Klíšťová sezóna v plném proudu

zobrazeno 698×

Vložil(a): Adrianita, 20. 3. 2023 12.47

Kvůli mírnějším zimám dnes není rarita chytit klíště na začátku jara či dokonce v zimě. Přesto je období, kdy je jejich aktivita mnohem intenzivnější. Co vše klíšťata mohou způsobit a jak se před nimi chránit? A co očkování a laboratorní vyšetření odstraněného klíštěte?

Prevence

Nejdůležitější je udělat vše pro to, aby se na nás klíště vůbec nepřisálo. S dětmi není reálné vyhýbat se piknikům v přírodě nebo hrám v trávě. Doporučuji sledovat stránky Českého hydrometeorologického ústavu, kde si najdete mapu aktivity klíšťat. Začátkem jara je jejich aktivita v rámci celé ČR nepatrná. To znamená, že můžete vyrazit do přírody bez repelentu. V tuto chvíli už je situace vážnější.  Od mírného rizika výše je doporučeno používání repelentů. Do vysoké trávy jsou vhodnější delší kalhoty, ponožky, nejlépe světlé barvy. Pokud koupíte nový repelent nebo repelentní pásek, vždy ho nejdříve otestujete na kůži, když jste s dítětem. Pokud by se objevila nějaká reakce, změňte značku. Zkusit můžete i éterické oleje, nimbový olej nebo výrobu vlastního repelentu, někdo doporučuje i octovou vodu. Při delším pobytu v přírodě namátkově prohlédněte děti už venku. Pokud najdete připité klíště, vždy jej ihned odstraňte. Je dobré s sebou nosit malou lékárničku. K odstranění klíštěte můžete použít plastové i kovové kleštičky nebo tyčinku do uší. Stačí stříknout desinfekci, klíště vyviklat nebo vytrhnout a opět stříknout desinfekci. Tyčinku vždy navlhčete, desinfekcí, vodou, v nouzi i slinami. Nevadí, že kousek klíštěte zůstane v kůži, tělo si s tím samo poradí, důležité je včasné vyndání přisátého klíštěte. Při utrhnutí klíštěte nehrozí vyšší riziko nakažení, stačí jen místo sledovat 2-3 týdny jako při odstranění celého klíštěte. Při odstranění na klíště nesahejte a ihned ho zlikvidujte. Spláchnutí do záchodu i umyvadla přežije a vrátí se zpět do „oběhu“, přežije i pračku na 60 stupňů, sušička ho zlikviduje. Pokud klíště pálíte, vždy ho zabalte do papírového ubrousku a pak až spalte, jinak se vám rozprskne do obličeje nebo kamkoliv jinam a hrozí nákaza. Podobně nevhodné je i mačkání mezi nehty. Další možnost je ho zabalit do lepicí pásky a vyhodit. Vždy po odstranění a ošetření místa si umyjte a vydesinfikujte ruce.

Poté si napište do kalendáře, kdo z rodiny měl klíště, kdy a kde. Místo přisátí sledujte až 3 týdny. Stejně tak nepodceňujte jakékoliv malé virózy, které mohou souviset právě s nakažením z klíštěte. Někdo si odstraněné klíště nalepí do kalendáře, někdo jej rovnou pošle na rozbor. 1 z 10 klíšťat může být nakažené, přesto nás nakazit nemusí, nebo si s tím tělo poradí samo a nerozeběhne se do další fáze. Pokud by se v laboratoři potvrdilo, že je klíště nakažené a dítě nemělo žádné příznaky, je vám informace stejně k ničemu.

Klíšťata se vyskytují ve vysoké trávě, mají ráda vlhko a stín. Vyskytují se hlavně v nížinách, ale v našich podmínkách i na horách. Snadno je chytnete nejen u vody, ale i v parku či na hřišti. Po každé procházce byste měli děti důkladně prohlédnout. Pokud se starší děti prohlíží sami, vždy jim zkontrolujte vlasovou oblast a zátylek, kam si nedohlédnou. Klíšťata se rády přisávají na měkká místa, ale ani vlasové oblasti se nevyhýbají.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Další možnou prevencí je očkování proti encefalitidě. Toto očkování je možné od 1 roku dítěte. Přesto, pokud se už očkovat rozhodnete, doporučeno je očkování až u předškolních dětí. Mladší děti většinou mají mírný průběh nemoci a navíc jsou stále pod kontrolou rodičů. Jakmile nastoupí do školky, učitelky nemají kapacitu každé dítě prohlížet a pokud na přisáté klíště narazí, ne v každé školce jej vyndají. Informujte se o tom ve své školce a případně sepište souhlas s odstraněním klíštěte vašemu dítěti. Existují 2 očkovací vakcíny, na které přispívají zdravotní pojišťovny. Vždy se rozhodněte pro doporučené schéma očkování, ne zrychlené. Dětští lékaři jsou zvyklý očkovat proti klíšťatům v době, kdy nejsou tolik aktivní. Vzhledem k tomu, že jejich aktivita stoupá už v únoru, takřka do listopadu, může vás doktor naočkovat klidně i v červenci.

Nakažení klíštětem

Když klíště naklade vajíčka, vyklube se v larvu, která se přisaje do těla hostitele, v další fázi se stává nymfou a pak dospělým jedincem. Larvy a nymfy si v kůži nemusíme všimnout, jsou velké několik milimetrů, mají i tělovou barvu. Přesto jsou nakažlivá všechna stádia klíštěte. Co se týče dospělého jedince, tak do kůže se přisává pouze samička, která je dvoubarevná, sameček jen kopuluje a je jednobarevný. Pokud si klíštěte nevšimneme a nakazíme se, často to přisuzujeme nákaze od komára či mušky. Nákaza od jiného hmyzu než klíštěte však zatím prokázaná nebyla. Jakmile se klíště přisaje, snižuje se naše imunitní odpověď, aby to klíště mělo jednodušší. Svědění ucítíme často až další den či dokonce dny.

Pozor si dávejte i na klíšťata, která můžou spadnout z našich koček a psů nebo klíšťata v borůvčí. Pokud se stane, že dítě omylem klíště sní, nehrozí téměř žádné riziko. Rizikové je to v případě, že dítěti vypadl zub, je po ošetření zubu, má v ústech poranění apod.

Klíšťata přenáší několik různých onemocnění, my zmíníme 2 nejčastější a nejzávažnější.

Lymeská borelióza

Borélie jsou ve střevě klíštěte a přesun do slinných žláz a následné nakažení trvá 24-48 hodin. Máme relativně dost času na odstranění, přesto postupujeme rychle. 1-4 týdny po přisátí a nakažení se v rámci první fáze objeví červená okrouhlá skvrna o průměru více než 5 cm. Po píchnutí komárem je skvrnka podobná, ale menší a svědí. Skvrna se může objevit i na jiném místě, než v místě přisátí, může jich být i několik. Dokonce může migrovat tak, že zmizí a objeví se jinde. Někdy skvrnu doprovází i horečka, zimnice, bolesti kloubů, chřipkové příznaky, není to však pravidlem. Skvrnu řešte i v případě, že si nejste jistí, že dítě nebo vy jste klíště měli. Pozor na skvrny na obličeji, které nevypadají jako okrouhlé. Může to být jen část skvrny a zbytek se nachází ve vlasové oblasti. Někdy jsou skvrny jen ve vlasech a dokonce i velmi světlé.

Pokud první fáze neproběhla, nebyla včas zachycena nebo dostatečně přeléčena, přechází nemoc do fáze druhé, která se objeví 1 až 4 měsíce po nakažení klíštětem! Druhou fázi už nepřehlédnete, jedná se o zátěž celého těla, které postihuje klouby, nervovou soustavu či srdce, bolest nebo brnění končetin, bolest hlavy, otoky a bolesti kloubů, zánět spojivek, obrna lícního nervu – dítěti padá koutek, nemůže zavřít oko, usmát se, boreliový lymfocytom – kožní projev červené až fialové barvy na oušku, nose, bradavce či šourku, nebolí.

Po měsících nebo dokonce letech dojde neléčená nebo špatně vyléčená nemoc do třetí chronické fáze. Pacienti cítí velkou únavu, mají velké klouby, může se objevit zánět osrdečníku, brnění či necitlivost rukou, poruchy spánku a paměti.

Při podezření na boreliózu je nutný krevní obraz, léčba je dlouhodobá, vždy vyhledejte lékaře.

Klíšťová encefalitida

Nejčastěji se vyskytuje borelióza, hned po ní encefalitida. Zejména u mladších dětí se objevuje spíše zánět mozkových obalů, tedy klíšťová meningitida, u dospělých pak zánět mozku, tedy encefalitida. Přestože se někdy tato nemoc projeví s mírnými příznaky či bezpříznakově, jedná se o vážnou nemoc, která může zanechat trvalé následky. Encefalitidou se člověk může nakazit ihned po přisátí, první příznaky se projeví po inkubační době, která trvá 7-14 dní. První fáze je chřipková (obezřetní buďte i v případě nachlazení po 3 týdnech od přisátí), příznaky trvají zpravidla do 5 dnů. U většiny lidí příznaky sami odezní bez pokračování. U někoho se první fáze vůbec neprojeví. Po klidové fázi u některých jedinců nastává však prudké pokračování nemoci. Objevují se vysoké horečky, bolest hlavy, světloplachost, ztuhnutí šíje, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě a svalový třes. U nejtěžších forem může v různých fázích nemoci dojít k obrně nervů a selhání životně důležitých funkcí. Při léčbě klíšťové encefalitidy je nezbytná hospitalizace a dlouhá rekonvalescence.

 

Milé maminky, zajímá nás, jak se chráníte před klíšťaty vy? Očkujete své děti nebo jste sami očkované a proč? Máte zkušenost s nějakým onemocněním z klíštěte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů