Jak obléknout děti do školy a školky (nejen) na podzim

zobrazeno 3557×

Vložil(a): Adrianita, 10. 9. 2020 21.49  (aktualizováno 2. 11. 2021 13.58)

Porodem to všechno nekončí, říká se. Už máte za sebou prořezávající zoubky, první krůčky, dokonce i první věty, ale je tu nové dilema. Jak obléknout děti (nejen) na podzim do školky či školy, nebo zkrátka ven. My vás ve štychu nenecháme ani tentokrát. Přinášíme nejlepší tipy!

Pokud vaše dítě poprvé nastoupilo do školky, možná je z toho více či méně smutné. Jak zvládnout nejen první dny bez slziček jsme psaly v článku Jak dítěti ulehčit pobyt ve školce. Bez pláče. Pokud vás spíše trápí ranní odchody do školky či školy, poradíme vám v článku Jak se ráno s dětmi vypravit včas a v klidu. Teď už jen sbalit svačinu a je to. Říkáte, že to zdaleka není vše? Ze školky i ze školy máte možná doporučený seznam věcí, co bude třeba. Ale o doporučení oblečení na ven nebo na tělocvik nepadla ani zmínka, je to totiž na rodičích. Ale vy si možná nevíte rady.

Na hraní do školky, tedy do vnitřních prostor, dítě převlečte do legín nebo tepláků a trička s krátkým rukávem (v chladnějších měsících může být i dlouhý rukáv). Zvolte oblečení z bavlny v kombinaci s elastanem nebo spandexem, aby se dítěti dobře oblékalo i svlékalo a především nosilo. Přece jen spoustu času ve školce stráví hrou na koberci, sezení ve školní lavici musí být taktéž pohodlné. Školky doporučují i náhradní oblečení v případě nehody. Pokud dítě bude ve školce spát, pak mu přibalte i bavlněné pyžamo.  Ale co na ven?

Teplý i sychravý podzim

Začátek školního roku bývá odpoledne teplo, často ještě využijeme letní oblečení. Rána a večery bývají však docela chladná. Jak tedy dítě obléknout, aby mu ráno nebylo zima a odpoledne zase horko?

Ráno si vystačíte s legínami nebo s baggy, což jsou stylové tepláky vhodné i do školy. Navrch stačí bavlněná mikina a ideální je vesta s kapucí a stojáček, který schová krk. Pokud je pravděpodobné, že vaše dítě vleze na vlhkou houpačku nebo rovnou skluzavku, pořiďte mu softshellové kalhoty bez zateplení. Pokud vaše dítě nosí spíše bundu, zvolte opět softshell, nebo bundu vhodnou do větru, zapomeňte na šusťákové bundy. Fajn jsou i boční kapsy do kterých dítě schová promrzlé ruce, nám se osvědčily i bundy s vyndavacími rukávy, do kterých dítě schová alespoň celou ruku, prsty má volné.

Do podzimního sychravého počasí jsou nejvhodnější variantou softshellové kalhoty i bundy, pro nejmenší i softshellové overálky. V chladnějším počasí podšité fleecem. Softshell je materiál vhodný do každého počasí. Je v něm teplo, i když fouká studený vítr, ale když vysvitne sluníčko, díky speciální membráně se v něm dítě nezpotí. Lze tak nosit po celý rok. Zvládne i malé deštíky, ale není zcela voděodolný. Navíc není třeba jej často prát, stačí jen otřít hadříkem. Klidně zvolte kalhoty o číslo větší, často stačí jen ohrnout náplet nebo regulovat v pase a vydrží vám přinejmenším dvě sezóny.

Do deštivého počasí je lepší obléknout pogumované oblečení v zářivých barvách. Pro menší děti jsou praktické laclové kalhoty nebo overaly. Koukejte i na regulaci v pase a elastické pásky na chodidla, případně stahování nohavic či rukávů. Na podzim je často mlha a pochmurné počasí, nálada dětí se zlepší volbou pestrých barev, ale důležité je dbát i na jejich viditelnost. Vyberte tedy oblečení s reflexními prvky, dítě bude mít radost a bvude dobře viditelné. Pod oblečení si dítě může obléknout nátělník a spodní prádlo z bavlny nebo body, v chladnějších dnech i legíny nebo tepláky a fleecovou mikinu. 

A co na nohy? Postačí tenisky nebo celoroční boty. Do kaluží rozhodně gumáky. Ne moc úzké, ať do nich dáte kalhoty, ani ne moc široké, můžou tak padat a prší do nich. Proti prochladnutí v gumákách jsou skvělé ponožky z merino vlny nebo vložky do bot z ovčí vlny.

Když je chladněji nebo mrzne

Pokud už je venku pořádná zima, tak dítě musí být v teple, přitom se však nezpotit a neriskovat prochladnutí. Do školy, školky, ale i na zimní procházku je proto ideální funkční oblečení, například z merino vlny. Já z tohoto materiálu používala i kalhotky na látkové pleny a byla jsem nadšená. A co můžete z tohoto materiálu dítěti obléknout? Trička i kalhoty (“podvlikačky”), ponožky, punčochy, podkolenky nebo třeba kukly. Trička seženete i rostoucí, které vám vydrží i více než 2 sezóny a přitom mají vysoké lemy bez nutnosti ohrnování, dělají tak velkou parádu. Merino vlna je antibakteriální, prodyšná a dokáže nasáknout až 40% vlhkosti. Na omak a dotyk je to hebká látka, která nekouše. Odvádí pot a hřeje i navlhlá, v zimě hřeje, v létě chladí. Merino vlna je vhodná i pro citlivou pokožku, je trochu dražší, levnější variantou je bambus. Na trhu však seženete i další funkční oblečení z levnějších, přesto kvalitních materiálů, které často chrání i před UV zářením. Funkční oblečení je nejideálnější do lesních školek, na hory a na zimní aktivity. V ostatních případech si vystačíte i s bavlněným oblečením.

Pokud mrzne, ale není sníh, opět vám skvěle poslouží zateplené softshellové kalhoty a bunda, pod ně si dítě obleče legíny či punčochy, triko a fleecovou mikinu nebo svetr. Do sněhu a na hory už se neobejdete bez oteplováků a lyžařské bundy, pro nejmenší je opět nejlepší kombinéza. I v mírnějších zimách si vystačíte s celoročními botkami, stačí obléci teplé ponožky či punčochy. Ve větším mrazu už je lepší nazout nepromokavé zateplené boty, do sněhu jsou ideální sněhule. 

Čepice a nákrčníky

Pokud není ještě velká zima, zvolte čepičku a nákrčníky z bavlny, fajn je třeba teplákovina. Dítě se tak nezapotí a přitom ho příliš neohrozí ani ranní chlad či větřík. Pokud se vám zalíbil softshell nebo merino vlna, tak i čepice a nákrčníky seženete v těchto materiálech, které jsou vhodné do tepla i zimy. Do chladnějších dnů je vhodný i fleece, který má podobné vlastnosti jako merino. Podobná je i svetrovina, která je také příjemná a hřejivá. Pokud vybíráte obyčejnou pletenou čepici, pak dbejte na bavlněné nebo fleecové podšití, v případě, že se dítě zapotí, nekouše ho to a neprochladne.

 

Jak oblékáte do školky a školy děti vy? Jaké materiály a kousky se vám osvědčily?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 19. 6. 2023, 13.42

Možná bych se mrkla i na to, jak se topí ve škole. U nás mám zkušenost, že se prostě hrozně přetápí, takže děti sice vybavím mikinou, ale pak jsou úplně hin z toho, že tam mají 27 °C klidně. Prostě šílenost. A učitelkám to nevysvětlíte. Přitom rekuperace Hradec Králové od https://www.recu-clim.cz/rekuperace-hradec-kralove nestojí svět a dokázalo by to výrazným způsobem pomoct.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 11.40

já mám moc ráda věci z merino vlny jak na zimu tak léto, chladí a hřejí, vždy podle situace

Jana Novotná, 20. 10. 2022, 19.33

Mám dvě děti, syn chodí do druhé třídy a dcera je ještě ve školce. Každá maminka velice dobře ví, jak děti rychle rostou a kolik oblečení potřebují každý rok. Naštěstí mi kamarádka poradila již před nějakým časem internetovou stránku https://slevovykupon.net/, kde jsem našla slevové kupóny na dětské oblečení a obuv. Ve výsledku jsem tak ušetřila pořádnou část rozpočtu.

Gabullka, 22. 6. 2022, 18.23

Kupujete dětem i značkové oblečení?

Verullis, 3. 7. 2022, 23.50

V poslední době jsem si hodně oblíbila tady ten známý eshop www.zoot.cz protože tam mají pěkný výběr a super akce

Simissek, 21. 7. 2022, 13.09

Ráda nakupuju věci z druhé ruky a narazila jsem na hezké věci i v second handu genesis takže v poslední době nakupuju dost tam.

koliaska105, 28. 2. 2022, 6.32

Tady v tom chladném podzimním a zimním počasí to chce pro děti určitě nějaké teplé oblečení. Mně osobně se třeba hodně osvědčilo oblečení z vlny. Na to sama nedám dopustit, tak jsem nějaké vlněné kousky nakoupila i dětem. Objednávala jsem tady odtud https://www.vlnenezbozi.cz/pro-deti/ pokud by to někoho zajímalo.

mistryne.sveta, 10. 2. 2022, 9.09

Mně se teď letos hrozně moc líbí oblečení Mayoral. Přemýšlím, že bych ho taky dcerce pořídila do šatníku. Třeba tady: https://www.plazafashionstore.cz/znacka/mayoral/ Jako je to sice trochu dražší, ale tak nemusím ji kupovat celý katalog. Navíc ona je to taková parádnice, takže ráda zkouší nové hadříky... Asi po mamince.

jufy54, 31. 1. 2022, 17.47

Já mám ráda oblečení z https://www.mimikov.cz/kategorie/detske-obleceni-383/ , kde nakupuji pravidelně. Letos jsme na zimu pořídili třeba podšité kalhoty , mikiny a trika a plánuji ještě něco objednat. Jsem ráda, že díky eshopu nemusím po obchodech běhat a mám to rovnou přes internet objednané. Podzim je takové nejisté období, člověk neví jak bude, takže vždy chystám toho více a ráno si vybíráme co oblečeme

Tenderka, 14. 12. 2021, 9.36

merino je super

Eliška Kozlova, 4. 11. 2021, 21.38

U nás ve školce, to je hodně různorodé některé děti se topí ve vlastní šťávě, jiné mají to s čím vyběhnou z auta. Prostřední dcera (7) je docela otužilá, do školy chodí ve funkčním kabátku, slabé čepici a celoročních botkách, měním podle teploty jen mikinu. Mladší syn (5)má pogumovanou bundu, slabší nákrčník, čepici. Podle vlhkosti buď pogumované kalhoty a zateplené holínky, nebo boty celorocky a soft kalhoty, po ránu ho zebou ruce tak i slabé rukavičky. Nejstarší (11) se obléká podle svého.

patricia077

patricia077, 5. 11. 2021, 19.49

Kluk si strčí vždy ruce do kapes 😀taky ho asi zebou u nás bylo po ránu už i minus a chodíme pěšky ne jak většina dětí dnes autem 😀

dasza, 2. 11. 2021, 18.10

🤦 zbytečný navlikani...stačí triko a neprofuk...tenisky nosíme celoročně..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů