Přetahování předkožky a péče o penis

sledováno 1× zobrazeno 147181×

Vložil(a): Adrianita, 27. 10. 2015 19.45  (aktualizováno 24. 10. 2017 11.50)

Narodil se vám malý chlapeček? Stejně tak jako u holčiček je důležité předcházet srůstání poševního vchodu, je u chlapců velmi důležitá péče o předkožku. Myslíte si, že je to v tomto věku zbytečné, nechápete důvod? Zajímá vás, jak na to, a jak poznat případné komplikace?

Nejprve je dobré si objasnit, jak vypadají zdravé pohlavní orgány chlapečka po porodu. Po porodu má chlapeček mezi nožičkama penis a šourek, v němž jsou uložena varlata. Přechodně můžou být varlata zvětšena, v brzké době tento jev odeznívá. Ve většině případů je vrchol penisu (žalud) překryt předkožkou. Předkožka je kožní řasa, která jednoduše obaluje žalud penisu. Tento kousek kůže vlastně funguje jako ochrana žaludu před jeho poškozením. Kromě žaludu ochraňuje také močové cesty před nepříjemnými infekcemi. Předkožka se skládá z vnějšího a vnitřního listu. Téměř u všech malých chlapců je žalud ukryt.

Vývoj pohlavních orgánů chlapců

Jak už jsem zmínila, po narození je žalud penisu ukryt vnitřním listem předkožky. Během prvních let chlapce se vnitřní list postupně uvolňuje a žalud je odhalen. Jedno z varlat nebo i obě varlata se mohou po porodu nacházet v oblasti třísel, při koupání však varle či varlata sestoupí do šourku. Je třeba to hlídat, abychom vyloučili, zda chlapec nemá nesestouplá varlátka. Do 1 roku věku by varlata měla být ustálena v šourku. Pokud tento jev přetrvává déle, může nastat zničení spermotvorné výstelky vlivem vyšší teploty. V oblasti šourku je přibližně o 2 stupně nižší teplota než-li jinde v těle. Proto tento jev pečlivě sledujte a případně konzultujte s pediatrem dítěte.

Základní péče o penis

Jakmile se dítě narodí, je zcela běžné, že šourek je po porodu oteklý a temně fialově zbarvený. U chlapců by měla obě varlata sestoupit do šourku. Jde o jeden z důležitých ukazatelů zralosti dítěte. Pokud varlata nesestoupnou do dvánáctého měsíce věku dítěte, je třeba dítě zkontrolovat u dětského endokrinologa. Všichni novorozenci mají penis zcela překrytý předkožkou (kůžičkou), kterou nelze přetáhnout přes penis (nikdy nepřetahujte násilím!). Tento nález je u novorozenců běžný a obvykle to není potřeba v prvních měsících, ba letech vůbec řešit.

Mnoho maminek se tím zbytečně stresuje, protože každý říká něco jiného - kdy začít přetahovat a jak často. Nejlepší je poradit se s pediatrem, který by vás měl upozornit na to, že je vhodný čas začít přetahovat předkožku a také ukázat, jak na to. Dříve se to dělalo již v kojeneckém věku. Od toho se dnes upouští a naopak je vhodné začít později, ideálně v době, kdy je dítě zcela bez plen. Čas ale máte až do pěti let věku dítěte, kdy už by předkožka měla jít přetáhnout.

Hygiena pohlavních orgánů

Péči o penis dítěte je třeba věnovat maximální pozornost. Důležitá je každodenní důsledná hygiena. I když miminko není třeba koupat každý den, minimálně zadeček a penis důkladně omyjte dětským mýdlem a opláchněte vodou. Případný bělavý mázek v oblasti kořene penisu je normální. Není třeba nějaké větší drhnutí, mázek se rozpustí běžným mytím. Po koupeli vždy pořádně usušte (otírejte jemně).

Někteří odborníci doporučují přetahovat předkožku při koupání. Není to však pravidlem. Předkožkový vak se lehce odlupuje, po přetažení je tedy vhodné omýt žalud vlažnou vodou. Důležité však je přetahovat opravdu jemně, nikdy ne silou, aby nedošlo k natržení předkožky. To je pro dítě velice bolestivé a je nutná návštěva urologa. Tohoto traumatu se snažte své dítě ušetřit. Je lepší přetahovat dlouhodobě, ale velmi opatrně, aby to nebylo dítěti nepříjemné.

Proč je přetahování tak důležité?

Přetahování předkožky je velmi důležité pro základní hygienu u chlapců. Pod předkožkou se tvoří maz, který musí odcházet pryč. Pokud se začne hromadit, hrozí zánět žaludu či předkožkového vaku. Nezoufejte, jestliže to zpočátku nepůjde. Trpělivě přetahujte. Čím bude dítě starší, tím to půjde lépe. Navíc předškoláci už jsou schopni si přetahovat předkožku sami. Stane-li se, že má chlapec předkožku červenou, bolestivou, případně podrážděnou přetahováním, namažte ji heřmánkovou mastí. Veďte však dítě od mala ke zvýšené hygieně.

Slepení či zúžení předkožky

Slepení předkožky k žaludu je běžný jev, který se vyskytuje u novorozenců, kojenců a batolat. Fimóza neboli zúžení předkožky je pro laika velmi obtížné rozeznat. Od narození je při zúžení předkožky předkožka úzká a dlouhá a nelze ji přetáhnout. Všímejte si, zda se u chlapce na začátku močení nevytváří tzv. kukla naplněná močí. Moč by se tak mohla dostávat zpět do močových cest a způsobit tak opakované infekce močového ústrojí.

Jakého odborníka navštívit?

V případě fimózy, kdy je třeba provést zákrok, raději navštivte dětského chirurga či urologa. Není vhodné, aby se o nápravu pokušeli sami rodiče nebo i pediatr. Násilné přetahování předkožky může způsobit trhliny, stálé jizvy i psychický otřes. Zákrok je proveden paličkovou sondou v celkové nárkóze. Někdy se přistupuje k používání kortikoidových mastí, které kůži rozvolní. Vždy ale způsob léčby konzultujte s odborníky, které jsem zmínila.

Péče po zákroku

Jestliže vám chirurg po zákroku synka doporučil přetahování předkožky v teplé koupeli, není třeba jej provádět denně, stačí jedenkrát týdně. Pokud v pozdějším věku dojde k opakovanému zánětu žaludu, je třeba opět přistoupit k chirurgickému zákroku. Hrozí zde opět jizvení. V případě zánětu je žalud rubínově červený a chlapce pálí.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • bepanthen

    mast pro každodenní ochranu pokožky dětského zadečku proti vnějším vlivům, které mohou způsobit podráždění pokožky (moč, stolice, tření o plenku).

  • endokrinolog

    lékař, zabývající se oblastí hormonálních poruch

  • kortikoidy

    syntetické chemické látky, které mají stejnou strukturu jako hormony z kůry nadledvinek – kortikosteroidy

Diskuze k této stránce (37 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

LauraI, 2. 1. 2022, 13.17

První syn s předkožkou problémy neměl, kdežto ten druhý ano a pomohla nám pinďa mastička od altaherby v kombinaci s koupelemi. Po třech měsících šla předkožka postupně přetáhnout, takže jsem ráda, že jsme se vyhnuly zákroku.

ani u jednoho syna jsem nepřetahovalo,stačilo jen,když mi má babička řekla,že jak byl strejda malý a přetahovala,tak ta předkožka nešla ani zpět a ani dál a museli s tím do nemocnice..

Teryk92, 24. 12. 2020, 12.03

Naše doktorka říkala nepřetahovat. Synovi jsou dva roky. Snad bude vše ok. To jsou starosti

Olla, 19. 10. 2019, 17.21

Dneska už jsou v lékárnách volně dostupné přípravky tady na ty potíže, takže není třeba plašit. Až pokud by nezabraly ani tady ty přípravky, tak bych šla za doktorem.

kamika, 30. 9. 2019, 1.36

Já ji koupila a radu ostatních, tak jsem zvědavá jak pomůže.

vandica, 28. 6. 2019, 1.17

Není zač, doufám, že pomůže. Je opravdu super. Já z toho měla neskutečné nervy.

evaevik

evaevik, 17. 5. 2019, 0.49

děkuji za tipy,brzy se nám taky asi budou hodit

vandica, 26. 4. 2019, 7.05

My jsme zkoušeli a nešlo to, tak jsme mazali krémem a ten nám pomohl. Je to tento https://www.pindamast.cz/

Ka, 17. 1. 2019, 8.08

Prosim o radu,v 6 mesicich mi doktorka rekla ze mame zacit pretahovat...ja moc nevedela jak a tak jsem pretahla uplne... Ted mam pocit ze po nejalem case,je to asi 1.5mesice, zalud je cerveny a bileho mazu je hodne... Muze to miminko bolet a jak poznam ze n3co neni v poradku? Mam se priznat doktorce co jsem udelala? Dekiji

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 21.09

Jestli budeme mít kluka, tak mě to také čeká

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů