Krizové situace v rodině

zobrazeno 7752×

Vložil(a): NikolaJ, 17. 2. 2016 20.42  (aktualizováno 5. 11. 2017 8.42)

V každé rodině může nastat krizová situace, které se dotkne nejen dospělých, ale také dětí. Mezi tyto krizové situace řadíme rozvod, šikanu, zanedbání péče, týrání dětí a zneužívání. Jde o velmi vážné téma, o kterém lidé často nechtějí hovořit. Bohužel tyto situace nejsou vůbec výjimečné a často na první pohled není poznat, že se v rodině něco odehrává. Nezavírejme oči před takovými situacemi, naopak čím dříve se to začne řešit, tím lépe.

Krizové situace mohou dítě navždy poznamenat

Co všechno si lze představit pod pojmem krizová situace v rodině? Do této problematiky spadá prakticky každá „nestandardní“ situace, která má negativní dopad na vývoj dítěte a jeho výchovu. Mezi poměrně časté krizové situace patří rozvod a neshody rodičů, kdy dítě musí být svědkem hádek obou rodičů, v krajním případě i týrání jednoho z partnerů či týrání a zneužívání dětí, zanedbání péče. Patří sem rozhodně i šikana, která má na křehkou dětskou psychiku velký vliv. Nemusí se jednat o šikanu doma, ale velmi často se s šikanou setkávají děti ve škole a my jako rodiče bychom měli mít jejich důvěru a být pro ně oporou. Více o tématu šikany ve škole se dočtete v tomto článku.

Vliv rozvodu na citlivou duši dítěte

Statistiky rozvodovosti jsou neúprosné. Každé druhé manželství končí rozvodem. Nezáleží na tom, v jakém věku dítěte k rozpadu rodiny došlo, protože tím trpí všechny děti bez rozdílu. Ve velké míře však mohou míru utrpení ovlivnit sami rodiče, pokud se rozejdou bez zbytečných hádek, nadávek a soudních „tahanic“ o děti. Pro co nejlepší průběh je nezbytné dokázat spolu komunikovat v klidu. Více o průběhu rozvodu se dočtete v článku Průběh rozvodu a péče o děti po rozvodu.

Týrání dětí a mladistvých

Týrání dětí bohužel není ojedinělé a děje se to často v rodinách, do kterých byste to vůbec neřekli. Obvykle dítě týrá pouze jeden z rodičů, ať už psychicky nebo fyzicky. Nejčastěji jde o situaci, kdy si matka najde přítele a tomu její dítě „překáží“ a nemůže ho vystát. Samozřejmě to není pravidlem. Dítěti však dokážou ublížit i vlastní rodiče, ačkoliv se to zdá až neuvěřitelné. Do psychického týrání patří různé formy ponižování, vyhrožování a nátlaku. Tělesné týrání lze definovat jako tělesné ublížení dítěti, nebo nezabránění ublížení či utrpení dítěte (přihlížení).

Aktivní tělesné týrání zahrnuje veškeré násilí na dítěti, při kterém dochází ke zranění dítěte, k trvalému postižení nebo dokonce k usmrcení. Někteří rodiče tyto formy „trestu“ považují za účinný výchovný prostředek, jehož následky si ale dítě ponese do konce života.

Zneužívání dětí

Krizové situace v rodině se dotýkají také dalšího poměrně citlivého tématu – zneužívání dětí. Co přesně si pod tím představit? Za zneužívání dětí považujeme jakýkoliv nepatřičný sexuální kontakt či chování k dítěti, jehož cílem je vlastní uspokojení sexuálních potřeb. To samozřejmě neznamená, že se s dítětem nebudete láskyplně mazlit nebo třeba koupat ve vaně. Často děti zneužívají spíše muži, a to dívky i chlapce bez rozdílu. Dítě z toho většinou nemá rozum a bojí se o tom říci někomu dalšímu. Sexuální zneužívání dítěte má na něho závažný a velice traumatizující dopad.

Zanedbání péče o dítě

Rodič nebo osoba, která má dítě svěřeno do péče, má povinnost se o něho odpovídajícím způsobem starat. Někdy se však stává, že dojde k porušení těchto základních povinností. Rodič se o dítě nestará, zanedbává jeho základní potřeby. Nechodí s ním na pravidelné kontroly k dětskému lékaři, neposílá dítě do školy, nevěnuje mu dostatek času, péče a lásky, kterou dítě potřebuje. Často tím dochází k poškození vývoje dítěte.

Pomoci mohou krizová centra

Tyto závažné situace mohou pomoci vyřešit krizová centra, jejichž seznam najdete na našem webu v kategorii Užitečné odkazy v sekci Rodinná a krizová centra. Rády bychom vyzdvihly krizové centrum www.ditekrize.cz. Jde o Dětské krizové centrum, jehož hlavním zaměřením je problematika syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. Centrum nabízí odborné poradenství a služby v oblasti prevence, diagnostiky a terapie. To vše poskytuje tým psychologů, sociálních pracovníků a psychoterapeutů.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Mukyáška, 3. 5. 2022, 21.46

Bohužel je to tak. Hlavní je podle mě takové krize řešit včas, jinak si člověk zadělává na velký problém. Vím o čem mluvím, u nás takové odkládání problémů skončilo rozvodem. Naštěstí celé řízení proběhlo v pohodě, a to jak díky dobré domluvě, tak i šikovným advokátům – konkrétně jsem je našla tady: https://www.cikr.cz/

hrozně smutné,ale bohužel pravdivé.

patricia077

patricia077, 9. 2. 2019, 13.40

Smutné téma

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 8.14

Na jednu stranu úřady někdy zbytečně buzeruji, ale stejně je dobře, že jsou

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 14.07

Smutné, tohle by děti zažívat neměly ...

Baruška07, 2. 12. 2017, 13.59

Hrozné To jsi přece nezaslouží.

Gabill, 30. 11. 2017, 9.17

Je to hrozne. Tie male deti deti casto ani nemaju komu sa zverit, lebo im ublizuju ti najblizsi....

Kikinka30, 6. 11. 2017, 14.58

Je to smutné,je toho vsude tolik,děsné

baru86

baru86, 6. 11. 2017, 10.23

Kéž by tohohle bylo méně a méně..

Janna, 5. 11. 2017, 20.01

Úplně mě z toho mrazí a je strašné, že se něco takového vůbec děje...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů