6. týden těhotenství

zobrazeno 20754×

Vložil(a): Martina Richterová, 20. 3. 2015 14.48  (aktualizováno 7. 10. 2019 10.00)

V tomto týdnu už víte, že jste těhotná. Termín menstruace již dávno uběhl a těhotenský test ukázal dvě zřetelné čárky. Mohou se objevit první nevolnosti. Vaše miminko už je zase o kousek větší a jeho vývoj jde neustále kupředu. Co se v tomto týdnu bude dít s miminkem a také s vámi?

Jaké změny prožívá budoucí maminka?

Těhotenský hormon HCG v těle neustále stoupá, mohou se dostavit první těhotenské nevolnosti. Těmi trpí většina žen zejména v prvním trimestru. Někdy se objeví jen v malé míře, jindy mohou těhotnou ženu pořádně potrápit. Často přicházejí v podobě takzvaného žaludku na vodě, pocitem na zvracení nebo velmi časným zvracením.

Váhový přírůstek v této době nebývá žádný. Těhotná žena se většinou cítí podobně, jako před menstruací. K tomuto období patří také zácpa, výkyvy nálad, nesoustředěnost, zvýšená únava a také časté nucení na močení. U každé ženy se mohou objevit jiné příznaky, nebo také žádné. Podle příznaků nelze určit, zda je gravidita prosperující.

Šestý týden je často rozhodující v tom, zda se embryo bude vyvíjet dál, nebo odejde s opožděnou menstruací. V tomto týdnu by se měla objevit srdeční akce miminka.

Některé ženy mohou začít špinit nebo krvácet, aniž by to znamenalo konec gravidity. Každý problém je vhodné sdělit svému gynekologovi. Může vám podat gestageny na udržení těhotenství.

V šestém týdnu dochází často k samovolnému potratu, který se projeví krvácením a silnými bolestmi břicha.

Jak se vyvíjí vaše miminko?

V tomto týdnu by se měla objevit srdeční akce miminka. Pokud se tak nestane, ještě nemusí být konec. Někdy srdíčko „naskočí“ až v sedmém týdnu, pokud máte delší cykly, je to v pořádku.

Plod nyní vypadá asi jako ohnutý palec. Od temene k hlavičce měří přibližně 2 až 4 mm, už má mozek a maličké srdíčko, které začíná tlouci. To už je patrné také na ultrazvuku. Slyšet tlukot srdíčka je pro budoucí maminku opravdu nádherný zážitek. Embryo nyní váží přibližně jeden gram. Svalovina srdce se dělí na síňovou a komorovou část.

Plod již má krevní oběh, ve kterém proudí krev. Postupně se vyvíjí základy končetin. První se tvoří paže. Lze říci, že v tomto týdnu vznikají základy většiny orgánů včetně jater a ledvin. Pomalu se uzavírá neurální trubice, z její přední části se vyvine mozek a z té zadní zase mícha. Hlavička se hezky tvaruje a embryo se o něco více blíží lidské podobě. Stále je ovšem zakončeno jakýmsi ocáskem a je obklopeno plodovou vodou.

Plod začíná mít nos, oči a ústa a po stranách hlavičky se tvoří malé důlky, ze kterých vzniknou uši. V této době už lze dobře odlišit horní a dolní čelist.

Jak se v tomto týdnu chovat a čemu se vyvarovat?

Někteří gynekologové si zvou budoucí maminky na první kontrolu až v 8. týdnu, již nyní je však embryo na ultrazvuku dobře patrné a lékař by měl vidět srdeční akci. Pokud ovšem máte nepravidelný cyklus, může být embryo mladší a akce nebude vidět, lékař si vás pozve na další kontrolu zhruba za týden. Tato situace je velice stresující, proto doporučuji zajít na první kontrolu až v osmém týdnu těhotenství, pokud je tedy vše v pořádku.

Embryo prochází mnoha změnami a jeho vývoj je v plném procesu. Jakékoliv nežádoucí látky jej mohou nenávratně poškodit. Kromě již zmíněných léků, kouření a alkoholu, byste si měla také zkontrolovat kosmetiku, zda neobsahuje nežádoucí látky (toxiny).

V období chřipek se vyhýbejte místům, kde je více lidí, a dbejte na maximální hygienu. Vyhýbejte se také rentgenům a zakouřeným místnostem. Naopak se snažte často chodit na procházky, čerstvý vzduch vám udělá moc dobře a také hodně odpočívejte. V této fázi těhotenství většinou platí "všechno, nebo nic". Těhotenství na vás ještě není patrné. Kromě občasných nevolností a dalších drobných obtíží, které se mohou objevit, ani nevíte, že jste těhotná. 

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • embryo

    zárodek

  • gestagen

    hormony, které mohou pomoci udržet těhotenství

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • toxin

    jed

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 5. 1. 2021, 21.54

Tak i u druhého prcka hrozná únava + nemůžu nic cítit. Otevřít lednici je za trest.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.33

tak v tomto týdnu u mě už byla druhá návštěva gynekologa.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.47

Prvni navsteva gynekologa

Teryk92, 11. 10. 2019, 13.23

Já byla hrozně unavená, jinak naštěstí ukázkové těhotenství

zuzkagodarova, 8. 10. 2019, 7.28

ja som mala priserne tehotenstvo, bohuzial ale je to tak, nevolnost a stale nejake problemy

patricia077

patricia077, 7. 10. 2019, 18.59

Já jsem od začátku trpěla hroznou nevolností takže nebylo pochyb a ta prsa jak píše Eliška

Eliška Kozlova, 7. 10. 2019, 18.32

Ja bych jen doplnila citlivost a zvětšení prsu

jkubeso, 7. 10. 2019, 18.19

U prvního těhotenství jsem začala krvacet cca v 6. týdnu , s pláčem jsem běžela na pohotovost a naštěstí bylo vše v pořádku a bylo vidět i srdíčko u druhého těhotenství jsem to měla podobně, ale už jsem tak neplasila

Ketris

Ketris, 7. 10. 2019, 16.02

Jak ja se tesim, az jednou zas objevim // 😄🤩

Ivana.78, 18. 3. 2019, 12.04

Já jsem v 6 týdnu bohužel potratila.Bylo to druhé těhotenství, tentokrát přirozenou cestou, první bylo po 4 pokusu IVF.O to víc mě to bolelo a navíc to bylo o vánocích.

Ketris

Ketris, 7. 10. 2019, 16.03

To me mrzi.. ja minuly rok taky potratila, tyden pred Stedrym dnem:(

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů