Typy teploměrů, rozdíly a jak správně měřit teplotu?

zobrazeno 37974×

Vložil(a): pavlakosec, 1. 11. 2017 9.43

Zvýšená teplota lidského organismu či dokonce horečka, o níž hovoříme od zhruba 38 stupňů Celsia, bývá neklamným signálem toho, že po zdravotní stránce není něco v pořádku a tělo se horečkou brání. Přesnou diagnózu dokáže stanovit jen lékař. I doma však můžete pomocí teploměru provést měření tělesné teploty, která je jedním z nejdůležitějších indikátorem zdravotního stavu. Rtuťové teploměry jsou minulostí. Jaké typy teploměrů jsou dostupné, jaké jsou odchylky v měření a jak správně měřit teplotu?

Člověk má stálou tělesnou teplotu asi 36–37 °C. Povrch těla (kůže) je chladnější než vnitřní orgány. Teplota nad 37 ˚C je tzv. zvýšená tělesná teplota – je to obranná reakce organismu na cizorodé látky (bakterie, viry, parazity), která nejčastěji provází nemoci jako chřipka, angína, příušnice, zánět mozkových blan, nejrůznější infekce a záněty, úpal a úžeh. Nad 38 °C mluvíme o horečce. Každý člověk má jinak nastavenou svou normální teplotu (ale ne přes 37 °C) a také reakce např. na infekci je jiná – někdo má při angíně 37,5 °C a někdo 39 °C.

Při 40 stupních začíná mít nemocný halucinace a zimnici a hrozí febrilní křeče. Za horní hranici, kterou dokáže lidský organismus ještě přežít, se považuje teplota 41,9 stupňů Celsia. Při horečce 42 °C se hroutí životní funkce člověka. Proto je nezbytně nutné teplotu hlídat. 

Rtuťové teploměry

Rtuťové teploměry už patří minulosti. Od 1. června 2009 byl zakázán prodej rtuťových teploměrů. Zákaz se týká i dalších měřicích zařízení se rtutí, jako jsou například tlakoměry, barometry, tonometry a venkovní teploměry. Přináší větší bezpečnost pro uživatele, ale i nižší zátěž pro životní prostředí. Cílem zákazu Evropské komise je omezit průmyslovou spotřebu rtuti. Rtuť může kontaminovat vodu a půdu i tisíce kilometrů daleko od zdroje. Do organismu se rtuť, která ovlivňuje nervový systém, dostává dýcháním a potravou (kontaminované vnitřnosti zvířat, zemědělské plodiny atd.).

Skleněné teploměry

Jestli jste zvyklé na skleněný teploměr, můžete ho mít a využívat i dnes. Jen už v něm není rtuť, ale jiné látky. Nejčastěji obsahují galium, indium nebo tekutý materiál z gália, india a zinku - jednoduše netoxický materiál, který je zároveň šetrný k životnímu prostředí.

Mezi výhody skleněných teploměrů patří fakt, že pro jejich provoz nepotřebujete žádné baterie. Další výhodou je pořizovací cena - pořídíte je do stovky. Naopak nevýhodou je samotný skleněný materiál, protože se teploměr může lehce rozbít. A další nevýhodou je potřeba delší doby pro měření (až 10 min.):

  • v podpaží (axilárně) – cca 5–10 min.
  • v ústech (orálně) – cca 3 min.
  • v konečníku (rektálně) – cca 2 min.

Digitální teploměry: klasické, zrychlené i speciální

Běžný digitální teploměr byl prvním nástupcem klasických rtuťových teploměrů. Dnes už i on má za sebou řadu inovací a nabízí mnoho provedení. Způsob použití je prakticky stejný jako u skleněných přístrojů, měří se v podpaží, ústech i konečníku.

Digitální teploměry jsou odolné vůči pádu (díky plastovému pouzdru) a vůči vodě. Můžete si vybrat i takový, který má extra velký displej pro snadné přečtení naměřené hodnoty. Většina těchto teploměrů oznámí ukončení měření zvukovým signálem a pamatuje si výsledek posledního měření. Když sáhnete po digitálním teploměru nové generace, pak bude umět měřit teplotu zvlášť rychle díky technologii pro zrychlené měření v desítkách sekund (6–40 sekund). To všechno jsou výhody digitálních teploměrů. Mezi nevýhody patří to, že všechny digitální teploměry fungují na baterky, které je nutné včas vyměnit (vyměňovat je budete ale jen jednou za několik let). Některé jednoduché digitální teploměry nemají vyměnitelnou baterii, pak vám nezbývá než teploměr vyhodit a koupit si nový.

Speciální digitální teploměry

Dnes už existuje i řada speciálních teploměrů - ve tvaru dudlíku, s ohebnou špičkou, nebo ovulační. Existuje i digitální teploměr s klasickou, dobře čitelnou analogovou stupnicí.

Pro miminka

Pro miminka už dnes seženete digitální teploměr ve tvaru dudlíku, který umožňuje jednoduchým způsobem změřit teplotu u nejmenších dětí. Díky přirozenému způsobu měření se děti teploměru nebrání. Zvukovým signálem vás „dudlík“ upozorní, že je teplota změřená, a pak se automaticky vypne. Jen pozor, není vhodný k dlouhodobému cumlání. Nepoužívejte ho v případě, že má miminko ucpaný nos a dýchá ústy nebo když kašle a kýchá.

Pro starší děti

Pro starší děti můžete vybrat šetrnější variantu klasického provedení digitálního teploměru – s pružnou špičkou (i vám může lépe vyhovovat).

Pro ženy, které potřebují znát své plodné dny

Bazální digitální teploměr s ohebnou špičkou měří teplotu velice přesně, na dvě desetinná čísla. Je nutné měřit ji denně, vždy ve stejnou dobu, protože v době ovulace teplota stoupá. Tento teploměr můžete použít i k normálnímu měření, měřit s ním můžete v podpaží, pod jazykem nebo vaginálně.

Všechny digitální teploměry jsou finančně dobře dostupné – digitální do stovky, rychlé digitální do dvou set, dudlíky seženete v rozmezí 200 až 400 korun.

Proužkový teploměr

Na trhu najdete i jednoduché proužkové teploměry, které jsou netoxické a ekologické. Jsou určeny spíše k jednorázovému použití, přikládají se buď na čelo, nebo pod jazyk či do podpaží.

Proužkové teploměry jsou velice jednoduché, lehce přenosné a neobsahují žádné baterie. Nevýhodou je, že typy proužkových teploměru určených na čelo nejsou dle zkušeností příliš přesné, mohou se vám ale hodit například na cestách, pro orientaci, abyste zjistili, zda dítě vůbec teplotu má, a mohli monitorovat, jak se teplota pohybuje.

Infračervené teploměry

Měření těmito teploměry probíhá na snadno dostupných místech – na čele a v uchu, kde se nejvěrohodněji odráží skutečná tělesná teplota. Můžete mít teploměr čelní nebo kombinovaný – čelní i ušní.

Díky moderní technologii teploměry zachycují infračervené paprsky, které vyzařuje náš ušní bubínek a zvukovod nebo kůže v oblasti čela a spánků. Senzory teploměru záření absorbují a přeměňují na teplotní hodnoty. Přesnost měření závisí dle výrobců mj. na správném provedení, ale je problematická. Přednostně provádějte měření v uchu, protože kůže na čele je častěji vystavena vnějším teplotním vlivům než zvukovod. Jestli má ale vaše dítě nepříjemné zážitky s tzv. „pícháním uší“ nebo ho trápí zánět středního ucha, využijte měření teploty na čele.

V porovnání s digitálními teploměry měří teplotu ještě rychleji, délka měření je pouze 3 sekundy na čele, 1 sekundu v uchu. Další výhodou je hygienické použití, budete měřit buď pouhým lehkým krátkým dotekem, nebo zcela bez kontaktu (například 3, 5, 8 cm od daného místa). Praktická je vysoká životnost baterií – jejich kapacita většinou vystačí až na tisíc měření. Další výhodou je, že rychle změříte teplotu i u spícího dítěte, aniž byste narušili jeho spánek. Bezkontaktní teploměr je vhodná volba také pro malá batolata nebo úzkostná miminka, která nesnesou teploměry v podpaží nebo konečníku nebo jinak nespolupracují. Protože není nutná spolupráce pacienta, oceníte bezkontaktní teploměry i vy, kdo pečujete o nepohyblivé příbuzné. Pokud potřebujete teplotu zaznamenávat, volte infračervený teploměr pro chytré telefony. Díky spojení teploměru s chytrým telefonem je možné naměřené teploty zobrazovat v grafu nebo také odesílat e-mailem nebo SMS. 

Krátkodobou nevýhodou měření infračervenými teploměry může ze začátku být osvojení si jiného způsobu měření teploty, než bývá zvykem u běžných typů teploměrů. Vzhledem k citlivému způsobu měření musíte hlídat, aby výrazně nekolísaly teploty v místnosti (otevřené okno), to jsou faktory, které vedou k nepřesným výsledkům měření. U těchto teploměrů počítejte s vyšší pořizovací cenou, od 700 do 2000 korun.

Musíte také hlídat, jestli je senzor čistý. Pokud není, pečlivě ho očistěte a počkejte 15 minut, než začnete měřit (znečištěný nemůže zobrazit přesnou hodnotu měření).

Před měřením v uchu je potřeba zkontrolovat, jestli není ve zvukovodu ušní maz. Před měřením na čele zkontrolujte, jestli kůže na čele není vlhká (pot ochlazuje a výrazně snižuje výsledek měření) a není na ní krém nebo make up (krémy pokožku prokrvují a ohřívají).

Nikdy neprovádějte měření v místech, kde je pokožka poraněná, odřená nebo zanícená.

Teplota měřená na čele a v uchu se svými hodnotami mírně liší od teploty naměřené v podpaží nebo v ústech (bývá o 0,1 stupně nižší).

Rozdíly až půldruhého stupně

Různé teploměry mohou naměřit různou teplotu. Na půdě Českého metrologického institutu byl pod dohledem odborníků  pro veden klinický test teploměrů. Šest infračervených teploměrů na sobě vyzkoušelo pět zdravých osob (muži i ženy ve věku 24 až 52 let). V intervalu 15 minut si měřili teplotu a porovnávali ji s první skupinou digitálních teploměrů, u nichž byla správnost měření prověřena laboratorními testy. Výsledek? U někoho měřily správně, u jiných ne. Odchylky od správné teploty byly v řádu několika desetin, ale i celých stupňů. Příklad: Stejný člověk, stejná teplota těla – jeden teploměr přitom ukáže o 1,6 stupně Celsia více než druhý.

Jak správně měřit tělesnou teplotu?

Není problém v tom, čím teplotu změřit, ale jak, aby byl ukazatel co nejpřesnější. Naše tělesná teplota v průběhu dne kolísá až o 2 °C a její naměřená hodnota závisí od místa měření. Ovlivňují ji i další faktory, jako je vnější teplota, spánek či tělesná aktivita.

Abyste změřily sebe i vaše děti správně a nedošlo přitom ke zkreslení výsledků, je třeba dodržovat následující postup:

  • Především je nutné, abyste byly při měření v naprostém klidu a pravidelně dýchaly.
  • Je důležité, aby měření probíhalo při pokojové teplotě.
  • Pokud používáte skleněný nebo digitální teploměr, přikládejte ho vždy na to samé místo na těle. Nejčastěji jde o podpaží nebo ústa.
  • Někdy, např. u miminek, se teplota měří v konečníku. Tady je nutné odečíst z naměřené hodnoty 0,5 °C od ukončeného 6. týdne.
  • Při měření teploty je vždy nutné vybrat správný teploměr, zvolit vhodné místo měření (různými teploměry lze měřit na různých částech těla), a dodržovat doporučený postup měření.
  • Vždy byste si teplotu měla také zaznamenat a lékaře informovat, kde byla teplota měřena (ústa, čelo, podpaží, konečník, ucho).
  • Každý teploměr je potřeba po použití dobře očistit a vydezinfikovat.

Zvýšená teplota se snižuje antipyretiky (např. paralen, ibuprofen, acylpyrin) – nasazují se při teplotě 38 °C a vyšší. U dětí se nesmí používat acylpyrin – je jednou z příčin náhlého úmrtí dítěte. Nezapomeňte, že zvýšenou tělesnou teplotou se tělo brání nežádoucím virům a bakteriím. Není tedy vhodné ihned horečku snižovat a potlačovat, protože se časem přirozená obranyschopnost snižuje. 

Jak postupovat při snižování teploty u dítěte se dozvíte v článku Jak na snížení horečky dítěte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

používáme digitální,měla jsem kdysi i nedotekový a ten vůbec neměřil

Teletabissek, 22. 1. 2019, 10.38

Zdravím, co si myslíte o teploměru Hartmann Thermoval Baby měl by bát přímo pro děti a tady https://www.arecenze.cz/infracervene-teplomery/ je v testu s mnohem dražšími i když stojí jen 800. Je to ok?

Zuuza.B, 2. 11. 2018, 15.31

Já se rtuťovým teploměrem vždycky trochu zápasila, zvlášť při zavádění do zadečku u malého děcka. Proto jsem si vybrala digitální. Nakonec se mi osvědčil Cemio Metric 308 – je bezdotykový a změřím s ním dítě v postýlce i v noci bez toho, abych ho musela budit . A je to za vteřinu, takže nemusím dlouho čekat.

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 10.19

Miluji rtuťovou rychloběžnou, EU ať se jde vycpat

isykorka, 16. 2. 2018, 17.55

Zkoušeli jsem bezdotykový, ale měřil tak nepřesně, že jsme jej druhý den vracely do obchodu.. Používáme digitální Geratherm a jsme spokojení..

P.r., 11. 12. 2017, 17.17

Rtuťový je nejlepší

Marusk

Marusk, 4. 12. 2017, 10.01

Také se nám osvědčil digitální teploměr. Naopak ten bezdotykový, jak se jen namíří na čelo, dosti lidem v mém okolí měří nepřesně a různé hodnoty při měření několikrát po sobě. Ale zase je praktický na děti.

Rebe58

Rebe58, 1. 12. 2017, 16.33

Miluju digitální teploměry! I když je mi sebehůř a cítím, že mám parádní horečku, teploměr mě ujistí, že jsem zdravá jako řípa a naprosto bez teploty...

Gabill, 27. 11. 2017, 21.54

Mame digitalny uz mozno aj 10 rokov a som s nim spokojna. Este sme kupili digitalny na meranie na cele alebo v uchu, ale ten nie je velmi presny. Na take orientacne meranie, ked nechcem maleho v noci budit mi dost pomaha.

Fuga

Fuga, 18. 11. 2017, 2.48

zlatý byl ten rtuťový .-), ještě že mám železné zásoby .-))

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů