Co vás čeká v porodnici těsně před porodem?

sledováno 1× zobrazeno 18845×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 3. 2016 20.07

Pokud už jste absolvovala celé těhotenství týden po týdnu a vaše očekávání se pomalu blíží k termínu porodu, měla byste se připravit na vše, co vás před porodem a v průběhu porodu v porodnici čeká.

Už je to tady!

Všechny důležité věci, které s sebou do porodnice potřebujete, už máte sbaleny. My jsme se jim věnovaly v článku Co si sbalit do porodnice. Teď se pojďme podívat na to, co vás hned u příjmu v porodnici čeká.

Při přihlášení maminky v porodnici k porodu je důležité, jestli je příjem akutní, anebo nastupujete do nemocnice před plánovaným termínem porodu.

Každá nastávající maminka zde prochází sérií kontrol a testů. Důležitým dokladem je těhotenský průkaz matky. Nejdůležitější jeho součástí pak doklad o krevní skupině matky z transfuzní stanice a záznam gynekologa o kultivačním vyšetření stěru z pochvy na detekci streptokoků skupiny B, který se vykonává ve 36. týdnu těhotenství.

Po příchodu do porodnice se maminka přihlásí na speciálním pracovišti, kterému se říká příjem rodiček. Zde se evidují všechny těhotné maminky, které nastupují k porodu do nemocniční péče. Na příjmu rodiček maminka absolvuje vyšetření lékařem a několik dalších testů za asistence sestry.

Co se bude dít?

Při příjmu do porodnice vás čekají tato základní vyšetření:

  •  Posouzení pokročilosti porodu 
    • jestli už odtekla plodová voda. To zjistí doktor jednoduše tak, že kápne na vložku, kterou jste použila roztok. Jde-li o plodovou vodu, proběhne rekace a vložka se zbarví.
    • jak časté jsou kontrakce
    • jestli maminka nekrvácí nebo netrpí nějakými komplikacemi
  • Kontrola fyzické kondice maminky
    • hmotnost maminky
    • její pulz, krevní tlak, tělesná teplota
    • orientační vyšetření moči
  • Kontrola bříška a vaginální vyšetření - gynekolog tak pohmatem zjistí nakolik je otevřené děložní hrdlo.

Lékař dále zhodnotí celkový průběh těhotenství podle záznamů v těhotenské knížce a zjistí informace o aktuálním zdravotním stavu. Tyto informace jsou důležité. Vzhledem k tomu, že porod někdy probíhá ve stresu a rychleji, než čekáme, je dobré, když si nastávající maminka připraví tyto základní informace o zdravotním stavu v klidu domova a vše napíše na papír, který do porodnice vezme sebou. Jedná se o následující informace: případné nemoci, se kterými se rodička léčí, léky, které pravidelně užívá, informace o prodělaných operacích, informace o průběhu všech předchozích těhotenství a porodů, informace o případných alergiích, zdravotním stavu nejbližší rodiny a zdravotním stavu otce dítěte.

Posledním krokem na příjmu je ultrazvuková kontrola plodu, vyšetření kardiotokografem a zaznamenání všech výsledků vstupní kontroly do zdravotní karty.

Na porodní sál nebo na lůžkové oddělení?

Pokud se už porod blíží, v porodnici nastávající maminku umístí na lůžko na přijímacím oddělení, kde rodičky čekají na pozdější převoz na porodní sál. Pokud to situace umožňuje, lékař a porodní asistentka s rodičkou proberou podrobnosti, týkající se postupu samotného porodu. Pokud má nastávající maminka zpracovaný porodní plán, je dobré mít ho sebou a konzultovat ho s porodním týmem.

Pokud porod není příliš akutní, před transportem na porodní sál ještě rodička absolvuje předporodní přípravu v podobě holení, klyzmatu a osprchování.

Dnes se již k holení před porodem přistupuje tak, že je nezbytné mít oholenou zejména oblast hráze a konečníku. Dojde - li totiž k nastřižení hráze, je potřeba, aby bylo toto místo dobře přístupné chirurgovi. Samozřejme jej můžete absolvovat v pohodlí domova, pokud na to zbývá čas. Holení v porodnici ale můžete také odmítnout.

U klyzmatu máte na výběr, zda použijete klasickou metodu, kd je vám konečníkem vpravena teplá voda do střeva. Ta organismus prohřeje, uvolní křeče a následuje vyprázdění střev. Nebo, pokud vám ze zdravotních důvodů není tato metoda doporučena (např. při syndromu dráždivého tračníku, či jakémukoliv jinému onemocnění střev), můžete si v lékarně zakoupit např. Yal gel. Ten samozřejmě nezapomeňte přibalit do tašky do porodnice. Zde vám ho pak aplikují. Některé porodnice ho dnes již také aplikují místo klasické metody.

Co se tedy bude dít u příjmu už víte. Teď už se jen uvolněte a těšte se! Už velmi brzy se totž stanete maminkou! A to je zkrátka nádhera! 

 

Doporučujeme přečíst ještě inspirativní článek o tom, jak by mělo vypadat ideální šestinedělí a také rozhovor se Soňou Kolmanovou o jejím přístupu k porodu, zbytečné atmosféře strachu a tom, jak se na porod připravit sama v sobě.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • Kardiotokograf

    přístroj, který poskytuje objektivní paralelní záznam křivek srdeční akce plodu a děložních stahů

  • klyzma

    vpravení tekutiny konečníkem do tlustého střeva

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

moc krásně vysvětleno,

Minnie, 4. 10. 2020, 13.25

Takový článek bych potřebovala před prvním porodem hezky sepsané.

Ivana.78, 16. 3. 2019, 21.03

Já měla porod vyvolávaný o 3 týdny dřív,klystýr jsem absolvovala,ale holení ne,jinak to probíhalo skoro stejně,jak je tu napsáno.

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 9.31

Moc pěkně napsané

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.09

Skvěle sepsané, přesně tak to u všech našich porodů probíhalo

mckvak, 14. 9. 2017, 21.21

Moc pekne napsane

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.49

díky za krásné shrnutí, co budoucí maminku čeká

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.44

já to prožívala jak ve snu, ani jsem si nestihla uvědomit, co vše se odehrálo

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 23.09

Jsem zvědavá, jak to budu mít já

Blankasiro, 17. 7. 2016, 12.20

Byla jsem na císaři, takže uplně jiný průběh...naštěstí plánovaně, takže jsem nějak věděla na co se připravit....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů