Kdo je dula?

sledováno 1× zobrazeno 4794×

Vložil(a): Markéta V., 24. 4. 2015 10.38  (aktualizováno 26. 9. 2017 10.38)

Nemáte dobrý pocit, když jste v nemocnici? Máte velký respekt z bílých plášťů? Cítíte nejistotu, že až na vás přijde porod, nebudete schopna ničeho, natož se domlouvat s lékaři a porodníky? Pro vás je velmi důležitá volba doprovodu k porodu. Co takhle zavolat na pomoc dulu, která už doprovázela spoustu žen při porodu, zná prostředí a personál porodnice a ví, jak s nimi komunikovat? Dula bude u porodu jen a jen pro vás.

Kdo je dula?

Pojem “dula” pochází z řečtiny; do češtiny byl v novodobém významu převzat z angličtiny. Označuje odbornici na doprovázení ženy (a její rodiny) během těhotenství, při porodu a v poporodním období. Služby duly jsou užitečné jak prvorodičkám, tak matkám, které přivádějí na svět druhé a další děti.

Dula vám poskytne emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Pokud si to budete přát, dula s vámi zůstane po celou dobu porodu – psychicky vás podpoří, vytvoří potřebné zázemí a může vám pomoci i fyzicky. Vzhledem k tomu, že spousta dul má i kurz masáží a aromaterapie, dokáže vám pomoci i při hledání úlevových poloh a dalších nefarmakologických metod tlumení bolesti. 

Je připravena být oporou každé ženě, ať se rozhodne pro jakýkoliv způsob porodu nebo se porod jakkoliv vyvine.

Dula si klade za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Charakterem se práce duly řadí mezi pomáhající nezdravotnické profese. Dula specifickým způsobem doplňuje práci porodních asistentek, lékařů a zdravotních sester. Nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku.

Dula svou prací přispívá k dobrému startu celé nové – či nově rozšířené – rodiny.

Jaký je rozdíl mezi dulu a porodní asistentkou?

Dula je pomocnice ženy při porodu. Doprovází, informuje, povzbuzuje, pomáhá. Na rozdíl od porodní asistentky neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci zdravotníků, ale spolupracuje s nimi. Stejně jako s otcem a ostatními členy rodiny.

Porodní asistentka je specialistka na péči o ženu v průběhu normálního (nekomplikovaného) těhotenství, porodu a šestinedělí, včetně péče o zdravého novorozence a kojence do věku šesti týdnů. Sleduje stav plodu v děloze všemi vhodnými klinickými i technickými prostředky, rozpoznává u matky, plodu nebo novorozence příznaky patologií, které vyžadují zásah lékaře a pomáhá mu v případě zásahu. Při nepřítomnosti lékaře provádí neodkladná opatření. Porodní asistentka také připravuje rodičky k porodu, pečuje o ně ve všech dobách porodních a vede fyziologické porody, včetně případného nástřihu hráze. V neodkladných případech vede i porody v poloze koncem pánevním (neodkladným případem se rozumí vyšetřovací nebo léčebný výkon nezbytný k záchraně života nebo zdraví), ošetřuje porodní a poporodní poranění a pečuje o šestinedělky. V neposlední řadě porodní asistentka poskytuje ošetřovatelskou péči fyziologickým novorozencům, provádí jejich první ošetření, včetně případného zahájení jejich okamžité resuscitace.

Jaké služby dula poskytuje?

  • Psychickou podporu ženy v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí,
  • informace, odkazy na literaturu, zdroje vycházející z vědeckých výzkumů,
  • pomoc s ujasněním priorit,
  • pomoc s přípravou porodního plánu či porodního přání,
  • doporučení týkající se životosprávy v těhotenství,
  • souvislý doprovod během porodu,
  • pomoc při volbě polohy a dalších nefarmakologických úlevových prostředků během porodu, dotyk,
  • usnadnění komunikace mezi rodičkou (či rodiči) a zdravotníky,
  • podporu pro partnera a rodinu,
  • informace a podporu při zahájení kojení,
  • podporu rodině v šestinedělí, předávání zkušeností s péčí o dítě,
  • odkazy na další odborníky.

Pro vás jako rodičku je podstatné vědět, že při porodu u sebe máte někoho, kdo vás zná, kdo vám vysvětlí, co se děje, podpoří vás, eventuelně jinak pomůže.

Dula rozhodně ANO

Ano, jste-li v očekávání a víte, že jím chcete projít s touto spřízněnou duší po boku, pak nastal ten nejpříhodnější okamžik ji zkontaktovat. To je období, kdy vám může dula nejvíce pomoci. Domluvíte si s ní vaše i její představy, co nabízí a jak to spolu budete mít. Doporučí vám potřebnou literaturu, kurzy, poskytne informace týkající se životosprávy v těhotenství. Bude si s vámi povidat o vašich obavách z porodu, ale i o tom, jak může vypadat porodní plán nebo jaký si přejete porodní plán. Dula vám vysvětlí, jak porod funguje, jaké jsou případné intervence, přičemž vychází z různých studií.

Obecně se duly drží doporučení Světové zdravotnické organizace, která rozdělila různé zásahy v době porodu do čtyř kategorií: na ty, které jsou jednoznačně užitečné, jednoznačně škodlivé, třetí skupinu tvoří zákroky často se využívající nevhodně a poslední – u těch nebyl dostatek důkazů pro to, aby se daly do nějaké „škatulky“ zařadit. Tohle je určitě dobré, abyste věděly při sestavování porodního plánu.

Kdo chce najít, najde

Pokud jste se tedy rozhodla, že chcete schopností duly využít, máte několik možností jak najít tu pravou. Můžete dát na doporučení žen nebo kamarádek, které měly u porodu dulu. Nebo můžete zadat výraz DULA do internetového vyhledávače. V současné u nás existují 2 profesní sdružení dul: České duly o.s. a Česká asociace dul. Obě organizace sdružují duly, které prošly vzděláváním nebo jsou právě ve výcviku, ale již mohou doprovázet. Duly procházejí již před přijetím do kurzu výběrovým řízením a jsou přijaty pouze pokud splní osobnostní předpoklady pro tuto práci.

Prvním kritériem je při hledání vaší duly dostupnost, to znamená, že dulu hledáte ve svém regionu. Důležitý údaj pro vás je to, zda je vaše vybraná dula volná v období vašeho termínu porodu. Ptejte se, jakým vzděláváním prošla, zda má kurz pro duly, jaké jsou její zkušenosti, kolik doprovázela porodů. Důležité a klíčové pro váš výběr duly by mělo být osobní setkání. U této profese asi více, než kdekoli jinde platí, že vám osoba, která služby nabízí, musí být sympatická, příjemná, měly byste si takzvaně "sedět". Vnímejte během setkání své pocity, jak se v přítomnosti této duly cítíte, zda máte pocit bezpečí, důvěry, uvolnění, jak reaguje na vaše požadavky, zda jste s ní schopna hovořit otevřeně i o intimních věcech, atd. Výhodou je, pokud má dula už zkušenosti s porodnicí, kde budete rodit.

Pro výběr porodní asistentky platí v podstatě to samé. Najít si porodní asistnetku můžete podle doporučení, nebo na stránkách Unie porodních asistentek.

Hodně štěstí při hledání toho pravého doprovodu při porodu!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

  • Světová zdravotnická organizace

    (World Health Organization, zkr. WHO) - agentura patřící pod systém Organizace spojených národů; hlavními směry činnosti WHO je formulace zdravotní politiky a konzultační činnost dle potřeb členských států, odborná pomoc při vypracování národních zdravotnických strategií, sledování indikátorů zdravotního stavu populace a ukazatelů hodnotících zdravotnické systémy jednotlivých států, rozvoj a testování nových technologií a postupů pro kontrolu nemocí a řízení zdravotní péče

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

dulu jsem neměla ani u jednoho porodu a ani jsem nad ní neuvažovala.

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 8.19

Já jsem tady k tomu trochu skeptická, takže nic pro mě

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 18.20

Mě porod v nemocnici vůbec nevadil, naopak připadala jsem si pod dohledem lékařů víc v pohodě

nocken, 6. 10. 2017, 16.07

Věřím, že mnoha ženám může dula pomoci. Já na takovéto sdílení nejsem, takže mě by to nevyhovovalo. Ale na tom je krásný právě ten individuální přístup.

Janna, 1. 10. 2017, 21.32

Dulu jsem neměla a ani jsem nechtěla. Stačil mně manžel a skvělá porodní asistentka

jkubeso, 27. 9. 2017, 13.47

Pěkně napsané, věřím, že mnoha ženám dokáže pomoci hlavně po psychické stránce. Já jsem to zvládla jen s partnerem a porodní asistentkou, která byla moc fajn.

Aliisha

Aliisha, 26. 9. 2017, 20.27

Při porodu jsem to zvládla s manželem a porodní asistentkou.

vaniilla, 26. 9. 2017, 13.41

Při prvním porodu by mi dula stejně byla k ničemu Uvidíme při dalším porodu, pokud bude.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.50

ani jsem nevěděla, že jsou před porody

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 13.57

zajímavá informace, že porod fyziologický může vést porod. asistentka, myslela jsem, že musí lékař

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů