Atopický ekzém u dítěte

sledováno 1× zobrazeno 18314×

Vložil(a): NikolaJ, 17. 8. 2015 14.02  (aktualizováno 3. 7. 2017 14.02)

Jakákoliv kožní choroba či vyrážka dokáže vašeho malého drobečka hodně potrápit. Trpí-li navíc vaše dítko přímo atopickým ekzémem, je to velká nepříjemnost nejen pro něj, ale i pro vás. Je potřeba zvažovat a myslet na spoustu věcí. Jaké jsou projevy a formy atopického ekzému, jak tento typ ekzému léčit a jak mírnit jeho projevy, jaké volit materiály pro oblečení?

Pojem ekzém je odvozen z řeckého slova „ekzeo“ označující něco, co vyvěrá na povrch, tedy na povrch kůže. Postižení se může vyskytnout v jakémkoliv místě jejího povrchu, většinou jako reakce na podráždění buď z vnějšího nebo vnitřního prostředí.

Co je to atopický ekzém?

Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže. Tzv. atopická dermatitida se vyznačuje svěděním a suchostí pokožky, obvykle se projevuje již v ranném dětství. Atopický ekzém je dlouhodobá nemoc s opakovanými novými záněty. Společně s problémy kožními se může dostavit i tzv. atopický syndrom, který je provázen sennou rýmou, různými alergiemi na potraviny či astma. Ekzém je tedy jakýsi projev alergické reakce těla, ve snaze odstranit příčinu, která jej vyvolala.

Známými spouštěči alergických reakcí doprovázející atopický ekzém jsou různé potraviny, např. ořechy, kořeněná jídla, ovoce, vejce, mléčné výrobky, ale i látky běžné denní potřeby, např. saponáty, vlněné látky, prach, zvířecí srst nebo pyl z rostlin.

Atopickým ekzémem trpí až 20% dětí školního věku. Pokud jím trpí oba rodiče, je velmi vysoká pravděpodobnost, že jej podědí i potomek (až 81%). Obecně v České republice atopický ekzém trápí asi 10% obyvatel. 

Jaké jsou projevy?

Atopický ekzém je zánětlivé kožní onemocnění, projevující se suchou zarudlou pokožkou, zduřením a svěděním. Může však přejít i do formy mokvajících pupínku, kde je možné i riziko zanesení infekce, protože hrozí rozškrábání konkretních pupínků. K této situaci dochází hlavně u malých dětí, rozškrábání totiž přináší dočasnou úlevu od svědění.

Pro atopický ekzém je typické zhoršení v jarních a podzimních měsících, naopak ke zlepšení dochází v létě (díky slunečnímu záření) a v zimě (dítě se nazapařuje, nepotí).

Většinou se objevuje již v kojeneckém věku a v dospělosti vymizí. Příznaky se liší podle toho, v jaké formě se ekzém vyskytuje. Formy máme tři, a to kojeneckou, dětskou a dospělou:

  • Forma kojenecká

Začíná kolem 3.měsíce života a představuje největší množství případů. Nejprve se objevuje na tvářích, čele a bradě, poté se rozšiřuje na jakoukoliv část těla. Projevuje se červenými pupínky, šupinami a puchýřky, které mohou mokvat. Dítě se stále škrábe a velice neklidně spí. Záchranou mohou být rukavičky proti škrábání, které mohou být také součástí speciálního pyžama pro děti atopiky.

  • Forma dětská

Ekzém se „stěhuje“ z obličejové části do typických míst jako jsou loketní a kolenní jamky. Mezi další postižené části pak zahrnujeme krk, zápěstí a hřbet ruky. Ekzém opět velice nepříjemně svědí a dochází i k opětovnému zanášení infekce do postižených míst. S věkem projevy ekzému ustupují a během sedmého roku dochází u poloviny postižených k úplnému zániku.

  • Forma dospělecká

U 10% pacientů může ekzém propuknout až v dospělosti. Obvykle jde ale o pokračování nemoci z dětství. Místa postižené kůže jsou stejná jako u kojenecké formy, intenzita svědění je však vyšší. Kůže je zdrsnělá a hrubá, dochází k jejímu popraskání.

Jak nejlépe atopický ekzém léčit?

Běžná opatření

Pro správnou léčbu atopika je nejlepší odstranit veškeré známé alergeny v blízkém okolí, tzn. vytvořit kolem dítěte s atopickým ekzémem tzv. hypoalergení prostředí. Doma by se mělo často vysávat, koberce by se měly odstranit i včetně péřových peřin, polštářů a jiných chytačů prachu. Mezi spouštěče ekzému patříí i zvířata se srstí a peřím. Dále by se v prostorech, kde žijí atopici, nemělo kouřit, dokonce ani z kamen, a dráždivě působí i výpary, např. z nátěrových hmot. Proto je také důležité pravidelné a dostatečné větrání.

Atopici by si měli být také vědomi skladby svého jídelníčku a hlavně mít pod kontroulou alergeny, které by mohly ekzém ještě zhoršit.

Lidé s atopickým ekzémem by také neměli používat běžné kosmetické a hygienické prostředky, ale jen ty určené pro lidi s citlivou pokožkou (nejlépe ty ekologické). Mýdla, šampony a jiné prostředky by měly být šetrné a nezpůsobovat žádné zhoršení stavu. Při koupání je možné do vody přidávat speciální oleje a ihned po usušení je vhodné mazat pokožku ošetřovacími krémy, které pokožku dobře hydratují.

{{:pr:}}

Malým dětem ale i dospělým se doporučují lázeňské a přímořské pobyty (slaná voda atopikům velice pomáhá, naopak chlorovanou vodu je dobré spíše omezit). Součástí léčby může být i fototerapie, kdy se pacientova kůže záměrně vystavuje UV záření z umělých zdrojů.

Léky na předpis

Mezi konkrétní velice účinná léčiva patří antihistaminika (vnitřní léčivo), která částečně brání svědivým projevům. Kromě toho lékaři většinou předepisují místní kortikoidy (zevní léčivo). Ty jsou nejúčinnější součástí léčby, neboť mají velmi silné protizánětlivé účinky. Léčba kortikoidy je pouze místní, to znamená, že kortikoidovou mast nanášíme pouze na postižené místo, a užíváme jen nezbytné množství přípravku. Kortikoidy mohou být pouze na předpis.

Nově se také atopický ekzém léčí místními imunomodulancii v podobě krému a masti. Používají se zatím jen v případech, kde běžná léčba selhává. Velkou výhodou je to, že se u těchto farmak neobjevily zatím žádné vedlejší účinky. Z toho důvodu se doporučují i k dlouhodobému užívání a lze jimi dokonce i předejít novým výsevům ekzému.

Co nejlépe atopickému dítěti obléknout?

Co se oblečení týče, je určitě důležité se vyvarovat syntetickým a neprodyšným materiálům, které mohou dítě s ekzémem dráždit a způsobovat jeho pocení či zapařování. Vhodné nejsou ani materiály s chlupem, které pokožka atopika těžce snáší. V potaz musíme brát také tzv. módní materiály (módní džíny, materiály s umělými barvivy). Teplé svrchní oblečení by mělo být podšito bavlnou nebo jiným přírodním materiálem. Stejně tak by měly být vybaveny i deky, zavinovačky či jiné podložky.

Pro atopiky je ideální bavlněné oblečení nejlépe z certifikované biobavlny z kontrolovaného ekologického zemědělství, kde máte jistotu, že neobsahuje stopy chemických látek. Každé nové oblečení by se mělo několikrát vyprat, avšak nepoužívejte aviváže, příliš chemické prací prostředky či drastické odstraňovače skvrn, určitě dejte přednost prostředkům ekologickým, které budou šetrné k pokožce vašeho dítka. Perte na co nejvyšší teploty, aby se s oblečení eliminovaly choroplodné zárodky a také máchejte více.

U malých dětí určitě záleží i na plence. Opět se budu opakovat, ale přírodní materiály bez chemikálií jsou ty nejvíce doporučované. Ideální jsou látkové biobavlněné nebo konopné pleny. Stejně tak není dobré používat jednorázové ubrousky, zadeček je vhodné umýt vždy pod tekoucí vodou.

To, že si k vám nebo k vašemu miminku najde atopický ekzém cestu bohužel neovlivníte, ve většině případů jde o dědičnou dispozici. Určitými kroky však můžeme jeho propuknutí předejít nebo jej alespoň zmírnit, ať už se to týká okolního prostředí, stravy, oblečení, koupání či jiných činností. Protože každý, kdo zná atopický ekzém na vlastní kůži nebo kůži svého dítěte, udělá vše pro to, aby se tohoto nepříjemného průvodce svým životem zbavil.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Související informace a zdroje/

Pojmy použité v článku:

  • antihistaminikum

    lék používající se k léčbě všech projevů alergie

  • imunomodulancia

    látky, které zvyšují přirozené obranné mechanismy organismu vůči nákaze, nádorovému bujení a dalším nemocem

  • kortioidy

    syntetické chemické látky, které mají stejnou strukturu jako hormony z kůry nadledvinek – kortikosteroidy. Používají se hlavně k léčběalergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou

Diskuze k této stránce (117 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 10. 2021, 12.04

Tohle naštěstí neznáme, ťuk ťuk. Musí to být hrozné

druhorozený ho měl,jen jako batole,jak rostl tak se mu naštěstí ztratil ♥

ivanka386, 26. 9. 2020, 0.26

Ahojte maminy, my jsme se s atopickým ekzémem prali docela dost dlouho, ale vyřešilo nám to až doporučení CBD masti od kamaráda. Hledali jsme na internetu a našlo se nám jedno takové řešení na stránce https://www.cibdol.cz . Vyzkoušeli jsme a po pár měsících bylo po problému

michaelanavrc, 9. 4. 2020, 11.41

nám hodně pomohl na ekzémy a různé vyrážky třeba alergické plasmagel.

kamila.336, 14. 4. 2020, 11.56

Dobry den, prosím kde bych tento gel sehnala?

kamila.336, 20. 4. 2020, 12.25

Tyjo to je skvělá cena a moc dobře složeni, to jsem velmi mile překvapená. Dekuji moc!

Bianka

Bianka, 10. 4. 2019, 21.25

Máte někdo zkušenosti s těmito výrobky https://www.protopan.cz? Případně jestli je používali i vaše děti.

aratk, 25. 11. 2018, 18.36

Jaký sprchový gel používáte na atopii?

Kvetka25, 27. 11. 2018, 19.55

Nám se osvědčil sprchový krém pro atopiky od Biodermy. Je teda cenově trochu vyšší, ale kupuju ho na Notino, mají ho tam dost často v akci.

aratk, 28. 11. 2018, 19.44

Děkuji moc. Myslím, že ho teda asi taky vyzkoušíme.

IvčaSemi, 7. 12. 2017, 22.54

Mohla bych se tu zeptat maminek, co mají děti atopiky, tak jestli používáte klasické jednorázové plínky nebo jsou lepší látkovky ?

wěrgl, 6. 12. 2017, 20.24

tři roky bojujeme s atop.ekzémem a nakonec to dopadlo tak že na vyžádání jsem nechala vzít krev a projevila se alergie na bíkovinu kravskou. No tak se nám otočil svět. Jsem z toho celá vyplašená. Uvidíme co bude dál:(

nikihiphop

nikihiphop, 6. 12. 2017, 17.47

mám velké štěstí že našemu bruníčkovi se tohle neděje byla by to hrůza

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.28

U dceři ve 2,5 letech řekla dermatoložka, že má atopický ekzém....já měla podezření na molusky, byly to molusky - řekla mi to pak i dětská....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů