Sezóna klíšťat je tady!

zobrazeno 1224×

Vložil(a): Adrianita, 3. 6. 2020 21.22

Nadprůměrně teplé počasí v průběhu celého roku prospívá klíšťatům, která jsou přemnožená a aktivní po celý rok. Dnes už není výjimkou přisáté klíště v zimním měsíci. Jak se proti klíšťatům bránit?

Také jako já milujete jaro a léto, ale děsíte se klíšťat? Raději neberete své děti do přírody a výhýbáte se loukám a vysoké trávě? To je veliká škoda. Ano, klíšťata jsou přenašeči závažných nemocí, ale benefity přírody ta rizika mnohonásobně převyšují. Důležité je dodržovat několik pravidel.

Nedejte klíšťatům šanci

O klíšťatech panuje spousta mýtů, co je jen pověra a co fakt se dozvíte v článku Mýty a fakta o klíštěti. Spoustu lidí sází na bílé nebo světlé oblečení a boty. Klíšťatům je popravdě fuk, jaké má kdo oblečení, na druhou stranu na světlém oblečení černé škůdce snadněji uvidíte. Takže ano, oblečte si bílé nebo světlé oblečení a do lesa sobě i dětem oblečte raději i dlouhé kalhoty a uzavřené boty (je to ochrana i proti zmijím, popálení od kopřiv, trnům či dalšímu hmyzu).

V průběhu procházky nebo pobytu v přírodě děti i sebe namátkově prohlížejte. Lezoucí klíště odhoďte nehtem, přisáté odstraňte ihned, nečekejte až na návrat domů. Základním pravidlem proti přenosu onemocnění je čas, čím dříve klíště odstraníte, tím menší je riziko přenosu. Proto si na cesty přibalte i minilékarničku, do které vložte i kleštičky na klíšťata. Při vyjmutí klíštěte se na něj snažte nesahat, postižené místo ihned vydezinfikujte, ruce omyjte nebo si do nich vmasírujte desinfekci na ruce.

Klíšťata nejvíce odpuzuje repelent, který jim smrdí a proto nemusí na člověka skočit, nebo se připít. Klíšťata jsou ale velmi odolná zvířátka a ani repelent plný chemie není 100%. Účinkuje jen několik hodin, po té je třeba aplikaci zopakovat. Pro děti raději zvolte dětský repelent, který je šetrnější. Přece jen je to chemický přípravek, který je ale funkčnější než repelenty přírodní. Spousta maminek však i přes tohle riziko klasický repelent nepoužívá, ale raději koupí variantu bez škodlivé chemie nebo si vyrobí vlastní přípravek. Více o přírodní ochraně se dozvíte v článku.

Borůvky, pejsci a další mazlíčci :)

Možná máte doma pejska, kočičku, případně jiného domácího mazlíčka, který vám pravidelně domů nosí “klíštěcí nadílku”. Opět není třeba pejska venčit okolo kašny a vyhýbat se přírodě. Pejska po procházce vyčešte kartáčem vhodným k jeho délce srsti a doma jej pro jistotu prohlédněte. Případná klíšťata spláchněte do záchodu nebo umyvadla. U pejsků nemusíme všechna klíšťata hned zachytit, proto jste se jistě nejednou setkali s napitým klíštětem nehezkého vzhledu. Řádně napitá klíšťata po určité době odpadnou sama, pokud je neodstraníme.

Možná máte doma batole, které dá do pusy na co přijde a bojíte se, že najde napité klíště a dá ho do pusy. Je to nechutná představa, viďte. Ale stát se to může, malé děti strkají do pusy v podstatě vše, co jim přijde do ruky. Pokud však dítě v ústech a na jazyku nemá žádnou otevřenou ranku, nehrozí případná nákaza, jako při přisátí do kůže. I u pejska dbejte na prevenci vhodným repelentem. U veterináře si vyberte mezi pipetou za krk, tabletou, obojkem nebo zvolte přírodní variantu - octovou vodu, nimbový olej (neem olej) či tea tree olej, případně jiný éterický olej. Všechny tyto varianty lze použít i u lidí, s éterickými oleji u zvířat buďte velmi opatrní a nepoužívejte více než 1-2 kapky. Některé éterické oleje můžou být pro určitá zvířata toxická, proto se raději poraďte s odborníkem. 

Chodíte do lesa na borůvky? I v tomto případě buďte obezřetní. Často se můžete setkat s klíštětem připitým na borůvce, proto děti raději hlídejte.

Klíšťata a očkování

Pokud najdete připité klíště u vašeho dítěte, údaj si raději poznamenejte do kalendáře, ať místo a případné následky můžete sledovat. Stačí dítě pozorovat týden až 14 dní, pak by se již žádné příznaky případného onemocnění projevit neměly. Pokud vás čeká s dítětem jakékoliv očkování, po přisátí klíštětem jej odložte alespoň na následujících 14 dní. 

Uvažujete o očkování proti klíšťové encefalitidě? Očkovat lze již děti od 1 roku. Klíšťová encefalitida je mnohem závažnější než-li borelióza, ale čím je člověk starší, tím hůře encefalitidu zvládá. Závažný průběh u malých dětí nehrozí, očkování je proto doporučeno až u dětí mladšího školního věku (cca od 5-6 let). Zda necháte sebe či dítě očkovat proti tomuto onemocnění záleží na vás. Je třeba zvážit všechna rizika očkování, ale i fakt, že tento typ očkování je účinný po dobu 5 let. Pak je třeba podstoupit přeočkování. Více se dozvíte v článku o očkování proti encefalitidě.

 

Jak chráníte sebe a děti proti klíšťatům? Prodělali jste nějaké onemocnění, která klíšťata přenáší? Jste očkovaní proti encefalitidě nebo o něm u važujete, proč? Jak chráníte své domácí mazlíčky?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.45

nestříkám a nestříkala jsem a klíště moc často kluci neměli.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.58

Když jdeme do lesa vždycky používáme přípravek proti klíšťatům.

V007A, 2. 7. 2020, 14.09

Já už děti a sebe ničím nestrikam, většinou po nastříkání jsme klíště měli.

Janna, 18. 6. 2020, 21.53

Letos obe deti zatim po jednom klisteti... Ty encefalky se bojim. Premyslim o ockovani, i kdyz davam jen ty povinny, ale odrazuje me to preockovani po peti letech...

Kikinka30, 12. 6. 2020, 14.07

Také jsem přemýšlela o očkování,ale teď buz je pozde neb jsou asi 3 vakciny,no repelent a pořádnou dezinfekci

dasza, 10. 6. 2020, 10.47

Každej rok jich máme hodně..prostě s námi jsou a jdou na nás extrémně..kluk k dennímu dni 26klistaz..holka jen 14..vytahujeme jich někdy i 6za den...prostě nás mají rádi...jeden rok jsem všechny poctivě schovávala..pak sem se na to vykvakla..Borelli má každý léto jeden z nich..neresim nějaký repelenty.stejne to nepomáhá..))

Eliška Kozlova, 9. 6. 2020, 20.03

U nás jich je mnoho a u rodičů, u řeky ještě víc. Zkoušeli jsme babske rady, ale nejúčinnější je pořádně postrikat repelentem, čím smradlavejsi tím lepší, třeba Difusil o očkování uvažuji každý rok, ale ještě jsem se neodhodlala.

Adrianita, 10. 6. 2020, 8.38

Klíšťat je i u nás fakt hodně a přiznám se, že se strikame jen na zahradu. Nám klíšťata nosí hlavně pes, jinak musím zaklepat, že po nás klíště venku nebo doma jen občas lezlo. Dcera za 6 let měla zapité 1 klíště v hlavě. Zjistila jsem to až bylo řádně napité, ale naštěstí vše bylo v pohodě.

patricia077

patricia077, 10. 6. 2020, 9.25

V hlavě to je taky kluk měl letos za krkem jde po zahradě říkám si aaa piha má novou na krku a prd..nešlo vůbec vytáhnout :+(

Eliška Kozlova, 12. 6. 2020, 22.54

Dnes jsem vyndavala Jírovi z vršku hlavy, takové minipidi asi čerstvě zakousle. Jinak pes hrůza, ma obojek ale to je jen šidítko, když jdeme na louku nebo do lesa tak postrikam všechny

Katka

Katka, 13. 6. 2020, 12.32

Syn měl letos poprvé 2 klíšťata, i když byl nastrikany repelentem, což dosud x let fungoval 🙄

jkubeso, 9. 6. 2020, 18.42

Používáme repelent, i tak občas nějaké chytnem.

patricia077

patricia077, 9. 6. 2020, 16.18

Kočka má obojek ale nemyslím si že funguje nějak super a my bohužel občas nějaké chytíme, já celý život neměla ani jedno a vloni hned dvě

Adrianita, 10. 6. 2020, 8.45

Pes už má letos druhý obojek, první dostal v únoru, už měl pár klíšťat totiž, dokonce měl 1 zapité na Vánoce. U něho funguje rozhodně, leze po něm mnohem méně klíšťat než bez něj. Pár let jsme dávali pipetu, ta pak už vůbec neucinkovala. 2 roky měl tabletu, ta ale neodradí lezouci klíšťata, pripita jsou pak usušená. Ocet bez účinku. Docela mně přišlo, že neem olej funguje, ale jen těsně po aplikaci, možná to klíšťatům po nohách jen klouzalo. 😁

bogape, 9. 6. 2020, 14.35

Fuj, z klíšťat mám fakt respekt...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů