Maminko, čekáte miminko (I. trimestr 0. až 14. týden)

zobrazeno 5615×

Vložil(a): Christie, 27. 10. 2014 21.42

Pro mnohé z nás nastává naplnění určitého poslání a počátek nové životní etapy. Od tohoto okamžiku najednou prožíváme zlomové čtyřicetitýdenní období, při kterém musíme ujít mnohdy nesnadný kus cesty, plné očekávání, radosti, ale také nejistoty. Hoďte veškeré starosti za hlavu a přepněte už od prvního dne těhotenství do duševní a tělesné pohody. Přispějete tak k jeho zdárnému průběhu!

Jsem opravdu těhotná?

Faktem je, že v samotném počátku těhotenství nemusíte vůbec pociťovat zásadní změny ve svém těle, což mnoho žen přivádí k otázce: „Jsem skutečně těhotná?“. To ale zjistíte až po vynechání menses. Počkejte tedy na konec menstruačního cyklu a udělejte si těhotenský test. Jeho „kouzelné“ proužky vám napoví víc.

Pokud vše nasvědčuje, že jste gravidní, pak určitě navštivte svého gynekologa. Ten provede vyšetření, odběr těhotenského hormonu (hCG) z krve a s jistotou určí, zda jste skutečně gravidní či nikoliv. Je to nejhezčí chvilka napětí a pak ten šťastný pocit, když vám lékař oznámí: „Maminko, čekáte miminko“. Dle poslední menstruace (PM) a z ultrazvuku určí stáří plodu. Ve dvanáctém týdnu obdržíte vstupenku do „klubu maminek“ v podobě těhotenské průkazky. Budete překvapena novými výrazy a zkratkami, kterým nebudete absolutně rozumět. Od této chvíle se stanou součástí vašeho slovníčku až do samotného porodu. No řekněte, říkají vám něco označení AS, poloha, KO, CS, TK, hypertenze, primigravida, multipara? Význam jednotlivých slov a zkratek hledejte v našem Slovníku pojmů.

Lze určit termín porodu?

V porodnictví lékaři stanovují termín porodu výpočtem od prvního dne menstruace, ačkoliv ovulace a oplodnění nastaly přibližně o 14 dnů později. Tento způsob výpočtu je ryze z praktických důvodů, takže jej považujte pouze za termín pravděpodobný. Průměrná délka těhotenství je pak stanovena na 280 dnů, což představuje 40 ukončených týdnů, neboli 10 lunárních měsíců. K dalším metodám pro určení data porodu patří zjištění podle ultrazvuku, podle poslední menstruace, podle data pohlavního styku nebo dle pohybů plodu.

Zaměřte se na zdraví a pohodu

Co to pro vás znamená? Spoustu změn a novinek, fyzických a psychických. Vše začíná prvním trimestrem, který představuje časový úsek od momentu oplození a končí třináctým týdnem těhotenství. Tento úsek představuje pro matku i dítě značná rizika, protože plod je ještě maličký a snadno zranitelný. Proto musíte být na sebe obzvlášť opatrná. Mějte na paměti, priorita je zdraví vás a dítěte, vše ostatní je pasé.

  • Vyvarujte se jakýmkoliv lékům a neřestem v podobě alkoholu, drog, cigaret a dalších škodlivin.
  • Poraďte se s lékařem na doplnění potřebných minerálů a vitamínů, obzvlášť u rizikového těhotenství.
  • Pozor také na rentgenová vyšetření, ta jsou také pro plod velice nebezpečná!
  • Dodržujte zdravý životní styl, nastolte si pestrý jídelníček a pravidelný pitný režim.
  • Hodně odpočívejte a úplně odbourejte stres.
  • Pokud nemáte rizikové zaměstnání, popřípadě zaměstnání plné stresu, a prožíváte bezproblémové těhotenství, není pracovní proces překážkou. Pracovní prostředí, úspěchy a kolegové vás mohou naopak povzbudit a pomoci odbourat negativní pocity spojené s případnými těhotenskými potížemi.
  • V období po dvanáctém týdnu se také nebojte fyzické aktivity, třeba vyzkoušejte cvičení pro těhotné. Povzbudíte krevní oběh, fyzickou kondici a naučíte se správnému dýchání, což je pro porod důležité, zpevníte si tělo a zlepšíte náladu.
  • Nezapomínejte ani na správné držení těla, kterým předejdete případným bolestem zad a kloubů.

Drobné obtíže jsou rovněž součástí

Mezi čtvrtým a osmým týdnem těhotenství vás může překvapit nevolnost, zejména po ránu, napětí v prsou, bolest v podbřišku, pálení žáhy, plynatost a další neduhy. Nenechte se zaskočit, u spousty těhotných žen je to zcela běžné a jak to náhle přišlo, tak to zase vymizí. Vaše tělo začne postupně přibývat na váze, prsa se zvětší a organismus začne čelit zvýšeným nárokům. V jedenáctém týdnu se nenechte zaskočit častějším močením, je to normální jev. Budete udivená, jak se budou vaše chutě a hlavně nálada měnit rychlostí blesku.

Čeká vás řada prohlídek a odběrů

Pokud jste až do teď navštěvovala zdravotnická zařízení minimálně, pak se připravte, že s těhotenstvím se vše mění. Čeká na vás nespočet prohlídek a testů, jejichž vrcholem je samotný porod. Ale věřte, že po čase vám to už ani nepřijde zvláštní, vždyť každá z nás má jasný cíl, a tím je donosit a přivést na svět zdravé dítě.

Kromě prvního gynekologického vyšetření, pravidelné těhotenské poradny a s tím spojených odběrů moči budete v šestém týdnu absolvovat ultrazvuk pro stanovení prosperujícího těhotenství.

Kolem osmého a dvanáctého týdne byste měla absolvovat podrobnější vstupní těhotenské vyšetření, které zahrnuje krevní odběry, krevní obraz, jaterní testy, test HIV, test proti hepatitidě typu B a syfilis a pak některé volitelné odběry.

Mezi třináctým a čtrnáctým týdnem vás čeká tzv. prvotrimestrální screening, jakési větší souhrnné vyšetření na závěr prvního trimestru prováděné z krve a dle ultrazvuku, které určí reálné stáří plodu a pomáhá odhalit případné genetické vady. Zaznamenává celkovou délku plodu, rozměr hlavičky, délku nosní kosti a délku záhlaví plodu. Ale ani toto vyšetření nemůže stoprocentně vyloučit případné postižení dítěte. V souvislosti s tím vás lékař v případě neuspokojivých výsledků může poslat na odběr plodové vody (amniocentézu), která ukáže případné postižení plodu vrozenými vývojovými vadami mnohem přesněji, udává se 99% spolehlivost. Jedná se o invazivní vyšetření, kdy lékař odebírá plodovou vodu z těla těhotné maminky pomocí tenké jehly. Riziko komplikací (nechtěné ztráty těhotenství) se uvádí asi 0,5 až 1,0%, tj. asi 1 komplikace na 100 až 200 výkonů.

V těle vám roste nový život

Samotný zárodek vypadá nejprve jako malá slza, postupně získává podobu písmenka C. Rozvíjí se u něj důležité životní orgány jako je mozek, obličej a znatelná je také srdeční akce. Z milimetrového zárodku se postupně vyvíjí plod, který má ke konci prvního trimestru kolem devíti centimetrů a váhu do patnácti gramů. Na snímcích z ultrazvuku je vidět postupný vývoj nožiček a ručiček.

Ve dvanáctém týdnu, pokud bude miminko spolupracovat a ochotně vám zapózuje, si můžete z ultrazvuku odnést nejeden hezký snímek, ještě v lepším případě vám poodhalí také své pohlaví. V tomto období má totiž miminko vyvinuty pohlavní žlázy, dokonce také zárodky zubů, prstíky, začínají mu růst nehtíky a pohybuje rty, čímž trénuje svaly potřebné pro sání. No prostě se z něj stává miminko, jak se patří!

A jedeme dál

Třináctým týdnem končíte první trimestr a vstupujete do nejhezčí části těhotenství, druhého trimestru. Jak probíhá a na co se připravit se dočtete v dalším našem článku.

 

A jak jste prožívala a vnímala na počátku své těhotenství vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • amniocentéza

    odběr plodové vody

  • as

    srdeční akce plodu (zkratka)

  • cervix skóre

    zhodnocení délky a prostupnosti děložního hrdla lékařem

  • gravidní

    těhotná

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • hepatitida typu B

    žloutenka je virový zánět, který je vysoce infekční

  • HIV

    (human imunodeficiency virus) - původce nemoci AIDS (Syndrom získaného selhání imunity), je v podstatě virové onemocnění, které poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě obranyschopnosti organismu; jeho příznaky se mohou projevit až za několik let, a následně může mít na svědomí řadu dalších infekčních a nádorových onemocnění

  • hypertenze

    vysoký krevní tlak

  • KO

    krevní obraz matky (zkratka)

  • multipara

    vícerodička

  • PM

    poslední menstruace (zkratka)

  • primigravida

    žena, která je poprvé těhotná

  • prvotrimestrální screening

    kombinované vyšetření, které se používá k záchytu závažných strukturálních a nejčastějších genetických vrozených vývojových vad. Každé těhotné je pomocí speciálního počítačového programu vypočteno individuální riziko. Kombinace faktorů: věk těhotné, laboratorní výsledky z krve matky, ultrazvukové vyšetření mezi 12. A 14. týdnem těhotenství.

  • syfilis

    velice nebezpečná choroba, která se přenáší pohlavní cestou a jejíž příznaky nejsou viditelné ihned; inkubační doba je totiž až tři měsíce, ale nejčastěji se projevuje už za tři týdny; při zanedbání léčby může napadnout i centrální nervový systém; při nakažení během těhotenství může mít nemoc dopad i na samotné dítě

  • TK

    tlak krve (zkratka)

  • trimestr

    třetina těhotenství (resp. období tří měsíců)

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

první trimestr pro mě od třetího těhotenství byl stres,u třetího a čtvrtého snažení,jsem měla několik biochemek a potratů.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.24

První trimestr byl u mě stres. Nejdříve před první kontrolou, ať je miminko tak kde má být a není mimoděložní, pak ať se udrží a nepotratím. Po 12.týdnu jsem se úplně zklidnila pokaždé. No a do toho jsem u všech 3 blila jak Alík což mi taky nepřidávalo.

Dudu, 22. 12. 2019, 19.55

Na první trimestr vzpomínáme jako na zábavu, já jsem sice žila jako v kocovině, od té doby, co test ukázal dvě čárky, ale tajili jsme to do výsledku prvotrimestrálního screeningu a užívali jsme si to tajemství jen s partnerem.

Teryk92, 22. 12. 2019, 18.25

Krásné období

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.39

To bylo v podstatě období strachu, ale stejně jsem si to užila

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 16.13

já tomu pořád nevěřila, dokud mi těhotenství lékař nepotvrdil

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.56

hodit se do klidu, to byl nejtěžší úkol

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 16.05

Pro mě byl 1. trimestr docela boj..

lazna, 1. 6. 2016, 8.54

Rychle to uteklo

snany, 12. 4. 2016, 14.15

Pro nás aktuální téma, už potřetí.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů