Jak v létě pečovat o pokožku těla a chodidel?

zobrazeno 1363×

Vložil(a): Adrianita, 16. 7. 2020 14.00  (aktualizováno 12. 8. 2020 15.08)

Velké horko, sluneční paprsky, mořská nebo chlorovaná voda, chůze v nových sandálkách, chůze naboso… To vše dává na frak nejen pokožce celého těla, trpí i chodidla. Jak nejlépe o tyto partie pečovat a jaké přípravky použít? Máme pro vás několik tipů!

Zbavte se odumřelých kožních buněk

V žádném jiném ročním období není pokožka těla vystavena tolik vnějším vlivům tak, jako je tomu v létě. Jak nejlépe připravit pokožku na slunce a vyživující péči? Peelingem. Použijte peeling alespoň dvakrát týdně na celé tělo, šetrnější i na oblast obličeje. Opálení bude rovnoměrnější, zbavíte se odumřelých buněka připravíte tak prostředí pro veškerou výživu ve formě kosmetiky. Nikdy neobrušujte pokožku podrážděnou, spálenou od slunce nebo jinak “poškozenou”, spíše byste jí ještě uškodili. 

Pokožku vyživujte

Myslete na dostatek vláhy, dostatečně pijte a jezte spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Dodáte tak tělu nejen dostatek vody, ale i vitamínů a minerálů, zároveň pokožku prozáříte. V neposlední řadě myslete na zvlhčení pokožky nejen po koupeli. Můžete se promazat hutným tělovým máslem nebo pečujícím olejem. Více jsme psaly v článku Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré? 

Chcete pečovat o celou svou pokožku, ale nechcete investovat do několika kosmetických produktů, případně všechno balení nechcete vláčet na dovolenou? Perfektní řešení je pro vás multifunkční krém. V našem VĚRNOSTNÍM PROGRAMU najdete Skin food od Weledy, který je navíc vhodný pro celou rodinu. Tento krém je speciální kombinací léčivých rostlin. Bylinné extrakty jsou smíchány se vzácnými tuky, oleji a vosky, které pokožce dodávají výživu. Třešničkou na dortu je nezaměnitelná bylinková vůně. Krém můžete namazat na pleť a použít tak jako denní a noční krém, dokonce i jako pleťovou masku, podklad pod make-up nebo rozjasňovač na lícní kosti. Mimo to můžete krém použít jako pečující krém na ruce, lokty i další suchá místa, poslouží i jako regenerační krém na chodidla.

V létě také chraňte pokožku celého těla před spálením, a to i v případě, že už jste opálení. Více si přečtěte v článku Opalujete se zdravě?

Pečující bylinky

Vybíráte-li vhodný krém, zaměřte se na jeho složení. Víte, že jsou bylinky, které pečují o vaši pokožku a můžete je hravě pěstovat i na své zahrádce? 

  • Violka trojbarevná - květy violky trojbarevné se používají zevně k léčbě mírných příznaků seboroické dermatitidy, která se projevuje ve formě lupů, svědění nebo akné.

  • Měsíček lékařský - výtažky z měsíčku jsou využívány v kosmetice, protože zklidňují pokožku a podporují její regeneraci.

  • Rozmarýn lékařský - rozmarýn je známý pro své zahřívací vlastnosti. Esenciální olej z rozmarýnu dodává tělu energii a povzbuzení, stimuluje smysly a krevní oběh a má tonizující účinky.

  • Heřmánek pravý - heřmánek podporuje hojení pokožky a sliznic. Stimuluje metabolismus pokožky, podporuje regeneraci tkání a zmírňuje zánětlivé projevy.

Citlivá pokožka a péče o zranitelné části těla

Trpíte na suchou či velmi suchou pokožku a ne každá kosmetika vaší pokožce lahodí? Zaměřte se na krém s lanolinem. Vhodné jsou také krémy s bambuckým a kakaovým máslem. Zanechají vaši pokožku hedvábně jemnou a vyživenou.

Nezapomínejte také na vaše rty. V létě mohou trpět na popraskání. Na rty používejte přípravky s obsahem lanolinu a včelího vosku, který tvoří na rtech ochranný film, který je brání.

Tipy na péči o chodidla

Je fajn, že v létě nohy neschováváme v ponožkách a uzavřených botách. Kůže může větrat, chůze bosky je nejen příjemná, ale i zdravá. I letní počasí má pro chodidla svá úskalí, nohy se potí, můžou otékat, sandály můžou nožku odřít, chůze naboso má vliv na tvrdnutí pat. A odhalené nohy chceme udržet hezké. Základem péče je nenechávat péči o chodidla až na léto, ale pečovat o ně po celý rok. Co nejčastěji dopřejte nohám lázeň, do které přidejte koupelovou sůl. Jednak se vám podaří změkčit ztvrdlou kůži, za další i odumřelé buňky půjdou dobře odstranit. Pokud i po koupeli vaše paty potřebují další péči, zkusit můžete opět peeling a pemzu i pilník na paty. Poté chodidla dostatečně promastěte zmíněným krémem, máslem nebo olejem. Můžete si dopřát i pravidelný zábal a masáž, díky které můžete zatočit s nespavostí či úzkostí, ale pomůže uvolnit i celé tělo.

 

Jak pečujete o pokožku a chodidla v létě vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 13.04

já jsem na tu péči hrozná, vždy něco koupím, ale použití pokulhává

vranovahan, 30. 11. 2022, 22.03

Dobré tipy, díky mockrát. Já třeba přes léto s kůží vlastně moc problémy nemívám. Vždy to začne až na podzim a přes zimu. To mám pokožku a hlavně teda pleť pořád takovou vysušenou. Ještě štěstí, že dnes existují ty krémy pro suchou a citlivou pleť, viz https://zivotavyziva.cz/kremy-na-suchou-a-citlivou-plet/ Bez nich nevím co bych dělala.

milujici.teticka36, 26. 7. 2022, 8.20

Dobrý den, krémy běžně moc nepoužívám, ale je pravda, že v létě, zvlášť v těchto teplech, taky občas po něčem sáhnu. Na https://petrasouckova.cz/kategorie/pece-o-plet/mineralni-pudr/ jsem našla tip na minerální pudr, tak se snažím využívat ten. Obecně trpím na mastnou pleť, takže je pro mě pudr na údržbu lepší než kdejaké krémy, které mi ucpávají póry. Což prostě teď v létě, když se potíte tak třikrát více zkrátka nechcete.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.29

krémy vůbec nepoužívám

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.20

V létě krém moc nepoužívám.

nancy, 8. 9. 2020, 9.19

Mám suchou kůži a tak se musím mazat denně.

Teryk92, 6. 9. 2020, 19.15

Já se občas namažu opalovákem a to je asi vše no Mažu se hlavně v zimě, kdy mám pokožku dost vysušenou.

patricia077

patricia077, 22. 8. 2020, 22.16

Suchou mám tak mazu chodím bosa a dost se macham

Katka

Katka, 13. 8. 2020, 9.28

Já se mažu spíš v zimě, v létě nemám suchou kůži. Na peeling chodidel je dobrá chůze na boso 😉

jitka46

jitka46, 12. 8. 2020, 22.48

Peeling používám pravidelně a jsem z toho nadšená. Kůže je potom krásně jemná.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů