Udělejte si pravidelně čas sama na sebe

zobrazeno 3970×

Vložil(a): Martina Richterová, 26. 10. 2015 18.37

Milé maminky, víte, že mateřská „dovolená“ je tou nejnáročnější „prací“ na světě? I když ji děláme s láskou, každá z nás občas pocítí tu nesmírnou únavu. Aby ne, běžně jsme chodily do práce na 8 – 9 hodin. Naše pracovní doba nyní činí 24 hodin a rozvržení pracovní náplně je plně v rukou našeho děťátka. Není divu, že občas potřebujeme „vypnout“ a udělat si čas jen sama pro sebe. Dříve to bylo pravidlem, dnes vzácností. O to více bychom si to měly užít! A jak na to?

Spokojená maminka = spokojené dítě

Jistě jste si všimla, že vaše děťátko reaguje na to, jak se cítíte vy. Když jste unavená a nervózní, dítě je více plačtivé, větší děti naopak o to raději upozorňují na sebe. Pokud se celý den nezastavíte, pak se ani nemůžete cítit dobře. Každý z nás občas potřebuje odpočinek. Čas strávený jen podle svých představ. Ať už se jedná o cokoliv, může to být spánek, čtení knížky, relaxace ve vaně, ale také čas strávený s přáteli nebo provozováním koníčků.

Samozřejmě hodně záleží na tom, jak staré dítě máte a zda máte možnost hlídání (babičky, sourozence, kamarádky, školka). Mnoho párů však tyto možnosti nemá a jsou často závislí jen na sobě. V takovém případě by měl pomoci partner. Muži se velmi rádi vymlouvají na to, že oni chodí do práce a my si „užíváme“ volna doma. Ano, je to typická mužská logika. Některým nemá ani cenu nic vysvětlovat, nejjednodušší je dát jim dítě a odejít na pár hodin pryč.

Dejte si za úkol „volný čas“

Zkuste se zamyslet, kolik volného času jste za poslední týdny měla? A tím nepočítáme spánek a sledování televize při žehlení. Myslím tím opravdu volno, kdy jste si vyrazila s kamarádkou na nákupy, na kávu, do fitka, na výlet nebo jen tak relaxovala? Dejte si za úkol najít si alespoň dvakrát týdně dvě hodiny, které strávíte mimo domov svou oblíbenou činností. Domluvte se s partnerem nebo příbuznými, aby vám dítě pohlídali. Předejte jim nakrmené a vykoupané dítě, které bude patrně stejně spát, a udělejte něco pro sebe. Pořád se trápíte kily po porodu? Přihlaste se například na Zumbu nebo choďte na angličtinu. Cokoliv, co by vás mohlo bavit a zároveň trochu zvednout sebevědomí.

Zaplaťte si aktivity dopředu

I když si řeknete, že budete chodit cvičit, často se vám pak nebude chtít. To znám z vlastní zkušenosti. Najdete si vždy několik výmluv, proč zůstat dneska doma. Proto je lepší si zaplatit kurz na celý půlrok nebo rok dopředu a nejlépe chodit s kamarádkou. Spojíte tak příjemné s užitečným, navíc se nebudete moci vymlouvat jen sama sobě. Pokud byste hlídání nenašla, můžete chodit cvičit přes den, kdy některá centra nabízí možnost hlídání. Věřte, že i ta hodinka, kdy budete „sama“ pro vás bude balzám na tělo i duši.

Scházejte se s jinými maminkami

Jakmile se stanete maminkou, vaše zájmy se značně „ztenčí“ a vše se bude točit kolem dětí. Scházet se s bezdětnými kamarádkami se může stát „peklem“ pro obě strany, protože si najednou nebudete mít co říci. Proto je lepší najít si kamarádky mezi maminkami, které mají nejlépe stejně či podobně staré děti jako vy. Budete si tak mít stále o čem povídat, můžete podnikat společně řadu aktivit, děti si spolu vyhrají a vy můžete ve „volných“ chvílích zajít společně na kávu nebo do vinárny.

Každý den si udělejte alespoň půl hodiny jen pro sebe

Čas vyhrazený pouze pro sebe si udělejte každý den alespoň na půl hodiny. Můžete využít doby, kdy vaše dítě spí nebo večer, když přijde partner z práce. Nemusíte vařit či uklízet, když dítě usne. Naopak si chvíli sedněte, uvařte si třeba kafe nebo kakao, čaj a dejte si „nohy na stůl“. Můžete si v klidu přečíst noviny, prohlédnout časopis nebo přečíst pár stránek z oblíbené knížky.

Nezapomínejte také v rámci možností se věnovat partnerovi! Často dochází k partnerské krizi s příchodem dítěte do domácnosti. Samozřejmě, že dítě je nyní na prvním místě. Ale pokud máte alespoň občas možnost nechat si dítě pohlídat, vyrazte s partnerem na večeři, do kina nebo jen tak na procházku ve dvou. Partner se často s příchodem dítěte cítí odstrčený a pro vás nedůležitý, tak mu dejte najevo, že to tak není. 

Dělejte si malé radosti

Také se u vás vše točí kolem dítěte, ale na sebe prakticky zapomínáte? Zapomněla jste, kde máte řasenku, a na čištění zubů si vzpomenete až před obědem? Změňte to. Alespoň trochu se namalujte, ráno si vyčleňte pár minut na pravidelnou hygienu a alespoň jednou týdně si kupte maličkost, která je jen pro vás. Nemusí to být nic drahého, nicméně trochu se rozmazlujte, zasloužíte si to.

A jak jste na tom s „volným“ časem vy? Podělte se s námi.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 19. 1. 2023, 22.54

Při mateřské jsem se snažila si udělat na sebe čas, alespoň dvě hodiny denně, jelikož jinak bych se asi zbláznila. Naštěstí mám manžela, který ně vždy podporuje, takže jsem si chodila zaběhat anebo zaplavat do bazénu. Mateřská mi již skončila, ale volný čas mám každý den odpoledne na cvičení a manžel si chodí každý druhý večer hrát do zkušebny na timbales, které si pořídil na https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-timbales.

lenicka.pisnicka.93, 19. 4. 2022, 8.18

Ze zkušenosti vím, že na to, udělat si volný čas, není často čas. Ale co jsem si na https://kvalitneseo.cz/administrativni-prace-pro-tvuj-web-nebo-e-shop/ najmula virtuální sekretářku, která mi řeší diář a trochu organizuje pracovní život (je to vlastně taková asistentka, ale zároveň parťačka, se kterou jsem naladěná na stejné vlně), tak si tak jednou za čtrnáct dní udělám čas na to, abych si došla třeba na kosmetiku a tak nějak se o sebe postarala.

volno a čas na sebe jsem si dělala tak,že jsem chodila do práce.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 12.31

Volno a čas sama na sebe ocení každý

Gabill, 6. 7. 2017, 9.46

Ten kazdodenny kolotoc asi pozname kazda. Najst si cas iba pre seba je tazke. Mozno niekedy pomoze, len podniknut nieco ine aj s babatkom. Napriklad zajst si kamaratkou na kavu aj s babatkom, zatial co babatko spinka v kociku vedla.

baru86

baru86, 22. 4. 2017, 22.18

Těžké v každodenním kolotoči, ale tak snažím se )

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.09

udělat si čas na sebe je někdy velký problém, potřebovala bych, aby den měl tak 28 hodin

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.30

je pravda, že spokojená maminka= spokojené dítě. Ale ještě poradte, kde vzít čas... To je rozvíjení dítěte, vaření, úklid, na partnera nesmím zapomenout.... Ale tak to mají asi všichni

Petra Önder (petrao)

petrao, 1. 11. 2016, 5.51

Zatím tak 20 minut v mezičase kdy usne dítě a já

klárka, 28. 7. 2016, 12.42

Moc hezky napsaný článek a je to pravda. Ženy na mateřské by měli mít aspoň chvilku jen sami pro sebe, ať si můžou trošku odpočinout. Já jsem tam nejdřív chodila s kamarádkama každý měsíc na kafe, něco sladkého a jen si popovídat nebo do kina. To mě aspoň donutilo se hezky obléct, nalíčit a tak Letos jsme to povýšili a jsme domluvené, že bysme si zaplatili nějaký wellness víkend...děti to bez nás zvládnou a manželé se o ně postarají, tak se popravdě nemůžu dočkat. Dost se nám líbí alexandria v luhačovicích, z Brna to zas tak daleko není, kdyby něktará náhodou potřebovala nečekaně domů. Jen doufám, že se nestane nic nečekaného a že nám to opravdu vyjde

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů