Pusťte do vaší kuchyně živou stravu

sledováno 1× zobrazeno 4838×

Vložil(a): dáša, 28. 6. 2016 21.32

Zajímáte se, jak své děti stravovat zdravě nebo máte děti často nemocné? Přečtěte si rozhovor s Evou Hájkovou, specialistkou v preventivní medicíně a výživě a maminkou dvou dětí. Většina z vás již jistě zaslechla o vegetariánství, veganství a vitariánství. Pojďme si o tomto způsobu stravování říci více a možná právě tento rozhovor vám pomůže se rozhodnout, zda upravovat alespoň některá jídla jiným způsobem než dosud. Podíváme se třeba zrovnna to, zda může být vitariánská strava vhodná také pro naše děti.

Co to vlastně znamená být vitariánem?

Raw foodismus, neboli vitariánství, je založené na přijímání tepelně neupravených potravin, které mohou maximálně projít sušením do 42 stupňů Celsia. Běžný člověk se možná zalekne, že vitariáni jedí pouze zeleninu a ovoce, ale není tomu tak. Vitariánská kuchyně je bohatá i na semena, ořechy, řasy, naklíčené obilniny, bylinky a mnoho dalšího. Odměnou za takovou úprava jídla vám bude zvýšení energie, lepší koncentrace a celkové zlepšení zdravotního stavu.

Nemusíme však být striktními raw vegany, abychom na vlastní kůži pocítili zdravotní přínosy, které tento způsob stravování přináší. Eva Hájková, autorka knihy Hravě o živé stravě sama doporučuje, aby děti byly vitariány maximálně z 55 – 80%. Kniha je první odbornou publikací v českém jazyce, zaměřující se komplexně na vitariánství, veganství a vegetariánství u dětí. Otevírá vícero schůdných cest stravování a svým jemným a laskavým přístupem tak umožňuje volbu. Nenabádá ke striktnímu stravovacímu kultu, vyzdvihuje však přínosy rostlinné stravy. 

V obsahu knihy najdete například kapitoly: Proč vitariánství? Pohledem vědce, Vitariánská výživa u dětí v praxi, Vtariánství dle věku, Něco málo o vodě, Praktické jídelníčky, Kuchyně a nakupování, Ingredience v živé kuchyni a kde nakupovat atd. 

Kniha obsahuje samozřejmě spoustu receptů a úžasných fotek pokrmů. Autorka o knize říká: "Kniha by vám měla pomoci najít svou vlastní optimální cestu stravování v případě, že jste otevřeni a připraveni přijmout skutečnost, že i bez masných a mléčných výrobků může člověk žít."

 

Dáša: Evo, zajímalo Vás zdravé stravování ještě před tím, než jste se stala maminkou? Jaké pokrmy má Vaše rodina nejraději?

Eva: O zdravé stravování jsem se zajímala vždy, jen jsem netušila, co to opravdu znamená, dokud jsme celá rodina opravdu nezměnili stravovací návyky. Byla jsem již maminkou Elišky a těhotná s mladším Tomáškem. Nejraději máme především zelená smoothie, saláty, děti milují pesto, ovoce, zeleninu a pak fermentované potraviny, které miluji hlavně já sama od kysaného zelí, kimchi, kombuchu, raw sýrů apod.

Dáša: Sama kojíte již druhé dítě, pokryje tento jídelníček vše, co miminko pro svůj růst a vývoj potřebuje?

Eva: Určitě pokryje, ale je velmi důležité, KDE žijete a JAK se stravujete - kojící a těhotná žena by měla jíst pestře a jen ty nejkvalitnější potraviny, pak také nepřibere, jelikož se tělu dostávají kvalitní kalorie a ne ty prázdné. Je však třeba doplňovat určité vitamíny a to hlavně v těhotenství. Konkrétně vitamin D, a u veganských žen B12. Pohlídat bychom si měli také železo a vápník ať už jsme vitariáni či nikoli. Dlouhodobé vitariánství není z mého pohledu vhodné u dětí a ani neznám (respektive jen jednoho kloučka, který je již 13 let frutariánem) vitariánské rodiny, které by NIKDY neokusily vařené jídlo, alespoň rýži, quinou apod. Pokud se takto děti stravují, mají období, kdy chtějí také vařenou stravu a je dobré jim ji dopřát, pokud si o ni řeknou sami, jinak si zaděláváme na problém jak vztahový, tak zdravotní. Všechna rizika i přínosy popisuji podrobněji ve své knize.

Dáša: Jak byste reagovala, kdyby Vaše děti nechtěly být vůbec vitariány? Ochutnaly už někdy maso?

Eva: Naše děti nejsou 100% vitariáni ani vegani a respektujeme jejich chutě, potřeby a hlavně ty výživové, což je u dětí velmi důležité. Děti mají svou vlastní cestu a pokud se nebude shodovat s tou naší, je to naprosto v pořádku. Ráda se od nich učím novým věcem. Děti maso ochutnaly a někdy si o něj řeknou - respektive ne klasickou “flákotu”, spíše párečky, když kempujeme, či jsou u babiček na prázdninách.

Dáša: Co na to říká Vaše rodina? Všichni známe ty všetečné otázky babiček: Jestli už měl svíčkovou s knedlíkem nebo čokoládu.

Eva: Rodina si již zvykla a naše návyky respektují, navíc nejsme dogmatičtí a v žádném případě striktní vitariáni.

Dáša: Je podle Vás živé stravování vhodné pro každého? Mně by třeba teplé jídlo v zimě scházelo.

Eva: Vitariánství není vhodné pro každého a ani bych ho každému jako specialistka na výživu nedoporučila. Velmi záleží na metabolickém typu člověka, jeho dosavadních zdravotních problémech, psychickém stavu apod. U dětí striktní raw veganství může být až nebezpečné, pokud máte doma “nejedlíka” anebo pokud děti mají problém s přijímáním zelených potravin.

Dáša: Co Vás osobně vlastně přivedlo k vitariánství? 

Eva: K vitariánství mne přivedl výlet do Amazonie, kde jsem si prošla očistou těla a duše v podobě ceremonií s liánou zvanou ayahuasca a také můj domácí orgasmický porod, který mi dopřál větší sebelásku k vlastnímu tělu.

Dáša: Napsala jste knihu, která má název „Hravě o živé stravě“. Je příprava vitariánských, ale i veganských pokrmů opravdu tak hravá a jednoduchá? Mnoho lidí se domnívá, že tento způsob stravování je finančně nákladnější. Je to skutečně tak?

Eva: Jakmile jste vybaveni všemi potřebnými ingrediencemi, tak jak je člověk zvyklý i u klasické kuchyně, pak je to velmi snadné a rychlé! Ano, tento typ stravování může “lézt do peněz”, ale také nemusí. Vše se odvíjí dle vašeho nastavení, praktičnosti a organizovanosti. O tom všem také píši v knize.

Dáša: Vy nyní žijete v Austrálii. Tam to bude jistě lehčí s dostupností čerstvého ovoce a zeleniny po celý rok. Jde to zvládnout i tady u nás v České republice? A jaký je Váš názor na dovážení potravin přes celý svět?

Eva: Ano, jde to zvládnout také v ČR. My jsme s vitariánstvím začínali v Londýně v roce 2012 a šlo to. Je třeba se stravovat lokálně a potraviny by měly být v bio kvalitě. V ČR je to mnohem náročnější na plánování a samozřejmě v zimě je vitariánství obtížnější a mnohým (90%) striktní vitariánství nevyhovuje a je to v pořádku! Naslouchejte svému tělu, ne kdo vám co napovídá anebo co dělá soused. Austrálie a hlavně oblast, ve které žijeme, je na tento typ stravování jak dělaná a bio potraviny dostupné po celý rok (subtropy). Co se dovážení potravin týče, my jsme s tímto neměli v Londýně velký problém, ale každý má na to jiný názor, což je samozřejmě v pořádku.

Dáša: Ráda byste děti vzdělávala doma mimo jiné z důvodu stravování. Dříve či později se setkají i s dětmi z rodin, které stravu vůbec neřeší. Máte obavy z toho, že se děti nechají zviklat na sladkosti, jídla z rychlého občerstvení a jiné pochutiny, nebo jim do toho nebudete mluvit?

Eva: Ano, již praktikujeme domácí vzdělávání se starší dcerkou a založila jsem zde skupinku rodičů a dětí s podobnými hodnotami, nejen co se stravování týče, a tak vše pěkně plyne. Naše děti mají ve stravě na výběr. Já jako rodič jen dbám na kvalitu potravin, pestrost a vyřazuji, omezuji anebo koriguji ty potraviny anebo pokrmy, které se zdravím nemají nic společného. Fast food je u nás ovoce, zelenina a vegetariánské suchi bohaté na jód, který také je jedním z vitamínů, které bychom měli hlídat - jodizovanou sůl nedoporučuji! :)

Dáša:  Na závěr bych chtěla říct, že ve svém životě se často setkávám s větou: „My jsme to také jedli a žijeme.“ Co si o tom myslíte?

Eva: Jasně a něco na tom je! Zdraví není jen o stravě. Je především o vnitřním štěstí, spokojenosti, vyrovnanosti... psychika tvoří dle mého názoru 60% našeho zdraví. A pokud jíte bůček, pijete pasterizované mléko, konzumujete hranolky, listový salát jste nikdy nepozřeli, ale jste šťastní, pak je vše v pořádku a můžete se dožít vysokého věku. :) Samozřejmě naopak existují vitariáni, kteří nejsou šťastní, trápí se a nejsou zdraví. Jak jsem již zmínila, následujte PRAVÉ signály vašeho těla, dělejte, co vás baví a pokud vás něco nebaví či trápí, tak to změňte! Buďte šťastní. Co se stravy týče, pak upřednostňujte kvalitní potraviny, celistvé a vařte/nevařte si doma. Tohle učte také své děti. To je mé jednoduché doporučení. :)

 

Maminky, my vám nyní knihu Hravě o živé stravě přinášíme ve Věrnostním programu. A než nasbíráte potřebné pampelišky, hledejte inspiraci k živému stravování v receptech na našem webu: Makové mléko, Celerovo – mrkvová pomazánka a Raw buchtičky s vanilkovým krémem.

Budeme také rády za vaše názory na raw stravování. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • frutarián

    lidé konzumující pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody lidé konzumující pouze tepelně neupravenou stravu (z více než 75 %) převážně rostlinného původu; potraviny lze upravit maximálně sušením nebo mírným ohřevem do 48 stupňů Celsia, nelépe však do 42

  • vegan

    lidé nekonzumující ani maso, ani živočišné produkty, včetně medu, hmyzu apod.

  • vegetarián

    vegetariáni jsou lidé, kteří nekonzumují maso, ale jiné živočišné produkty ano (například: sýry, mléko)

  • Vitarián

    vitarián je člověk konzumující pouze tepelně neupravenou stravu (z více než 75 %) převážně rostlinného původu; potraviny lze upravit maximálně sušením nebo mírným ohřevem do 48 stupňů Celsia, nelépe však do 42

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 28. 2. 2023, 20.19

Bio maminka jméno mé, jsem na sebe pyšná. Zároveň jsem pyšná i na mou sestru, která mně čas od času dodává https://www.healthlink.cz/kakaove-produkty/ kakaové produkty, které opravdu dávají smysl. Je to tak geniální když člověk má okolo sebe okruh lidí, se kterým je spokojen v celém svém životě.

kristyrychla, 26. 3. 2022, 11.19

Některé doplňky stravy jsem před rokem vůbec neznala. Například to byla https://eshop.guaranaplus.cz/vilkakora vilkakora, ženšen, kotvičník, maca a další různé dobroty. Kdybych měla tolik peněz jako před lety tak bych si je objednávala ve velkém, ale dostala jsem se do existenčních problémů, a tak si dovolím jen čas od času rohlík s máslem.

hah u nás by toto neprošlo

Minnie, 3. 1. 2021, 18.50

U nás by tohle nešlo

ivanka386, 19. 11. 2020, 20.11

Ahojte maminy, já jsem nedávno narazila na takovou velice výživnou a vyváženou stravu, která se jmenuje Formula 1. Obsahuje to spoustu všeho, co potřebujete a to je podle mě to nejideálnější a dokonce i nejúspornější řešení Mrkněte se na web https://produkty.herbalife.cz/regulace-hmotnosti/formula-1-o . Prý to pomáhá i při regulaci hmotnosti!

ivanka386, 12. 7. 2020, 23.14

Také nemohu jíst moc masa a tak jsem se rozhodla pro to, že přejdu na čistě přírodní a rostlinnou stravu. K tomu, abych nestrádala na vitaminech a potřebných živinách pro mé tělo jsem si našla stránku, kde jsem našla kravské kolostrum https://www.senzamedical.cz/senza-colostrum-90-kapsli-kravske-kolostrum/ . Výsledky jsem pociťovala hned po pár týdnech

WeruskaSK

WeruskaSK, 17. 9. 2018, 12.12

ja nemozem jest vela masa zo zdrav, dovodov a som zufala lebo neviem co mam varit k zelenine sa dostanem tazko, v obchode nic nemaju, do mesta ideme raz za 2 tyzdne, nie vsetko si vieme vypestovat takze bezmasite jedlo u nas vyzera ze cestoviny a ked uz konecne nieco zeleninove navarim tak sme hned hladni

Tenderka, 24. 6. 2018, 9.50

radsej maso ako parecky

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 21.46

Krásně to vypadá, ale já jim vše

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.08

Zajímavé, určitě vegetariánství neodsuzují, ale já bych na to neměla, maso totiž milujeme

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů