Úrazy a pády malých dětí. Co dělat a jak jim předcházet?

zobrazeno 14372×

Vložil(a): Jana N., 29. 11. 2015 19.18  (aktualizováno 23. 7. 2017 7.18)

I když se snažíme připravit dětem bezpečný domov a odstranit z něj nejrůznější rizikové faktory, všechno uhlídat nejde. I venku je plno nástrah. Někdy stačí jen vteřina nepozornosti a dojde k úrazu. Jak si s nimi poradit?

Nehody se malým dětem stávají více doma než venku. U kojenců do jednoho roku věku jde nejčastěji o pády na hlavičku, u předškoláků převládají zlomeniny.

Rozžhavené plotny, prsty ve dveřích, schody, ostré hrany skříněk nebo stolů, horká voda z vodovodního kohoutku, odložené nůžky, prášky položené na stole, když se je chystáte zrovna zapíjet. Děti dokáží být velmi rychlé. Barevný korálek v nosu odstraní obvykle až pan doktor na pohotovosti.

Drobná poranění zvládneme ošetřit sami

K drobným úrazům může dojít kdykoli a kdekoli. Mezi drobná poranění patří odřeniny, škrábnutí nebo naraženiny. Odřeniny omyjte čistou vodou a pokud v ráně zůstaly nečistoty (škvára, písek), tak je pomocí jemného kartáčku nebo pinzety odstraňte. Ránu vydezinfikujte. Na trhu je dnes již dostatek dezinfekcí, které nepálí. Při dezinfekci otevřených ran nikdy nepoužívejte zásyp.

Podle velikosti poranění použijte náplast nebo sterilní obvaz. Odřeniny nechte na vzduchu zaschnout, dokud se nezačne tvořit strup. Prodávají se také stahovací náplasti (takové tenké proužky), které můžete použít jako "neviditelné stehy", pokud je proeknutá kůže, ale na šití to nevypadá. 

Při hlubším poranění rezavým drátem nebo hřebíkem hrozí nákaza tetanem. V těchto případech pro jistotu vyhledejte lékařskou pomoc kvůli kontrole očkování, případně přeočkování.

Po každém ošetření sledujte stav dítěte, jestli mu rána nezarudla nebo neotekla.

Pro domácí ošetření drobných poranění je vhodné mít v lékarničce:

  • dezinfekční prostředky (např. Jodisol, Betadine – neobsahuje alkohol a nepálí), 3% peroxid vodíku, Septonex a další hodnocení najdete v kategorii Hodnocení produktů / dezinfekce

  • obvazový materiál

  • náplasti s polštářkem, i bez něj

  • přípravky na ošetření spálenin (Panthenol – pěna, Bepanthen – krém na doléčení uzavřených popálenin)

  • chladivý gel (a v mrazáku led)

  • Sangre de Drágo (míza z amazonského stromu)

 

Při vážnějším poranění navštivte doktora

Bodnutí vosou nebo včelou

Možná vám bodnutí včelou nebo vosou připadá jako banalita. Je pravda, že dospělí bodnutí snáší ve většině případů době, ale u dětí mohou události nabrat velmi rychlý spád, dítě může začít velmi rychle a hodně otékat a je potřeba urychleně volat záchrannou službu nebo jet do nemocnice. Proto doporučujeme velkou ostražitost, zejména pak pokud je dítě bodnuto například do oblasti krku, rtu či úst. Pak je nezbytné začít místo okamžitě chladit. Starším dětem můžete dát cucat led, mladším podávejte chlazenou vodu. U dětí třeba ještě nemusíte tušit, že je alergické na včelí nebo vosí bodnutí. Tak na žihadla oprabdu pozor!

Samozřejmě hned po bodnutí odstraňte žihadlo, pokud v ráně zůstalo. Na ránu naneste Fenistil gel, nebo Sangre. Bodnutí vosou se dá neutralizovat například také citronem, cibulí nebo octem. Na bodnutí včelou pomůže mýdlový roztok nebo jedlá soda.

Bodnutí vosou či včelou je bolestivé. Může se objevit otok a zarudnutí v místě bodnutí. V některých případech se může objevit horečka, nevolnost nebo dušnost.

Vdechnutí předmětu

Dítě může vdechnout část hračky, bombon nebo dokonce špatně rozkousané sousto. Nemůže dýchat, drží si rukama krk. Miminko nebo batole si položte na paži obličejem dolů, aby mělo hlavu níž než hrudník a dlaní jedné ruky mu podepřete čelist a dlaní druhé ruky je několikrát silněji udeřte mezi lopatky. Když se předmět neuvolní, otočte dítě na záda, opět hlavu níž než hrudník a dvěma prsty mu rychle poklepejte na střed hrudní kosti. Opakujte, dokud věc nevykašle a nezačne dýchat, nebo do příjezdu záchranky.

U školáka se postavte za dítě a obejměte je pažemi kolem pasu. Palec pěsti musí být těsně nad pupkem a pod žebry. Pěst uchopte druhou rukou a 10x prudce zatlačte dolů dovnitř a vzhůru, až předmět vyrazíte. Nedýchá-li dítě ani po vyndání předmětu, poskytněte umělé dýchání.

Krvácející zranění

Pokud je krvácení velké, jde o vážné poranění. Prsty nebo pěstí stlačte ránu. Pokud jsou v ní zaklíněné předměty, neodstraňujte je, krvácení by se mohlo zhoršit. Pokud se nedaří krev zastavit, stáhněte ránu tlakovým obvazem, nebo například šátkem či páskem. Do příjezdu záchranky udržujte dítě v teple a kontrolujte pulz. Hlavně jej uklidňujte. Snažte se zachovat klid, protože s vaší nervozitou bude i dítě velmi nervózní a nebude spolupracovat.

Zlomeniny

Většina pádů naštěstí končí jen naražením nebo pohmožděním. Někdy se ale stane, že se noha nebo ruka zlomí. Poznáte to podle velké bolesti, otoku a často je na první pohled vidět deformace. Končetinu znehybněte například zavěšením do šátku (u ruky) nebo použijte dlahu. Vždy je nutné navštívit lékaře, který končetinu pořádně vyšetří.

Úrazy hlavy

U batolete, které ještě neumí pořádně chodit, často dochází k pádům. Při takových pádech pak může dojít k úrazu hlavy a je velmi těžké odhadnout, zda se jedná o lehké poškození, nebo vyžaduje vyšetření v nemocnici. Nejste-li si jistá, raději s dítětem zajeďte k lékaři.

Odřeninu na hlavě omyjte a vydezinfikujte. Bouli chlaďte a jemně zatlačte. Dítě by nemělo ihned po úrazu spát. Udržujte ho v klidu, sledujte jeho chování. Pokud dítě po úrazu zvrací, je i na krátkou chvíli v bezvědomí, nebo se vám zdá jeho chování neobvyklé, okamžitě s ním jeďte k lékaři.

Otravy

Nejnutnější je prevence. Odstraňte z dosahu dětí všechny léky, čisticí prostředky, jedovaté rostliny a další nebezpečné přípravky v domácnosti i venku.

Pokud už se něco stane, volejte Toxikologické informační středisko, telefonní číslo 224919293 nebo 224915402. Tam vám po telefonu poradí, co dělat. Lékař bude chtít vědět věk, hmotnost, zdravotní stav dítěte, přesný název léku, přípravku či rostliny a kolik toho snědlo. Postupovat bez porady s lékařem může být velmi nebezpečné.

Popáleniny

Případů popálených dětí je bohužel stále hodně. Nebezpečí číhá na každém kroku a my dospělí nemáme oči všude. Dbejte na prevenci. Následky popálení nebo opaření mohou být nevratné a bolestivé.

Pozor na ubrus, aby ho dítě na sebe nestrhlo. Nepokládejte talíře s teplými pokrmy na kraj stolu nebo kuchyňské linky. Když máte dítě na klíně, pozor na horké nápoje na stole. Vařte na zadních plotýnkách. Naučte dítě, že se nesmí přibližovat k rozpálené troubě nebo myčce, která je zapnutá. Pozor na kohoutek s horkou vodou ve vaně.

Pokud dojde k opaření nebo popálení, jednejte rychle, ale nepanikařte. Pokud má dítě na postiženém místě oděv, opatrně mu ho sundejte, nejlépe ho rozstřihněte. Popálené místo ihned ochlaďte proudem vlažné nebo studené vody. Nikdy nepoužívejte jakékoliv masti! Podle vzhledu popáleniny posuďte, zda je nutné navštívit lékaře. Zpravidla je to nutné vždy, objeví-li se puchýřky, nebo je postižené místo většího rozsahu. Na menší popáleniny nebo opařeniny můžete použít aloe – buď přímo rostlinu, nebo výtažek v podobě gelu.

Při akutních popáleninách volejte rychlou záchrannou pomoc.

Zvířecí kousnutí

Po kousnutí zvířetem povrchovou ránu očistěte 3% peroxidem vodíku. Je-li rána otevřená a silně krvácí, přibližte okraje k sobě, ránu obvažte a volejte lékaře. Zjistěte, zda je zvíře očkované proti vzteklině.

Ve vzácných případech může dojít k uštknutí hadem, např. zmijí. Poznáte to podle dvou nebo čtyř ranek od zubů. Při uštknutí končetinu znehybněte, ránu vydezinfikujte, obvažte obinadlem od rány k tělu, a volejte záchranku. Ránu nevysávejte, nemačkejte.

Nejjednodušší a nejúčinnější prevencí hadího uštknutí je dávat si pozor, kam šlapete a kam si sedáte, protože had neútočí na člověka bezdůvodně, ale pouze tehdy, cítí-li se ohrožen.

Všichni doufáme, že nebudeme nikdy tyto rady potřebovat.

Snažte se minimalizovat možnosti vzniku úrazu například používáním krytek elektrických zásuvek, krytek rohů, protiskluzových podložek na schody nebo okenních či schodišťových zábran, stejně jako podložek do vany.

Rada na závěr

Když se malé dítě poraní, většinou následují slzičky a strach. Zachovejte klid a nezapomeňte vždy bolístku pofoukat a dítě uklidnit. Na malou dětskou dušičku to působí jako kouzelný balzám.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 13. 9. 2023, 9.27

No, není to příjemné. To je jasné. Ale ve finále to k tomu tak nějak patří. Horší je, když se stane úraz mamince. Vlastně je to takový pracovní úraz, ne? Ale myslím si, že agentura na odškodnění https://www.urazy-pracovni.cz/ by z toho kauzu asi nejspíš neudělala. Jinak to strkání věcí do nosu, to je takový kolorit mi přijde. My byli na ORL už třikrát.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.12

Nejstarší dcera si v asi 3 letech nastrkala do josu ovesné vločky, asi 5 kusů, nikdy nic takového nedělala, tak říkám, co tě to napadlo? A ona no já to chtěla zkusit... Vykýchala je ještě na schodech ale stejně jsem ji radši vzala na ORL, tam ji hodný pan doktor vyšetřil, v nose nic nebylo, akorát dostala poučení, a když slíbila, že už to dělat nebude, tak dostala omalovánku Jinak díky bohu se nám úrazy vyhýbají, až se divím, jak jsou ty naše děti divoké, asi jejich amdělíčci strážní mají kupu práce

LauraI, 20. 5. 2021, 13.16

Toto je věc, které se nedá zabránit a nijak se jí vyhnout. Mám dva kluky a po každé návštěvě hřiště odcházíme s nějakou odřeninou.

Olla, 21. 5. 2021, 16.26

Přesně tak, takové věci jsou hned. Já jsem se na to aspoň dobře vybavila a nosím s sebou pořád dezinfekční sprej.

LauraI, 22. 5. 2021, 18.42

To je musí štípat ne ?

Olla, 26. 5. 2021, 19.10

Tady ten neštípe mají to napsané přímo na stránkách www.hemacut.cz je teda nejen na odřeniny, ale i popáleniny a hlavně urychluje hojení.

pádům se předcházet nedá.

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 9.40

Všude něco číhá

kajca, 23. 12. 2017, 7.57

Môjmu synčekovi sa nedávno zlomil prst,vôbec sme netušili,že ide o zlomeninu,nemal veľké bolesti,len opuch.

AllaŠvecová, 18. 8. 2017, 15.36

Hezky napsaný článek

mckvak, 4. 8. 2017, 11.40

PEkne napsáno

dadinkamaminka, 28. 7. 2017, 13.21

Zajímavé informace,jen si to v reálném životě nedokážu vůbec představit.Kdyby se mi syn například dusil,začala bych určitě hned panikařit a nedokázala bych mu pomoct

Adrianita, 1. 8. 2017, 22.19

Doporučuji jezkovyvoci.info. Se synem můžete kouknout i na videa

Mygara

Mygara, 25. 7. 2017, 10.02

většinou je nejhorší ta prvotní hrůza, co se stalo a nepotkalo nás zatím nic hrozného, ještě že tak

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů