Miminko - 5. a 6. týden

zobrazeno 53590×

Vložil(a): Martina Richterová, 27. 7. 2015 11.14

Šestinedělí se pomalu blíží ke konci, většina poporodních ran je zahojena a vy se pomalu dostáváte do lepší kondice. Z vašeho děťátka se pomalu stává človíček, který začíná reagovat na mnoho podnětů. Dítě přestává být novorozencem a začíná být kojencem. S miminkem se stále ještě sžíváte, ale už je to lepší než na začátku. Čeká vás další kontrola u pediatra na konci šestinedělí a nezapomeňte se také objednat ke svému gynekologovi na pravidelnou prohlídku, kterou je třeba udělat po šestinedělí.

Co se děje s vámi?

Patrně se cítíte velice unavená, je to tím, že v noci vstáváte, na tuto situaci si budete muset zvyknout. Kojení už by mělo být v pořádku, pokud s ním však stále trochu bojujete (miminko nechce sát, máte pocit, že mléka je málo) raději kontaktujte laktační poradkyni. Děloha už by měla být zcela zavinutá a vrací se na svou původní hmotnost. Očistky pomalu slábnou, na konci šestinedělí by měly zcela vymizet. Přesto se doporučuje dodržovat sexuální abstinenci alespoň do té doby, než vás po šestinedělí zkontroluje lékař, zda jste v pořádku.

Mohou se objevit problémy s tvrdnutím prsou, to se stává zejména v noci nebo k ránu, kdy dítě delší dobu spí a vaše prsa jsou velice nalitá. Tyto problémy se všeobecně objevují nejčastěji v prvních dvou měsících po porodu, než se dítě stabilizuje. Jakmile zesílí, bude schopné vysát mnohem více mléka. Pokud cítíte, že jsou prsa nalitá příliš, zkuste mléko odstříkávat. Předtím můžete prsa nahřát.

Co se děje s miminkem?

Z vašeho děťátka se pomalu stává človíček, který začíná reagovat na mnoho podnětů. Je na něm znát doslova každý den. Nyní je již déle vzhůru, než tomu bylo těsně po porodu. Lépe ovládá ručičky i nožičky, snaží se uchopit hračku a také otáčí hlavičkou za vaším hlasem. Na konci šestinedělí se s miminkem vydáte na další kontrolu k pediatrovi, který miminko změří, zváží, zkontroluje pupíček, zda se správně hojí a celkově zhodnotí, jak kojenec prospívá. Pokud máte jakékoliv obavy či dotazy, nebojte se je pediatrovi sdělit, je tu pro vás. Pokud se bojíte, že v ordinaci vše zapomenete, klidně si otázky připravte předem.

Na konci šestinedělí dochází k přechodovému období, kdy už dítě přestává být novorozencem a začíná být kojencem. Dítě by mělo dokázat „pást koníčky“ (pozvednout hlavičku, když ho položíte na bříško, ale neudrží ji dlouho). Pokud dítěti ukážete zajímavý a velký předmět, mělo by ho sledovat (udrží pozornost jen pár vteřin, to je naprosto normální). Pokud se k němu nahnete hodně blízko, bude si prohlížet váš obličej.

Co dělat v tomto období?

Snažte se maximálně věnovat svému dítěti, ale nezapomínejte také na sebe. Pokud venku nepanují tuhé mrazy (méně jak 5 stupňů Celsia), každý den vyrazte s kočárkem alespoň na krátkou procházku. Udělá to dobře vám i dítěti. Snažte se vyváženě jíst, rozhodně nedržte žádnou dietu, naopak kojící žena potřebuje vyváženou stravu. Vyhýbejte se tučným a smaženým jídlům, sladké jezte jen v omezeném množství. Pozor na nadýmavé potraviny, mohly by dítěti způsobit bolesti bříška.

Se sexem raději počkejte až po šestinedělí. Je vhodné nejprve absolvovat preventivní prohlídku, na které vám lékař řekne, zda se vše hojí tak, jak má. Počítejte s tím, že zpočátku vás to při pohlavním styku může bolet. Je vhodné použít lubrikační gel a hlavně se do ničeho nenutit.

Tatínkové, zapojte se!

Někteří muži se už nemohou dočkat, až skončí ženě šestinedělí a budou moci mít pohlavní styk. Je to samozřejmě zcela přirozená lidská potřeba, na druhou stranu na partnerku nespěchejte. Po porodu se může leccos změnit, navíc nějakou dobu trvá, než se vše vrátí do původního stavu. Buďte na partnerku ní něžný a do ničeho ji nenuťte.

Naopak se snažte zapojit se do péče o miminko, alespoň v rámci možností. Například o víkendu vezměte dítě na procházku, aby si žena mohla udělat doma vše potřebné, nebo si zkrátka jen odpočinout. Naučte se přebalovat, chovejte své dítě.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • gynekolog

    ženský lékař pracující v oboru "gynekologie a porodnictví", zabývá se prevencí a léčbou ženských pohlavních orgánů, kontroluje těhotenství, předepisuje antikoncepci...

  • Očistky

    (Involuce dělohy, lochia) - Poporodní krvácení: odumřelá děložní sliznice odchází z těla. Čtyři dny odchází ve formě krve, potom jako hnědý výtok, který během dvou týdnu změní barvu na žlutou a na konec na bílou (už jen hlen).

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

tady jsme už měli po druhé růstový spurt

Minnie, 4. 9. 2020, 10.01

Tohle období jsem si moc užívala, ale děsilo mne, jak rychle vše utíká...

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.41

Toho období bylo hodně hektické, bylo toho nějak moc

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.28

pasení koníčků byla zábava, pozorovat to snažení

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 19.00

to už jsme si na sebe navzájem nějak zvykli

Eliška Kozlova, 27. 7. 2016, 2.18

Z novorozence se stává kojenec, tak to utíká

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.55

Ze začátků si pamatuju jen věčné návštěvy a nekonečné kojení

mckvak, 2. 9. 2015, 20.54

Mala nam v tomhle obdobi hlavu vubec nezvedala a kdyz uz ji nadzvedla tak hrozne nakrivo - meli jsme strach. Navic se hrozne zacala propinat do luku - coz uz nastesti preslo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů