Jak se připravit na císařský porod?

zobrazeno 10698×

Vložil(a): Zdeňka Kudová, 15. 4. 2020 22.18

Nemůžete z nějakého důvodu porodit své miminko přirozenou cestou? Čeká vás císařský řez a vy nevíte, jak se na něj připravit nebo z něj máte strach? Právě o těchto problémech a mnoha dalších jsem si povídala se zakladatelkou projektu Císařský porod v radosti Janou Němečkovou.

Jana Němečková je terapeutka, lektorka a dula. Před deseti lety založila centrum osobního rozvoje v Olomouci, kde vede semináře a kurzy předporodní i poporodní péče, dětské jógy, malování mandal pro děti i malování energetických obrázků. Společně s jejím manželem Václavem vytvořili projekt Partnerská cesta a pořádají mužsko-ženské kruhy. Dále se také zabývá kraniosakralní terapií, cestou hluboké relaxace, rodinnými konstelacemi, poradenskou činností a také terapií přepisu limbického otisku. Věnuje se alternativním způsobům sebepoznávání s využitím psychologických projektivních metod. Rozvíjí práci s meditačními i relaxačními technikami a organizuje tarotové i meditační kurzy. Dále připravuje kurzy a semináře zaměřené na duševní rozvoj. Je certifikovanou lektorkou výcviku Esence Bohyně vedeného osvícenou Ma Anandou Saritou a Ma Prem Tanmayou. V neposlední řadě provádí hlubokou terapii vaginálního mapování pro ženy a zaobírá se technikou tantrických masáží i jemného doteku.

Právě s touto ženou jsme pro vás připravily rozhovor o projektu Císařský porod v radosti.

Co přesně znamená projekt Císařský porod v radosti?

Projekt Císařský porod v radosti vznikl před 4 roky po porodu mé třetí dcery, které byla přivedena na svět císařským porodem. Už na začátku chci říct, že záměrně nepoužívám lékařský název císařský řez, neboť pro mě i tato forma zákroku z lékařského hlediska je a byla vždy intimní záležitostí a porodem mých dětí. Porod třetí dcery byl pro mě velmi výjimečný a uzdravující a tak se objevila  silná myšlenka podpory těhotných žen, rodících právě císařským porodem. Tento projekt slouží k podpoře těhotné ženy, která z jakéhokoliv důvodu ví, že ji tento způsob porodu čeká. Došlo mi, jak moc v naší společnosti podpora těmto ženám chybí a to způsobuje velké nejistoty, strachy a ve finále i emoční zranění.

Jak nám může tento projekt pomoci?

Projekt Císařský porod v radosti ženám pomáhá především zorientovat se v tom, jaká práva ženy při porodu mají. To je velmi důležité, neboť kdo nemá informace ten jakoby nebyl. Dále jim umožní připravit se fyzicky i emočně na porod. Celý projekt a jeho program přispívá k tomu, aby žena, která z jakéhokoliv důvodu nemůže nebo nemohla porodit dítě přirozenou cestou, měla možnost prožít císařský porod svého dítěte stejně citlivě, s respektem, úctou a láskou v bezpečném a příjemném prostředí. Aby věděla, že pokud císařský porod je nevyhnutelně nutný, má možnost během těhotenství své tělo a nervový systém citlivě připravit tak, aby císařský porod byl co nejméně traumatizující pro ni i pro dítě. Je velmi důležité, aby její miminko v prvních minutách tohoto hlubokého prožitku dostalo vše, co náš přirozený, základní instinkt a nervový systém potřebuje. Tak se rapidně snižuje riziko traumatických prožitků u rodičky i u dítěte.

Jak se na takový porod můžeme připravit?

Na císařský porod se dá připravovat velmi podobně jako na přirozený porod. Především tím, že budeme mít více informací, neboť ty nám pak dávají možnost rozhodovat se z vlastní vůle a připravit se na tak významný okamžik jako je porod dítěte. Tedy až ženu zasvětím do informací ohledně jejich práv a probereme její vlastní potřeby k porodu, učíme se uvolňovat v těle, více svému tělu důvěřovat, zrelaxovat ho, naslouchat mu a následně mu vyhovět v jeho individuálních potřebách. Provádím ženu různými uvolňujícími meditacemi či afirmacemi. Dopřávám ženě těhotenské masáže. Mluvíme o péči o jizvu, ale také o kojení včetně emočních změn např. v šestinedělí. Podotýkám, že mě nevyhledávají pouze ženy, které čeká císařský porod, ale provázím také ženy těhotenstvím i porodem, které rodí přirozenou cestou. Většinou se minimálně jednoho setkání účastní také tatínek, který je samozřejmě také velmi důležitý v celém procesu těhotenství i porodu. Muži už vůbec v tomto tématu nemají podporu, neboť v těhotenství i u porodu je všechna pozornost směřována k ženě a tak si mnoho mužů neví vůbec rady s tím „novým“, co přichází do jejich života.

Jak taková příprava probíhá?

Těhotenskou a předporodní přípravu může žena navštěvovat již od počátku těhotenství, pokud je lékařské rozhodnutí císařský porod, ale také později. Před první hodinou přípravného kurzu ženu čeká hodina konzultace zdarma, kde si nastavíme časové možnosti, nastíníme vzájemnou představu podpory a společně se domluvíme na péči a podpoře tak, aby se po celou dobu těhotenství i před porodem cítila žena bezpečně, komfortně a měla pocit citlivého přístupu. Významnou část předporodní přípravy věnuji kraniosakrální terapii, která pracuje s uvolněním a zrelaxování nervového systému.

Zvládneme tedy kompletní přípravu těla a psychiky na samotný porod skrze kraniosakrální terapii, dechová a relaxační cvičení. Společně sestavíme porodní přání pro lékaře, pobavíme se o důležitých potřebách ženy i miminka těsně před porodem a po porodu. Zaměříme se také na zpevňování a opečovávaní pánevního dna a zapojíme otce dítěte do přípravy. Naučíme se velmi citlivou masáž ňader, abychom je připravily k laktaci, ukazujeme si, jak pečovat o poporodní jizvu, včetně používání např. bylinných obkladů a řekneme si něco o poporodní stravě. Pobavíme se o emočním rozpoložení ženy během těhotenství včetně nejrůznějších nejistot, strachů, nebo očekávání, které ženu provázejí a ukážeme si techniku dýchání a úlevové polohy, které ženě slouží především v pokročilém stádiu těhotenství. V neposlední řadě si řekneme možnosti zpracování placenty i jejího následného užití a pobavíme se o právech otců při císařském porodu.

Mluvila jste o kraniosakrální terapii, co si pod tímto termínem můžeme představit?

Kraniosakrální terapie, zvaná též kraniosakrální osteopatie je velmi jemná, neinvazní technika. Používá se k nacházení a řešení problémů, napomáhá v procesu samouzdravení. Při kraniosakrální terapii se pracuje na úrovni tkáňového systému, který má schopnost ukládat do „tkáňové paměti“ veškeré prožitky-úrazy, nemoci, emoční zážitky. Následně se v těle vytvářejí bloky, dochází k jejich řetězení a tím k vyvolání bolesti, stresu, napětí nebo dokonce nemoci. Techniky kraniosakrální terapie umějí tyto blokády uvolnit, zrelaxovat celé tělo a nervový systém. Samotná terapie je velmi příjemná a jemná. Je to velmi podpůrná technika při přípravě ženy právě na porod.

Jak se tato metoda provádí?

Kraniosakrální ošetření se provádí na masážním lehátku nebo na uzpůsobeném místě na zemi, kdy žena leží oblečená na zádech nebo na boku. V pokročilém stádiu těhotenství žena většinou sedí v křesle. Terapie je prováděna v tichu nebo při relaxační hudbě, tak jak si samotná žena zvolí. Většina žen vnímá terapii jako hlubokou relaxaci, která je doprovázena hlubokým pocitem uvolnění, pocitem lehkosti a přítomnosti světla nebo viděním barev a obrazů za podpory mého lehkého dotyku. Velmi časté vjemy jsou i pocity tepla v těle, chvění, pocity změny tělesných struktur jako například rozšiřování těla, natahování páteře či otáčivé pohyby nebo se mohou objevit i emoce. Tato jemná terapie je neinvazivní a stimuluje samoléčící schopnosti a hluboké uvolnění ženy, které je obzvláště před porodem velmi důležité a to ať už rodí přirozeně nebo císařským porodem. Po ošetření se žena většinou cítí hluboce uvolněná, odpočatá a naplněná radostí.

Terapie je vhodná pro klienty každého věku od novorozených dětí po starší pacienty. Kraniosakrální terapie je například velmi účinná také v práci s porodními traumaty u dětí. Má také silný relaxační a meditativní efekt a proto je velmi vhodná při přípravě na porod.

Mnoho žen se velmi trápí, že nemohou rodit přirozeně. Co byste jim poradila?

Ano, je to způsobeno tím, že císařský porod je stále ještě vnímaný především, jako selhání ženy. Většinou, když se žena dozví, že musí rodit císařským řezem, cítí velké zklamání a mnohdy rezignuje. Má pocit, že teď už je to všechno jedno a nedá se s tím vlastně nic moc dělat. Podle mě to tak vůbec nemusí být. Ano z lékařského hlediska se jedná o operaci břišní dutiny a proto je to náročnější způsob rození než vaginální porod. Ale i při císařském řezu je spousta věcí, které můžeme udělat dobře. Měli bychom se snažit přece u jakéhokoliv porodu dosáhnout toho, aby v rámci fyziologických možností a toho, jak se porod vyvíjí, jsme udělali vždycky to nejlepší pro matku i dítě. Ale ne vždy přirozený porod dopadne podle našich představ a skončí právě císařským řezem. Přijde mi škoda idealizovat si nějaký jeden způsob porodu a všeho ostatního se vzdát s tím, že si budeme říkat „No tak se to nepovedlo“. Protože ať už rodíme jakkoli, ať s komplikacemi nebo bez, vždy lze udělat lepší a horší varianty. A myslím si, že všude bychom se měli snažit o ty lepší. A právě projekt Císařský porod v radosti nabízí ženám ty lepší možnosti. A to je skvělé, nemyslíte?

Zdenka: Určitě, ano. Některé ženy však doslova paralyzuje strach. Jak ho mají ženy překonat?

Strach k porodu patří a setkávají se s ním i ženy, které rodí přirozeně. Nejdůležitější je tyto pocity mít s kým sdílet a mluvit o nich. V dnešní době už máme několik velmi efektivních metod, jak se strachem pracovat a transformovat ho v pocit důvěry v sebe sama a ve své tělo, neboť právě to je pro ženu před porodem velmi důležité.

Lze si vědomě užít i porod prováděný právě císařským řezem?

Rozhodně. Já sama mám tento prožitek velmi silně ukotven v těle. Můj porod byl velmi krásný, radostný a extatický. Měla jsem možnost být u císařského porodu už několikrát a musím říct, že díky přípravě, kterou žena v tomto směru vědomě podnikla si tento způsob porodu velmi užila, dokonce už před jeho začátkem se na něj velmi těšila s klidem a jistotou ve svém těle a to je velké a mocné.

Říká se, že první okamžiky života jsou pro miminko nejdůležitější. Je to čas, kdy spolu můžeme navázat pevný vztah. Lze tyto okamžiky prožít i u císařského porodu?

Samozřejmě, dokonce je to velmi důležité. Žena si většinou může vybrat, zda bude při porodu plně přítomná nebo bude v narkóze. Pokud se žena rozhodne být u porodu při vědomí, může dojít k bondingu stejně jako u přirozeného porodu. Samozřejmě pokud maminka není schopná držet dítě hned po porodu, protože je třeba pod narkózou, tak druhý nejlepší člověk pro bonding je tatínek. Pokud tam není tatínek, tak to může být babička, sestra, teta – prostě geneticky blízký člověk. Stejně tak od samého začátku může žena své dítě přikládat k prsu nebo ho mít u sebe v posteli či blízko ní tak, aby byl zachován přímý kontakt s miminkem. Samozřejmě je vhodné, aby otec dítěte je-li to možné nebo jiná blízká osoba, ženě těsně po porodu vypomáhala.

Jak má o sebe žena pečovat po provedení císařského řezu?

Především s trpělivostí a laskavostí. Pár dnů po porodu žena prožívá menší či větší bolesti v oblasti jizvy. Chvíli trvá než se postaví na nohy a je v plné síle jako dřív. Nicméně možnost být např. v šestinedělí pouze se svým miminkem a dopřát si opravdové sžívání se, je to nejlepší pro rekonvalescenci ženy. Dále je důležité postarat se o jizvu po porodu a to například formou bylinných obkladů, různých druhů masáží, které si žena může provádět sama nebo masáží proudem vody a střídání teplé a studené vody. Dále doporučuji po šestinedělí znovu si dopřát kraniosakrální ošetření a to pro ženu i pro miminko. Pokud se žena cítí jakkoliv slabě, určitě je na místě podpora a pomoc duly nebo porodní asistentky, popřípadě blízké osoby. Do budoucna také může žena využít terapie, která se zabývá uvolněním traumatu v místě jizvy.

Může být dítě císařským porodem nějak psychicky poznamenáno?

Ano může, ale také nemusí. Ovšem stejně to platí i u přirozeného porodu. Setkala jsem se s příběhy žen, které mi popisovaly velmi necitlivý a nerespektující přístup ze strany lékařů k nim samotným, ale i k miminku. Každý člověk je většinou nejvíce poznamenaný v různých okamžicích svého života především nepřítomností lásky, úcty a citlivostí. U porodu to platí obzvláště. Co se týká dětí rozených císařským porodem, mám pocit ze svého pozorování, že potřebují více doteků například formou hlazení nebo dětských masáží. V dnešní době existuje mnoho způsobů díky, kterým se dá pracovat s případnými, nepříznivými dopady po císařském porodu. Dle mého je nejdůležitější, aby právě budoucí maminka byla plně seznámena s tím, co vše císařský porod obnáší, co to vlastně pro ni a miminko znamená a co vše ona může vědomě udělat proto, aby tento způsob porodu byl pro ni, ale i pro její miminko co nejvíce laskavý a respektující. Pokud se těmito otázkami žena zabývá, pak z mojí praxe vím, že dítě rozené císařským porodem není o nic víc psychicky poznamenáno, než dítě rozené vaginálně. Určitý rozdíl však vnímám v tom, že dítě rozené císařským řezem mnohdy potřebuje o trochu více času a podpory ze strany maminky (například při kojení), než dítě přivedené na svět vaginálně. Vnímám, že císařský porod je něco víc, než jen pouhá záchrana života matky nebo dítěte a s tímto přistupuji ke každé ženě, která ke mně přichází v rámci podpory v těhotenství i u porodu.

Chtěla byste ženám něco vzkázat?

Ano, aby se s předstihem zajímaly o císařský porod a to nejen ženy, které se chystají rodit tímto způsobem, ale i ženy, které se připravují na přirozený porod. Protože nikdy nevíme, jak porod dopadne a zda se bude vyvíjet dle našich očekávání a představ. Ráda bych ženám popřála, aby měly chuť a zdravou zvídavost zajímat se o své možnosti laskavějšího porodu, aby pro ně mohl být i císařský porod posilujícím, krásným a v rámci možností radostným zážitkem, aby i po tomto způsobu porodu měly pocit důležitosti a vítězství a ne frustrace a prohry. A pokud cítí, že potřebují podporu, aby ji vyhledaly, neboť to jim umožní vnímat celou záležitost kolem císařského porodu z jiného úhlu, což přispěje k většímu uvolnění, klidu a tím radostnějšímu prožitku.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 30. 3. 2023, 20.19

Neměla jsem žádnou představu o tom, jak probíhá císařský porod, ale nakonec jsem rodila normálně. Nikdy bych nevěřila, že se budu muset objednat na labioplastiku, ale bolest a nepohodlí, které jsem pociťovala, byly neúnosné. Nakonec jsem dostala odvahu a objednala jsem se na internetových stránkách https://www.labioplastika-praha.cz/. Po zákroku jsem se cítila brzy dobře a hlavně spokojeně.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.21

3x jsem měla císař,nikdy jsem se na něj nepřipravovala a musím uznat,že je daleko lepší než přirozený porod,teda aspoň pro mě.

Kateřina Fárová, 27. 5. 2020, 20.14

Tak na to se asi připravit nedá, když to přijde, je to.

Teryk92, 26. 4. 2020, 10.56

Na to se má také připravovat? Nemůžu soudit ale oproti přirozenému to musí být pohoda ne? Horší bude asi až následné ,,zotavení".

Jarka mmm, 30. 4. 2020, 21.13

Pohoda 😀, jak pro koho asi.

zuzkagodarova, 25. 4. 2020, 17.34

ja by som radsej prijala cisarsky ako to ake jatky som zazila pri tom prirodzenom, skoro sme obaja zomreli, nikdy sa clovek nepripravy

Jarka mmm, 22. 4. 2020, 9.45

Tohle je tak strašně individuální...Já se na první SC těšila a byla připravena a ...komentář sem raději nakonec smazala, abych nikoho nedesila 😀. Je super byt pripravenej, ale je fajn bejt i pripravenej na to, ze to muže byt jinak, než si to neplánuje .

louskacek2, 21. 4. 2020, 20.13

Můj plánovaný císař ve spinální anestezii je pro mě i po letech jeden z těch příjemných zážitků v životě. První porod naopak nejhorší.

Kateřina Fárová, 21. 4. 2020, 19.16

Tak naštěstí jsem císařský porod nepotřebovala. Ale znám plno maminek co ho postoupily.

patricia077

patricia077, 21. 4. 2020, 13.48

Pravdou je, že nikdy nevíme, jak to dopadne, já mám osobní zkušenost takovou, že mne gynekolog měsíce připravoval na císařský porod, dokonce mi nechal udělat veškerá předoperační vyšetření, byl přesvědčený, že jinak rodit ani nemůžu z mnoha důvodů a když jsem šla k porodu a měla to vše s sebou, tak nakonec jsem po více jak 12ti šílených hodinách rodila přirozeně 4,5 kilovou dceru. Bohužel se to neobešlo bez následků a jsem ráda, že jsme nakonec obě v pořádku!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů