Jak s dětmi zvládnout horko a užít si společné dny

zobrazeno 1637×

Vložil(a): Adrianita, 30. 7. 2020 22.25  (aktualizováno 20. 6. 2023 22.10)

Vůně sena, jahod, máty, ale i sluníčko, dost sluníčka. To jsou znaky klasického léta. Ať už trávíte léto kdekoliv, přinášíme vám tipy, jak si parné dny zpříjemnit a užít!

Pokud máte doma malé miminko, co nejvíce s ním zůstávejte doma nebo kdekoliv jinde ve stínu. Vyvarujte se absolutně přímému slunci a raději odložte i dlouhé procházky na chladnější dny, ať už miminko vozíte v kočárku nebo nosíte v šátku či nosítku. Nejmenší děti nemají ještě zcela vytvořenou termoregulaci, proto se snadno přehřejí. Nechejte je přes den jen v pleně nebo krátkém body z přírodního materiálu, vhodně miminko oblečte i v případě, že jej nosíte. Více jsme psaly v článku Nošení dětí v létě. Jestliže kojíte, kojte na požádání, klidně po pár minutách, pokud si miminko řekne, případně prso i častěji nabídněte. Mateřské mléko neslouží jen k nakrmení, ale i napití. Přes den kojence můžete ochlazovat namočenou žínkou nebo si dopřejte společnou koupel ve vaně. 

Pro lepší spánek

Při horkých a suchých nocích se hůře spí i dospělým. Děti mají mnohem lehčí spánek a tak se mohou budit častěji. Jak zajistit příjemnější spánek jako v oáze? Základem je prodyšné oblečení a povlečení. Klidně nechte děti spát jen v tričku a plence nebo spodním prádlu, avšak z prodyšného materiálu. Jestliže máte v ložnici větší teplo, na zakrytí dětem pořiďte lehkou přikrývku nebo stačí jen samotné povlečení. Zapomeňte na umělé materiály, které mohou být nepříjemné na kůži. Více o povlečení se dočtete v článcích Vybíráme povlečení (nejen) pro děti a Spát jako v bavlnce. Ráno si přivstaňte a pusťte do bytu chladnější ranní vzduch. Pokud poté okna zavřete a zatemníte žaluzie a závěsy, udržíte si doma větší chládek, než když pustíte do domu letní žár. Děťátku se tak bude lépe dařit nejen přes den, ale bude i klidněji usínat po obědě, pokud ještě spává. Po západu slunce opět okna otevřete a nechte větrat i přes noc, ale pozor na velký průvan. Pro chladnější a vlhčí vzduch zavěste v ložnici mokré pleny, nebo dejte do místnosti láhev se zmrzlou vodou, která se bude postupně rozpouštět. Při opravdu velkém horku můžete na uspávání použít i ventilátor. Samotný větrák však často rozproudí teplý vzduch, proto jej nasměrujte na mísu s kostkami ledu. Zvuk ventilátoru navíc patří k bílému šumu, nikdy jej však nenastavujte přímo na dítě a po uspání jej vypněte.

Jedeme k vodě

Parné počasí láká k osvěžení u vody, ať už na přírodním koupališti nebo u bazénu. Pokud vaše děti vstávají se slepicemi, využijte toho a vydejte se na koupaliště ihned po otevření. Možná si užijete většího klidu. Jestliže máte spáče, raději se zdržte doma do odpoledne a vydejte se na koupačku po 15.-16. hodině. Čas přímého poledního slunce využijte k lehkému obědu, dětem dopřejte zmrzlinu a sobě ledovou kávu, případně nechte dítko prospat ve stínu. Nezapomeňte na ochranu před sluncem.

Hydratace

Dle lékařů by batole na každé kilo váhy mělo vypít 1 dcl vody denně. Maminky nejen malých dětí však ví, že některé děti pijí méně, ať děláme, co děláme. Pravdou je, že každé dítě má jinou potřebu hydratace, avšak v létě by měly pít častěji a více. Kromě pití si s sebou na svačinu zabalte ovoce a zeleninu, která děti osvěží, raději svačinu uchovejte do nějaké termo tašky. Nejvíce hydratují tělo okurka, ledový salát, celer, ředkvičky, rajčata, papriky, květák, vodní meloun, špenát, brokolice, cuketa. Aby měly děti větší chuť k pití, připravte si nějakou zdravou domácí limonádu. Do vody přidejte zmrazené ovoce, ale pozor na příliš ledové nápoje. Zajímavé mohou být také nádoby. Nalákejte děti na novou sklenici, brčko, paraplíčko nebo jinou ozdobu. Ťukejte si na zdraví, hrajte hry - když někdo zacinká rolničkou, všichni se musí napít, nebo závoďte, kdo první vypije své pití. Zkrátka vymyslete něco čím děti přimějete se napít bez nátlaku.

Pomocníci v horku

Pokud máte zahradu nebo balkon, připravte dětem bazén, v kterém se zchladí i vyřádí. Velice osvěžující je i mlžící sprcha, kterou dnes najdeme i ve školkách nebo v parcích. Velmi osvěžující i zábavné jsou vodní pistolky i obyčejný rozprašovač na květiny.

Studené osvěžení

K létu patří zmrzlina, kterou si snadno připravíte i doma. Spoustu návodů nejen na domácí nanuky a zmrzliny najdete v sekci Recepty. Dodržujte však několik pravidel - nepodávejte zmrzlinu, když jsou děti rozpálené, učte je zmrzlinu vždy lízat, ať ji nekoušou a nezhltnou příliš rychle. 

Ledové království

Zmrazte několik kostek ledu a připravte dětem ledové aktivity. Vyberte různé nádoby, do kterých vložte led a ten potom dejte na ubrus, tác, prázdný bazének nebo trávu. Pro větší atraktivitu přidejte polární zvířata, jako lední medvěd, liška, mrož apod. a nechte děti si pohrát. Další várku ledu před zmrazením obarvěte potravinářským barvivem a dejte dětem kelímky, lžičky, případně papír, ať si malují. Zajímavá chladná aktivita je také “hledání pokladu”. Do kostky ledu zmrazte cokoliv vás napadne, šišku, kamínek, figurku, hopskulku a nechte děti, ať se k pokladu dostanou. Můžou použít paličku na maso, nářadí, příborový nůž, vlažnou vodu, slunce.

Jak cestovat autem

Cestu autem, zejména delší, vždy pečlivě naplánujte. Klimatizace je fajn, ale rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v autě by neměla přesáhnout 6 stupňů. Nepřehánějte to ani s průvanem a okénka nenechejte úplně dokořán. Raději dítě chlaďte mokrou žínkou a přibalte opět dostatek pití a ovoce i zeleninu. Pokud můžete, vyjeďte brzy ráno nebo navečer. Také myslete na dostatek zastávek.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lucie25987, 21. 8. 2020, 12.59

My máme léto rádi Na zahradě máme napuštěný velký bazén, takže jsme většinu dne u něj a doma máme mobilní klimatizaci, kterou jsme si koupili před létem ze Vzdušínu https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace . Když jdeme ven, tak ji zapnu, aby nám to doma vychladila, takže máme doma chládek .

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů