Hurá, zase prší!

zobrazeno 2087×

Vložil(a): Adrianita, 26. 5. 2021 10.26  (aktualizováno 31. 5. 2021 14.36)

Poslední dobou docela hodně prší. Ve zkratce chvíli prší, leje, je před deštěm, nebo po dešti, takže neustále mokro. Ven můžete vyrazit za každého počasí, základem je správné oblečení. Jak se říká, neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.

Pokud je jen nevlídno nebo vlhko, oblečte děti do softshellového oblečení. Kalhoty i bundu a pod to triko s dlouhým nebo krátkým rukávem, záleží jaká je venku teplota, někdy unesete pod bundu i mikinu. Na jaře už není třeba, aby kalhoty či bunda ze softshelu byly zateplené. Materiál je dobře odolný vůči vlhku i větru a děti by se snadno přehřály. Na nohy postačí celoroční botky.

Chtějí děti skákat v kalužích nebo běhat v dešti? To se neobejdete bez kalhot a bundy do deště, holínky jsou nutnost! Pro menší děti jsou vhodnější kalhoty s laclem, starším postačí kalhoty do pasu. Nemáte bundu do deště? Podobně poslouží i pláštěnka a pončo. Deštník bude spíš překážet, ten si děti mohou vzít na cestu do školky či školky.

Aktivity v dešti

Děti se často zabaví samy a vymyslí i to, “co nevymyslíš”. Přesto se čas od času nějaká inspirace hodí. Pokud máte deštník, poslouchejte, jak déšť bubnuje. Koneckonců můžete poslouchat bubnování i doma nebo pod pergolou a zabubnovat si se skutečnými bubínky, nebo vytvořit orchestr s jinými hudebními nástroji.

Po dešti vylézá spoustu žížal, hlemýžďů nebo slimáků. Vydejte se na průzkum a učte děti venku.

Staňte se meteorology a změřte s dětmi srážky pomocí srážkoměru. Pro začátek postačí i obyčejný kelímek.

Co dělat doma?

I doma lze vymyslet spoustu aktivit, které děti zabaví. Pusťte se třeba do tvoření, inspiraci najdete třeba v článcích Výtvarné tvoření s dětmi do 3 let nebo S dětmi ven za každého počasí. Malé i velké baví razítkování, razítkujte do vyčerpání, nebo si zahrajte na zuřivé pošťáky nebo úředníky. I modelování je pro všechny věkové kategorie. Nemáte modelínu? Tak si ji připravte doma. Můžete se pustit i do výzkumu a pokusů. Vytáhněte lupu, objevitelské sady nebo si třeba vystačíte s tím, co najdete venku nebo v kuchyni. Perfektní je také mikroskop, kde můžete zkoumat dešťovou kapku, kousek rostliny nebo cokoliv jiného. 

Pexeso už děti nebaví? Vytáhněte nějaké deskové či karetní hry. Perfektní je i loutkové nebo maňáskové divadlo, nebo se převlékněte do kostýmů a zahrajte si opravdové divadlo. Velkou zábavu si užijete i s obyčejnou baterkou, ani nemusíte čekat, až bude tma, když je venku zataženo. Případně stačí zatemnit okna. A stínové divadlo může začít. Můžete si zahrát hru s rukama a prsty nebo si vytvořit loutky na špejlích, například kočku, čarodějnici nebo třeba zajíčka.

Upečte s dětmi dobroty

Pusťte se s dětmi do pečení, inspiraci najdete v našich Receptech. Zkuste třeba Mrkvové sušenky pro nejmenší, Koka sušenky nebo Sušenky na podporu kojení. Úspěch sklidí i Pistáciové bábovky, Krém z bílé čokolády s mangem, RAW Snickers zmrzlina nebo Báječný cheescake.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 21. 12. 2022, 15.55

Za každého počasí ven je skvělý nápad. Syna to baví dupat v kalužích.

Ivulín, 19. 12. 2022, 15.32

Zabavit děti když prší není jednoduché, ale musím se přiznat, že já sama s tím taky občas mám problém. Hlavně teda přes léto. Ráda bych trávila čas venku, ale v dešti to moc nejde. Teď jsme přišli s manželem ale na docela zajímavé řešení. Máme poměrně velkou terasu, kterou chceme nějakým způsobem zastřešit. No a narazili jsme na markýzy proti dešti - https://www.t-shade.cz/markyzy/ Díky tomu by tam šel trávit čas i když prší.

novaklen, 24. 4. 2023, 18.58

Toto se letos právě taky chystáme řešit. Myslím si, že taková markýza není určitě špatná volba. Na co bych se ale být vámi možná ještě podívala jsou bioklimatické pergoly. Nabízí je například tato firma - https://www.atypy.cz/bioklimaticke-pergoly/ Musím říct, že mně se ten koncept hrozně líbí a právě pořízení takové pergoly letos zvažujeme.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 16.34

vím, že se říká, že ven se může za každého počasí, ale já se raduji při dešti jen v případě, že nemusím zalévat zahradu

milujici.teticka36, 24. 8. 2022, 9.06

My jsme u nás doma hodně uklízeli. Probrali jsme sklep, garáž a všechen odpad pak manžel odvezl do kovošrot Nýřany https://www.kovosrot-suda.cz/vykup-kovosrotu-plzen-a-nyrany a bylo to. Takže to jsme dělali za deště. Děti to kupodivu bavilo, jen jsem je musela hlídat, aby na sebe něco neshodily. Naštěstí jsou ale už ve věku, kdy vědí, že kam nedosáhnou, tam nesahají.

na déšť se teď v těhotenství těším furt,protože ty vedra mě ubíjí

Úča, 9. 6. 2021, 22.09

Je spousta aktivit i v dešti ...takové rozpouštění barevný skvrn když dáte na déšť ..děti jen žasnou

jitka46

jitka46, 5. 6. 2021, 23.54

Vždycky se dá najít nějaká zábava pro dítě. Občas se zabaví i se sourozencem.

Lenička, 1. 6. 2021, 22.33

Kaluže baví každé dítě. Jen závidět. 🤣

jitka46

jitka46, 5. 6. 2021, 23.55

Stačí vysoké gumáky a je po starostech, že?

Lenička, 6. 6. 2021, 16.21

Když tak to oblečení pračka vypere .😅

patricia077

patricia077, 31. 5. 2021, 20.27

Už přestalo 😀

mikjana, 31. 5. 2021, 20.14

U nás prší jen trošičku. Ale aktivity do 3 let mě zaujali.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů