Tipy, jak si užít jaro naplno!

zobrazeno 1393×

Vložil(a): Adrianita, 4. 3. 2022 10.46  (aktualizováno 10. 4. 2022 8.11)

Jaro pomalu, ale jistě klepe na dveře, i když se nám ranní mrazíky zatím nevyhýbají. My vám přinášíme tipy na jarní aktivity, ale budou se vám hodit i naše praktické tipy!

Vhodné oblečení je základ

A jaké je to vhodné oblečení? Dokud jsou děti v kočárku, nebo spíše dokud nosí plínky, jsou skvělou volbou dětská body. Později už ztrácí na své praktičnosti. Jak zajistit, aby dětem netáhlo na záda? Já nedám dopustit na softshellové kalhoty s vysokým pružným pasem. Nabídka na trhu je velká, vybere si každý. Koupíte tak “softshellky” s krásnými vzory i jednobarevné. Výhodou je, že vydrží i několik sezón a děti v nich můžou sednout i na vlhkou houpačku. Více o vhodném oblečení jsme psali v tomto článku. Pokud máte doma princezny a parádnice, zkuste ulovit zimní sukni, kterou využijete i na začátku jara. Šijí se pro mámy i dcery, v různých barvách i různých cenových relacích. Využít je můžete i na horách. A co na nožky? Na jaře sněhule vyměňte za celoroční boty. Pokud jste více v terénu, rozhodně se neobejdete bez holínek. 

Prší, prší, jen se leje

Jak si užít déšť s dětmi jsme psaly v článku Hurá, zase prší! Do deště kromě gumáků můžete využít oblečení do deště, které je gumové a zvládne i sednutí do louže. Nevýhodou je, že toto oblečení není prodyšné. Pokud je venku tepleji a není velký liják, vystačíte si se nezateplenou softshellovou bundou nebo rovnou kabátkem.

Batoh jako třešnička na dortu

Vyrážíte někam dál vlakem nebo jdete jen pár kilometrů do lesa? Naučte děti nosit batůžky. Zvyknou si je mít na zádech a budou se učit starat se o své věci. A dobře si rozmyslí, co si do nich dají, než když vše táhnete vy. Aby jste je neodradili, vyberte batůžek vhodný pro věk dítěte, lehký, ergonomicky, s popruhy vpředu, aby dětem neklouzal z ramen.

A co do batůžku? Kromě svačiny, také pití. Pokud ještě není úplně teplo, moc rádi sáhneme po termoláhvi, z které si i po pár hodinách vychutnáme teplý čaj. Na chladnou zem rozprostřete lehkou, teplou a ze spodu nepromokavou deku, kterou při odchodu smotáte jako karimatku. A do batůžku nůž. :-) Každý tramp má svůj nůž, proto se vyrábí i dětské nože s pojistkou. Když děti naučíte, kdy nůž vytáhnout a jak s nimi manipulovat, třeba si příště vytvoří vlastní opékáček. Hodit se vám můžou třeba i baterky, čelovky, dalekohled nebo lupa na pozorování hmyzu. A maminky sbalí alespoň základní výbavu z lékárničky, jako desinfekci, náplast nebo kleštičky na vytažení klíštěte. A pokud už má sluníčko velkou sílu, nezapomínejte ani na ochranu očí kvalitními brýlemi.

Zažij jaro

Na jaře se probouzí příroda, vrací se ptáci z teplých krajin, rodí se mláďata. Ideální doba na pozorování. A to i bez pomůcek, ale legraci si užijete i s lupou, foťákem nebo mikroskopem. Mikroskop nechte v klidu doma, jen si vemte kousek přírody na pozorování. Kromě do lesa a na louku, můžete vyrazit na farmu, ZOO nebo na hrad. Vypěstujte si s dětmi kytičku nebo bylinky, případně zkuste klíčení. Děti se tak budou starat o vlastní rostlinku a bude je bavit pozorování a o to větší budou mít radost z úspěchu. Až se oteplí, naplánujte piknik a sundejte botky. Chůze po trávě, v potůčku nebo “jen” na bosonohé stezce je úžasná. Klasikou je výroba bublifuku, malování křídami na chodník, skákání panáka nebo gumy. A pokud je ještě opravdu počasí vhodné k pobytu za kamny, využijte to na společné čtení v peřinách. Zábavu si užijete i při pečení, výrobě modelíny nebo společném tvoření. Využijte jarní energii na tvoření, výzdobu domova a další příjemné aktivity.

 

 

Maminky, máte i vy tipy, jak si užít jaro s dětmi? Zajímají nás i tipy na oblečení, boty a výbavu. :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.53

nrjhorší je se přeemluvit a vyrazit i za psího počasí a rozhíbat se také po zimních měsícíh

patricia077

patricia077, 10. 4. 2022, 14.24

Momentálně je typické apríl počasí střídá se sníh déšť a slunce doslova po minutách ale i tak podnikame co se dá

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů