to střídavá péče?

Střídavá péče je jedna z forem péče o dítě v případě, kdy rodiče po rozvodu (nebo rozchodu) žijí odděleně. Jak už vyplývá z názvu, znamená to, že jeden rodič se na výchově podílí stejně (nebo podobně) často jako ten druhý. Mohou si děti předávat třeba každých 14 dní nebo každý týden. Pokud však rodiče od sebe bydlí daleko nebo je třeba otec více pracovně vytížen, mohou se dohodnout na jiném časovém intervalu. Obecně však platí, aby u menších dětí byl stanoven kratší časový interval (2-3 dny), u starších dětí může být interval delší (týden nebo dva). Vhodné je, aby se dítě alespoň jednou během pobytu u jednoho rodiče setkalo s druhým rodičem.

Na střídavé péči se musí domluvit oba z rodičů a je pro ně nejlepší sepsat dohodu, do které zahrnou všechna pravidla. Především časový interval, kdy děti budou u každého z rodičů a případně i finanční nároky. Povinnost přispívat finančně na výživu dítěte při střídavé péči nezaniká ani u jednoho z rodičů. Jestliže mají rodiče přibližně stejné příjmy, mohou mít za povinnost posílat si na výživu dítěte navzájem přibližně stejné částky anebo výživné nemusí být stanoveno. Převyšuje-li příjem jednoho rodiče významně příjem druhého rodiče, platí rodič s vyšším příjmem i vyšší výživné.

Je to smutné, ale je spousta případů, kdy se jeden rodič odmítne na výchově spolupodílet. Nebo naopak nechce umožnit druhému, aby se o děti staral také. Pokud vy nechcete, aby se otec vašich dětí spolupodílel na výchově, a on o to stojí, nezbývá vám než se obrátit na soud. Předem si sepište všechny důvody, proč jste se tak rozhodla a důkladně si promyslete, zda jsou to opravdu závažné důvody. V případě, že se rodiče neshodnou, není střídavá péče vhodná.

Výhody střídavé péče

  • Dítě má stále mužský i ženský vzor – i když rodiče nebydlí spolu, děti mají stále v blízkosti oba dva.
  • Důvěra a respekt k rodičům – to co si dítě s rodiči nebo rodič s dítětem od malička vybudovalo, přetrvává a může se stále rozvíjet.
  • Komunikace – dítě může veškeré své prožitky i pocity probrat jen s jedním z rodičů, případně s každým zvlášť a získat tak další úhel pohledu. Navíc existují témata, která se lépe vysvětlují matce a jiná zase otci.

Existují však určité podmínky a výhody, které soužití dětí ve střídavé péči usnadní. Jedná se např. o to, aby rodiče bydleli blízko od sebe a děti nemuseli každých 14 dní chodit do jiné školy. Blízkost bydliště jim taky umožní setkávat se se svými přáteli. S dítětem si zkuste promluvit, co vše obnáší střídavá péče a jaké přání máte vy i druhý rodič. Na oplátku vyslechněte i děti a respektujte také jejich pocity a přání. Promluvte si taky s otcem dětí a stanovte si pravidla. Nedovolte, aby děti u něj měli nějaké zvláštní výhody a úlevy. To samé platí samozřejmě i pro vás. Pokud cítíte, že dítě k vám či manželovi nemá zcela pozitivní citový vztah, zapracujte na něm.

Jestliže tohle vše bude ze všech stran respektováno, pak může být střídavá péče pro dítě výnosem. V případě, že nastanou jakékoliv problémy, vše se odrazí na vašich dětech. Tak na to, prosím, pamatujte.

Na první pohled se může střídavá péče zdát jako skvělé řešení. Dítě stráví dva týdny v měsíci s tátou a další dva s mámou, prázdniny se taky dělí napůl, zkrátka vše rovným dílem. Jenže každá mince má dvě strany a střídavá péče přináší také celou řadu záporů. Střídavá péče neznamená společnou péči. Dítě si užije oba rodiče, ale každého zvlášť.

Jaké jsou nevýhody střídavé péče?

Střídavá péče představuje velmi kontroverzní téma, které má mnoho odpůrců. Ti poukazují na to, že dítě sice potřebuje oba rodiče, ale nikoliv dva domovy. Dítě je neustále „na cestách“ a prakticky nemá stálý domov. Všechny důležité věci musí mít dvakrát, aby u obou rodičů mělo dostatečné zázemí. Problém může nastat také v případě, že rodiče nebydlí ve stejném městě a jeden z rodičů musí dítě vozit do školy nebo do školky třeba i desítky kilometrů.

Mít oba rodiče není totéž, co střídavá péče. Rodiče by měli být rozumní a snažit se spolu dohodnout v zájmu dítěte podle konkrétní situace. Některé děti mohou nést při střídavé péči odloučení od matky velmi těžko, stejně tak od otce. Navíc oba rodiče mohou časem založit novou rodinu a dítě si tak může připadat, že nikam nepatří a všude je vlastně na návštěvě. Soudní rozhodnutí o střídavé péči nezaručí dítěti ucelenou rodinu.

Střídavá péče není vhodná pro každého

Střídavá péče může fungovat tehdy, pokud se rodiče alespoň v rámci možností domluví a chovají se jeden ke druhému fér. Jestliže začnou dítě považovat za rukojmí a budou před ním jeden na druhého "házet špínu", ublíží tím nejvíce právě dítěti. Velmi náročné je sledovat dětství svého dítěte jen napůl, trávit s ním každé druhé Vánoce, týden s dítětem komunikovat například jen po telefonu. Jsou děti, které se dokážou přizpůsobit, ovšem citlivější jedinci, kteří mají vytvořenou úzkou citovou vazbu na jednoho z rodičů, snáší tuto situaci velmi špatně.

Psychologové varují, že střídavá péče představuje „velmi tenký led“, který se může často prolomit. Vždy je třeba vzít v potaz zájmy dítěte, které jsou na prvním místě. Nic z toho však nemůže nahradit společnou péči, tedy úplnou rodinu.

 

Máte vy osobně zkušenost se střídavou péčí? Jak u vás probíhá? Jsou vztahy s vaším bývalým partnerem v pohodě, nebo to skřípe? Jaký má dopad střídavá péče na vaše děti? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 19.40

Na střídavé péči nevidím nic dobrého. Ani jedno plus. Za to mínusů spousta. Jsem našim vděčná, že když jsme byly děti, vše fungovalo a že se rozhodli jít od sebe až ted, kdy jsme se ségrou dospělé a máme už své životy. Neumím si představit třeba v pubertě oznamovat kamarádce, že u ní nemohu o víkendu spát, jelikož je týden táty nebo řešit, kdy že vlastně pojedu na vikend k babičce, když žádný z rodičů si ten víkend nechce nechat vzít. A ani u svých dětí bych to nechtěla, naštěstí manžel je stejného názoru. Pro ty děti to je akorát mega chaos.

Petruskarasovska, 23. 6. 2021, 10.08

Zdravím, myslím, že je nejlepší obrátit se na dobré právníky. Já měla podobné strasti a už bych si tím znova procházet nechtěla. Nedávno jsem narazila na tyto právníky https://www.cikr.cz/sluzby/rodinne-pravo/ Kdyby s nimi měl někdo zkušenost, budu moc ráda za nějaké reference.

o střídavé péči jsem uvažovala,kdyby jsme se někdy rozvedli.

patricia077

patricia077, 9. 2. 2019, 13.39

Ne střídavá mi nepřijde pro dítě vhodná je to akorát zmatek kamarádka má syna v péči a prostě se vždy dohodnou kdy kdo i když to není jednoduché na střídavou by nikdy nepřistoupila

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 8.12

Osobně bych to jako dítě nechtěla

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 13.42

Kamarádka má dceru ve střídavé péči. Chudák malá ,chodí každý týden do jiné školky ...

patricia077

patricia077, 9. 2. 2019, 13.37

Musí být naprosto zmatená

Aliisha

Aliisha, 30. 12. 2017, 6.44

Nedovedu si představit být dítětem ve střídavé péči. Týden bydlet u mámy a pak se zase stěhovat na týden k otci. Měla bych v tom zmatek a asi bych měla pocit, že nemám pořádný domov.

Katka

Katka, 20. 8. 2017, 21.15

Naštěstí osobní zkušenost nemám, ale můj postřeh z okolí je takový, že někdy si druhý rodič (otec) střídavou péči vynutí jen proto, aby mohl platit nižší výživné. Což pro dítě může být docela šok, pokud se o něj zatím dosud výhradně starala matka.

snany, 18. 8. 2017, 10.14

Osobní zkušenost nemám, avšak ve školce máme holčičku jenž ji její rodiče mají ve střídavé péči. Příjde mi to trochu chaotické, dítě v tom nemá pevný řád, u rodičů se střídá nepravidelně a vždy na různě dlouhou dobu. Když je matka na otce nazlobená dítě mu předat nechce. Myslím, že pro všechny strany je střídavá péče náročná, ze začátku to může být pro děti zajímavé, ale později se z nich stanou unavení kočovnícj. To je můj názor.

Eliška Kozlova, 21. 8. 2017, 6.34

Také ze školky vidím, spíše tu horší část; ale možná to bude i tím, ze většinou je rozchod rodičů v tomto období čerství a rodiče se teprve tuto novou životní situaci učí, sami tapou a bohužel se snaží z toho vytěžit maximum. Děti jsou pak přetažené, rozpolcene. Pokud se rodiče nejsou schopni domluvit, neměli by střídačku péči mít, praxe je ale bohužel jiná

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů