Jak probíhá běžný fyziologický porod

sledováno 1× zobrazeno 21593×

Vložil(a): Jana N., 31. 10. 2014 22.32

Porod je ukončení těhotenství. Fyziologický porod znamená, že se dítě narodí v rozmezí vypočteného termínu, hlavičkou dolů, jeví známky života a porod probíhá bez vážných komplikací. Fáze porodu jsou tři a nazývají se doby porodní, každá má jiný účel.

Kdy se porod blíží?

Koncem 36. týdne plod sestupuje, což znamená, že hlavička klesne do pánevní oblasti a začne tlačit na děložní hrdlo. Sestoupení plodu je znamení, že se porod již blíží. Dochází k němu mezi 36. a 39. týdnem těhotenství. Děloha se může začít připravovat na porod tzv. poslíčky, což jsou nepravidelné děložní stahy, které se mohou objevit asi týden až dva před porodem. Poslíčci avizují, že porod se blíží, ale ještě to není na to, abyste se vydala do porodnice. Často přicházejí navečer a v noci.

Říká se, že rozhodně poznáte, že rodíte, nebo že porod určitě nezaspíte. V den, kdy porod proběhne, se budete cítít jinak. Možná víc unavená nebo naopak. Začnete hnízdit. Budete přemisťovat nábytek, znovu skládat a rovnat overálky ve skříni. Sníte všechno, na co přijdete. Anebo naopak začnete trpět nechutenstvím. Vztah k jídlu se v posledních několika dnech před porodem radikálně změní.

Budou vás bolet záda, jak se rozvolňují křížové vazy. Nevyspíte se. Budete se bát samotného porodu, nebude vám nejlépe, bude vás trápit noční běhání na toaletu, a jestli máte již jednoho potomka doma, počítejte s tím, že vás v noci začne potřebovat. Na sex zapomeňte nebo naopak pokud přenášíte, můžete jím porod uspíšit. Snažte se uvolnit a těšit se na miminko, porod jako takový časem vytěsníte z hlavy.

Kdy jet do porodnice?

Do porodnice jeďte do 37. týdne gravidity vždy, když odteče plodová voda, začnete krvácet jasně červenou krví nebo nastanou kontrakce. Od 37. týdne těhotenství byste měla do porodnice vyrazit při pravidelných kontrakcích. Pokud rodíte poprvé, měla byste vyjet do porodnice ve chvíli, kdy máte pravidelné kontrakce po pěti minutách a tento stav trvá alespoň dvě hodiny. Pokud jste již rodila, je vhodné vydat se do porodnice, jsou-li kontrakce pravidelné a v intervalu po deseti minutách, protože druhý a každý další porod bývá rychlejší.

Kontrakce se od poslíčků liší tím, že neustoupí ani po teplé koupeli a naopak se zesilují. Dalším důvodem pro odjezd do porodnice od 37. týdne gravidity je opět krvácení jasně červenou krví, odtok plodové vody, nepravidelné kontrakce, či pocit tlaku na konečník. Na příjmu budete prohlédnuta gynekologem. Sestřička provede vyšetření moči, vážení, měření tlaku a natočí vám monitor. Dále s vámi porodní asistentka projde anamnézu. Pokud je monitor v pořádku, dohodne se s vámi na přípravě k porodu. Příprava, pokud s tím souhlasíte, obsahuje oholení genitálií a aplikaci klystýru a netrvá déle než deset minut. Pak následuje ještě nějaká doba na vyprázdnění po klystýru a osprchování.

Pokud žádáte epidurál, řeknete to personálu včas. Epidurál lze aplikovat od otevření porodních cest od cca tří do zhruba sedmi až osmi centimetrů. Tlumí bolest a má vliv na relaxaci svalstva pánevního dna (uvolňuje ho), čímž se porod může významně urychlit, ale také zkomplikovat, protože s utlumeným svalstvem se hůře tlačí plod. Také odstraňuje stres, který je pro rodičku rizikový, nepřímo snižuje riziko vzniku hypoxie a je ideální při císařském řezu.

Doby porodní

První doba porodní se nazývá otevírací a trvá u prvorodičky osm až dvanáct hodin, u vícerodičky čtyři až osm hodin. Začínající porod se ohlašuje především kontrakcemi, to jsou pravidelné stahy dělohy. Na začátku první doby máme časté nucení na močení a stolici. Dochází tak k přirozenému vyprazdňování před porodem, když to nejde přirozeně, je možné použít klystýr.

V první době porodní se můžeme uvolnit pomocí teplé sprchy nebo vany, pohupováním na gymnastickém míči, masírováním beder či zad, přiložením nahřátého polštářku na bedra, chozením. U někoho funguje i aromaterapie. Je potřeba vyzkoušet, co rodičce nejvíce vyhovuje. Záleží na možnostech porodnického zařízení a pocitech rodičky.

Druhá doba porodní trvá půl hodiny až hodinu. Když je dostatečně otevřené děložní hrdlo, rodička se snaží vytlačit dítě na svět. Hlavička dítěte, která prochází ven jako první, otevírá cestu zbytku těla, protože je největší. Je-li miminko v jiné poloze, porod může být komplikovanější.

Tuto dobu porodní většina žen vítá. Po několika hodinách kontrakcí, kdy nevíte, kdy bude konec, je v této fázi porodu jasné, že za chvíli budete držet miminko v náručí. Snažte se vyhledat polohu, kdy cítíte, že miminko nejvíce klesá dolů. Často to bývá poloha v kleče, na čtyřech, na boku, v sedě nebo ve stoje. Vertikální polohy usnadňují porod. Soustřeďte se pouze na sebe a odveďte pozornost od rušivých zvuků, osob.

Třetí doba porodní neboli „k lůžku“, končí porodem placenty. Placenta se odloučí od stěny dělohy do dvaceti minut po porodu a několika slabými stahy je vypuzena stejnou cestou jako předtím dítě. Někdy lékaři podávají nitrožilně umělý oxytocin, ale také pomáhá přiložení dítěte k prsu, protože sání bradavek způsobuje vylučování téhož hormonu, což pomáhá k odloučení placenty. Do porodního plánu můžete uvést, zda si umělý oxytocin přejete nebo nikoliv. Opoti přirozenému oxytocinu se ten umělý nedostává do mozku a může tak být narušena hormonální rovnáha, která je při a po porodu obzvláště důležitá pro bonding, navázání vztahu mezi maminkou a miminkem, ale také pro tvorbu mateřského mléka. Na konci třetí doby porodní následuje ošetření porodních poranění.

V posledních letech se mluví ještě o čtvrté době, tedy dvě hodiny po porodu, kdy je rodička ještě pod dohledem porodní asistentky.

Každá doba porodní má svůj význam a tělo rodičky přesně ví, co má dělat. Celý tento složitý děj je řízen hormony a probíhá bez našeho vědomého přispění. Je dobré vědět, jak takový fyziologický porod probíhá.

Porodní plán

Můžete si sestavit porodní plán, což je seznam přání či požadavků souvisejících s vedením porodu a poskytovanou zdravotní péčí rodící ženě a jejímu narozenému děťátku v porodnici. Není to nutností, ale usnadní to komunikaci se zdravotníky při přijímání na porodní sál a později v průběhu porodu. Ve většině porodnic už ho akceptují. Samozřejmě, že když dojde ke komplikacím a porod musí probíhat jinak, než jste si přála v porodním plánu, má porodník hlavní slovo. I na takové situace ale můžete v porodním přání myslet a zanést tam.

Jíst a pít během porodu už není striktně zakazováno. Záleží na zvycích porodnice. Pití je někdy doporučováno, aby rodička nebyla dehydrovaná. Vhodné jsou teplejší nápoje, voda, slazený čaj.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • hypoxie

    stav organismu, kdy je tělo nedostatečně okysličeno a dochází tak k základním metabolickým poruchám

  • kontrakce

    děložní stah

  • monitor

    (kardiotokografie) je přístrojové monitorování srdeční činnosti plodu a děložních kontrakcí; tyto parametry jsou zaznamenány a z výsledného grafu lékař nebo porodní asistentka ihned poznají, jak se miminku uvnitř matčina těla daří; metoda umožňuje včas diagnostikovat poruchy děložní činnosti nebo nitroděložní ohrožení plodu například nedostatkem kyslíku tak, aby mohla být včas provedena vhodná opatření

  • poslíčky

    nepravidelné děložní stahy, které avizují blížící se porod

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

krásné napsáno,škoda,že jsem měla jen jeden přirozený porod,teda pokud se to dá brát,měla jsem ho vyvolávaný.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.34

Hezký článek bylo to náročné, ale nádherné. Klidně bych si to ještě jednou prožila.

Dudu, 18. 5. 2019, 13.23

doporučuji hroznový cukr, aby byla síla

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 14.10

Moc hezky a pravdivě napsané

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 7.02

Skvělý článek, moc hezký vše rozepsané

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.24

pěkně napsané

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 15.46

pro mě byla tedy 2. doba porodní mnohem horší než 1.

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 9.16

doteď si vzpomínám, jak jsem se bála, že budu mít u porodu hlad tak jsem se pěkně napucla dvěma banány a bylo mi pěkně šoufl.

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 16.01

Dobrý článek

Jamu, 12. 7. 2016, 16.02

Pekny článek;)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů