Výběr správných bot a botiček

sledováno 1× zobrazeno 5329×

Vložil(a): Martina Richterová, 2. 3. 2016 18.43

Maminky, jistě dobře víte, že vybrat dítěti vhodné botičky může být někdy opravdu hodně náročný úkol. Nejlepší je chůze naboso, ale úplně bez botiček se prostě neobejdeme. Pojďme se tedy věnovat tomu, co je opravdu důležité - jak vybrat ty správné boty.

Než se začtete do toho, kdy a jaké botičky koupit, doporučujeme nahlédnout do článku Jak mohou botičky ovlivnit růst a vývoj vašeho děťátka?

 

Kdy koupit první botičky a jaké?

Podrobný článek o koupi prvních botiček už na našem webu najdete. Pro připomenutí si shrneme základní poznatky: První botičky nejsou na ozdobu do kočárku, ale na první krůčky, ideálně na venkovní nošení. Tam, kde to jen trochu jde, nechte dítě chodit naboso, případně zvolte praktické kožené capáčky. Pořídit první botičky má smysl až tehdy, kdy dítě opravdu samo chodí bez opory a není tím myšleno okolo nábytku (tam přece jen ještě často desá a vstává a pevná bota mu brání). Jdete-li kupovat první botičky, vždy mějte dítě s sebou, abyste mu je mohla nejen vyzkoušet, ale aby se v nich dítě také prošlo.

O výběru správných bot

Nejvhodnější doba pro nákup bot je odpoledne nebo večer, kdy je po celodenní aktivitě noha nateklá. Nedoporučuje se měřit a kupovat botičky ráno, kdy jsou dětské nohy odpočaté a tudíž menší. Také je potřeba aby dítě mělo na nohou ponožky, které běžně nosí.

Máte vybranou vhodnou botičku a nyní řešíte velikost? Obecně platí, že vpředu před prsty by měl být nadměrek, který činí alespoň 10 až 15 mm. Je to určitá rezerva pro volný pohyb prstů a také se počítá s tím, že noha roste, tak aby botička chvíli vydržela. Ovšem tento nadměrek nijak nezvyšujte! Svádí to z důvodu, že bota déle vydrží, ale vašemu dítěti může velmi uškodit. Botička nesmí být velká, ani naopak těsná. Nohu vždy dobře změřte za pomoci speciálního „pravítka“, které najdete v každém obchodě s obuví. Můžete také nožičky dítěte obkreslit na papír a přeměřit.

Rozhodující je tvar, velikost i materiál

Obujeme-li dítěti boty, které mu nesedí, mohou vzniknout nepříjemné deformace nohy a v konečném důsledku také deformace páteře. Proto je potřeba dbát nejen na správnou délku, ale také šířku a tvar botičky.

Nejprve se zaměříme na tvar boty. Důležité je, aby měla dostatečně prostornou a kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Obecně platí, že čím rovnější hrana obuvi je, tím lépe. Tento tvar boty umožní nechat palec v přirozené poloze a nikterak jej nedeformuje. Vyvarujte se dětské obuvi do tvaru špičky, není zde prakticky žádný prostor pro pohyb prstů, mohou vznikat otlaky a v horším případě také různé deformace.

Dalším důležitým kritériem je materiál obuvi. Aby obuv byla dostatečně prodyšná a komfortní, jsou vhodné přírodní materiály (kůže, textil). Tyto materiály jsou zároveň dostatečně měkké a absorbují vlhkost. Zamezí se tak tomu, aby mělo dítě mokrou ponožku a mohlo nastydnout. Kůže a textil mají mnoho dalších skvělých vlastností, které nelze opomenout. Jmenujme především skutečnost, že se dokážou přizpůsobit tvaru nohy a tím poskytnou dítěti dostatečný komfort. Na rozdíl od koženky či poromerů, které jsou téměř neprodyšné a navíc drží stále stejný tvar. Často se v nich hromadí vlhkost, dítě tak má neustále mokré ponožky, což je ideální prostředí pro tvorbu plísní a bradavic.

Spolehnout se můžete také na moderní materiály, které se využívají pro výrobu outdoorové obuvi, patří sem nejčastěji Gore-Tex nebo Sympatex. Tento materiál má také velmi dobré hygienické vlastnosti. Je dostatečně prodyšný, protože propouští pot ve formě vodní páry a zároveň nepropustí vlhkost zvenku. Dítě tak má nohu v suchu za každého počasí. To oceníte zejména u větších dětí v náročnějším terénu.

Sledujte také tvar opatku. Nožička musí být v botě fixována, nemělo by docházet k tomu, aby byla pata „volná“ a nožička v botě „jezdila“. Vybírejte tedy boty, které jsou uzavřené, především s pevnou patou a špičkou. Opatek by měl být dostatečně tuhý a vysoký.

Přemýšlíte, zda dát přednost zavazovací obuvi, suchému zipu nebo zvolit jen tak „nazouvací“? Ideální je zavazování na tkaničku. Botičku můžete utáhnout podle potřeby (například když má vaše dítě vyšší nárt), případně zvolit suchý zip, který je zase praktický pro dítě, které chodí do školky a neumí si ještě samo zavázat tkaničky. Botička musí být dostatečně lehká a pružná v místě, kde se noha ohýbá (tedy prstních kloubů). Jedině tak dokonale kopíruje chůzi dítěte a nijak ho neomezuje v pohybu. Takže tvrdým a neohebným podrážkám se raději vyhýbejte. Poznáte to jednoduše tak, že botu v rukou ohnete.

Vyhýbat se nemusíte ani žabkám - nohy dobře větrají, podrážka je velmi měkká a ohebná, svaly na  nohou se musí namáhat. Děti sice používají kompenzační pohyby na udržení žabek na nohou, které můžou při dlouhodobém nošení způsobit přetížení, můžou však mít i posilující účinky. Není tedy důvod bránit dětem v krátkodobém nošení žabek.

Obezřetné bychom měly být u nákupu tolik populárních dívčích bot - balerínek. Nedrží na noze tak, jak by měly a pokud ano, pak jsou pravděpodobně velikostně příliš malé. Máte-li přesto zájem pořídit vaší holčičce balerínky, poohlédněte se alespoň po takových, které mají pásku přes nárt.

Chcete-li mít jistotu, že svému dítěti kupujete to nejlepší, vsaďte na certifikovanou obuv, která plní veškeré požadavky zdravého obouvání (u nás nejznámější obuv s Žirafou).

A za tým webu ProMaminky - slyšely jste už o botech, které imitují chůzi naboso? Jedná se barefoot boty. Tento název znamená v překladu „naboso“ a přesně takto bychom mohli charakterizovat tyto boty. Svou konstrukcí se maximálně přibližují chůzi naboso. Barefoot jsou opatřeny ultratenkou podrážkou, která je silná pouze 3 až 6 mm. Tato obuv má nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou, při chůzi a běhu tak simulují zcela přirozený postoj, kdy pata není výš než špička. Chodidlo tak může zcela přirozeně pracovat. Navíc špička je anatomicky rozšířená, prsty se tak mohou rozprostřít a zcela neomezeně pracovat. Botičky Barefood jsou určeny od prvních krůčků, nabízí také obuv pro větší děti a dokonce i dospělé. Pokud je potřeba nohu chránit obuví, je nutné, aby se stavu naboso co nejvíce podobala a kladla co nejmenší překážky přirozenému vývinu nohou. V Barefoot botách má noha dokonalý kontakt s terénem a obuv zároveň chrání chodidla před možným zraněním ostrými předměty či proti vlivům počasí. Tyto boty jsou vyráběny za pomoci nejmodernějších technologií a prvotřídních materiálů. 

Většina z nás si úlevně oddychne, když si sundá boty. Je to nádherný pocit, že? Tak zbytečně do bot neuvazujme naše děti. :) Jak to vidíte vy?

 

Zdroje:

www.nohynaboso.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

JaniKvetinka, 7. 5. 2021, 7.14

Ahojda! Super článek a dobré shrnutí (snad se vším co píšete souhlasím) Jinak my jsme po prvotní rešerši a úvahách první boty nakonec koupili tady https://www.kkboty.cz/prvni-boty/ Mají tam slušný výběr a tak jsme koupili pro malého hned dva páry. Jaké máte zkušenosti s nákupem obuvi pro děti vy? Máte nějaký oblíbený obchod?

novaklen, 30. 1. 2022, 18.49

A objednávala jste je přes internet nebo jste se na ně byla podívat osobně? Já si právě myslím, že u prvních bot je celkem hloupost je objednávat přes internet. Teď jsem se například dívala na nějaké dětské botasky pro malého tady https://ccc.eu/cz/detske a říkala jsem si, že asi nejlepší bude, když si je prvně vyzkouší, protože vůbec nevím jakou vybrat velikost a jestli budou sedět. Naštěstí CCC máme tady kousek od nás, takže tam není problém zajít.

vybírám vždy v obchodě.

Minnie, 30. 9. 2020, 21.15

První botky jsme vždy koupili v obchodě přímo s potřebami pro miminka a batolata, certifikované.

koliaska105, 30. 1. 2020, 5.47

Parádní článek. Měla bych takový dotaz. Nemá tu náhodou někdo zkušenost s dětskými botami z https://www.littleshoes.cz/ ? Koukala jsem se, že tam mají docela pěkný výběr, ale ráda bych si prvně přečetla nějaké osobní zkušenosti. Díky mockrát.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 18.32

Mít neomezené finance, tak mi nestačí botník

mckvak, 23. 9. 2017, 11.26

Mame super boticky ktere presne splnuji co pozaduji, pruzna podrazka, prostor na prstiky, kotnikove a zpevnene, s goretexem. Za me pecka Jo jen ta cena by mohla byt nizsi

Kikinka30, 9. 4. 2017, 17.25

Koupili jsme prvni boticky,tobyla veda,nakonec zvitezila nemecka firma

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.04

kupuji klasické botky

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.25

je to věda, jak správně vybrat

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 23.10

Správná obuv je prostě základ!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů