Jak nejsnáze na dlužníky alimentů

zobrazeno 2629×

Vložil(a): VašeVýživné.cz, 27. 3. 2017 8.04

V naší společnosti převládá názor, že dluh na výživném je vlastně norma. Rodiče, kteří mají dítě v péči se pak často dostávají do finanční tísně. Přitom pomoc je na dosah a zcela zdarma!

Neplacení výživného je jeden z největších celospolečenských problémů u nás. Podle asociace neúplných rodin u nás žije právě v neúplných rodinách přibližně půl milionu dětí. Pokud v takovém rodinném uspořádání i jen dočasně vypadne část příjmů, vzniká vážný problém a rodina se může dostat do spirály dluhů.

Období jako jsou prázdniny, dovolená, Vánoce či začátek nového školního roku s rozpočtem neúplné rodiny zpravidla pořádně zamávají. Dokonce i v případě, kdy povinný rodič platí výživné pravidelně, mají rodiče samoživitelé situaci velmi obtížnou. Průměrné výživné totiž dlouhodobě neroste, zatímco náklady na děti ano. Z dostupných dat Ministerstva spravedlnosti vyplývá, že během posledních pěti let se výše soudem stanoveného povinného výživného na děti zvedla jen v řádu stokorun. Výživné tak rodičům samoživitelům často nestačí ani na pokrytí základních potřeb dítěte.

A protože neplacení soudem stanoveného výživného se v roce 2015 objevilo v policejních statistikách trestných činů hned za souhrnem majetkové trestné činnosti na druhém místě, rozhodla se asociace neúplných rodin jednat. Spustila program VaseVyzivne.cz, který si dal za cíl pomoci samoživitelům s procesem vymáhání.

Nejste v tom sami

Že je skutečně problém tak palčivý, dokazuje počet zájemců, kteří se na asociaci v tomto ohledu obrátili. Právě nyní je to přibližně rok od spuštění programu a o pomoc požádalo již bezmála 10 tisíc rodičů. Z jednoduchého výzkumu mezi nimi vyvstalo několik důležitých informací. Ty shrnul předseda asociace, pan Petr Sýkora: „Výsledky naší sondy považujeme za alarmující. Ukazuje se, že matky s vymáháním výživného zcela zbytečně vyčkávají déle než rok. Limitem nejsou jen předpokládané finanční zálohy na práci právníka či exekutora, ale také nízká informovanost o svých vlastních právech – a to i v krajích a sociálních poměrech, kde bychom očekávali informovanost výrazně vyšší. Za znepokojivou považuji i informaci, že takřka pětina maminek považuje skutečnost, že jejímu dítěti otec dluží finance, za neřešitelnou. Tím se opět prokazuje fakt, že dlužníci na výživném v naší zemi dlouhodobě vystupují z pozice silnějšího, a že dluh na výživném se považuje v podstatě za normu.“

Jak se přihlásit o pomoc

Dluh na výživném vzniká okamžitě po jeho splatnosti. Poté stačí navštívit stránky VaseVyzivne.cz, kde rodič vyplní jméno, příjmení a kontaktní informace. Následně bude kontaktován pracovníkem Asociace neúplných rodin. Případně je možné zkontaktovat asociaci telefonicky na čísle 725 293 667 a celý proces provést s asistencí. Pracovníci asistence vyberou na základě dostupných podkladů tu nejlepší a potencionálně nejrychlejší cestu vymáhání a celý proces spustí. Pomoc s veškerým vyřizováním a hlídáním termínů je zdarma. Každý krok je možné konzultovat také s psychologem a dalšími odbornými pracovníky.

To, zda jste měli či neměli svatbu, nehraje co do výše alimentů naprosto žádnou roli. Pokud s partnerem přestanete žít ve společné domácnosti, můžete se u soudu domáhat výživného v podstatě okamžitě.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 9. 10. 2022, 17.27

Jedině přes právníka, ale počítejte s tím, že je to fakt nepříjemná záležitost. Zažila jsem si to a na bývalého manžela zabraly až páky přes advokátní kancelář https://www.cikr.cz/ kteří byli fakt nekompromisní a sami byli za to, aby si ty dluhy na alimentech odseděl. Ale já jsem to nechtěla nechat dohnat tak daleko, takže jsme to tak nějak korigovali, aby ho to štvalo, ale ne tolik, aby šel do kriminálu. Přeci nebudu nikomu takhle kazit život.

Minnie, 21. 9. 2021, 20.00

Doufám, že tohle nikdy nezažiju. Naštěstí už stát vyplácí alespoň zálohované výživné. Já to ovšem nechápu, vždyť jsou to peníze na vlastní dítě!

tak mamka toto neřeší.můj otec dlužil al. na mě a ségru a teď další bývalý dluží al. pro 6ti letou ségru,ale vůbec to neřeší,nechce se jich doprošovat.

ivanka386, 2. 12. 2020, 23.10

Zdravím, no nevím jak vy, ale já už bych se do dluhů snad nikdy dostat nechtěla. Je to velice nepříjemná situace, to je sice pravda, ale myslím si, že by se nikdo do takovéto situace nikdy dostávat neměl. A pokud už se v takové situaci objeví, určitě by měli existovat nějaké instituce na pomoc. Hodně jsem se dozvěděla o této problematice i tady na https://jsme.cz/zadluzene-vanoce

ivanka386, 6. 11. 2020, 22.55

Takové dluhy ale nemusejí být vždy iniciované danou osobou. Často se osoba může objevit v registru dlužníků, aniž by o tom věděla. Na toto je pak dobré číst články jako je třeba tento https://www.finstart.cz/registr-dluzniku-nahlednuti-zdarma-online/ , kde se člověk může dozvědět, zda je nebo není v registru dlužníků v případě, že by si na případné alimenty chtěl půjčit

denisa.lur

denisa.lur, 27. 8. 2020, 13.59

Za mě, je důležité si najít dobré právníky a řešit to touto cestou. Ve své nepříjemné situaci jsem se obrátila na https://www.cikr.cz/sluzby/rodinne-pravo/ a byla to pro mě jediná možnost řešení. Zůstala jsem velice spokojená a veškeré cíle byly splněny.

koliaska105, 4. 8. 2020, 23.03

Myslím si, že dobré rady. S tímto jsem ale naštěstí nikdy problém neměla. Je ovšem pravda, že s dluhy určitou zkušenost mám. Jen tedy já jsem byla v pozici dlužníka. Mohlo za to několik rychlých půjček, které jsem si vzala. Díky nim jsem se dokonce i dostala do registru dlužníků, což nebylo vůbec nic příjemného. To, že mám v registru záznam jsem zjistila až díky tomuto návodu: https://www.financnipomocnik.cz/hledate-registr-dluzniku-k-nahlednuti-vime-zjistit-sve-zaznamy/

Teryk92, 20. 12. 2019, 18.45

Kéž to nikdy nepotřebuji.

Žofinka

Žofinka, 8. 6. 2018, 7.31

Tak teď nevím, čemu věřit

Milada Kopečková, 7. 12. 2017, 11.02

VašeVýživné.cz dělá ve skutečnosti nábor klientů a uzavírá smlouvy ve prospěch advokátní kanceláře Legalcom Pavla Staňka z ODS: https://www.youtube.com/watch?v=uVH_PEDBvfI http://docplayer.cz/30284382-Smlouva-o-poskytovani-pravnich-sluzeb.html Přijít pěkně draho může Vás - viz pokuta za vypovězení smlouvy 5.000 Kč, ale hlavně Vaše děti, protože k dluhu si připočítá náklady i advokát a zprostředkovatel. Stejnou službu opravdu zdarma poskytuje ze zákona každý soud, každý exekutor (advokáta nepotřebujete), OSPODy a neziskovky. O zastupování advokátem bezplatně můžete požádat Českou advokátní komoru.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů