Jak mohou botičky ovlivnit růst a vývoj vašeho děťátka

zobrazeno 11374×

Vložil(a): Martina Richterová, 2. 3. 2016 17.49

Výběr dětské obuvi není jednoduchou záležitostí. Dětská noha rychle roste, v žádném případě bychom však na botičkách neměli šetřit. Hlavní roli zde hraje kvalita a zdravotní nezávadnost. Statistiky lékařů jsou neúprosné.. až 99 % dětí se narodí se zcela zdravýma nohama, ale až třetina sedmiletých dětí trpí poškozením nohou v důsledku nesprávně zvolené obuvi!

I když chceme pro své dítě to nejlepší, neznalost a často také snaha ušetřit nás vede k výběru nevhodné obuvi. Je lepší chodit naboso nebo raději ne? Pojďme si tuto problematiku více přiblížit.

O vývoji dětské nožičky

Dětská noha velmi rychle roste a mění se v proporcích. Za rok povyroste v průměru o 15 až 18 mm. Později se tento růst trochu zpomaluje, přibližně na 8 až 12 mm ročně. U každého dítěte je to zcela individuální, někdy roste noha „skokově“, tedy během krátké doby vyroste o číslo, jindy postupně v delším časovém úseku. Dětské kosti jsou měkké a snadno se mohou zdeformovat. Dítě však často nepociťuje bolest, neřekne nám, že je mu bota malá. Je na nás, dospělých, abychom si to řádně ohlídali.

Až 70 % problémů s nohama má souvislost s nevhodným výběrem bot v dětství. Zatímco naši rodiče neměli takové možnosti při výběru botiček, my se nyní setkáváme s velmi pestrou nabídkou. Zdaleka ne každý výrobce však přináší opravdu kvalitní obuv. Pro správný vývoj nohy jsou ale důležité také další aspekty, jako je velikost, tvar a materiál boty.

Nohu si můžeme představit jako pružinu, která tlumí nárazy při dopadu nohy na zem, její klenba ovlivňuje funkčnost nohy. Noha má zásadní vliv na stabilitu stoje, i na chůzi a běh. Pokud není dopad na patu dostatečně odpružený, může vést až k nebezpečným zlomeninám patní kosti, poškození kolenních a kyčelních kloubů a páteře.

Některé vady mohou vzniknout také předčasným používáním obuvi například do kočárku, nebo u dětí, které ještě ani pořádně nechodí. Z toho tedy vyplývá, že pro správný vývoj dětské nohy, kloubů a kostí, je důležitý volný pohyb mezi jednotlivými drobnými klouby dětské nohy, což botičky znemožňují.

Které faktory ovlivňují vývoj dětské nohy?

Vývoj dětských nohou ovlivňují zejména dva následující faktory:

  • Typ obuvi, kterou dítě nosí
  • Velikost obuvi

Tyto aspekty by měly hrát hlavní roli při výběru obuvi. Pozor si dejte především na příliš tvrdou podešev, která nepodporuje přirozený vývoj a posilování kotníků a svalů chodidel.

Velikost obuvi, ačkoliv jde o velmi důležitý údaj, rodiče často podceňují. Obuv by neměla být ani příliš velká (argument, „alespoň mu déle vydrží“, je v tomto případě zcela nevhodný), ani „tak akorát“, ale je potřeba dodržet určitý nadměrek o velikosti minimálně 1,2 cm (toto téma si více rozebereme v dalším článku). Nevhodně vybrané boty mohou mít za následek deformace chodidel, například takzvané buniony (neboli vbočené palce), nebo ploché nohy. Ty pak můžou způsobovat řadu fyzických obtíží, které se dotýkají celého pohybového aparátu člověka. Mohou dokonce vést i k bolestem hlavy nebo dokonce k migrénám.

Budeme-li důsledně pečovat o dětské nohy od prvních krůčků, můžeme tím zabránit mnoha problémům, které souvisí s nohama také v dospělosti. Jmenujme například nesprávné držení těla včetně bolestí zad, ale i sportovní zručnost a chůzi.

Proč chodit naboso?

Výzkumy poukazují na to, jak málo děti chodí naboso. Oproti dnešním dětem jsme naopak my jako malé chodívaly mnohem častěji bosé, pamatujete? Proč je chůze bosýma nohama tak zdravá? Dochází při ní k posilování svalů a vazů chodidel, což vede k pevnější nožní klenbě a také správnému držení těla. Faktem také zůstává skutečnost, že děti, které se naučí chodit naboso bez podpory dospělých, chodí stabilněji, dělají širší a kratší kroky, naučí se správně našlapovat - to znamená udělat kolébavý pohyb od středu nohy ke špičce s aktivním odrazem prsty. Chůze naboso dokáže pomoci také dětem, které již trápí plochá chodidla, nohy do „O“ či vtáčí špičky.

Chodit v létě venku bez bot, třeba po zahradě, na pískovišti, nebo na pláži je pro nás celkem přirozené. Bohužel i u nás je však patrný stálý spor mezi orotpedy a fyzioterapeuty, zda je pro dítě a jeho vývoj vhodné, aby chodily bosé i doma, kde máme tvrdý a rovný povrch. Ano, povrchy doma jsou trochu monotónní, ale nožička uzavřená v bačkůrce nemůže řádně dýchat, je jí příliš teplo, a navíc - maminky, všimly jste si někdy, jak dítěti bačkůrky překáží, když si chtějí kleknout a dosednout do pat? Děti, které chodí doma bosé, si častějí stoupají na špičky, nebo po nich i chodí. Tím příznivě podporují nožní klenbu. Například v Rakousku už klasické bačkůrky ve školkách nahradili protiskluzovými ponožkami. Tak proč ne u vás doma?

Navíc co si budeme povídat, ne vždy je doma perfektně uklizeno a monotónní povrch se tak mění v povrch velmi strukturovaný, plný polštářů, kostek, hraček, plyšáků.. děti je překračují, nebo po nich šlapou. A pokud přeci jen máte doma naklizeno, ale trápí vás ploché nohy vašeho dítěte, na trhu jsou takové vychytávky, jako například koberce s kořeny! My jsme těmito koberci nadšené. Jedná se koberce s nepravidelným povrchem, které stimulují chodidla a aktivuje se tak hluboký stabilizační systém. U nás už se dají zakoupit přes internet, a nebo si je zkuste doma vyrobit jako jedna z maminek spolupracujících na tomto webu - pod normální koberec dala položila různě propletené lano a syn s plochými nohami si na koberci hraje; na různé deky apod, můžete našít knoflíky a zkrátka různě připravit nepravidelný povrch. Pokud máte nějakou takovou vychytávku, nápad, výtvor, budeme rádi za vložení do Kreativní dílny/Naše bezva bydlení nebo Vychytávek.

 

Pokud se chcete dozvědět, jak vybrat správné botičky, přečtěte si náš další článek na toto téma

Chcete-li se dozvědět víc o ploché noze a poruchách klenby u dětí, začtěte se do stejnojmenného článku.

 

Zdroje:

https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/zdravy-vyvoj-detske-nohy

http://www.nohynaboso.cz/onohach/

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naboso jsem ráda chodila,hlavně na rozpáleném asfaltu.

Minnie, 30. 9. 2020, 21.14

Já teda moc nemusím ty "novinky" typu barefoot apod. Mám ráda kvalitní pevné boty, doma přes zimu bačkůrky.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 18.05

Naboso je to skvělé, ale chodím jen po zahradě

mckvak, 4. 10. 2017, 15.11

Neni to jednoduche ale kdyz clovek chce aby melo dite zdrave nozky tak to musi trochu nastudovat. Pekny clanek

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.24

vybrat boty to je vždy noční můra

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.21

já vždy tápu hlavně ve velikosti, když bota nemá vyndavací vložku

editak, 17. 7. 2016, 9.58

Doma chodíme bosky, nebo v ponožkách s protiskluzem, na ven bosky, barefoot či kompromis.

rennfri

rennfri, 16. 7. 2016, 9.22

jedeme jednoznačně barefoot, už jen z toho důvodu, že na naše široké prsty jiné dostatečně široké boty neseženu btw. zmíněný koberec je http://rootyrug.cz

Zuzka Čtvrtečková, 11. 3. 2016, 23.15

Doma jsme vždycky chodili bos a tak k tomu vedu i děti. Přítel ten je zase zvyklý nosit pantofle, tudíž se snažil dávat synovi bačkory, ale u synka to byl nesmysl když byl každou chvílí na koberci nebo na gauči

snany, 6. 3. 2016, 9.35

O kobercích s kořeny jsem ještě neslyšela, kupovat nebudu, ale zkusím vyrobit. Moc děkuji za velmi přínosný článek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů