Náušničky ano, ne, jak, jaké a kdy?

sledováno 1× zobrazeno 13234×

Vložil(a): Adrianita, 23. 5. 2017 9.14

Máte doma malou holčičku a přemýšlíte o koupi náušniček? Jistě váháte, zda nechat náušnice píchnout či nastřelit, a napadá vás spousta dalších otázek. Zajít do salonu nebo k lékaři, a jaký materiál vybrat? Jak je to s akupunkturními body v uchu, nemůžu nějak dceři uškodit? Přečtěte si článek, snad vám pomůžeme tyto otázky zodpovědět.

Po celá staletí si ženy i muži po celém světě propichují uši i jiné části těla, aby se mohli zdobit šperky. Uši si lidé zdobili již ve Starověkém Egyptě. Přesto si spousta z nás klade otázku, zda má propíchnutí ucha vliv na naše zdraví, nebo je léty osvědčená metoda zdobení lidského těla bezpečná?

Jak je to s akupunkturními body na uchu

Některé maminky propichování uší tolik neřeší a své holčičce je nechají propíchnout ještě v kojeneckém věku. Některé z nás váhají a zajímají se, jestli by propíchnutí ucha nemohlo zasáhnout akupunktuní body a ovlivnit tím zdraví dcery. Akupunktura se zabývá jednotlivými body na těle a působením na ně se dá ovlivňovat funkce orgánů v lidském těle a další v mnoha souvislostech. Kromě ostatních částí těla akupunktura využívá také ucho pro diagnostiku a léčbu různých onemocnění. Akupunkturní body na uchu jsou stimulovány jehlami či laserem. Jehly se buď do 30 minut odstraní, nebo se drobné jehličky v uchu nechají několik dní či týdnů a poté se vytáhnou. Nedochází tedy k trvalému proděravění ucha, jako je tomu v případě aplikace náušnic.

Samotný akupunkturní bod může být plocha o velikosti jednoho malinkého bodu i několika milimetrů. Prozatím nebyl proveden žádný validní výzkum o vlivu dírek pro náušnice na zdraví člověka a nemůžeme s jistotou udělat závěr, že náušnice vadí či nikoliv. Předseda České lékařské akupunkturistické společnosti ČLS JEP - MUDr. Ladislav Fildán - říká, že "neexistuje žádná studie, která by prokazovala požkození zdraví po jakémkoliv způsobu aplikace naušnic do ucha a lze jen doporučit, aby se to provádělo za správných hygienických podmínek a esteticky dobře, tedy, aby jedna nebyla jinde než na druhá straně". Doporučujeme ale prostudovat umístění jednotlivých akupunkturních bodů, abychom se jim při aplikaci náušnic pokud možno vyhnuli.

Nastřelení nebo propíchnutí uší (nejen) malých dívek je citlivou záležitostí. Jak pro holčičky, tak pro jejich rodiče. Záleží tedy jen na vašem postoji, zda necháte uši vaší holčičce propíchnout již v útlém věku, nebo počkáte až povyroste (i její ouško) a bude lépe spolupracovat, případně ji necháte samu rozhodnout se, jestli si uši chce nechat propíchnout. Pokud se rozhodnote pro propíchnutí, nespěchejte a pečlivě vyberte způsob i vhodný materiál.

Dírky na náušničky se běžně umisťují zhruba doprostřed ušního lalůčku. Není však žádné na milimetry přesně vymezené místo, kde by měly náušničky být. Každé ucho má trochu jiný tvar a velikost, podstatné tedy je, aby byla dodržena symetrie. Doporučuje se ale nedávat dětské náušnice níže než 3 mm od spodního okraje.

Kdy nejdříve a kde?

Názory na aplikaci prvních náušniček pro miminka jsou různé. Dříve se aplikovaly náušnice i novorozencům, dokonce i některé porodnice tuto službu nabízí. Více se ale dnes doporučuje počkat alespoň tři měsíce po narození. Je vhodné neaplikovat náušničky ve velkém horku.

Náušničky je možné aplikovat u dětského lékaře, na ORL nebo ve specializovaných salonech. Na všech místech by měli pracovat odborníci s použitím sterilních pomůcek a měli by dodržovat veškeré hygienické zásady. Je dobré si předem ověřit, zda i v salonu mají v sortimentu dětské malé náušnice.

Nastřelit nebo propíchnout?

Propíchnutí je lehce bolestivější než nastřelení a je doprovázeno krvácením. Při propichování se ucho nejprve vydesinfikuje, poté se propíchne jehlou, a pak se nasadí náušnice, která už v oušku zůstává a nemusí se měnit.

Druhou možností je nechat náušnice nastřelit, což je modernější metoda vpichu, při které se používá speciální nastřelovací pistole. Při této metodě se vždy používá speciální náušnička, která je uložená ve sterilním obalu. Při nastřelování se ucho nejprve vydesinfikuje a před samotným nastřelením se fixem vyznačí místo budoucího vpichu. Když je místo vyznačené, přidrží se holčičce hlavička tak, aby se nehýbala, k uchu se přiloží nastřelovací pistole, která ouško zmáčkne a odkrví a jedním zmáčknutím propíchne dírku i protáhne náušničku a je hotovo. Nemusí se to dělat zvlášť jako v případě propichování ouška. Tím, že pistole ouško nejprve odkrví, není natřelování bolestivé a ucho ani tolik nekrvácí jako při propichování. Zhruba prvních 6 týdnů je nutné mít v uchu náušničky pro nastřelování, poté se doporučuje je nahradit vámi vybranými náušnicemi.

Zlato, stříbro, ocel nebo bioplast?

Jako materiál při výběru dětských náušnic můžete zvolit zlato (žluté, bílé, červené), chirurgickou ocel či lékařský bioplast. Volbou náušnic z ušlechtilého kovu můžete předejít možné alergické reakci. Materiály, které mohou způsobit alergické reakce, jsou nikl, chróm, kobalt.

Materiály, které se nejčastěji využívají pro nastřelování, jsou chirurgická ocel, lékařský plast (bioplast) a titan. Bioplastové náušnice jsou malé a lehké. Plast nemá velké teplotní výkyvy jako kov, což je velice příznivé v době hojení.

Doporučujeme vybrat malé náušnice s dětským bezpečnostním zapínáním. Při strhnutí náušnice totiž hrozí, že ji miminko spolkne či vdechne, případně ztratí.

{{:pr:}}

Péče o ouško

Před jakoukoliv manipulací s náušnicí nebo ouškem si pečlivě umyjte ruce. Názory na to, zda s náušničkou hýbat, zda ucho promazávat a jestli se po aplikaci může vaše holčička koupat, se různí. Někteří uvádějí, že ouško propíchnuté jehlou je třeba promazávat hojivou mastí, kterou vám předepíše lékař. Ucho můžete sprchovat, ale měla byste odložit návštěvu bazénu a kurzy plavání, protože je potřeba udržovat uši v suchu a čistotě. Také někteří lékaři doporučují při každém promazání náušnici jemně projet ouškem.

Prostřelená ouška není většinou potřeba nijak zvlášť ošetřovat. Pouze pokud dojde ke hnisání, je potřeba promazávat opět antibiotickou mastí. Vodě se po zákroku vyhýbat nemusíte. Dostupné zdroje uvádí, že kojenecké plavání lze absolvovat už druhý den a u běžného plavání by se měla doba koupání zkrátit na půl hodiny nejdéle. Hlavu můžete dětem mýt také již druhý den po zákroku.

Při hojení může z píchnuté dírky vytékat tekutina, což je většinou neškodné. Na pozoru buďte v případě, že z dírky vytéká hustý, lepkavý a zelený výtok, což může značit infekci.

A cena?

Pokud se rozhodnete pro propíchnutí ouška kanylou, zaplatíte 100 – 400 Kč za jedno propíchnuté ucho. Náušnici si musíte přinést svoji, případně zakoupit na místě. Jejich cena se bude pohybovat od několika set po několik tisíc korun podle toho, z jakého materiálu budou vyrobeny.

Nastřelení vás přijde na 300 – 800 Kč včetně nastřelovacích náušnic. Pokud si vyberete náušnice z bioplastu, připlatíte si asi o 300 Kč více.

Má osobní zkušenost

My jsme nechali uši naší princezně propíchnout ve třech měsících věku, na začátku podzimu. Dcerka při píchnutí docela plakala a tekla jí krev, ale na druhou stranu vpich byl proveden správně a ouška se zahojila rychle a i teď, ve věku dva a půl roku, jí krásně sedí. Propíchnutí dělá většina pediatrů, my jsme navštívili ORL ordinaci. Pokud budeme mít ještě jednu dceru, zvolím ale asi druhou možnost nastřelení náušniček. My jsme náušnice z bílého zlata před aplikací namočili na 48 hodin do slivovice ve zkumavce a takto jsme je i dopravili do ordinace.

A jaké zkušenosti s propíchnutím či nastřelením náušnic máte vy? Podělte se s námi a doporučte ostatním maminkám. Co si myslíte o vhodnosti dávát náušnice malým dětem? A v jakém věku jste nechaly uši dcerkám píchnout, pokud vůbec?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (95 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Mulatka, 22. 3. 2023, 14.36

Holky kde mají nějaké pěkné a kvalitní stříbrné náušnice, chtěla bych koupit mamce, protože bude mít narozeniny a co měla před tím, tak jednu ztratila, zřejmě se jí uvolnilo zapínání a teď momentálně žádné nemá.

Kubanka111

Kubanka111, 28. 3. 2023, 12.43

Já nakupuji šperky jen tady https://www.olivie.cz/ , mají krásné a kvalitní šperky. Nakupuji tu všechno jak pro sebe, tak i dárky pro své blízké. Mám u nich i členství, díky kterému získávám slevy .

Mulatka, 31. 3. 2023, 12.27

Kubanko děkuji za dobrý typ, šperky jsou opravdu moc pěkné, samozřejmě jsem nezůstala pouze u náušnic pro maminku, ale vybrala jsem si tam jedny i pro sebe. Líbí se mi jak to mají přehledně rozdělené.

Alexx, 2. 7. 2023, 21.14

Ahoj, určitě kup šperky od Olivie. Ti mají dokonalou nabídku a nejen naušnic. Tam určitě vybereš. A až vybereš, dej vědět co a jaká je spokojenost

Letissie, 22. 9. 2021, 18.30

Já bych chtěla nášnice pro sebe, tak budu ráda za tipy na eshopy pokud máte nějaké shlédlé a narazily jste na hezké kousky .

IvčaSemi, 26. 9. 2021, 21.18

Pro dceru už náušnice mám, ty jsem koupila u nás ve zlatnictví, ale pro sebe jsem si asi měsíc zpátky objednala tady tyto https://www.hotdiamonds.cz/stribrne-nausnice-hot-diamonds-emozioni-pianeta-clear.html

Letissie, 28. 9. 2021, 19.48

No tak ty jsou překrásné ! Líbily se mi i ve zlaté barvě, tak jdu kouknout jestli něco takového mají.

mamča 1, 24. 7. 2021, 13.31

Dobrý den. Já pro dcerku vyhlédla tyto naušnice : https://yesmoda.cz/nausnice/247-cutie-jewellery-detske-nausnice-c1942-10-x-2-ruzova.html Jsou ze Zirkonu. Máte, prosím, někdo zkušenost, zda to vadí lidem s vysoce citlivou kůží? Dceru trápí exémy. Děkuji za odpovědi.

Jajka, 2. 6. 2021, 23.50

Moc pěkné náušnice jsem teď koupila tady https://www.hotdiamonds.cz/

náušničky jsme mé nejmladší sestře daly,hned v den prvního očkování.

lucie25987, 17. 11. 2020, 7.29

U nás je výběr náušnic věčný boj. Já nosím jen jedny, ale dcera je na ně hrozně vybíravá. Má jich tolik a stejně mi každou chvíli říká, že žádné nemá . Vloni k Vánocům jsem jí koupila stříbrné náušnice s růžičkami z https://www.stribro-levne.cz/k/levne-stribrne-nausnice/ a překvapilo mě, jak z nich byla nadšená a dokonce je ještě nosí, tak jí tam letos objednám další a snad s nimi budu mít stejný úspěch .

novaklen, 14. 2. 2022, 16.58

Stříbrné náušnice jsou parádní. Také jsem nedávno dceři kupovala její první náušnice. Nakonec jsem taky vybrala stříbrné. Ještě tu mám jedny zlaté, které jsem před hodně dlouhou dobou sehnala přes https://www.antikart.cz/ Ty mám také v plánu jí přenechat, ale to až bude starší. Myslím si, že mají i docela velkou hodnotu, která s časem jen poroste.

koliaska105, 7. 10. 2022, 2.47

Starožitné náušnice jsou podle mého názoru nejlepší investicí do budoucna. Také tu mám pár kousků. Některé po rodičích, jiné jsem sehnala podobným způsobem jako vy. Nosím je ale výjimečně. Náušnice, které nosím pravidelně jsou podstatně novější. Ty se mi zase povedlo sehnat přes https://www.beny.cz/sperky/damske-sperky/nausnice/

karamelka77, 19. 11. 2019, 15.02

Moc pěkné náušnice mají v gioielli, kupovala jsem tam dcerce a moc se jí líbí a mě tedy také

Sophia, 26. 11. 2019, 13.54

Jsou opravdu moc pěkné, takové moderní a ne taková ta klasika jako byla za nás. Objednala jsem jí tyto https://www.gioielli.cz/detske-nausnice/stribrne-detske-nausnice-duhove-srdicko/, když jsem je viděla, tak jsem hned věděla, že je musím koupit

karamelka77, 28. 11. 2019, 13.16

Také jsem nevěděla jaké vybrat, protože se mi líbily úplně všechny ))))

Sophia, 14. 11. 2019, 15.42

My jsme nechali dceři nastřelit naušnice a teď se jí chystám nějaké pěkné koupit, poradíte kde mají pěkné a né drahé?

Monuli, 5. 2. 2019, 21.42

Nechali jsme nausnice nastrelit.Druhou to teprve čeká

mirka244, 19. 6. 2018, 15.31

My jsme nechali nastřelit ve 4. měsíci a bez problému, teď máme naušnice z bílého zlata.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů