Vyšetření kyčlí

zobrazeno 16003×

Vložil(a): Jana V., 28. 11. 2015 20.27

Kyčle se začínají vyvíjet již v prvních měsících života, v děloze matky. Jestli je bude mít vaše miminko v pořádku, záleží jak na genetické výbavě, tak ale i na stravě a chování matky během těhotenství. A maminky, nezapomínejte, v prvních měsících života miminka je detailní kontrola kyčlí velice důležitá.

Kyčelní kloub a jeho vývoj

Kyčelní kloub je poměrně jednoduchý – je složený pouze ze dvou částí. Je to spojení kosti stehenní a pánve. Jedná se o párový kloub, což znamená, že každá noha má svůj vlastní kloub. V lidském těle se jedná o druhý největší kloub (největší kloub je kolenní). Kyčelní klouby umožňují pohyb organismu, jsou nosnými klouby trupu a také klouby balančními – udržují rovnováhu vzpřímeného trupu.

Vývoj kyčelního kloubu začíná mezi 3. a 6. týdnem nitroděložního života. Pokračuje ovšem i po narození. V prvních měsících po porodu dochází k postupné osifikaci původních chrupavčitých jadérek a postupné úpravě úhlu krčku, která se ještě upravuje v průběhu dalších let. Zároveň se započetím chůze dochází k postupné fyziologické rotaci krčku stehenní kosti a tím k vytvoření optimálních podmínek pro naléhání do jamky při zátěži.

Pro správný vývoj tohoto kloubu je důležité, aby maminka a posléze i narozené miminko přijímalo dostatek nutričních složek jako je vápník, fosfor, vitamín A a D.

Preventivní vyšetření

Preventivní vyšetření kyčelního kloubu u čerstvě narozených dětí je vyšetření povinné. Provádí se především proto, aby se včas zachytila vada zvaná Vrozená dysplazie kyčelního kloubu, se kterou se v naší zemi rodí ročně zhruba 5 000 dětí.

Samotné vyšetření probíhá ve třech fázích:

  1. zhruba 3. – 5. den po narození, nejpozději do 3. týdnů věku dítěte

  2. mezi 6. a 9. týdnem života

  3. mezi 12. – 16. týdnem života

Tzv. zdravý nález znamená, že na ultrazvuku pan doktor (ortoped) vidí normální uložení hlavice, správně formovanou jamku a postupný vývoj osifikačních jader hlavic stehenních kostí.

Tomu, aby mělo dítko zdravé kyčelní klouby, můžeme my jako maminky napomoci i preventivním širokým balením novorozenců. Je dobré začít hned po narození, neboť dítěti tak zajistíme správné postavení hlavice stehenní kosti a jamky kyčelního kloubu. Tím se postaráme o správný vývoj kyčle. Co je však důležité, aby široké balení bylo opravdu správně indikováno. Tedy, aby se zbytečně nedoporučovalo u dětí, které široké balení nepotřebují.

Nejběžnější problémy u miminek

Opožděný vývoj jadérek – při preventivní kontrole kyčlí se sleduje vývoj osifikačních jader v hlavici kosti stehenní. Jedná se o přeměnu chrupavky v kost, tato jádra jsou tedy základem pro vznik kosti. Objevují se v rozmezí 1. – 10. měsíce věku dítěte, nejčastěji okolo 3. měsíce. Pokud se vývoj těchto jadérek zpozdí nebo jadérka úplně chybí, dítě musí podstoupit podrobnější ortopedické vyšetření. 

Kyčelní dysplazie – jedná se o vývojovou poruchu, při které dochází k chybnému vývoji jamky a hlavice v kyčelním kloubu. Hlavice jakoby nezapadá do jamky.

 

Léčba kyčelní dysplazie

V momentě, kdy je při preventivích vyšetřeních diagnostikována vrozená dysplazie kloubu, začíná se s terapií. Čím dříve, tím samozřejmě lépe. Ortoped se snaží o správnou centraci hlavice kyčelního kloubu do jamky.

Pokud je dysplazie v lehké formě, používá se tzv. Frejkova peřinka, která se velice snadno (pomocí suchého zipu) aplikuje a dítě ji velice dobře snáší. Nosí se většinou 24 hodin denně. Je to většinou velice efektivní a v krátké době vyřeší problém.

U pokročilých nálezů se používají Pavlíkovy třmínky. Převážně tedy u větších dětí asi od 6 - 8 týdnů. Třmeny se nosí také po celý den a snímají se pouze na koupání. Lékař na ambulanci třmeny nasadí a adaptuje tak, aby ideálně plnily účel. Průměrná doba léčby trvá tři až čtyři měsíce. Třmínky plní svůj účel maximálně do 9 měsíců věku dítěte.

Při zjištění tzv. luxace – totálního ale i částečného vykloubení kyčelního kloubu, je dítě s matkou hospitalizováno a prvotní snahou je pomocí tahu a zavěšení miminka za nohy zajistit správné postavení stehenní hlavice proti kyčelní jamce. Tato léčba trvá několik týdnů. Pokud i ona je bez efektu, přistupuje se k operační léčbě.

Maminky, nezapomínejte tedy hlavně na preventivní vyšetření kyčelního kloubu již ve 3. – 5. dnu po narození vašeho miminka. Včasnou prevencí je možné předejít zbytečným komplikacím. Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy, obraťte se na naše odborníky v Pediatrické poradně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • dysplazie kyčelních kloubů

    vývojová porucha, při které dochází k chybnému vývoji jamky a hlavice v kyčelním kloubu; hlavice jako by nezapadá do jamky

  • luxace

    totální nebo částečné vykloubení kyčelního kloubu

  • osifikace

    kostnatění, tedy přeměna chrupavky či vaziva na kost; probíhá při vývoji kostí i např. při hojení zlomeniny

  • osifikace

    přeměna chrupavky v kost

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí u všech kluků,byli vždy ok.

Minnie, 16. 9. 2020, 17.06

Naštěstí bylo vždy vše ok.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 21.08

Naštěstí problém nenastal, ale museli jsme 3x na kontrolu

Kikinka30, 10. 4. 2017, 11.54

My jsme museli davat pul roku plenku sirokou,ale nyni jsem za to rada, vse ke ok

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.04

naštěstí jsme měli kyčle v pořádku a široké balení dávali jen preventivně

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.42

měli jsme to v pořádku a u 1. mi radili i preventivně široké balení a u druhého už ne

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 14.22

lazna, 7. 7. 2016, 15.20

Měli jsme to v pohodě

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů