Infekční onemocnění v těhotenství

zobrazeno 16153×

Vložil(a): Jana N., 31. 5. 2016 22.43

Infekční onemocnění mohou těhotenství pořádně zkomplikovat. Některá mají těžší průběh a na začátku těhotenství mohou způsobit potrat, v pozdějším stadiu těhotenství i smrt plodu ještě v děloze. Také mohou vyvolat předčasný porod nebo poznamenat plod vývojovou vadou. Představují velké riziko, mějte se proto napozoru! Toxoplazmóza, listerióza, neštovice, nebo kandidóza. To je jen pár infekčních onemocnění, která mohou ženu v těhotenství postihnout, a která mohou vážně ohrozit miminko. Předejděte jim.

Pokud proděláte během těhotenství některé infekční onemocnění, může se to bohužel projevit i na stavu novorozence. Neléčené infekce mohou miminku silně zkomplikovat jeho start do života. Dítě se může narodit předčasně, s nízkou porodní váhou nebo s těžkou novorozeneckou žloutenkou.

Pokud se nakazíte v prvním trimestru, můžete potratit nebo se může dítě narodit s poruchou některých orgánů. V dalším období může proběhlá infekce nepříznivě ovlivnit funkčnost orgánů, způsobit potrat nebo předčasný porod. V případě přenosu infekce kolem porodu a při něm se může narodit dítě s postižením.

Které vážné infekční choroby vás mohou postihnout, jak se projevují a jak jim můžete předcházet? Čtěte pozorně.

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je nejčastější infekce způsobená parazity. Zdrojem infekce jsou hlavně kočičí a holubí výkaly, ale dejte si pozor i na konzumaci syrového masa. Nemoc probíhá nejčastěji jako lehká chřipka. Léčí se pomocí antibiotik, většinou několik týdnů. Toxoplazmóza v těhotenství může způsobit potrat, vrozené vývojové vady i mentální postižení dítěte. Typickým postižením plodu jsou vady mozku a očí. Při závažném podezření na postižení plodu se provádí odběr plodové vody a krve z pupečníku, který možný přenos na plod potvrdí nebo vyloučí. 

Listerióza

Původcem onemocnění je mikrob vyskytující se v půdě, dále u savců a ptáků. Průběh onemocnění je doprovázen zvýšenými teplotami, někdy si můžeme myslet, že se jedná o zánět močových cest, mozkových blan nebo angínu. Pokud dojde k přenosu přes placentu, dochází velmi často k potratu nebo předčasnému porodu. Léčba probíhá opět antibiotiky. Dostatečně tepelně upravujte maso a vyhýbejte se plísňovým sýrům. Bohužel se na toto onemocnění přijde většinou pozdě. Naštěstí onemocnění není příliš časté.

Plané neštovice a pásový opar

Typickým znakem je svědivá vyrážka. Při pozdějším zjištění viru může vzniknout pásový opar. Zdrojem infekce je nemocný do týdne po výsevu vyrážky. V případě onemocnění v prvních třech měsících může tento virus výjimečně způsobit vývojové vady mozku, končetin nebo očí. Pokud žena onemocní v posledních týdnech před porodem, může dojít k postižení novorozence typickou vyrážkou. Při onemocnění těsně kolem porodu může mít nemoc vážnější důsledky. Léčba je lokálními pudry, při závažnějším průběhu antivirotiky. V případě onemocnění těsně před porodem se aplikují imunoglobuliny (protilátky).

Spalničky a příušnice

Příušnic a spalniček se dnes ženy díky plošnému očkování nemusí obávat. Vyskytují se zřídka. Pokud máte v těhotenství svědivou vyrážku, může způsobit potrat nebo předčasný porod. Jestliže je infekce pozdní před porodem, může mít novorozenec typickou vyrážku. Těžšímu průběhu se brání podáním protilátek.

Zarděnky

Tato, pro těhotné nejnebezpečnější virová choroba, způsobuje dítěti řadu komplikací. Zavedením očkování se výskyt onemocnění minimalizoval. Projevy jsou vyrážka postihující obličej se zvětšením lymfatických uzlin, někdy zánět a bolesti kloubů, popř. zánět mozku. Přenos se děje z člověka na člověka kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem. Pokud těhotná onemocní v prvních třech měsících těhotenství, může dojít k potratu nebo poškození srdce, očí a sluchu plodu.

Tímto infekčním onemocněním jsou ohroženy ženy, které dříve tuto nemoc neprodělaly, jsou neproočkované a nemají v těle protilátky. Pokud se u těhotné prokážou zarděnky, je to indikace k přerušení těhotenství.

Opar rtu nebo genitálií

Jde o virové onemocnění, které se projevuje tvorbou typických bolestivých puchýřků až vřídků na rtech nebo genitáliích, někdy doprovázených chřipkovými příznaky. Přenos je přímým kontaktem. Rizika pro plod při přenosu placentou jsou možné poškození očí, mozku, velkých cév (do 12. týdne gravidity), potrat, předčasný porod. Přenos při genitální formě onemocnění je možný i za porodu. Následkem je místní infekce očí a kůže, může být komplikovaná postižením mozku či nadledvin s velmi vážným průběhem. Pokud je diagnostikován čerstvý výsev na genitáliích před porodem, je doporučen porod císařským řezem. Léčba herpetické infekce se děje lokálně nebo celkově podáním antivirotik.

Chřipka

Projevuje se zvýšením teploty, zánětem dýchacím cest, bolestmi zad a kloubů a celkovou únavou. Je to virové onemocnění, které je vysoce nakažlivé a může proto často postihnout i těhotnou ženu. Rizika pro plod nejsou velká. Základem léčby jsou vitamíny, léky ke snížení teploty. V případě komplikovaného průběhu bakteriální infekce pak antibiotika.

Virová hepatitida (žloutenka)

Virová hepatitida typu A se přenáší požitím kontaminovaných potravin. Infekce žloutenkou typu A nevede k poškození plodu. Při kontaktu těhotné ženy s infekcí je možné podat imunoglobulin.

Při virové hepatitidě typu B dochází k přenosu viru tělesnými tekutinami, pohlavním stykem nebo infikovanými krevními preparáty. Průběh onemocnění je různý, někdy připomíná jen slabší virózu. Závažné je ale riziko pozdější cirhózy jater. Virus sice placentou neprochází, ale možnost jeho přenosu na novorozence při porodu je vysoká. U infikovaných dětí se obvykle vyvine chronická hepatitida.

Infekce hemolytickým streptokokem

Může být velice nebezpečná pro matku i dítě, hemolytický streptokok se vyskytuje u 5 až 30% žen. Infekce se může přenést na genitálie při pohlavním styku nebo z vlastního trávicího traktu ženy. Výskyt hemolytického streptokoka na genitáliích zapříčiňuje předčasný odtok plodové vody, předčasný porod a horečku při něm. Pokud touto nemocí onemocní novorozenec, hrozí mu novorozenecká sepse či meningitida.

Kandidóza

Kvasinkový (plísňový) zánět pochvy je v těhotenství poměrně častý. Pokud má žena toto onemocnění, může se u novorozence objevit v ústech bílý moučnatý povlak. Kandidóza se častěji vyskytuje u žen, které byly léčeny antibiotiky, mají cukrovku nebo sníženou obranyschopnost. Ženy by měly věnovat pozornost možným příznakům a zahájit následnou lokální léčbu.

Další infekční onemocnění

Dalšími infekčními onemocněními jsou kapavka, syfilis nebo AIDS. Při prvních testech u gynekologa, které se dělají z krve, se zjišťuje, jestli těmito nemocemi těhotná netrpí. K přenosu dochází především pohlavním stykem nebo u AIDS také z krve. Pokud se tímto nakazí dítě, může dojít k potratu, předčasnému porodu. Při nakažení kapavkou může dítě trpět hnisavým zánětem spojivek. Kapavka a syfilis se léčí antibiotiky.

Maminky, věříme, že tento článek pro vás bude mít pouze informativní hodnotu a s žádným výše zmíněných onemocnění se nesetkáte. Přejeme vám i vašim dětem hodně zdraví. Pokud přecejen máte nějaké své zkušenosti a chcete se s nimi podělit s ostatními maminkami, jistě je ocení.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí se mi ve všech těhotenstvích,infekce vyhla

Minnie, 26. 11. 2020, 14.41

Naštěstí se mi vše vyhlo, ale když jsem byla těhotná po třetí, tak dcera přinesla ze školky pátou nemoc. Nikdo mi nebyl schopen říct, zda a jaké riziko je pro miminko ve 3.trimestru. Nikdo nevěděl, přehazovali si mne po telefonu jak horký brambor. Naštěstí je syn v pořádku.

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.47

Mame doma 2 kocky a toxo jsem se nebala. Daleko vetsi pravdepodobnost je, ze ji clovek dostane ze spatne omyte zeleniny

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 6.55

No fuj, některé nemoci se mi určitě vyhybejte obloukem:-)

mckvak, 4. 8. 2017, 11.39

PEkne napsáno

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 13.54

to by těhotné raději vůbec neměly číst

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.43

tak kromě bezpříznakové kandidózy jsem neměla nic, naštěstí

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 22.36

Zbytečné strašení maminek v těhotenství..

Ilonka_Kuč, 22. 7. 2016, 10.10

Také se mi nelíbí, že se všichni neustále straší. Ale ono je to tak, lékaři raději budou strašit, aby předešli případným komplikacím co nejvíce. Sami mají strach... Před těhotenstvím jsem pořád trpěla na opary a kvasinky. Když jsme se s manželem rozhodli, že bychom chtěli miminko, tak jsem si pár měsíců srovnávala imunitu wobezymem, abych se připravila. Těhotenství proběhlo bez problému a většina maminek, které znám, byť třeba prodělaly v těhotenství kvasinky, chřipku či zánět močového měchýře, mají své děti zdravé. Důležité zkrátka je nic nezanedbat, odpočívat, být pozitivní a případné problémy řešit okamžitě a nečekat, že to přejde.

snany, 26. 6. 2016, 10.28

Stručný a výstižný článek, defakto jakékoli onemocnění může mít vliv na plod a řada z nich probíhá skrytě, včetně již zmiňované toxoplazmózy.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů